sthlh_analatos_16.jpg

Μπορούμε όλοι να γίνουμε επιχειρηματίες;

Στη χώρα μας όλο και περισσότερο στρεφόμαστε στην υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας, λόγω της αυξανόμενης ανεργίας και της δυσκολίας ειδικά για τους νέους να βρουν εργασία, που να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά τους και στις σπουδές τους. Σύμφωνα με τις στατιστικές πρόκειται περισσότερο για επιχειρηματικότητα ανάγκης παρά ευκαιρίας.

Η επιχειρηματικότητα όμως είναι μια σύνθετη διαδικασία, η οποία εμπεριέχει ποικίλες ήπιες δεξιότητες για να μπορέσει κάποιος σε εποχές οικονομικής ύφεσης να αναγνωρίσει ευκαιρίες εκεί όπου οι άλλοι βλέπουν μόνο χάος, αντιφάσεις και σύγχυση.

Σύμφωνα με τους Kuratko & Hodgetts «επιχειρηματικότητα είναι μια δυναμική διαδικασία οράματος, αλλαγής και δημιουργίας. Προϋποθέτει την αφιέρωση ενέργειας και πάθους με σκοπό τη δημιουργία και την υλοποίηση νέων ιδεών και δημιουργικών λύσεων. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιθυμία ανάληψης λελογισμένου ρίσκου, την ικανότητα δημιουργίας μιας έμπειρης επιχειρηματικής ομάδας, τη θεμελιώδη δεξιότητα εκπόνησης ενός στέρεου επιχειρηματικού σχεδίου».

Στο πλαίσιο της έρευνας του Παγκοσμίου Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας, που στη χώρα μας εκπροσωπείται από το I.Ο.Β.Ε., περιλαμβάνεται εκτός των οικονομικών δεικτών και η μέτρηση των γενικότερων προδιαθέσεων και αντιλήψεων για την επιχειρηματικότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται σε κάθε χώρα.

Δηλαδή αποτυπώνεται το πώς αντιλαμβάνεται το ίδιο το άτομο το ζήτημα της επιχειρηματικής του δραστηριοποίησης, το κατά πόσον τα άτομα κρίνουν ότι διαθέτουν τις γνώσεις, τις ικανότητες και την εμπειρία για να γίνουν επιχειρηματίες και το κατά πόσον ο φόβος της αποτυχίας θα τους απέτρεπε από το να αξιοποιήσουν μια επιχειρηματική ευκαιρία.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Ι.Ο.Β.Ε., τον Δεκέμβριο του 2017, το 64% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι: «Η επιχειρηματικότητα αποτελεί μια καλή επαγγελματική σταδιοδρομία» και το 66% πίστευε ότι «οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζονται με σεβασμό και καταξίωση». Όμως το ποσοστό του πληθυσμού που διαβλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες το επόμενο εξάμηνο στη χώρα είναι το χαμηλότερο παγκοσμίως, καθώς είναι μόλις 13%.

Αν και το 71% των νέων επιχειρηματιών δηλώνει ότι διαθέτει τις ικανότητες και τις γνώσεις για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, η Ελλάδα διατηρεί διαχρονικά μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στον κόσμο (περίπου 70%) σχετικά με τον φόβο της αποτυχίας.

Ωφέλιμες οι στατιστικές όμως δεν απαντούν στο κατά πόσο οι προσωπικοί μας φόβοι «πηγάζουν» μόνο από εμάς. Κατά πόσο το ευρύτερο κοινωνικό, θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον μας επιτρέπει να μη φοβόμαστε. Μας επιτρέπει λελογισμένα να ρισκάρουμε; Εν τέλει, μας επιτρέπει να επιχειρούμε.

Μαρία Γεωργαλά,
MSc Επικοινωνιολόγος,
σύμβουλος σταδιοδρομίας-GCDF,
mentor επιχειρηματικότητας,
www.career-design.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn