Αγροτική Οικονομία

Τα «ΑγροΝέα» στη Zootechnia, 3-5/2/2023

Περισσότερα...

 

Η θαλασσολιμόζα με τον αριθμό δορυφορικό πομπό «234684» πήγε χωρίς στάση από Αλάσκα (13/10/2022) σε Αυστραλία σε 11 ημέρες, ανέφερε ο οργανισμός των Ρεκόρ Γκίνες. «Η θαλασσολιμόζα έχασε το μισό ή περισσότερο από το σωματικό της βάρος κατά τη διάρκεια συνεχούς πτήσης, ημέρα και νύχτα» (Birdlife Tasmania). Οι θαλασσολιμόζες δημιουργούν χώρο για πλούσια σε ενέργεια λίπη, απορροφώντας το 25% του ιστού που σχηματίζει το πεπτικό τους σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά. Αυτό γίνεται εφικτό μέσω μιας βιολογικής διαδικασίας γνωστής ως αυτοφαγίας (ΑΠΕ-ΜΠΕ, dasarxeio.gr, 7/1/2023, σ.σ. για ρεκόρ Γκίνες πάνε και οι 248 πολεμιστές του νόμου 751/1948 στη Θεσσαλονίκη που περιμένουν 75 χρόνια την πλήρη εφαρμογή του. Μόνο που οι πολεμιστές πέθαναν

Περισσότερα...

Ηλεκτρονική "ασπίδα" στον παγετό - Εφαρμογή του ΥΠΑΑΤ θα προειδοποιεί τον παραγωγό

Περισσότερα...

 

Σημαντικές είναι οι καταστροφές που προκαλεί ο παγετός στις καλλιέργειες το χειμώνα και την άνοιξη, τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι και το κόστος των αποζημιώσεων που έχει καταβληθεί εξαιτίας των καταστροφών είτε στη παραγωγή είτε στο φυτικό κεφάλαιο από παγετό τα 23 τελευταία χρόνια το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από δυο χρόνια, χρειάστηκε να καταβληθούν περί τα 240 εκατ. ευρώ λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό.

Περισσότερα...

Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής ξεκινούν με ευχές

Περισσότερα...

 

Πραγματοποιήθηκε στις 18/1/2023 η δημόσια διαδικτυακή ανταλλαγή ευχών του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής στην τακτική συζήτηση της Τετάρτης, στην πλατφόρμα Zoom, που χορήγησε το Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα και οργανώνει η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231, κτηνοτρόφος, Μενίδι Αττικής).

Η κα Κοντογιάννη χαιρέτισε τους συμμετέχοντες και ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου, κατέγραψε τις ευχές από τους (κατά αλφαβητική σειρά): κ. Νίκο Δημόπουλο (Καβάλα), κ. Ηλία Ευαγγελόπουλο (Αττική), κ. Γιώργο Καραμπάτο (Καλαμάτα), κ. Γιώργο Κιόσση (Τρίκαλα), κ. Μανώλη Κούλα (Δράμα), κα Ευγενία Κουμάκη (Αθήνα), κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ), κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου (Ν. Σκοπός Σερρών), κ. Αργύρη Μπαϊρακτάρη

Περισσότερα...

Τα «ΑγροΝέα» μαζί σας και τη νέα χρονιά 2023

Περισσότερα...

 

Μειώνονται τα κοπάδια. Με αμείωτη ένταση οι σφαγές των κοπαδιών λόγω κόστους εκτροφής δήλωσε ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ στο Ράδιο Κρήτη. «Σε μια περίοδο που ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης πλανάται πάνω από όλο τον πλανήτη, οι καλλιέργειες της Κρήτης και η κτηνοτροφία δοκιμάζονται σκληρά λόγω έλλειψης εργατών γης αλλά και λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής. Τα τρόφιμα δεν παράγονται με το πάτημα ενός κουμπιού και το πρόβλημα με την κτηνοτροφία είναι απλό: αν δεν ταΐσεις τα ζώα, θα πεθάνουν» (Α. Στεφανάκης, agonaskritis.gr, 30/5/2022).

Περισσότερα...Φωτογραφία από τα ψηλά βουνά χειμώνα

Περισσότερα...

Στόχοι Κτηνοτρόφων Αττικής για το 2023

Περισσότερα...

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11/1/2023 το τακτικό διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με κύριο αντικείμενο την εστίαση στους στόχους του Συλλόγου για το 2023.

Ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης προσκάλεσε όλους και όλες στη δημόσια διαδικτυακή ανταλλαγή ευχών την Τετάρτη 18 Ιαν. 2023 στις 20.30 στο Zoom και στη σύνδεση https://us02web.zoom.us/j/86117592866.

Και βέβαια, όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν ή και να πάνε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν, Αθήνα) για να συμμετάσχουν στη διάλεξη της Δρ Αικατερίνης Καμηλάκη, όπου η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, υπεύθυνη του δικτύου Αγροτισσών) θα μιλήσει με θέμα: Η φύση

Περισσότερα...

Περιμένοντας δικαίωση 75 χρόνια…

Περισσότερα...

 

Το 1948 η Ελληνική Βουλή ψήφισε τη βούλησή της για απόδοση χρέους τιμής στις θυσίες που έκαναν οι έφεδροι πολεμιστές για αυτήν και που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ως Νόμος 751/1948. Μέσα στις πρόνοιες ήταν και η απόδοση οικοπέδων στους πολεμιστές σε κάθε νομό. Στον Νομό Θεσσαλονίκης ο κατάλογος περιελάμβανε περίπου 500 πολεμιστές. Δεν αποδόθηκαν ακόμα τα 248 οικόπεδα στους πολεμιστές 75 χρόνια μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων.

Το 1955 με την απόφαση Ε/34242/30-9-1955 δόθηκαν 1.475 στρέμματα για να τακτοποιηθεί η υποχρέωση της πολιτείας. Πολεοδομήθηκαν, ρυμοτομήθηκαν και δόθηκε από ένα οικόπεδο 1.000 τ.μ. σε κάθε πολεμιστή. Πήραν παραμονές

Περισσότερα...