Αγροτική Οικονομία

Τα πρόβατα της οργής

Περισσότερα...

 

Τα «Σταφύλια της οργής» είναι ένα αμερικανικό μυθιστόρημα που γράφτηκε από τον Τζον Στάινμπεκ και δημοσιεύτηκε το 1939. Το βιβλίο κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου και το Βραβείο Πούλιτζερ για τη μυθοπλασία και αναφέρθηκε εκτεταμένα όταν ο Στάινμπεκ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ (1962).

Τα «Σταφύλια της οργής» είναι ένας ύμνος στον άνθρωπο και στην ανθρωπιά, στη δύναμη της οικογένειας, στη μάχη για τον επιούσιο, στις μικρές πράξεις καλοσύνης των ανθρώπων, όπως συμβαίνει κυρίως στους αγρότες, που επεκτείνονται ακόμα και σε χαμηλόμισθους εργάτες. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας Τζόουντ, που ξεριζώνεται από τον τόπο της και μεταναστεύει, κηρύσσεται μια αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή, δοσμένη με μια λογοτεχνική αμεσότητα που

Περισσότερα...

«ΑγροΝέα» μετά τις εκλογές, η ζωή συνεχίζεται…

Περισσότερα...

 

Γνωρίζατε ότι ο λύκος: ποτέ δεν τρώει ένα πτώμα, ζει μόνο με έναν σύντροφο, δεν ζευγαρώνει με τη μητέρα ή την αδερφή του, ένα μονογαμικό ζώο είναι για μια ζωή και δεν απατά, αν ο σύντροφος πεθάνει μένει μόνος, ξέρει καλά τα μικρά του, είναι το μόνο ζώο που βοηθάει τους γονείς του αφού φτάσουν σε βαθιά γεράματα και τους φέρνει παιχνίδι (φαγητό). Όταν σκοτώνεις τον λύκο, σε κοιτάει στα μάτια μέχρι να τον αφήσει η ψυχή του. 25% πιο έξυπνος από τον πιο έξυπνο σκύλο. Το μόνο ζώο που δεν μπορεί να εκπαιδευτεί! Ενδιαφέροντα όλα αυτά που έγραψε η κα Ασημίνα (Facebook, 9/5/2023).

Νέο ΠΟΠ προϊόν θα γίνει το αρνί και το κατσίκι Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού. Αυτό γνωστοποιήθηκε σε

Περισσότερα...

Η κτηνοτροφία φροντίζει το περιβάλλον

Περισσότερα...

 

Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουνίου 2023, οργανώνεται υβριδικό συνέδριο στο Λιδωρίκι Δωρίδας με θέμα: «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος».

Υβριδικό εννοείται το συνέδριο που έχει τόσο φυσική παρουσία εισηγητών και συμμετεχόντων στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου Δωρίδας στο Λιδωρίκι, όσο και δυνατότητα σύνδεσης το Σάββατο 10/6/2023, 12.00-20.00 (στο https://us02web.zoom.us/j/86992836792?pwd=NEh6eFVzd2puRVh6TGl5Y1BuM1NFUT09) και την Κυριακή, 11/6/2023, 10.30-14.00 (στην πλατφόρμα zoom στο https://us02web.zoom.us/j/86816529416?pwd=TWFpdTY5ZEs4Vk1sZkgzTlliaTF3QT09). Ταυτόχρονα, όποιος θέλει

Περισσότερα...

Τα ΑγροΝέα διατηρούν την ψυχραιμία τους

Περισσότερα...

 

Το Υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του ατμίσματος, διότι η βιομηχανία καπνού θέλει να κάνει τους εφήβους «γενιά που θα είναι εθισμένη στη νικοτίνη». Η ρύθμιση κατά του καπνίσματος προβλέπει την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μίας χρήσης, την αναστολή των εισαγωγών ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς ιατρική συνταγή και τη μείωση της νικοτίνης που περιέχουν. Στόχος είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να χρησιμοποιούνται μόνο για να βοηθούν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα. Βάσει των νέων κανονισμών, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία και θα πρέπει να έχουν «φαρμακευτικού τύπου» πακέτο. (Emea.gr, 2/5/2023, σ.σ.: Μπράβο, Μπράβο, όταν οι πολιτικοί είναι υπηρέτες

Περισσότερα...

Ισορροπία, αειφορία, χρήσεις γης, τοπική εφοδιαστική αλυσίδα

Περισσότερα...

 

Στις 10/5/2023, στην ημερίδα του δήμου Μαρκοπούλου με θέμα «Τουρισμός και Αγροτική Ανάπτυξη στην Ανατ. Αττική», προσκλήθηκε και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής με τίτλο εισήγησης «Ισορροπία, αειφορία, χρήσεις γης, τοπική εφοδιαστική αλυσίδα».

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής δημιουργήθηκε το 2013 για όλη την Περιφέρεια Αττικής ως μια ενστικτώδης αντίδραση αυτοσυντήρησης στον ενταφιασμό της ισορροπίας και αειφορίας της αττικής υπαίθρου και στον ιδιότυπο στραγγαλισμό της κτηνοτροφίας, με τον λεγόμενο νόμο 4056/2012 για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ «χαριστικά»-επιλεκτικά καταργούνται τμήματά του προεκλογικά.

Στην εισήγηση που μας έστειλε η κυρία

Περισσότερα...

«ΑγροΝέα» μιάμιση εβδομάδα πριν από τις εκλογές

Περισσότερα...

 

23/4/2023, του αγίου Γεωργίου. Οι κτηνοτρόφοι ξεκινούν για τα θερινά ορεινά λιβάδια, και σε μερικές μέρες πρέπει και να τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν το καλοκαίρι με το κούρεμα. Η δρ Αικατερίνη Καμηλάκη αναφέρει σε σημερινή ανάρτηση στο Facebook: «Χρόνια πολλά σε όλους τους Γιώργηδες και στις Γεωργίες, καθώς και αποτελεσματική δραστηριότητα στον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Αττικής “Άγιος Γεώργιος”. Ο Απρίλιος ήταν ο μήνας μετακίνησης των ποιμενικών από τα χειμαδιά προς τα βουνά. Οι δύο άγιοι-ορόσημα των ποιμενικών μετακινήσεων, ο άγιος Γεώργιος, ο Σκορποφαμελιάρης, ο Καβαλάρης Άγιος των Βουνών, και ο αη-Δημήτρης, που συγκεντρώνει  τις οικογένειες στα χειμαδιά. Στη φωτογραφία από τον αγιασμό των κοπαδιών στην Ασή Γωνιά Χανίων».

Περισσότερα...