agrotika-patata.jpg

Ενδημικά φυτά: Κέντρο Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Πολλαπλασιαστικού Υλικού «Δίρφυς» (ΚΕΑΠΥΔ) προτίθεται να κάνει ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων με χρηματοδότηση από το CLLD – Leader. Ο προϋπολογισμός είναι 449.945 ευρώ. Ο χώρος είναι το συγκρότημα Κριεζώτη στο Δ.Δ. Τριάδας σε συνδυασμό με δημοτικές εκτάσεις γης 30 στρεμμάτων. Η καταγραφή της χλωρίδας και της πανίδας έγινε από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Το ΚΕΑΠΥΔ θα περιλαμβάνει: α. ερευνητικό, εκπαιδευτικό χώρο ανάδειξης της ενδημικής χλωρίδας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της ευρύτερης περιοχής και ανάπτυξης πολλαπλασιαστικού υλικού, β. δομή ενίσχυσης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας και γ. μουσείο παραδοσιακής γεωργίας, λαογραφίας και γαστρονομίας (agrotypos.gr, 19/12/2018).

Αγροτικά ρομπότ: Η John Lewis Partnership ανακοίνωσε ένα τριετές δοκιμαστικό πρόγραμμα με τη Small Robot Company για τη δοκιμή αγροτικών ρομπότ στο αγρόκτημά της στο Λέκφορντ του Χαμσάιρ στην Αγγλία. Στο κτήμα, όπου υπάρχουν καλλιέργειες μανιταριών, μήλων κ.ά., θα χρησιμοποιηθούν τρία μικρά ρομπότ (Tom, Dick, Harry), τα οποία θα «εκπαιδευτούν» και θα δοκιμάσουν την αγροτική τεχνολογία σε ένα χωράφι ενός εκταρίου με σιτάρι. Η δοκιμή θα αρχίσει με τον Tom, που είναι εξοπλισμένος με κάμερες και θα χαρτογραφήσει την περιοχή φυτό ανά φυτό. Με τα κόστη να αυξάνονται περίπου 8% ανά έτος, η νέα αυτή τεχνολογία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην εξισορρόπησή τους, βελτιώνοντας παράλληλα τις αποδόσεις, μειώνοντας τη χρήση χημικών και αξιοποιώντας τα big data σε αγροτικές πρακτικές. Το ρομπότ Dick ξεχορταριάζει με ακρίβεια μέσω λέιζερ και το ρομπότ Harry προορίζεται για φύτευση. Καθώς τα ρομπότ είναι πολύ ελαφρύτερα από τα τρακτέρ, θα μειωθεί κατά πολύ η ζημιά που προκαλείται στο έδαφος από τις σημερινές αγροτικές τεχνικές, ενώ τα μικρά ρομπότ θα μπορούν να φροντίζουν το κάθε φυτό μεμονωμένα (agrocapital.gr, 19/12/2018).

Αντιρρυπαντικά μικρόβια: Ανακαλύφθηκαν 21 είδη μικροβίων που χρησιμοποιούν μεθάνιο και βουτάνιο ως πηγές ενέργειας για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, που σημαίνει ότι αυτά τα βακτηρίδια μπορεί να συμβάλλουν στον περιορισμό των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και ίσως μια μέρα να είναι χρήσιμα για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων. Τα μικρόβια κατεγράφησαν στα εξαιρετικά ζεστά ιζήματα βαθέων υδάτων στην Guaymas της Καλιφόρνιας (B. Baker, Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών Όστιν, ΗΠΑ, Πανεπιστήμιο Τέξας, Nature Communications, Κ. Καλτσά, ecozen.gr, 28/11/2018).

Βιομηχανική… μπριζόλα: Στην ισραηλινή νεοφυή επιχείρηση Aleph Farms δημιούργησαν την πρώτη μπριζόλα από… κύτταρα αγελάδας. Για την μπριζόλα αυτή απέσπασαν τέσσερις τύπους κυττάρων από την αγελάδα και φρόντισαν να τα θρέψουν ώστε να πολλαπλασιαστούν όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν αποτελούσαν μέρος του σώματος του ζώου. Πρόθεσή τους ήταν να δημιουργήσουν μια δομή παρόμοια με μυϊκό ιστό, χωρίς σφαγή και βιώσιμη περιβαλλοντικά. Δεν απαιτούνται τα στρέμματα γης, οι ποσότητες νερού, οι βοοτροφές και όλοι οι άλλοι πόροι που απαιτεί η εκτροφή βοοειδών για παραγωγή κρέατος. Ο χρόνος δημιουργίας μπριζόλας, πάχους πέντε χιλιοστών, ήταν 2-3 εβδομάδες και το κόστος  50 δολάρια (σημαντική μείωση σε σχέση με την τιμή του πρώτου μπέργκερ από εργαστήριο το 2013, που ήταν 225.000 δολάρια). Στην Aleph Farms λένε ότι σε 3-4 χρόνια θα διαθέτουν στο εμπόριο τη μοσχαρίσια μπριζόλα εργαστηρίου (Technion Israel Institute of Technology, aftodioikisi.gr, 24/12/2018).

Μελισσοπερίεργα: Μια μέλισσα θα συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής της 0,5 έως 1 γραμμ. μέλι. Δηλαδή για την παραγωγή ενός κιλού μελιού θα εργαστούν 1.000 με 2.000 μέλισσες. Χρειάζονται περίπου 4 με 5 κιλά νέκταρ για να παραχθεί 1 κιλό μέλι. Για κάθε 1 γραμμ. νέκταρ η μέλισσα θα εργαστεί 3 μέρες. Περίπου 8 κιλά μέλι θα καταναλώσουν οι μέλισσες για να παραγάγουν 1 κιλό κερί. Η ακτίνα πτήσης για ανεύρεση τροφής είναι 3 με 4 χλμ. και μπορεί να φτάσει και τα 8 χλμ. Με την ενέργεια 28 γραμμ. μελιού μια μέλισσα θα έκανε τον γύρο της Γης. Η ταχύτητα πτήσης της μέλισσας είναι περίπου 30 χλμ./ώρα. Οι ετήσιες διατροφικές ανάγκες ενός φυσιολογικού μεγέθους μελισσιού μεταφράζονται σε 22 περίπου κιλά γύρης και αντίστοιχα σε 70 κιλά μελιού. Για τη συλλογή αυτών των ποσοτήτων τροφής πραγματοποιούνται στη διάρκεια του έτους 1 εκατ. πτήσεις γυρεοσυλλεκτριών και αντίστοιχα 4 εκατ. ταξίδια νεκταροσυλλεκτριών μελισσών. Το εξαγωνικό σχήμα κελιών της κηρήθρας αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον διαθέσιμο χώρο από άποψη οικονομίας υλικού, χωρητικότητας και σταθερότητας. Η μέλισσα σε 15 ημέρες παραγωγής κεριού χάνει το 20% των πρωτεϊνών της. Οι προνύμφες των βασιλισσών ταΐζονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό, προϊόν αδενικής εκκρίσεως. Οι προνύμφες των εργατριών μελισσών ταΐζονται με βασιλικό πολτό 3 ημέρες, και μετά με μίγμα μελιού και γύρης (neapaseges.gr, 28/12/2018).

Μικροί αγρότες: Αναμένεται πρόγραμμα μικρών αγροτικών επιχειρήσεων με 14.000 ευρώ για την κάλυψη διαφόρων αναγκών, όπως η αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, η απόκτηση ζωικού και φυτικού κεφαλαίου κτλ. Το επιχειρηματικό πλάνο, με ορίζοντα υλοποίησης 3 έως 4 έτη, θα δίνει το 70% με την έγκριση και το 30% με την ολοκλήρωση. Μικρές πιθανόν να σημαίνει σημερινά έσοδα 5.000-7.999 ευρώ σε περιοχή με λιγότερους από 5.000 κατοίκους μόνο από εγγεγραμμένους στο μητρώο αγροτών. Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχουν επαγγελματική αγροτική εκπαίδευση ή ήταν σε γεωργοπεριβαλλοντικά ή συμμετέχουν σε ομάδες παραγωγών και σε συστήματα ποιότητας. Μάλλον θα προηγούνται τα μικρότερα εισοδήματα και η γυναικεία ή η νεανική επιχειρηματικότητα. Πιθανόν θα είναι επιλέξιμοι και τόκοι δανείων για την ανάπτυξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων (energospolitis.gr, 18/12/2018).

Βραβευμένο ελαιόλαδο: Το περιορισμένης παραγωγής παρθένο ελαιόλαδο Majestic Blend Flavored Evoo (extra virgin olive oil) των λακωνικών βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου συγκέντρωσε φέτος τρία βραβεία, με κορυφαίο την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη αρωματικών ελαιολάδων ανάμεσα σε 9.522 δείγματα από 30 χώρες. Πρώτο το ελληνικό (πέρσι ήταν δεύτερο), δεύτερο ένα λάδι από την Τουρκία και τρίτο ένα αμερικανικό. Το βραβευμένο λάδι προέρχεται από ποικιλία κορωναϊκή, κουτσουροελιά και ελιά Καλαμών, είναι δε επιπλέον αρωματισμένο με λεμονόχορτο (σιτρονέλα) και εστραγκόν (Αρτεμισία η δρακόντειος). Είναι η πρώτη φορά που ένα ελληνικό ελαιόλαδο κατακτά την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης του World Ranking Evoo 2018 (WREVOO). Tο λάδι διατίθεται σε γυάλινη συσκευασία των 250 ml και έχει δεκαπλάσια τιμή από τα άλλα ελαιόλαδα (World Association of Writers & Journalists of Wines and Spirits, ΑΠΕ-ΜΠΕ, presspublica.gr, 27/12/2018).

Ο Διογένης και οι φακές: Μια μέρα ο Διογένης έτρωγε ένα πιάτο φακές καθισμένος στο κατώφλι ενός τυχαίου σπιτιού. Δεν υπήρχε σε όλη την αρχαία Ελλάδα πιο φθηνό φαγητό από μια σούπα με φακές. Αν έτρωγες φακές, σήμαινε ότι βρισκόσουν σε κατάσταση απόλυτης ανέχειας. Πέρασε ένας απεσταλμένος του άρχοντα και του είπε: «Α, Διογένη, αν μάθαινες να μην είσαι ανυπότακτος και αν κολάκευες λιγάκι τον άρχοντα, δεν θα ήσουν αναγκασμένος να τρως συνέχεια φακές». Ο Διογένης σταμάτησε να τρώει, σήκωσε το βλέμμα και κοιτάζοντας στα μάτια τον πλούσιο συνομιλητή του αποκρίθηκε: «Α, φουκαρά αδελφέ μου, αν μάθαινες να τρως λίγες φακές, δεν θα ήσουν αναγκασμένος να υπακούς και να κολακεύεις συνεχώς τον άρχοντα».

Δημήτρης Μιχαηλίδης-«Αγρονέα»
Τηλ.: 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn