Mixahl_1402.jpg

Έξω ο καιρός είχε τρικυμία. Όλοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους και ο Χότζας πήγε στο υπόστεγο όπου είχε τη βάρκα του και ξεκίνησε να την αρματώνει για να την τραβήξει στη θάλασσα. Ένας γείτονας τον είδε και τον ρώτησε: «Έ Χότζα, πού πας; Δεν βλέπεις τον χαμό που γίνεται;» Και ο Χότζας του απάντησε: «Πάντα μετά τη θύελλα έρχεται η γαλήνη, και εγώ προετοιμάζομαι για μετά τη θύελλα. Μέχρι να φτάσω στην παραλία, θα έχει περάσει».

Βρέθηκα προχθές 12 Φεβρουαρίου στην τακτική μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής στο Μενίδι. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά τη δημόσια ανταλλαγή ευχών του 2019 στις 14 Ιανουαρίου και, όπως πάντα, περιελάμβανε τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου (14/1/2019-12/2/2019), μερικά σημαντικά θέματα, προγραμματισμό και διάφορες ανακοινώσεις και προτάσεις. Η συνεδρίαση έγινε σε χώρο που προσφέρει ευγενικά η οικογένεια Κοντογιάννη, στο Βουστάσιο Κοντογιάννη στην οδό Πλήθωνος Γεμιστού 14, 136 78 Αχαρνές (κάθετος στην Κ. Καραμανλή, που οδηγεί στο τελεφερίκ Πάρνηθας).

Μέσα στη «θύελλα» των αγροτικών κινητοποιήσεων υπάρχουν σώφρονες αγρότες που σχεδιάζουν για το μέλλον του αγροτικού κόσμου τις επόμενες δραστηριότητες για τη στήριξη των αγροτών. Οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα είναι πολύ στενά δεμένοι με τις καθημερινές εργασίες φροντίδας των ζώων τους και δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τους στάβλους τους.

Παρ’ όλα αυτά ο απολογισμός περιέλαβε την ανταλλαγή ευχών στη Λάμψη (Μενίδι, 14/1), την ενεργή συμμετοχή στο BeFood με τυροκόμηση (Τεχνόπολις, 27/1), τη συμμετοχή στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλάδων (ΟΣΥΜΙΚ, Χατζηκυριάκειο, Πειραιάς, 28/1), την επίσκεψη στην Expotrof (Ελληνικό, 2/2), την ενημέρωση για την εκπομπή «Χωρίς μεσάζοντες» (Παρατηρητήριο, 2/2) και την επίσκεψη στη Zootechnia (Θεσσαλονίκη, 3/2) με πολλές σημαντικές συζητήσεις.

Στον προγραμματισμό συζήτησαν για την οργάνωση της συμμετοχής του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής σε πολλές ανοιχτές εκδηλώσεις με στόχο τη διαμόρφωση θετικής εικόνας για τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους της υπαίθρου της Αττικής και την προώθηση των θεμάτων των κτηνοτρόφων:

  • Σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» ενημέρωση των μαθητευόμενων σεφ για την παραδοσιακή γαστρονομία και ειδικότερα για την παραγωγή φέτας, κρέμας και ρυζόγαλου από αυθεντικό γάλα της Αττικής στις εγκαταστάσεις της Ακρόπολις (Πειραιώς 73, Αθήνα, 18/2).
  • Συμμετοχή στην ημερίδα της Εταιρείας Αγροτικής Οικονομίας (ΕΤΑΓΡΟ) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Προβλήματα διαχείρισης της γεωργίας» (21/2).
  • Συμμετοχή με επίδειξη τυροκόμησης, παραγωγής κρέμας και ρυζόγαλου στην Artoza (Metropolitan, 24/2) σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής και με διανομή τριπτύχων του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής.
  • Με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής επίδειξη τυροκόμησης, παραγωγής κρέμας και ρυζόγαλου με γάλα από την Αττική σε μαθητές σχολών σεφ στο κτίριο της ICOMOS (Πειραιώς 73, 26/2).
  • Συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής την πρώτη Παρασκευή στις 20:00 στα γραφεία του, Πλήθωνος Γεμιστού 14, Μενίδι (1/3).
  • Ομαδική επίσκεψη μελέτης στην αγροτική έκθεση AgroThessaly (Λάρισα, 2/3).
  • Συμβολή-στήριξη κάθε τοπικής διοργάνωσης, όπως των Ανθεστηρίων 2019, που οργανώνει ο Αγροτικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Φυτωριούχων Αχαρνών Αττικής στην Αμυγδαλέζα (3/3).
  • Σε συνεργασία με τη λέσχη «Ακρόπολις» ενημέρωση μαθητών ΙΕΚ μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για την παραγωγή παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων (12/3).
  • Επίδειξη τυροκόμησης, παραγωγής κρέμας και ρυζόγαλου σε μαθητές ΙΕΚ σε συνεργασία με την Ακρόπολις (26/3).
  • Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής την Παρασκευή στις 20:00 στα γραφεία του (5/4).
  • Επίδειξη παραγωγής παραδοσιακών αρβανίτικων γαλακτοκομικών στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής (9/4).
  • Δυνατότητα παραγωγής παραδοσιακών γαλακτοκομικών με γάλα κτηνοτρόφων της Αττικής σε μαθητευόμενους σεφ (16/4).

Πέραν των παραπάνω ακριβώς προσδιορισμένων, αποφασίστηκε:

  • Για το 2019 οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου θα γίνονται την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα στις 20:00 στα γραφεία του κτηνοτροφικού συλλόγου στο Μενίδι (τηλ.: 210 2400242, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
  • Θα επιδιωχθεί μια συνάντηση διοικητικών συμβουλίων πρωτοβάθμιων κτηνοτροφικών συλλόγων στην Αττική τον Μάρτιο του 2019 για την ανταλλαγή εμπειριών και την αποτύπωση καλών πρακτικών λειτουργίας συλλόγων.
  • Ήδη συγκεντρώνονται τα στοιχεία του μη ολοκληρωθέντος νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις στάβλων, που ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους της Αττικής λόγω της σφοδρής επίθεσης της «γκρίζας ανάπτυξης», της τσιμεντοποίησης και της αστικοποίησης της υπαίθρου της Αττικής.
  • Ο σύλλογος πρέπει να εργαστεί ώστε στη νέα ΚΓΠ 2021-2027 η ύπαιθρος της Αττικής να περιλαμβάνεται αναφορικά με την τοπική αγροτική ανάπτυξη.
  • Η περιαστική κτηνοτροφία έχει μέλλον και με τη μορφή των επισκέψιμων αγροκτημάτων.
  • Θα οργανωθούν ενημερωτικές συναντήσεις των μελών για σημαντικά θέματα, όπως: ξύλινες κατασκευές στάβλων, συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα, το μέλλον της οικογενειακής κτηνοτροφίας.
  • Θα επιδιωχθεί να έλθει ο σύλλογος σε απευθείας επαφή με σημαντικούς παρόχους εξοπλισμού και πρώτων υλών και να γίνουν καταγραφές των ειδικών προβλημάτων των κτηνοτρόφων-μελών του συλλόγου.

Με ενθουσίασε που υπάρχουν σωστοί συμπολίτες, υπεύθυνοι, όπως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των κτηνοτρόφων Αττικής, που παράλληλα με την καθημερινότητά τους αφιερώνουν εθελοντικά χρόνο και δυνάμεις για να προετοιμάσουν τους συμπολίτες και τα μέλη τους για το μέλλον. Και βέβαια κοινοποιούν τις ενέργειές τους ώστε όλοι να μπορούν να συμμετέχουν και να προσθέτουν την καλή τους διάθεση για την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας.

Δημήτρης Μιχαηλίδης-«Αγρονέα»
Τηλ.: 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn