agrotika-2805.jpg

Διατροφική κρίση: Το Κονγκό, η Αιθιοπία, η Συρία, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Νιγηρία, η Υεμένη και το Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση τροφίμων, περίπου 113 εκατ. άτομα σε 53 χώρες. Η έκθεση της Ε.Ε. και του FAO εξετάζει λεπτομερώς κάθε χρόνο τις πενήντα περίπου χώρες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην επάρκεια τροφής για τον πληθυσμό τους. «Σε αυτές τις χώρες το 80% των πληθυσμών εξαρτάται από τη γεωργία. Πρέπει να τους προσφέρουμε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα, αλλά και βοήθεια για την τόνωση της γεωργίας και την παραγωγή τροφίμων» (D. Burgeon). Η παραγωγή σιτηρών στη Συρία έπεσε πέρυσι σε 1,2 εκατ. τόνους, ενώ κατά μέσο όρο ήταν 4,1 εκατ. τόνοι το 2002-11 (ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ε. Αιμονιώτη, emvolos.gr, 3/4/2019).

Ύπνος γυμνός: Το να κοιμάται κανείς γυμνός έχει πολλαπλά οφέλη. Mόνο το 8% των ανθρώπων κοιμούνται γυμνοί. Να τέσσερις λόγοι για να το δοκιμάσουν όλοι: 1. Γυμνός κοιμάσαι καλύτερα (Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, ΗΠΑ). Η χαμηλότερη θερμοκρασία στο δέρμα αυξάνει τον βαθύ ύπνο και μειώνει τις φορές που ξυπνάς μέσα στη νύχτα (Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ). 2. Ο ύπνος χωρίς ρούχα μειώνει το στρες. 3. Είναι πιο υγιεινός. Η χαμηλή θερμοκρασία στη διάρκεια του ύπνου επιταχύνει τον μεταβολισμό. Και μάλιστα ο μεταβολισμός ενισχύεται και την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας, βοηθώντας στην απώλεια βάρους (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ΗΠΑ). 4. Ο ύπνος με γυμνό σώμα ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Το να κοιμάσαι γυμνός σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα με το σώμα σου. Και καθώς αυξάνεται το πόσο καλά νιώθεις με τον εαυτό σου, αυξάνεται και η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση (Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης) (Forbes, medicalnews.gr, 8/4/2019).

Δάση και δημόσια υγεία: Διεθνές συνέδριο με θέμα «Forests for public health» πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, Αθήνα, 8 με 11 Μαΐου 2019. Η προσέγγιση ήταν να αξιολογηθεί η σημασία των αστικών δέντρων και των δασών σε σχέση με τα οφέλη για τη δημόσια υγεία. Τα κύρια θέματα που αντιμετωπίστηκαν ήταν: 1. ιατρική για τη δημόσια υγεία, 2. οφέλη για την ψυχική υγεία από την έκθεση στη φύση, 3. προγραμματισμός των φυσικών δραστηριοτήτων και της ανθρώπινης αναψυχής στα δάση / στο φυσικό περιβάλλον για τη δημόσια υγεία, 4. τα αστικά δάση και οι υπηρεσίες του οικοσυστήματός τους για τη δημόσια υγεία, 5. αστική δασοκομία και σχεδιασμός των πράσινων χώρων για ανθρώπινη δραστηριότητα, 6. η δασική θεραπεία, οι πολιτικές υγείας, οι πρακτικές, η οικονομία και ο πολιτισμός των δασών για τη δημόσια υγεία και 7. πράσινη φροντίδα σε δημόσια τοπία για τη δημόσια υγεία (www.fph2019.org, σ.σ. πολύ σημαντικό και για τους τοπικούς άρχοντες και για το αστικό πράσινο αλλά και για την ύπαιθρο της Αττικής. Οι φροντιστές τoυ περιβάλλοντος, οι αγρότες, είναι σημαντικοί για τους αστούς).

Δηλώσεις καλλιέργειας: Άνοιξε η πλατφόρμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ για τους αγρότες, που πρέπει να δηλώσουν ό,τι καλλιεργούν ή εκτρέφουν μέχρι τις 15 Ιουνίου 2019. Γιατί οι δημόσιες υπηρεσίες –συμπεριλαμβάνεται και η πολιτική ηγεσία– ήταν ανίκανες να ενεργοποιήσουν το ΟΣΔΕ από την αρχή του έτους (ήδη 3,5 μήνες!) και οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να το ολοκληρώσουν μέσα σε έναν μήνα; Γιατί για μία ακόμα φορά μετατίθεται το βάρος και η ευθύνη τακτοποίησης λόγω της ανικανότητας της δημόσιας διοίκησης στους αγρότες; Γιατί πρέπει οι αγρότες να αφήσουν τις επείγουσες εποχικές αγροτικές εργασίες τους και να τρέχουν να κάνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ για δουλειές που δεν έκανε η δημόσια διοίκηση εγκαίρως; Γιατί να μην είναι ανοιχτό το ΟΣΔΕ από τον Ιανουάριο, όταν υπήρχε περισσότερος διαθέσιμος χρόνος για τους αγρότες; Τιμωρούν για κάτι τους πολίτες; Τους μισούν;

Στόχοι και ποινές: Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου ευθυγραμμίζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη νέα ΚΓΠ (CAP) για λιγότερους ελέγχους αλλά αυστηρότερες ποινές, που θα βασίζεται στις επιδόσεις των κρατών όπως αυτές ορίζονται στα εθνικά στρατηγικά σχέδια (13/4/2019).

Κεντρική αγορά: Αναβαθμίζονται οι υποδομές στον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑA Α.Ε.) και στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ Α.Ε.) για την υποστήριξη της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια –σ.σ. ευτυχώς που υπάρχει και αυτή!– και υπογράφει η Ε.Γ. Ε. Φωτονιάτα θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ 20 εκατ. ευρώ. Οι προτάσεις υποβάλλονται στο http://logon.ops.gr/ από τις 4/4 έως 30/6/2019 για δαπάνες μέχρι 31/12/2023 (agro24.gr, 11/4/2019, σ.σ. καταρχήν είναι θετικό, αλλά μοιάζει σαν τον εκσυγχρονισμό της… «αθλιότητας». Γιατί δεν γίνονται σύγχρονα δημοπρατήρια;).

Τσίπουρα!: Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα στους διήμερους αποσταγματοποιούς να διαθέσουν με νόμιμα παραστατικά τα προϊόντα απόσταξης που έχουν με τη δήλωση των αποθεμάτων τους. Μάλιστα προβλέπεται ότι, ακόμα κι αν κάποιοι έχουν ποσότητες και δεν είναι νόμιμοι αποσταγματοποιοί, μπορούν να τις δηλώσουν και να τις διαθέσουν νόμιμα. Επιπλέον όσοι (εστιατόρια κτλ.) έχουν προς διάθεση χύμα προϊόντα οφείλουν με τη νέα ρύθμιση να έχουν σε ευκρινές σημείο έγγραφο με την ταυτότητα προέλευσης αυτών των προϊόντων (ΑΠΕ-ΜΠΕ, 15/4/2019, σ.σ. εκλογές… από μια διαλυμένη διοίκηση που τα δίνει όλα).

Μελισσοκομία παρέα με τον Κουασιμόδο: Ο καθεδρικός ναός Notre-Dame στο Παρίσι καλωσορίζει κάθε μέρα 30.000 τουρίστες και… 100.000 μέλισσες. Πράγματι στην οροφή του ναού έχουν εγκατασταθεί κυψέλες και οι μέλισσες απολαμβάνουν τους πράσινους κήπους του Παρισιού. Ο N. Géant (μελισσοκόμος, Ορλεάνη, Beeopic) φροντίζει τις κυψέλες στην οροφή της Notre-Dame, αλλά και του Grand Palais, του Guerlain, του Vuitton, του BNP ή του Tour d'Argent, και εξασφαλίζει επισκέψεις διδασκαλίας. Υπάρχουν περίπου 300 μελίσσια στο Παρίσι και ο Géant φροντίζει 200 από αυτά. «Κατά παράδοξο τρόπο οι μέλισσες αποδίδουν καλύτερα στην πόλη απ’ ό,τι στους αγρούς και είναι πιο υγιείς επειδή η τροφή τους είναι ποικιλόμορφη και έχει λιγότερα εντομοκτόνα» (Alessandro Colombo, Facebook, 10/12/2017, σ.σ. στις 15/4/2019 είδαμε στις τηλεοράσεις ότι καίγεται η Notre-Dame…).

Πράσινο τείχος: Έχει μήκος 8.000 χλμ. από τις ακτές της Σενεγάλης (δύση) έως τις παραλίες του Τζιμπουτί (ανατολή) και στη φύτευση συμμετέχουν πάνω από 20 κυβερνήσεις. Ο λόγος για το Μεγάλο Πράσινο Τείχος, μια λωρίδα πρασίνου και δενδρυλλίων ανθεκτικών στην ξηρασία, που θα διασχίζει το νότιο κομμάτι της Σαχάρας, ένα φιλόδοξο περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Το πράσινο τείχος θα συμβάλει δραστικά στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υποσαχάρια Αφρική και θα είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα χλωρίδας του πλανήτη. Ξεκίνησε το 2008 και έχει γίνει μέχρι σήμερα το 15%. Στη Νιγηρία, όπου 50 εκατ. στρέμματα γης έχουν αποκατασταθεί και βρίθουν από πλούσια βλάστηση, τα κάποτε ξερά πηγάδια είναι πλέον γεμάτα με πόσιμο νερό, ενώ στη Σενεγάλη τα 120 εκατ. στρέμματα δενδρυλλίων που φυτεύτηκαν προσφέρουν πλέον γόνιμο έδαφος για την άνθηση της γεωργίας («Καθημερινή», Green Agenda, 13/4/2019).

Καιρός: 11.000 κεραυνοί καταγράφηκαν από το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «Ζευς» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τη Δευτέρα 15/4 (μέχρι τις 19:00), οπότε είχαμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Ιόνιο, Πελοπόννησο και Κυκλάδες (crisismonitor.gr, σ.σ. φέτος ο καιρός είναι και θα είναι απρόβλεπτος).

Εκπαίδευση: Κάποτε ένας CEO εταιρίας ρώτησε κάποιο καθηγητή: «Τι θα γίνει αν εκπαιδεύσω ένα στέλεχος και μετά αυτό φύγει;». Για να λάβει την αποστομωτική απάντηση από τον καθηγητή: «Θα έπρεπε να αναρωτιέσαι τι θα γίνει αν δεν τον εκπαιδεύσεις και μείνει!» (http://www.epixeiro.gr/article/121652).

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn