×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 733

kairos.jpg

Κβαντικοί: Οι κβαντικοί υπολογιστές δεν είναι ακόμα έτοιμοι για εμπορική χρήση, αλλά ήδη λειτουργούν σε μεγάλες εταιρίες. Η Google διαθέτει, σύμφωνα με δική της ανακοίνωση, κβαντικούς υπολογιστές οι οποίοι είναι 100 εκατομμύρια φορές πιο γρήγοροι από έναν συμβατικό υπολογιστή. (Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, σελ. 16, ISBN 978-618-84245-7-9, σ.σ. δηλαδή για ποιες ασύλληπτες ταχύτητες επεξεργασίας μιλάμε; Πώς μπορούμε να τις αντιληφθούμε μέσα από την ανθρώπινη υπόστασή μας;).

Δέντρα: Η υιοθέτηση ενός δέντρου είναι ένας κομψός τρόπος για να αναγνωρίσετε ότι αυτό θα ενισχύσει κατά κάποιο τρόπο την ποιότητα ζωής σας είτε σε καθημερινή βάση είτε μία μόνο φορά. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα δίνει σε εσάς την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε μια κοινότητα για τα δέντρα η οποία αναγνωρίζει τα οφέλη και την ομορφιά που αυτά μας παρέχουν (Adopt-a-Tree and the Million Gallon Challenge, peegep.gr, 24/5/2019).

Αγροτικό δυστύχημα: 25χρονος που εργαζόταν σε χωράφι στο Κατωχώρι Φαρσάλων συνεθλίβη όταν  πιάστηκε σε καρούλι ποτίσματος (larissanet.gr, 30/5/2019).

Κι άλλο δυστύχημα: Φρικτό τέλος από τα τσιμπήματα ενός ολόκληρου σμήνους μελισσών βρήκε ηλικιωμένος αγρότης στον οικισμό Αλτομιρά του δήμου Δυτικής Μάνης στη Μεσσηνία. Ο άτυχος 75χρονος, που ήταν κάτοικος του Κάμπου, βρισκόταν στην περιοχή Αλτομιρά για αγροτικές εργασίες. Ένας κάτοικος της περιοχής μετέφερε κυψέλες μελισσών με το αυτοκίνητό του και μία από αυτές, άγνωστο υπό ποιες ακριβώς συνθήκες, έπεσε στη γη και έσπασε, οπότε οι μέλισσες ξέφυγαν και επιτέθηκαν στον ηλικιωμένο, που βρισκόταν δυστυχώς κοντά στο μελίσσι. Τα έντομα τσίμπησαν τον αγρότη, έχασε τις αισθήσεις του και ξεψύχησε αμέσως (presspublica.gr, 31/5/2019).

Χοιρινό: Η αύξηση της τιμής του χοιρινού (λόγω θανάτωσης χοιρινών από την εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην Κίνα) και η συνακόλουθη τεράστια αύξηση της κινεζικής ζήτησης για εισαγωγές πιέζουν αφόρητα τους παραγωγούς αλλαντικών. Οι Γάλλοι αλλαντοποιοί (FICT) προειδοποιούν και για πτωχεύσεις στον κλάδο. Οι τιμές αυξήθηκαν στη Γαλλία 24% από τις αρχές Μαρτίου. Στη Γαλλία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπορίου γίνονται μία φορά τον χρόνο, στα τέλη Φεβρουαρίου. «Αναμένουμε η κρίση να διαρκέσει επειδή η κατάσταση δεν είναι υπό έλεγχο στην Κίνα και θα χρειαστεί χρόνος για να ισορροπήσει» (meatnews.gr, 28/5/2019).

Αυτάρκεια ή εξάρτηση: Εκείνα τα κράτη που δεν παράγουν, που δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους, που εισάγουν περισσότερα από όσα εξάγουν, που ξεπουλούν τους φυσικούς πόρους και τις επιχειρήσεις τους και που δεν προστατεύουν τα εδάφη και τον υπόγειο πλούτο τους, έχοντας οδηγηθεί ύπουλα στη χρεοκοπία, είναι καταδικασμένα να εξαφανιστούν – ενώ πρόκειται για μια διαδικασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει στην πατρίδα μας και θα διαρκέσει αρκετά, από ένα δε χρονικό σημείο και μετά είναι μη αναστρέψιμη. Το χρονικό αυτό σημείο απέχει ακόμη, αλλά όχι πολύ (analyst.gr, 31/5/2019).

Αρχαία ελιά: Με συνολική περίμετρο 13 μέτρων, σε ύψος 1 μέτρου, μια από τις αρχαιότερες ελιές στέκει αγέρωχη στο πέρασμα των αιώνων και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία ενδιαφέροντος του όμορφου χωριού της Σάμης στα Ζερβάτα της Κεφαλονιάς. Σε σύγκριση με αντίστοιχα ελαιόδεντρα της Κρήτης η ηλικία της, σύμφωνα με τους κατοίκους, εκτιμάται πάνω από 3.500 χρόνια. Η Κεφαλονιά διαθέτει πολλές δυνατότητες προσέλκυσης εναλλακτικών τουριστών, οι οποίοι θα μπορούσαν να ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες που διαφέρουν από το κυρίαρχο μοντέλο τουρισμού. Άλλωστε ο περιπατητικός τουρισμός και η φυσιολατρία γνωρίζουν άνθηση ανά τον κόσμο (inkefalonia.gr, texnologosgeoponos.gr, 1/6/2019).

Κλιματική αλλαγή: Καύσωνα, ξηρασία, καταστροφικές πλημμύρες, αλλά και ανεμοστροβίλους προβλέπουν για το καλοκαίρι στην Ευρώπη Αμερικανοί μετεωρολόγοι, που θα είναι πιο θερμό και πιο ξηρό απ’ ό,τι το 2018. Για την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από αστραπές, πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους και χαλάζι, ενώ γενικότερα στην Ευρώπη θα υπάρξουν περισσότερα κύματα καύσωνα από πέρυσι, τα οποία όμως θα είναι μικρότερης διάρκειας. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ (zougla.gr, 4/6/2019).

ΚΓΠ ή CAP: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε (27/5/219) μελέτη για την ανάλυση της συνάφειας, της αποτελεσματικότητας, της συνοχής και της προστιθέμενης αξίας της Ε.Ε. για την κλιματική δράση ορισμένων βασικών μέτρων της ΚΓΠ (CAP). Η ΚΓΠ, η οποία ξεκίνησε το 1962 για να στηρίξει την παραγωγή οικονομικά προσιτών για τους Ευρωπαίους πολίτες και ποιοτικών τροφίμων, εισήγαγε το κλίμα ως έναν από τους γενικούς στόχους της το 2013. Η μελέτη δείχνει ότι χάρη στην υποστήριξη της ΚΓΠ ο γεωργικός τομέας έχει καταβάλει προσπάθειες με την πάροδο του χρόνου να προσαρμόσει τις πρακτικές της, διατηρώντας ταυτόχρονα το μοντέλο της ευρωπαϊκής οικογενειακής γεωργικής εκμετάλλευσης και την ποικιλομορφία της και να αποτρέψει την ενδεχόμενη βλάβη της εγκατάλειψης της γης στις αγροτικές περιοχές (naepaseges.gr, 27/5/2019).

Πόλεις-κράτη;: Στις λεγόμενες ανοιχτές κοινωνίες παρατηρείται οι μεγάλες πόλεις να ασκούν πολιτική ως αυτόνομες πολιτικές οντότητες, καθώς δεν έχουν τα δημοσιονομικά βάρη των κρατών και ταυτόχρονα αναπτύσσονται με βάση τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτομίες της τρίτης και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Σε γενικές γραμμές τα εθνικά κράτη βρίσκονται σε δυσπραγία, οι μεγάλες πόλεις παίρνουν τα ηνία της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και οι ενώσεις κρατών όπως η Ε.Ε προσφέρουν τις ρεαλιστικές λύσεις που χρειάζεται ο κόσμος (Β. Τακτικός, blogger.com).

Δημοτικές κοινότητες: Με τον νέο νόμο «Κλεισθένης» επανήλθε ο θεσμός της κοινότητας στο πλαίσιο του ενιαίου δήμου με δικό της προϋπολογισμό σύμφωνα με τον πληθυσμό και τις πραγματικές ανάγκες της. Η εκλογή του κοινοτικού συμβουλίου είναι ανεξάρτητη από την ψήφιση του ψηφοδελτίου του δημάρχου. Η θητεία κάθε τοπικού συμβουλίου είναι 4 έτη. Τα όργανα διοίκησης των κοινοτήτων είναι ο πρόεδρος της κοινότητας και το συμβούλιο κοινότητας (σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων). Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την επαναφορά της τοπικής ανάπτυξης στα χέρια των πολιτών.

Παιδεραστές: Το Κοινοβούλιο της Αλαμπάμα (ΗΠΑ) υιοθέτησε νόμο που υποχρεώνει όλους τους κρατουμένους άνω των 21 ετών που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο κάτω των 13 ετών να λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν το επίπεδο της τεστοστερόνης προτού αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους. Η «θεραπεία» θα συνεχίζεται μέχρι να κριθεί από δικαστήριο ότι δεν είναι πλέον αναγκαία. Αν ο καταδικασθείς τη διακόψει μόνος του, τότε θα οδηγείται πίσω στη φυλακή (presspublica.gr, 6/6/2019).

Προσωπικότητες: Στη λίστα με τις διασημότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας από το 4000 π.Χ. μέχρι το 2010 μ.Χ. περιλαμβάνονται έξι αρχαίοι Έλληνες και δη στην πρώτη δεκάδα. Στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας της ιστοσελίδας Pantheon βρίσκεται ο φιλόσοφος Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας. Στη δεκάδα είναι και ο Σωκράτης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Όμηρος και ο Πυθαγόρας. Ο Ιησούς Χριστός, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Κομφούκιος και ο Ιούλιος Καίσαρας συμπληρώνουν τη δεκάδα. Η ιστοσελίδα συγκέντρωσε στοιχεία και ηλεκτρονικά δεδομένα από 100 χώρες του κόσμου και συνέταξε τη λίστα υπολογίζοντας το πόσο διάσημος θεωρείται κάποιος από τον αριθμό των γλωσσών στις οποίες έχουν μεταφραστεί τα στοιχεία του στη Wikipedia και τις φορές που έχουν ανοιχτεί συνολικά οι σελίδες αυτές (page views) (schizas.com, 1/6/2019).

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn