agrotika_1009.jpg

 

Σκοτώθηκε χθες 9 του μήνα ο αγρότης Γιάννης Πέτρου, 45 ετών, στο χωράφι  του στο Μαρκόπουλο Αττικής. Ο φίλος Γιάννης Πέτρου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, πατέρας τριών παιδιών, προβατοτρόφος και καλλιεργητής σύκων και κελυφωδών φιστικιών, κάτοικος Μαρκόπουλου, σκοτώθηκε κατά την προσπάθειά του να ψεκάσει με το τρακτέρ τα μεσάνυχτα για να μην ενοχληθούν πολύ οι «συγκάτοικοι», οι μέλισσες δηλαδή, και είχε «κόψει» ο συνεχής αέρας.

Όταν γίνεται μια εργασία στον αστικό χώρο, οι κανονισμοί ασφαλείας προβλέπουν, πέρα από τον εργαζόμενο, και έναν ακόμα για να τον βοηθά και να του συμπαραστέκεται σε περίπτωση ανάγκης. Προβλέπουν ειδικά ρούχα για κάθε εργασία. Προβλέπουν προϊστάμενο που επιβλέπει τις εργασίες. Προβλέπουν πιθανόν οδηγό που πηγαίνει τους εργαζομένους στον χώρο εργασίας.

Με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στο ναδίρ, δυσανάλογες ως προς την πραγματική αξία των παραγόμενων, να διατηρούνται τεχνητά μικρές και να συμπιέζονται προς τα κάτω, ο αγρότης δεν διαθέτει τη στοιχειώδη άνεση για δεύτερο συνεργάτη κατά τις αγροτικές εργασίες. Κι έτσι, αν συμβεί ατύχημα –που τον τελευταίο καιρό συμβαίνει όλο και συχνότερα–, ο αγρότης καταλήγει.

Η εργασία στην ύπαιθρο είναι 24/7, δηλαδή επιβάλλει διαθεσιμότητα 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο. Ο αγαπητός Γιάννης έπρεπε να περιμένει μετά τη δύση του ηλίου την κατάλληλη ώρα, χωρίς δυνατό αέρα, σε ετοιμότητα, με τον εξοπλισμό του, και βέβαια ούτε λόγος για δεύτερο συνεργάτη μαζί του, μέρα και βράδυ, για να εκτελέσει τις αναγκαίες αγροτικές εργασίες στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Οι ανόητοι, οι οποίοι δεν έχουν αντίληψη των αγροτικών εργασιών, από τα κλιματιζόμενα γραφεία τους εκδίδουν οδηγίες για ανάρτηση πινάκων ωρών εργασίας. Τι να έχει γραμμένο στον πίνακα εργασίας ο αγρότης για να απασχολήσει έναν βοηθό και πόσα να τον πληρώσει για διαθεσιμότητα 24 ώρες το 24ωρο διότι ο αέρας «έκοψε» τα μεσάνυχτα… Έτσι, ο Γιάννης πήγε μόνος να ψεκάσει στις 2:00 το ξημέρωμα για να μην ενοχλήσει τους θαυματουργούς συγκατοίκους-επικονιαστές της αγροτικής παραγωγής του, τις μέλισσες. Ούτε ήξερε πότε θα μπορούσε να έχει ξανά την ευκαιρία αυτή τη χρονική περίοδο που έπρεπε.

Άλλα τα αντανακλαστικά του εργαζομένου στις 9:00 π.μ. και άλλα τα αντανακλαστικά εκείνου στις 2:00 το πρωί με το σκοτάδι, όταν όλοι κοιμούνται. Και ο «διάβολος με τα πολλά ποδάρια» πάντα βρίσκει τον τρόπο να δημιουργήσει πρόβλημα θανατηφόρο. Ιδιαίτερα στους αγρότες.

Από τα «Αγρονέα», που τα βρίσκουμε σε αρκετές εφημερίδες, αντλήσαμε:

  1. Θύμα της κακοκαιρίας έπεσε 59χρονος κτηνοτρόφος από το Σέσκλο, ο οποίος χτυπήθηκε από κεραυνό στις 15/8/19 ενώ βρισκόταν στη στάνη του για να σώσει τα ζωντανά του. Ο 59χρονος εντοπίστηκε στις 22:50 από συγγενικό πρόσωπο (e-thessalia.gr, 17/8/19).
  2. Την τελευταία πνοή του άφησε ένας 78χρονος αγρότης στα Κανάλια Μαγνησίας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του. O 78χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο χωράφι του, όπου είχε πάει μόνος για να μαζέψει αμύγδαλα. Την προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Ρήγα Φεραίου (e-thessalia.gr, 1/9/19).
  3. 61χρονος κτηνοτρόφος έφυγε από τις Αμυγδαλιές για να παραδώσει το γάλα του σε σταθμό συγκέντρωσης στα Άσπρα Σπίτια, στον δρόμο προς Βασιλάκι δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Το αγροτικό εξετράπη δεξιά στην πλαγιά και σταμάτησε σε βάθος 20 μέτρων μέσα σε πυκνή βλάστηση. Λίγο μετά τις 6:00 το απόγευμα τον εντόπισαν στη χαράδρα νεκρό (ilialive.gr, 30/7/19).
  4. Νεκρός άνδρας έπειτα από ανατροπή γεωργικού ελκυστήρα στο Μαγγανιακό Ανδρούσας Μεσσηνίας (aftodioikisi.gr, 19/7/19).
  5. 25χρονος που εργαζόταν σε χωράφι στο Κατωχώρι Φαρσάλων συνεθλίβη όταν πιάστηκε στο καρούλι ποτίσματος (larissanet.gr, 30/5/19).
  6. Νεκρός ανασύρθηκε 79χρονος χειριστής τρακτέρ, που ανετράπη στην Αρραβωνίτσα Αιγίου στις 2/5/19 (presspublica.gr, 3/5/19).
  7. Τραγικό θάνατο, όντας μόνος του, βρήκε 60χρονος στο Βούναργο Αιτωλοακαρνανίας, που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του ενώ εκτελούσε αγροτικές εργασίες στην Πέρα Βρύση. Ο 60χρονος εντοπίστηκε την επόμενη μέρα από γειτόνισσα και απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική Πύργου (patrisnews.gr, xiromeropress.gr, 7/7/19).
  8. Αγροτικό δυστύχημα με θύμα ένα δεκάχρονο αγόρι σημειώθηκε το πρωί στο Σκούταρι Σερρών. Το παιδάκι καθόταν στο φτερό του τρακτέρ που οδηγούσε ένας 52χρονος, όταν έπεσε από το όχημα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα (presspublica.gr, 23/6/2019).
  9. Και άλλης μορφής ατυχήματα: Μέσα σε διάστημα 10 ημερών «σήκωσαν» σχεδόν 4 τόνους σύκα από τη βόρεια Εύβοια, ένα μεγάλο μέρος των οποίων πρόλαβαν να πουλήσουν. Δράστες ένας 30χρονος Έλληνας και δύο αλλοδαποί. Οι αστυνομικοί του τμήματος Ιστιαίας εξιχνίασαν 6 κλοπές με λεία 3.950 κιλά σύκα αξίας 13.700 ευρώ (enpeiraiei.gr, 5/9/19).

Παρά τις εξαγγελίες για ελαφρύνσεις από ποικιλώνυμους φόρους προχθές 7/9 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι αγρότες συνεχίζουν να «πληρώνουν» πολύ βαρύ «φόρο» ζωής εξαιτίας της φροντίδας του περιβάλλοντος, που τους είναι επάγγελμα και τρόπος ζωής. Χωρίς συστηματική αγροτική εκπαίδευση ούτε αγροτικά σχολεία με μαθητεία, απλώς κάποια σχολεία αίθουσας, γιατί αυτά είναι που καταλαβαίνουν οι αστοί γραφειοκράτες των κλιματιζόμενων γραφείων.

Χωρίς συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή, σε κάθε απλό συμπολίτη δημιουργείται η εντύπωση ότι είναι υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των θανατηφόρων δυστυχημάτων των αγροτών στην εργασία τους. Και δεν καταγράφονται σχεδόν καθόλου οι αγροτικές ασθένειες από τα διάφορα φυτοφάρμακα, τα «-κτόνα» και τα δηλητήρια που κυκλοφορούν στην ύπαιθρο υποσχόμενα ανακούφιση από περιστασιακούς κινδύνους στην αγροτική παραγωγή, η οποία ούτως ή άλλως είναι υποτιμημένη σε οικονομική αξία.

Και τα πανεπιστήμια δεν κάνουν κάτι χειροπιαστό για τους αγρότες – ίσως όχι το ίδιο ακριβές όσο η μισθοδότηση των μελών τους. Ούτε πτυχιακές ούτε μελέτες για την ασφάλεια και την υγιεινή των αγροτών φτάνουν απλά και κατανοητά στον επιχειρηματία αγρότη. Τα λεφτά των φυτοφαρμάκων και των πολυεθνικών κολοσσών είναι πολλά. Μόνος ο αγρότης.

Ούτε ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα», που υπάρχει για να δίνει εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και των Ελλήνων αγροτών, δεν έχει επιληφθεί των πολλών θανατηφόρων δυστυχημάτων και των ανεξιχνίαστων αγροτικών ασθενειών. Μόνος του ο αγρότης.

Μόνος πηγαίνει στη δουλειά, μόνος αντιμετωπίζει τον έμπορο – και μάλιστα χωρίς τη διέξοδο των αγορών αγροτών. Μόνος υφίσταται τις απαγορεύσεις των προδιαγραφών – τον βάζουν «σκάφανδρο» για να βάλει τα φυτοφάρμακα αντί να βρουν φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Μόνος δουλεύει. Μόνος υφίσταται τη «δικτατορία» των ελεγκτών της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι ορίζουν περίεργες απαιτήσεις –«προδιαγραφές» και «διαδικασίες» τις λένε– για να τον καθυποτάξουν, τον μόνο που παράγει πραγματικό πλούτο στην εθνική οικονομία.

Μόνος ο αγρότης, πρέπει να είναι και λίγο μηχανικός και λίγο ηλεκτρολόγος και λίγο τεχνίτης και λίγο οικοδόμος και πολύ λογιστής και πολύ γραφιάς με τις συνεχείς αναφορές που τον βάζουν να τηρεί και να μπορεί να δώσει πρώτες βοήθειες. Μόνος στη μοναξιά του και στη μελαγχολία του…

Έναν «Μη δεσμευτικό οδηγό βέλτιστης πρακτικής για τη βελτίωση της εφαρμογής των οδηγιών για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της φυτοκομίας και της δασοκομίας» εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων & Ένταξης, σελίδες 177, ISBN 978-92-79-43398-6, 2015), στα περιεχόμενα του οποίου εντοπίζουμε:

  • Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στον οδηγό. Γεωργία: Ένας επικίνδυνος κλάδος. Οι οκτώ κυριότεροι θανατηφόροι παράγοντες στη γεωργία
  • Κεφ. 2: Εισαγωγή στην υγεία και την ασφάλεια
  • Κεφ. 3: Οργάνωση της υγείας και της ασφάλειας
  • Κεφ. 4: Εκτίμηση επικινδυνότητας
  • Κεφ. 5: Σχεδιασμός
  • Κεφ. 6: Εκπαίδευση, ανάγκες εκπαίδευσης
  • Κεφ. 7: Προσωπικό
  • Κεφ. 8: Διαχείριση της υγείας
  • Κεφ. 9: Μέσα ατομικής προστασίας
  • Κεφ. 10: Ετοιμότητα και ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
  • Κεφ. 11: Παιδιά
  • Κεφ. 12: Επισκέπτες και τρίτοι
  • Κεφ. 13: Υποδομές
  • Κεφ. 14: Μηχανήματα και εξοπλισμός
  • Κεφ. 15: Μεταφορές και οχήματα
  • Κεφ. 16: Επικίνδυνες ουσίες
  • Κεφ. 17: Σήματα
  • Κεφ. 18: Καλλιέργεια φυτών
  • Κεφ. 19: Ζωικό κεφάλαιο
  • Κεφ. 20: Θερμοκήπια
  • Κεφ. 21: Δασοκομία

 Εξαιρετική βιβλιογραφική προσπάθεια. Όμως πολύ μακριά από τον αγρότη και την πραγματική δουλειά στα χωράφια και στους στάβλους και μάλλον αναποτελεσματική.

Φαίνεται ότι οι αγρότες, αφού υπέστησαν ένα απερίγραπτο κοινωνικό bullying, αφού «δέθηκαν» εμπορικά και εξωθήθηκαν σε ρόλο εργατών γης, αφού υποτιμήθηκε η αξία της αγροτικής παραγωγής τους, αφού τους διέλυσαν συνδικαλιστικά τα αστικά κόμματα, αφού κατέστρεψαν τις επιχειρηματικές δομές τους (τους συνεταιρισμούς) με τον απαράδεκτο ανταγωνισμό, αφού απέκοψαν από αυτούς τα παιδιά τους με τα αστικά σχολεία, αφού τους απομάκρυναν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, αφού… είναι μόνοι και χωρίς εργαλεία επανασύνδεσης των αγροτικών κοινωνιών τους, όπως τα πραγματικά αγροτικά σχολεία, τα επισκέψιμα αγροκτήματα ή οι φάρμες μέσα στον αστικό ιστό (city farms).

Οι αγρότες σκοτώνονται όλο το 24ωρο χωρίς… weekend και χωρίς τέλος. Η κηδεία του Γιάννη Πέτρου είναι την Τετάρτη 11/9 στις 16:00 στον Άγιο Νικόλαο Μαρκόπουλου Μεσογαίας.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

 Το διοικητικό συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», όπως αναφέρει σε σχετικό Δελτίο Τύπου, συνήλθε εκτάκτως στις 9 Σεπτεμβρίου 2019, μετά την είδηση του θανάτου του μέλους του Γιάννη Πέτρου, και με βαθύτατη θλίψη αποφάσισε:

  1. Να συλλυπηθεί την οικογένεια του Γιάννη Πέτρου.
  2. Να δημοσιοποιήσει τη βαθιά λύπη των μελών του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος».
  3. Να παραστεί στην κηδεία του Γιάννη Πέτρου στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας την Τετάρτη 11/9 στις 16:00.

Ο πρόεδρος                                     Η γραμματέας

Γιάννης Κοντογιάννης                      Μάγδα Κοντογιάννη

6992 893199                                  6906 962549

Κοιν.: κ. Κώστας Μαντζουράνης (υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων), 6948 250720

 

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn