agrotika-1_0701_002.jpg

 

Μικροπλαστικά: Στον Βόρειο Πόλο χιονίζει μικροπλαστικά. Για την έρευνά τους αναλύθηκαν δείγματα χιονιού από διάφορα μέρη της Γης: από τις Γερμανικές και τις Ελβετικές Άλπεις ως τη νορβηγική νήσο Σβάλμπαρντ βόρεια του αρκτικού κύκλου. Παντού βρέθηκαν μικροπλαστικά με μέγεθος περίπου όσο οι κόκκοι της γύρης και της σκόνης (https://i.doctv.gr/2NPqDYY, 4/9/19, σ.σ. φρίκη).

Αγροτική καινοτομία: Έγινε ένα ακόμα πανελλήνιο συνέδριο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας με τον ελκυστικό τίτλο «Καινοτομία για βιώσιμη αγροδιατροφή: Το παρόν και το μέλλον της ΚΑΠ», συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική προσπάθεια των διοργανωτών. Τα στερεότυπα του εξαιρετικού πολιτιστικού αστικού κέντρου δεν βοηθούσαν στην επικέντρωση στο αγροτικό θέμα. Ήταν μάλλον ενοχλητικό να πληρώνεις για τη στάθμευση του αυτοκινήτου (έμμεσες κρυφές δαπάνες που επιβάρυναν). Η δημοσιογραφική κάλυψη ήταν σχεδόν «μονοπωλιακή». Μερικά συσκευασμένα αγροτικά προϊόντα, ως ντεκόρ του συνεδρίου, βρέθηκαν σε μάλλον κακή θέση και δεν βοήθησαν καθόλου. Δεν υπάρχει ΚΑΠ. Υπάρχει ΚΓΠ (Κοινή Γεωργική Πολιτική). Υπάρχει CAP (Common Agricultural Policy). Δεν υπήρξε ποτέ ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), δηλαδή δεν υπήρξε ποτέ μια πολιτική για τον αγροτικό κόσμο. Πάντα ήταν μια «οικονομίστικη» γεωργική πολιτική. Κι αυτό λέει πολλά, αλλά και όσοι οργανωτές λένε επίσημα «ΚΑΠ» απλώς αποπροσανατολίζουν. Αλήθεια, από πού προκύπτει ότι η καινοτομία είναι μόνο η τεχνολογική και μάλιστα της πληροφορικής (information technology [ΙΤ]); Η καινοτομία μπορεί να είναι και οργανωτική (π.χ. συλλογική δράση, συνεταιρισμοί), που μοιάζει να τη χρειαζόμαστε περισσότερο στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο απ’ όσο έλεγαν εκεί (25/10/19, σ.σ. όσοι θέλετε να συζητήσουμε για την αγροτική καινοτομία σημειώστε ότι οργανώνεται εργαστήριο στις 18 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα από το Skywalker.gr. Σας καλούμε όλους).

Ελαιόλαδο: Μόνο το 27% του ελληνικού ελαιολάδου συσκευάζεται και τιτλοποιείται στην ελληνική επικράτεια. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι μια υπερδύναμη στην παραγωγή ελαιολάδου λόγω εδάφους, αλλά και για το ποσοστό του έξτρα παρθένου. Ίσως διότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί άγονται και φέρονται από πολιτικά συμφέροντα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι αγρότες δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να εξασφαλίσουν σταθερή ποιότητα στο ελαιόλαδο (Christian Oliver, Politico, ethnos.gr, 16/10/19).

Αγριογούρουνα: Από τα ορεινά στα πεδινά. Τα αγριογούρουνα στην Αγιά της Λάρισας, στις καλλιέργειες και στους οικισμούς, ακόμα και σε τρακαρίσματα με αυτοκίνητα. Κυνηγοί θεωρούν ότι αυτό έχει συμβαίνει διότι αναζητούν τροφή και νερό (Ν. Γουργιώτη, eleftheria.gr, 16/10/19).

Στατιστική: Από τη στατιστική φαίνεται ότι ορθά οι άντρες νοιάζονται για τον αριθμό των πρώην συντρόφων των γυναικών τους (www.statisticbrain.com). Με αριθμό προγαμιαίων συντρόφων γυναίκας 2, το ποσοστό παντρεμένων γυναικών που απίστησαν ήταν 10%. Με 4 πρώην 18%. Με 10 πρώην 26%. Με 20+ πρώην 47% (D Ziamparas, Facebook, 23/10/19).

Όζον: Τη μικρότερη έκταση από το 1982, που οι επιστήμονες άρχισαν να την παρακολουθούν, είχε η τρύπα του όζοντος το 2019. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στις αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες στη Στρατόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ και την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA). Στις 8/9/19 το μέγιστο ήταν 16,4 εκατ. τετ. χλμ. (το μικρότερο από το 1982) και σήμερα είναι μόνο 10 εκατ. τετ. χλμ. (ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 22/10/19).

Εισβολή ξενικών: «Για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα φυτά μας και την ποιότητα ζωής των πολιτών μας, πρέπει πρώτα να αποτυπώσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις των επιβλαβών οργανισμών, όπως το ιαπωνικό σκαθάρι και ο μύκητας της μελανής κηλίδωσης, στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία μας. Μπορούμε πλέον να αξιολογούμε τις βλάβες που προκαλούν αυτοί οι οργανισμοί σε διάφορες διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων λιγότερο χειροπιαστών, όπως το τοπίο και η πολιτιστική κληρονομιά ή η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα. Έτσι, μπορέσαμε να εντοπίσουμε τους 20 χειρότερους εχθρούς, στους οποίους και θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας» (Τ. Νάβρατσιτς, Ευρωπαίος επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, aixmi-news.gr, 14/10/19, σ.σ. μήπως η ίδια μεθοδολογία μπορεί να δείξει και τις βλάβες που προκαλούν στην οικονομία, στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στο τοπίο, στην πολιτιστική κληρονομιά, στη βιοποικιλότητα και στα οικοσυστήματα η εισβολή λαθρομεταναστών; Μήπως;).

Εγκεφαλικές βλάβες: Το internet αλλάζει κυριολεκτικά τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου των ανθρώπων! Από απεικονίσεις εγκεφάλων φαίνεται ότι η χρήση internet αλλάζει εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη, την προσοχή και τις κοινωνικές δεξιότητες. Ο αριθμός φίλων στο Facebook καθορίζει την ποσότητα της φαιάς ουσίας στον εγκεφαλικό φλοιό (μια περιοχή που έχει να  κάνει με την αντιστοίχιση ονομάτων και προσώπων). Πριν από το internet οι άνθρωποι είχαμε λιγότερους φίλους και δυνατούς δεσμούς μεταξύ μας, ενώ τώρα που οι φίλοι έγιναν πολλοί, αλλά οι σχέσεις τυπικές, ο εγκέφαλος υπολειτουργεί (έρευνα επιστημόνων από την Οξφόρδη και το Χάρβαρντ, «World Psychiatry», vimapress.gr, 26/10/19).

Αγροτικές επιδοτήσεις: Οι 538.037 επαγγελματίες που εισέπραξαν 683.052.227 ευρώ στις 25/10/19 είναι πραγματικοί αγρότες; Μένουν στην αγροτική ύπαιθρο και αισθάνονται ότι έχουν κοινό μέλλον; Ή απλώς αποκτούν κάποιο εισόδημα για προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες; Τελικά, αυτής της μορφής οι επιδοτήσεις βοηθούν τον αγροτικό κόσμο; Στηρίζουν τον αγροτικό τομέα; Ή επιτείνουν τις διαλυτικές τάσεις της παραγωγικής βάσης; (29/10/19).

Εξωτερική σύγκλιση: Όλα τα λεφτά που διαθέτει η Ε.Ε. για την καλλιέργεια του εδάφους του πλανήτη, αν διαιρεθούν με την καλλιεργούμενη επιφάνεια, δείχνουν ότι η Ε.Ε. επιδοτεί με 22 ευρώ κατά μέσο όρο κάθε καλλιεργούμενο στρέμμα. Στην Ελλάδα αυτό το κλάσμα δείχνει 57 ευρώ/στρέμμα. Αν κάθε στρέμμα στην Ε.Ε. πρέπει να δέχεται την ίδια επιδότηση (εξωτερική σύγκλιση), τα εισερχόμενα από την Ε.Ε. χρήματα στην Ελλάδα θα μειωθούν δραματικά. Ποιες συντεχνίες –δασαρχών;– κρατούν δέσμια την Ελλάδα και δεν αυξάνει τον παρονομαστή του κλάσματος χαρακτηρίζοντας βοσκήσιμες γαίες ακόμα και περιοχές μέσα στα δάση με κανόνες βόσκησης; Έτσι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην Ελλάδα και στους αγρότες της.

Επιδοτήσεις β’: Αν η αγροτική επιδότηση δεν αφορά τη φροντίδα του περιβάλλοντος –και εμμέσως του πλανήτη Γη–, αλλά την κοινωνιολογική και την πολιτική προσέγγιση, ώστε η κάθε εκμετάλλευση να δέχεται ίδια επιδότηση, τότε η Ελλάδα, που έχει μέσο όρο κατά εκμετάλλευση περίπου 1.000 ευρώ –ενώ αντίστοιχα στην Ε.Ε. είναι 3.000 ευρώ–, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Αν οι Έλληνες διαπραγματευτές αποδειχθούν επαρκείς στην παρουσίαση των θέσεών μας και τη διαμόρφωση συμμαχιών, ίσως έχουμε μέλλον στον αγροτικό τομέα και δεν θα περιοριστούμε μόνο στη μισθοδότησή τους.

Μια ιδέα: Μόνο όσοι είναι αποκλειστικά επαγγελματίες αγρότες θα πρέπει να λαμβάνουν επιδοτήσεις και μάλιστα με χαμηλό συνολικό όριο (ίσως 60.000 ευρώ ή κλιμακωτά μέχρι 100.000 ευρώ). Όποιοι έχουν εισόδημα (ελεύθερα) και από αγροτικά, να μην έχουν τα προνόμια (αν δεν υπάρχουν, να δοθούν) που θα πρέπει να θεσπιστούν για τους αγρότες. Εννοείται ότι οι συνταξιούχοι δεν θα πρέπει να επιδοτούνται. Επιλογή τους η ελεύθερη καλλιέργεια ή η εκτροφή, αλλά χωρίς επιδοτήσεις. Οι ηλικιωμένοι αγρότες «πνίγουν» τους νέους αγρότες και τους έχουν αφήσει χωρίς επιδοτήσεις, όντας μόνο το 6% του συνολικού αριθμού των ενεργών αγροτών. Αυτό δεν είναι βιώσιμο αλλά θνησιγενές. Και θα παρασύρει πιθανώς όλη την ελληνική οικονομία.

Ελαιόλαδο β’: Οι ελληνικές εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου ήταν το 2016 42.196 τόνοι, το 2017 40.864 τόνοι και το 2018 46.737 τόνοι (αύξηση 14,4% σε σχέση με το 2017), με εξαίρεση τις εξαγωγές προς την Ιταλία και την Ισπανία. Οι συνολικές εξαγωγές άλλων ελαιολάδων το 2018 ήταν: μειονεκτικά 14.925 τόνοι, εξαιρετικό παρθένο 126.440 τόνοι, κουπέ-ραφινέ 16.265 τόνοι και άλλα 6.697 τόνοι (ΕΛ.ΣΤΑΤ, ΣΕΒΙΤΕΛ, 18/10/19).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn