agrotikh-oikonomia_2101.jpg

 

Πόλεις: Η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 79η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing business in the European Union 2020: Ελλάδα, Ιρλανδία και Ιταλία» για την ευκολία να κάνεις business στην Ελλάδα. Το σημαντικό σημείο είναι ότι χωρίς καμία αλλαγή στη νομοθεσία θα μπορούσε η Ελλάδα να βρίσκεται στην 61η θέση. Αυτό έγινε κατανοητό διότι διαφορετικές πόλεις βρίσκονται σε διαφορετική κατάταξη! (naftemporiki.gr, Κέρδος online, 14/11/19, σ.σ. είναι πολύ σημαντικό το «κλίμα» σε κάθε τόπο για την «αξιοποίηση» κάθε ευκαιρίας).

 

Πόλεις 2: Η έκθεση «Doing business in the European Union» συντάσσεται από την Παγκόσμια Τράπεζα με αίτημα της Ε.Ε. Στην έκδοση του Δεκεμβρίου 2019 περιλαμβάνει 6 πόλεις στην Ελλάδα, 5 πόλεις στην Ιρλανδία και 13 πόλεις στην Ιταλία. Το 2018 ήταν η 2η έκδοση με 25 πόλεις στην Κροατία, την Τσεχία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία. Το 2017 κυκλοφόρησε η 1η έκδοση, η οποία κάλυπτε 22 πόλεις στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Οι 6 πόλεις της Ελλάδας είναι η Αθήνα, η Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο, η Λάρισα, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη (naftemporiki.gr, Κέρδος online, 14/11/19, σ.σ. όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι το «παιχνίδι» παίζεται σε τοπικό επίπεδο. Οι κεντρικές ιεραρχίες υποχωρούν παντού και δίνουν τη θέση τους στην οριζόντια ισχύ).

Νέες ιδέες: Το καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο Milkflex της Ιρλανδίας για τη χορήγηση στους κτηνοτρόφους δανείων έως 300.000 ευρώ, που συνδέονται με τις διακυμάνσεις στην τιμή του γάλακτος και περιλαμβάνουν εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους όσον αφορά το επιτόκιο και την αποπληρωμή, θεωρεί ως καλή πρακτική από το ιρλανδικό μοντέλο για να εφαρμοστεί στην Ελλάδα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. «Ιδιαίτερα η ορεινή αιγοπροβατοτροφία μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή συνολικά της αγροτικής οικονομίας, μετά μάλιστα την ιστορική συμφωνία Ε.Ε.-Κίνας, που ανοίγει πολύ μεγάλες προοπτικές για τη φέτα» (Φ. Αραμπατζή, Agricola, «Η Καθημερινή», 17/11/19).

4 σε 1!: Το δέντρο των 4 φρούτων! Ένα πολύ ιδιαίτερο δέντρο μπορεί να συναντήσει κανείς στο Καστέλι Πεδιάδος. Από μακριά φαίνεται συνηθισμένο, ωστόσο με μια πιο προσεκτική ματιά παρατηρείς αμέσως να υπάρχουν 4 διαφορετικά φρούτα: λεμόνι, πορτοκάλι, κίτρο και νεράντζι! Το δέντρο είχε κλαδευτεί πριν από 20 χρόνια (πρόεδρος κοινότητας Ευαγγελισμού δήμου Μινώα Πεδιάδας Μ. Ανδρεαδάκης, neakriti.gr, 18/11/19).

Κινέζοι στην Ελλάδα: Τον τελευταίο καιρό κινεζικές εταιρίες προσπαθούν να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις με ελαιόδεντρα προκειμένου να προχωρήσουν σε παραγωγή ελαιόλαδου και στη συνέχεια σε εξαγωγές προς την Κίνα ή άλλες ασιατικές χώρες. Αναζητούν εκτάσεις ενιαίες. Ενδεικτικά στη Λακωνία οι τιμές για εκτάσεις με δέντρα ξεκινούν από 3.000 ευρώ/στρέμμα (emea.gr, «Θάρρος», 22/11/19, σ.σ. στην Αγγλία όλη η γη ανήκει στη βασίλισσα και ο κάθε Άγγλος νοικιάζει όση χρειάζεται για 99 χρόνια. Στην Ελλάδα του «Όθωνα» το πρόβλημα γιγαντώθηκε από την «ιδιοκτησία» της γης και την έλλειψη χρήσεων γης. Υπάρχει πιθανότητα να αγοράσει την «Ελλάδα» κάποιος μη Έλληνας χωρίς πόλεμο).

Διδασκαλία αρχαίων ελληνικών: Πρώτα απ’ όλα γιατί είμαστε Έλληνες. Στον πνευματικό τομέα κανένας λαός δεν μπορεί να προκόψει αν αγνοεί την ιστορία του. Ο δεύτερος λόγος που μας επιβάλλει να γνωρίσουμε την αρχαία Ελλάδα του πνεύματος είναι ότι είμαστε κι εμείς Ευρωπαίοι. Ολόκληρος ο ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται στον αρχαίο ελληνικό. Μα ο κυριότερος λόγος που επιβάλλει οι νέοι μας να γνωρίζουν την αρχαία Ελλάδα είναι ότι μόνο στην Ελλάδα για πρώτη φορά στα χρονικά του κόσμου προσδιορίστηκε ο άνθρωπος ως αξία αυτόνομη. Ο άνθρωπος που θέλει να κρατιέται ελεύθερος από κάθε λογής σκλαβιά, υλική και πνευματική. Είναι γεμάτος αγάπη για τον άνθρωπο, που τον πιστεύει ικανό να ξεπεράσει τις ατέλειές του και να γίνει αυτό που πρέπει να είναι ο τέλειος άνθρωπος (Ι. Θ. Κακριδής, «Γιατί διδάσκουμε αρχαία ελληνικά στα παιδιά»).

Μπονσάι: Ένας νέος αγρότης από την Κορινθία στέλνει ελαιόδεντρα-μπονσάι σε όλο τον πλανήτη. Στόχος του είναι να συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στον αγροτικό τομέα που θα επικεντρώνεται στην καινοτομία. Ο κ. Β. Τσιπάς δημιούργησε τη start-up PlantBox, που προωθεί μαζικά στη διεθνή αγορά ένα μικρό δεντράκι ελληνικής ελιάς μόλις 18 εκ., για το οποίο χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες τεχνικές αναπαραγωγής και ανάπτυξης και ειδικά πρότυπα στη συσκευασία του έτσι ώστε να αντέχει χωρίς ήλιο και νερό μέχρι και για 58 ημέρες, να πληροί όλα τα κριτήρια ασφαλείας ώστε να διακινείται χωρίς κανένα πρόβλημα στα αεροδρόμια, καθώς και να είναι ικανό να ζήσει στο ράφι (ΑΠΕ-ΜΠΕ, womantoc.gr, 18/11/19).

Γλυφοσάτη πάλι: Εμφανίστηκαν συμπτώματα φυτοτοξικότητας σε αμπελώνες έπειτα από εφαρμογές του ζιζανιοκτόνου glyphosate (Roundup κ.ά.). Η εφαρμογή του στο αμπέλι πρέπει να γίνεται με αυστηρά κατευθυνόμενο ψεκασμό των ζιζανίων χωρίς να διαβρέχεται το φύλλωμα, πράσινες κληματίδες και φουσκωμένοι ή βλαστημένοι οφθαλμοί. Τα δύο τρία τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν σε αμπέλια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (και στάλθηκαν δείγματα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) πολλές περιπτώσεις αδυναμίας έκπτυξης οφθαλμών την άνοιξη, καχεκτικής ανάπτυξης νέας βλάστησης με παραμορφώσεις φύλλων, βραχυγονάτωση κ.ά. Από τη μακροσκοπική εξέταση διαπιστώθηκε ότι οφείλονται στη δράση του glyphosate και προτείνονται μέτρα για τον περιορισμό τους (Ε. Α. Πασπάτης, Έκθεση 2009, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, σελ. 155, phytodiagnosi.blogspot.com, 23/10/19).

Προβλήματα: Για να συνεχίσουν να παράγουν οι Έλληνες παραγωγοί, απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις, όπως έλεγχοι στη νοθεία και κυρίως μείωση του ενεργειακού κόστους (ρεύμα και πετρέλαιο). Το τελευταίο διάστημα ακούγεται πως θα δοθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος το Νοέμβριο του 2019. Προς το παρόν δεν προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ούτε καν για το 2020. Άνθρωπος της αγοράς ο κ. Ά. Γεωργιάδης, αντιλαμβάνεται ότι με 1,4 ευρώ/λίτρο το πετρέλαιο ο Έλληνας αγρότης, που αυτή την περίοδο φουλάρει το τρακτέρ του για τα οργώματα των χειμερινών σιτηρών, όταν ο Ευρωπαίος συνάδελφός του το αγοράζει προς 0,7 ευρώ, δεν έχει μέλλον (thessaliatv.gr, 16/11/19).

Έλλειψη αρνιών: Η μείωση των κοπαδιών στη χώρα και οι λίγες γεννήσεις, διότι οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν λεφτά να ταΐσουν τα κοπάδια, συνέβαλαν στη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται στην αγορά για αρνιά, κυρίως μικρά, ενόψει και της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Ακόμη, οι πολλές διάρροιες που καταγράφηκαν οδήγησαν στη θανάτωση πολλών ζώων, με αποτέλεσμα την έλλειψη στην αγορά (Γ. Ρούστας, eleftheria.gr, 24/11/19).

Φούσκα: 71 τρισ. είναι το παγκόσμιο ετήσιο εισόδημα. Οι άυλες αξίες που κατέχουν οι μεγιστάνες είναι πενταπλάσιες. Εάν επρόκειτο να εξαργυρωθούν άμεσα σε προϊόντα, αυτές δεν υπάρχουν ούτε στο 30%. Άρα μεγάλο μέρος από τις άυλες αξίες είναι φούσκες που κάποια στιγμή θα σκάσουν (Vasilis Taktikos, Facebook, 24/11/19).

Διαμαρτυρία αγροτών: Στους δρόμους για κινητοποιήσεις βρέθηκαν οι αγρότες στην Ισπανία την Τρίτη (19/11/19), που διοργάνωσαν η UPA (Ένωση Μικρών Γεωργών & Κτηνοτρόφων), η Asaja (Ένωση Νέων Αγροτών), η Coag (Συντονιστική Γεωργικών & Κτηνοτροφικών Οργανώσεων), η COEXPHAL και η ECOHAL στις πόλεις Αλμερία, Μορτίλ και Μάλαγα. Κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων ήταν «Η γεωργία μας οδηγείται σε εξαφάνιση» λόγω του επικείμενου κινδύνου εξαφάνισης σημαντικών καλλιεργειών, διότι υπάρχει ανισότητα στις χώρες της Ε.Ε. (όπου υπάρχουν πολλά φορολογικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και μισθολογικά έξοδα) σε σχέση με τους παραγωγούς των τρίτων χωρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται μαζικές εισαγωγές οπωροκηπευτικών από τις τρίτες χώρες με χαμηλές τιμές και να κινδυνεύει ο τομέας της χώρας με οικονομική καταστροφή (Σ. Παϊσιάδης, agrotypos.gr, 19/11/19).

Ψηφιοεξάρτηση: Από το 2007 πάνω από 500 έφηβοι έχουν προσέλθει στο νοσοκομείο για προβληματική χρήση του διαδικτύου. Έρχονται παιδιά από 3 ετών μέχρι 16 ετών. Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών το 78% χρησιμοποιεί το ίντερνετ, ενώ το ποσοστό πηγαίνει στο 90% σε ηλικίες παιδιών 10-12 ετών. Τα παιδιά έχουν εθιστεί στη χρήση του διαδικτύου, παίζουν παιχνίδια ως το ξημέρωμα, ζουν απομονωμένα, κλείνονται στον εαυτό τους, δεν έχουν φίλους, παρουσιάζουν φοβίες. Κατά βάση τα social media και τα παιχνίδια είναι αυτά που προκαλούν εθισμό, γιατί υπάρχει η άμεση ικανοποίηση, όπως π.χ. τα likes. Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία έχει ορίσει τους χρόνους που θα πρέπει τα παιδιά να είναι μπροστά από μια οθόνη. Μία ώρα την ημέρα και 2 ώρες το πολύ το Σαββατοκύριακο. Οι γονείς πρέπει να εκπαιδευτούν. Το ότι δεν μπορούν οι γονείς να βάλουν όρια είναι θέμα δικό τους. Στην εφηβεία είναι αργά να βάλεις όρια (Μ. Παπασάββας, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», OpenTV, infokids.gr, 14/1/19).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn