agrot1902.jpg

 

Ομάδα αίματος 0: Μια τρομερά σημαντική ιατρική ανακάλυψη που θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές (ή/και να προωθεί στην αυτοκτονία το ανθρώπινο είδος…) έκαναν επιστήμονες, οι οποίοι είναι πλέον σε θέση να κάνουν όλους τους ανθρώπους να έχουν ομάδα αίματος 0, η οποία είναι συμβατή με όλους τους ανθρώπινους οργανισμούς (Μ. Παπαχρήστου, womantoc.gr, 6/12/19, σ.σ. και η βιοποικιλότητα «πάει περίπατο» μαζί και η ζωή στο μέλλον).

 

Λαγοκέφαλοι: Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η περιβαλλοντική οργάνωση iSea σχετικά με τους λαγοκέφαλους, τα τοξικά ψάρια, που δεν πρέπει να καταναλώνονται. Στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν υπάρξει περιστατικά στα οποία άνθρωποι κινδύνευσαν σοβαρά να χάσουν τη ζωή τους από κατανάλωση λαγοκεφάλων. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών έχει ήδη διακινήσει σχετικές ανακοινώσεις για τη θανατηφόρα τοξικότητα του είδους Lagocephalus sceleratus, που περιέχει τετροδοτοξίνη (ΤΤΧ) σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις σε όλους σχεδόν τους ιστούς του, συμπεριλαμβανομένου του μυϊκού ιστού (της σάρκας) και του δέρματος (atlantea.news, 3/1/20).

Γρίπη των πτηνών: Κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν σε γαλοπούλες στην Ανατολική Πολωνία, που ίσως αναγκάσει πτηνοτροφικές μονάδες να σφαγιάσουν ως και 40.000 γαλοπούλες. Στην Πολωνία (με τη μεγαλύτερη πτηνοτροφική βιομηχανία, Eurostat) είχαν να καταγραφούν κρούσματα της γρίπης των πτηνών από το 2017. Το στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε είναι το εξαιρετικά παθογενετικό H5N8, το οποίο μπορεί να απειλήσει και τον άνθρωπο (ΑΜΠΕ, newsbeast.gr, 2/1/20).

Χασισοφυτείες στη Μεσσηνία: Χασισοφυτείες-μαμούθ εντοπίστηκαν την 3ετία στη Μεσσηνία (κυρίως στον Ταΰγετο), με συνολικά 10.500 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης σε 32 περιπτώσεις, και συνελήφθησαν 320 άτομα. Η Μεσσηνία κρατά τα ηνία στο συγκεκριμένο «χρηματιστήριο», καθώς η ποιότητα του «προϊόντος» θεωρείται ασυναγώνιστη. Κι αν λάβουμε υπόψη μας τα στατιστικά, οι Αρχές συνήθως εντοπίζουν μόνο το 1/10. Ένα φυτό αποδίδει μισό κιλό φούντα, η δε τιμή του είναι 2.000-3.000 ευρώ/κιλό. Χαρακτηριστικό των χασισοφυτειών-μαμούθ είναι η πολύ καλή οργάνωσή τους και η μεγάλη επένδυση από τους καλλιεργητές. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πολυεπίπεδο και πολυπαραγοντικό. Δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Αστυνομία (Β. Βετουλάκη, tharrosnews.gr, 28/12/19).

 

Καπνά: Δύσκολη η χρονιά για τα καπνά. Σε φάση ολοκλήρωσης των συμφωνιών στην ποικιλία «Κατερίνης» οι τιμές είναι καλές (4,7 ευρώ/κιλό), στον «Μπασμά» σταθερές (5 ευρώ/κιλό) και στα Βιρτζίνια μειωμένες (1,90 ευρώ/κιλό). Στον ΣΠΕΚΟ Βροντούς Πιερίας είχανε απώλεια παραγωγής 40% (καύσωνας) και έλλειψη εργατικών χεριών. Έπειτα από 7 μήνες  μια τετραμελής οικογένεια με 20 στρέμματα θα έχει 5 τόνους, δηλαδή 7.000 ευρώ,  δηλαδή 175 ευρώ/μήνα/εργαζόμενο. Με αυτά τα λεφτά πρέπει να καλύψεις τις υποχρεώσεις σου και να ζήσεις… (Γ. Ρούστας, eleftheria.gr, 29/12/29).

Νησιά: Όλα τα νησιά που έχουν σοβαρή βλάστηση / βοσκο-ικανότητα να δοθούν με παραχώρηση σε κτηνοτρόφους, με επιδότηση σταβλικής εγκατάστασης, οικίας σταβλίτη και φωτοβολταϊκά / ανεμογεννήτριες για αυτονομία ρεύματος και επιδότηση μεταφοράς νερού και ζωοτροφών κατά τους μήνες του χειμώνα ή ξηρασίας ώστε να αποκτήσουν οικονομική ζωή. Δισεκατομμύρια έρχονται στην Ελλάδα από την Ε.Ε., τρόποι υπάρχουν, ας θωρακίσουμε τα ακατοίκητα νησιά με νέους ακρίτες κτηνοτρόφους (Βάκης Τσιομπανίδης, Facebook, 4/1/20, σ.σ. ίσως αν σταματήσει ο λεγόμενος πρώτος πυλώνας και αν, αντί για απευθείας ιστορικά δικαιώματα, δίνονται μόνο σε προτάσεις σαν του Β. Τσιομπανίδη, θα υπάρξει καλύτερο μέλλον στον αγροτικό τομέα).

«Μάζεμα» ελιών: Ο κ. Χριστοδουλάτος καταγγέλλει ότι άγνωστοι μπήκαν στο λιοστάσι του στο Κατάκολο και του «μάζεψαν» όλες τις ελιές. Ο κ. Χριστοδουλάτος μένει μόνιμα στην Αθήνα και έρχεται στο Κατάκολο 4-5 φορές τον χρόνο, έχει πάνω από 300 ρίζες ελιές (2 τόνοι λάδι) και για να τις μαζέψουν όλες, θα πρέπει να χρειάστηκαν 4-5 ημέρες και κανείς δεν αντιλήφθηκε κάτι. Το Δασαρχείο είπε ότι η κλοπή είναι πταίσμα… (patrisnews.com, 2/1/20).

Μικροπλαστικά: 74.000-121.000 μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού καταπίνει και εισπνέει ετησίως, κατά συντηρητικούς υπολογισμούς, μέσω της τροφής, του νερού και της αναπνοής ο μέσος ενήλικας, με άγνωστες συνέπειες. Τα σωματίδια πλαστικού προέρχονται κυρίως από το νερό σε πλαστικά μπουκάλια, που περιέχει 22 φορές περισσότερα μικροπλαστικά από ό,τι το νερό της βρύσης. Κάποιος που πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό καταναλώνει 90.000 έξτρα μικροπλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο μόνο από αυτή την πηγή (έναντι 4.000 από το νερό της βρύσης)! Οι συνέπειες για την υγεία είναι ακόμη άγνωστες, ωστόσο θεωρείται πιθανό τα μικροπλαστικά να έχουν τοξική δράση. Επίσης ορισμένα από αυτά είναι αρκετά μικρά ώστε να διεισδύσουν στους ανθρώπινους ιστούς, πυροδοτώντας αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος (Πανεπιστήμιο Βικτόρια, Καναδάς, Environmental Science & Technology, ΑΠΕ-ΜΠΕ, OliveMagazine, 3/1/20).

Φουτουριστική διατροφή: Ο φουτουριστής Τ. Τσίζραϊτ υποστηρίζει ότι η πίτσα θα φτιάχνεται με βάση ζύμη από άλευρα από αλεσμένα έντομα, αλλαντικά από τεχνητό κρέας φτιαγμένο σε εργαστήρια και τυρί καψαλισμένο με λέιζερ. Δεν θα ψήνεται σε ξυλόφουρνο αλλά θα τυπώνεται από ρομπότ. Ακόμα και η αντικατάσταση 20%-25% των σιτηρών που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ψωμί με πρωτεϊνούχες εναλλακτικές, όπως οι γρύλοι, θα μπορούσε να μεταμορφώσει σημαντικά την εξάρτησή μας από πόρους του πλανήτη όπως νερό, ενέργεια και γη (The Big Bang UK Young Scientists & Engineers Fair, olivemagazine.gr, texnologosgeoponos.gr, 30/12/19).

Αστικός οπωρώνας: Το δημοτικό συμβούλιο της Κοπεγχάγης στη Δανία αποφάσισε να φυτέψει δημόσια καρποφόρα δέντρα, όπως βατομουριές και μηλιές, σε διάφορα σημεία της πόλης. Το σχέδιο είναι να τοποθετηθούν σε παιδικές χαρές, κοιμητήρια, αυλές εκκλησιών, πάρκα, αθλητικά κέντρα σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης των κατοίκων με την τοπική χλωρίδα και το φαγητό. Ο συγκεκριμένος αστικός οπωρώνας είναι ένας τρόπος σύνδεσης των πολιτών με την κοινότητά τους. Αυτή η παράδοση συλλογής τροφής στη Δανία κρατά εδώ και αιώνες, από τον Μεσαίωνα, όταν επιτρεπόταν στους κατοίκους να καλλιεργούν σε δημόσια γη. Η Κοπεγχάγη τώρα φέρνει αυτή την ιδέα στο σήμερα και στον αστικό χώρο (brightvibes.com. enallaktikidrasi.com, Δεκ. 2019).

Food AI: Η Whisk κοιτάζει το ψυγείο μας και μας προτείνει τι να φάμε. Είναι μια πλατφόρμα έξυπνου φαγητού της Samsung Next, την οποία ανέπτυξε σε συνεργασία με διατροφολόγους, μηχανικούς λογισμικού, επιστήμονες και πωλητές τροφίμων από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Κορέα και την Ευρώπη. Η πλατφόρμα Food AI συνδυάζει τις προτιμήσεις του χρήστη, την πρόθεση και το περιβάλλον για να προσφέρει εξατομικευμένες εμπειρίες μαγειρικής. Οι χρήστες λαμβάνουν διατροφικές προτάσεις με βάση τις προτιμήσεις τους, τις αποθηκευμένες συνταγές και άλλες πληροφορίες, όπως οι τοπικές καιρικές συνθήκες ή τα εποχικά προϊόντα και το τι υπάρχει στο ψυγείο με κάμερα. Σκοπός είναι να καταφέρει να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων (Ε. Τριαντοπούλου, startupper.gr, 8/1/20).

Το 2018 ήρθαν από τα Σκόπια 165.051 κιλά γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα και κρέμα γάλακτος) συνολικής αξίας 160.612 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 284% σε σχέση με το 2017, που ήταν στα 41.855 ευρώ (Σ. Παϊσιάδης, agrotypos.gr, 10/1/20, σ.σ. υποθέτω ότι το 2019 αυξήθηκε πάλι και δεν γράφεται κάτι για όσους πάνε για ψώνια στη γείτονα…)

Πρόσκοπος: Το 67% των γονέων δήλωσε ότι το να είναι κάποιος πρόσκοπος τον βοηθά να αναπτύξει τη δεξιότητα της εσωτερικής δύναμης. Και αυτό γίνεται με έξι τρόπους: 1. απλώς να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, 2. η εκμάθηση και η μετάδοση μιας ικανότητας / γνώσης, 3. να περάσει μια νύχτα μακριά από το σπίτι του, 4. το παιδί να μιλήσει σε κάποιο άλλο ενήλικο πέρα από τον γονιό ή τον δάσκαλό του, 5. συμμετέχοντας σε ομάδα για την αντιμετώπιση κάποιου μεγαλύτερου project, δράσης, προβλήματος, 6. η εκμάθηση της ανασυγκρότησης και της επανεκκίνησης, στάσου στα πόδια σου, ανασκουμπώσου και δοκίμασε ξανά και ξανά (Bear Grylls, chief scout, civilsociety.co.uk. sep.org.gr, 18/12/19).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn