egkjreufgyueraf.jpg

 

Αγροκλεψιές. Συνελήφθησαν (6/4/2020) το μεσημέρι σε περιοχή της Λάρισας, από την ΟΠΚΕ Λάρισας, δύο άτομα σε Ι.Χ., διότι είχαν στο φορτηγό τους 14 κουλούρες λάστιχων ποτίσματος, τις οποίες, όπως εξακριβώθηκε, είχαν αφαιρέσει από παρακείμενο αγρόκτημα και οι οποίες κατασχέθηκαν (thessaliatv.gr, 7/4/2020).

Σκουλήκια. Το λίπος των προνυμφών μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο σε βάφλες, κέικ και μπισκότα, διότι το λίπος από τα έντομα είναι πιο βιώσιμο από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. «Είναι πιο βιώσιμο επειδή (τα έντομα) χρησιμοποιούν λιγότερα εδάφη (από τα βοοειδή), είναι πιο αποδοτικά στη μετατροπή των ζωοτροφών και χρησιμοποιούν λιγότερο νερό για να παράγουν βούτυρο». Τα τρόφιμα εντόμων έχουν υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών, βιταμινών, ινών και ανόργανων στοιχείων. Θεωρείται φιλικότερη προς το περιβάλλον και φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλα είδη ζωικών προϊόντων (D. Tzompa Sosa, Πανεπιστήμιο Γάνδης, Βέλγιο, theguardian.com, ecozen.gr, 8/3/2020).

Τρόφιμα. Η πανδημία αναγκάζει τις κυβερνήσεις να απαγορεύουν τις εξαγωγές τροφίμων (Ρωσία-σιτάρι, Καζακστάν-ζάχαρη και αλεύρι, Σερβία-μαγειρικό λάδι, Βιετνάμ και Ινδία-ρύζι κ.λπ.). Επομένως παρουσιάζεται μία σημαντική ευκαιρία για τη γεωργική παραγωγή και για τη βιομηχανία τροφίμων στη χώρα μας. Όταν όμως η κυβέρνηση αποφασίζει μέτρα 100 εκατ. ευρώ για σεμινάρια επιστημόνων (άσκοπη επιδότηση πελατειακής μορφής) και μόνο 150 εκατ. ευρώ για τη γεωργία (και 100 εκατ. ευρώ αλιείας), τότε η χώρα μας είναι καταδικασμένη (Analyst team, https://wp.me/p9q4AF-yH6, 10/4/2020).

Διατροφική ασφάλεια. Η Ρουμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών, αλεύρων, ζάχαρης και άλλων αγροτικών προϊόντων διατροφής κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19. Ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τη ρουμανική κυβέρνηση (agrocapital.gr, 10/4/2020, σ.σ. λάθος).

Αγροαπάτη. Απάτη 8.000 ευρώ από το Ρέθυμνο έως το Ναύπλιο, με φόντο τα φρούτα εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς στο Ρέθυμνο. Συγκεκριμένα, προχτές το πρωί άγνωστος προέβη στην αγορά φρούτων, τα οποία θα πλήρωνε μέσω τραπεζικής κατάθεσης. Στη συνεχεία έστειλε φωτογραφία αποδεικτικού μεταφοράς χρημάτων με ποσό που υπερέβαινε κατά 8.000 ευρώ τα συμφωνηθέντα. Ακολούθησε επικοινωνία εκ νέου με τον παθόντα αγρότη και ο δράστης λέγοντας ότι είχε καταβάλει περισσότερα χρήματα από την αξία των προϊόντων που είχε αγοράσει, άμεσα ζήτησε την επιστροφή του επιπλέον ποσού σε λογαριασμό ημεδαπής γυναίκας, αποσπώντας 8.000 ευρώ. Εντοπίστηκε και συνελήφθη η γυναίκα στο Ναύπλιο, τη στιγμή που έκανε ανάληψη του εν λόγω χρηματικού ποσού (cretalive.gr, Βήμα Press, 11/4/2020).

Σκύλοι. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κίνας, οι σκύλοι δεν είναι για φάγωμα. Στο πλαίσιο των περιορισμών στο εμπόριο και την κατανάλωση ζώων λόγω κορονοϊού, το Υπουργείο Γεωργίας της Κίνας ανακοίνωσε ότι από τώρα και στο εξής οι σκύλοι εξελίχθηκαν από «παραδοσιακά ζώα εκτροφής σε ζώα συντροφιάς», στο πλαίσιο της «εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού και του δημόσιου αισθήματος αγάπης και προστασίας των ζώων». Οι σκύλοι χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην κουζίνα της νότιας Κίνας, όπως τα βατραχοπόδαρα και οι χελώνες, τα οποία λίγο έλειψε να μπουν στην απαγορευμένη λίστα (huffingtonpost.gr, Κέρδος online, 11/4/2020).

Μάσκες. Δεν φοράμε μάσκα όταν είμαστε σε εξωτερικό χώρο. Όταν είμαστε σε εσωτερικό χώρο με κόσμο και δεν έχουμε τη δυνατότητα να κρατάμε αποστάσεις μεταξύ μας, τότε φοράμε απλή χειρουργική μάσκα. Αν δεν έχουμε απλή χειρουργική μάσκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλό μαντήλι. Αν κάποιος είναι άρρωστος το μαντήλι κρατάει υγρασία και μπορεί να διατηρήσει τον ιό για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα (Καθηγήτρια Α. Κοτανίδου, ΕΚΠΑ & Ευαγγελισμός, ΑΠΕ-ΜΠΕ, vradini.gr, 8/4/2020).

Κελάϊδισμα. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορεί όποιος θέλει να ακούσει κάθε πουλί που κελαηδάει (https://www.nabu.de/nabu_vogeluhr3/index.php?iframed=1), λίγο πριν από την ανατολή του ήλιου, στη φύση (όχι μέσα στις τεχνητές πόλεις), απλά κλικάροντας πάνω στην εικόνα του πουλιού.

Πλαστικά. Η σκωτσέζικη εταιρία MacRebur παίρνει πλαστικά από εμπορική και οικιακή χρήση (60% - 40%) και με κοκκοποιητή τα μετατρέπουν σε μικρά κομμάτια μέχρι 5 mm. Στη συνέχεια, αυτά τα κομμάτια πλαστικού αναμειγνύονται με τον καταλύτη, ο οποίος ομογενοποιεί το πλαστικό για να χρησιμοποιηθεί ως άσφαλτος, στην κατασκευή δρόμων. Η MacRebur μετατρέπει πλαστικά μπουκάλια σε άσφαλτο που αντέχει 3 φορές πιο πολύ από την κανονική και απορροφά τα απορρίμματα (enallaktikidrasi.com).

Τρόφιμα. Ο μέσος άνθρωπος στη Γη πετάει κάθε μέρα φαγητό ισοδύναμο με 527 θερμίδες. Αντί για 4 θα μπορούσαν να χορτάσουν 5 άνθρωποι. Η σπατάλη τροφίμων αρχίζει όταν οι άνθρωποι ξεπερνούν σε μέση καταναλωτική δαπάνη τα 5,5 ευρώ/ημέρα. Το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων χάνεται ή καταστρέφεται πριν φτάσει στους καταναλωτές (2011, FAO). Όσον αφορά τα νοικοκυριά, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Πέρα από τις απώλειες πολύτιμων τροφών, υπάρχουν και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με τις χωματερές και την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, λόγω της άχρηστης παραγωγής και διακίνησης τροφίμων. Οι τροφές που πετιούνται, ευθύνονται σχεδόν για το 10% των «αερίων του θερμοκηπίου» (Μ-Β Βέρμα, Πανεπιστήμιο Βαγκενίγκεν, Ολλανδία, PLoS One, BBC, New Scientist, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 13/2/2020).

Υλοτόμηση. Παράνομη υλοτομία 4.500 δένδρων (35 στρέμματα, 350 χωρικών μέτρων ξυλείας) παρατηρήθηκε στα Κρούσια και Μπέλες (Κιλκίς), με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας το τελευταίο δίμηνο για τον κορονοϊό. Τα δένδρα διακινούνται παράνομα, κυρίως ως καυσόξυλα. Ωφελήθηκαν 10.500 ευρώ οι λαθροϋλοτόμοι, αλλά η ζημιά στο δάσος είναι 62.600 ευρώ και στη φύση ανυπολόγιστη (Γ Βρούτσας, δασάρχης Κιλκίς, Ε. Αλεξιάδου, ΑΠΕ ΜΠΕ, dasarxeio.com, 10/4/2020).

Τσίπουρο. «Με το λαθρεμπόριο τσίπουρου και τσικουδιάς γίνεται χαμός και κινδυνεύει η υγεία του κόσμου. Φτιάχνουν τσίπουρο με νερό και χάπια» (Γ. Κίτσιος, Συνεταιρισμός ΔΗΜΗΤΡΑ Αγχιάλου). Η νοθεία, το λαθρεμπόριο και η πώληση χύμα τσίπουρου είναι «αγκάθι» για του νόμιμους επαγγελματίες αποσταγματοποιούς. Οι νόμιμοι αποσταγματοποιοί «πεθαίνουν» επαγγελματικά από το λαθρεμπόριο, με αποτέλεσμα τα λουκέτα στον κλάδο να μην αποτελούν πλέον είδηση, αλλά φυσική εξέλιξη του αθέμιτου ανταγωνισμού (Κ. Τασόπουλου, e-thessalia.gr, 15/1/2020).

Αυτοκτονία. Τέλος στη ζωή του έδωσε το πρωί της Μ. Δευτέρας 46χρονος κτηνοτρόφος, πατέρας 3 παιδιών (20, 18 και 14 χρονών) με μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα (1.500 ζώα) στο χωριό Κρανιά (Γρεβενά). Ο 46χρονος αυτοκτόνησε σε έναν αχυρώνα δίπλα στο σπίτι του. Πληροφορίες λένε ότι ο κτηνοτρόφος είχε πέσει ψυχολογικά την τελευταία περίοδο λόγω προβλημάτων στον επαγγελματικό τομέα (prlogos.gr, presspublica.gr, 13/4/2020).

Αδέσποτα. Επίθεση δέχτηκαν σήμερα (13/4/2020), για 6η φορά, τα ζώα της μονάδας μας στις Φέρρες Έβρου από αδέσποτα σκυλιά. Νεκρά βρέθηκαν 40 αρνιά που είχαν αφεθεί για παραγωγή, 15 γαλακτοφόρα πρόβατα και 1 ερίφιο. Η ζημιά είναι τεράστια, γιατί εκτός από την αξία των ίδιων των κατασπαραχθέντων ζώων, το στρες των ζώων που επέζησαν θα τα έχει ως αποτέλεσμα να κόψουν τη γαλακτοπαραγωγή (Χ. Καπούσης, Βήρα Φάρμα, evros24.gr, 13/4/2020, συνοδευόταν από 20 φωτογραφίες και τηλεοπτικό ρεπορτάζ).

Ηλεκτρικό. Νέα πρόγραμμα διακανονισμού για την κατανάλωση ρεύματος στον αγροτικό τομέα από τη ΔΕΗ που περιλαμβάνει: Προκαταβολή του 15-20% της οφειλής στη ΔΕΗ και αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 18 ή 24 δόσεις. Η διαδικασία αίτησης λόγω των έκτακτων μέτρων θα γίνεται τηλεφωνικά μέσω του πανελλαδικού 11770 (ΔΕΗ, καθημερινά 07:00 - 21:00). Όπως αναφέρει η ΔΕΗ, το ευνοϊκό πρόγραμμα διακανονισμών έρχεται να ενισχύσει το ισχύον από τον Οκτώβριο του 2019 (agrocapital.gr, 16/4/2020).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn