agrotika0909.jpg

 

Απλά;: Απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης βεβαίωσης επαγγελματία αγρότη ψηφιακά μέσω του υπολογιστή τους ή του κινητού τηλεφώνου τους με ένα κλικ στην ηλεκτρονική   πλατφόρμα https://contextapps.minagric.gr/maae/logininternal.zul. Η βεβαίωση δεν χρήζει περαιτέρω επικύρωσης, ισχύει για την περίοδο από 1/1/20 έως 31/12/20 με στοιχεία του φορολογικού έτους 2018 και αφορά τους αγρότες για τους οποίους έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενοι έλεγχοι διασταύρωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΥΠΑΑΤ, 3/6/20).

Κλιματική: «Είναι σαφές πως έχει αυξηθεί και ο αριθμός των καταιγίδων και η σφοδρότητά τους, και αυτό οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας των θαλασσών και της ξηράς, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, και οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν». Αυτά θα επιφέρουν ένα τεράστιο κόστος, που για την Ελλάδα υπολογίζεται στα 700 δισ. € μέχρι το 2100 (καθηγητής Χ. Ζερεφός, ethnos.gr, ecozen.gr, 4/6/20, σ.σ. και οι αγρότες;  ποιος θα τους προφυλάξει και μάλιστα ποιος θα πληρώσει για τις ζημιές που θα υποστούν;)

Ελληνικό: Ο αγροδιατροφικός τομέας θα γίνει βασικός πυλώνας της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται για να προστατεύσει το brand name των ελληνικών προϊόντων, το οποίο έχει οικοδομηθεί πάνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που τα διακρίνουν. Ο χαρακτηρισμός «ελληνικό» προσθέτει υπεραξία σε ένα προϊόν. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις δεν πλήττουν μόνο τον παραγωγό ή τον επιχειρηματία της μεταποίησης αλλά εξαπατούν και τον καταναλωτή, αφού τα προϊόντα αυτά πωλούνται με τιμή ελληνικού προϊόντος αλλά στην πραγματικότητα η τιμή αυτή δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητά τους. Και φυσικά, η πρακτική αυτή ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αφού δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται αυτά τα προϊόντα, σε τι συνθήκες έχουν καλλιεργηθεί, τι φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί. Για πρώτη φορά νομοθετήθηκαν ποινές έως 5 χρόνια φυλάκιση και έως 300.000 € πρόστιμο. Ο αγροδιατροφικός τομέας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να παραμείνει ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας παρά τους όποιους μετασχηματισμούς και επιρροές στην ελληνική οικονομία, όπως π.χ. αυτή που υφιστάμεθα τώρα εξαιτίας της πανδημίας (Σ. Μπίζιου, βουλευτής Λάρισας, Βουλή, eleftheria.gr, 4/6/20).

Πρωτογενής: «Η πανδημία του κορονοϊού έδειξε ότι πρέπει να πάμε σε μια πιο παραγωγική Ελλάδα, με αιχμή τον πρωτογενή τομέα, που εμφάνισε τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Είναι αναγκαίο, πέρα από τον τουρισμό, να ενισχύσουμε τον αγροτικό τομέα και τη μεταποίηση, ενώ αναδείχθηκε η αξία της καλής οργάνωσης σε συνεργατικά σχήματα και συνεταιρισμούς με υγιείς βάσεις μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος» (Κ. Σκρέκας, υφυπουργός ΑΑΤ, Βουλή, ΥΠΑΑΤ, 3/6/20).

Κλιματική λύση: «Η περίπτωση της ελληνικής εκτατικής (κυρίως ορεινής) αιγοπροβατοτροφίας είναι χαρακτηριστική. Έγκειται στην εκτροφή ζώων: 1. με παραδοσιακές μεθόδους που χάνονται στα βάθη των αιώνων, 2. κυρίως ελευθέρας βοσκής σε γη που δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, 3. στο μοναδικό ελληνικό ανάγλυφο, από τα ψηλά απάτητα βουνά και τις μεγάλες εύφορες πεδιάδες μέχρι τα πανέμορφα ελληνικά νησιά, 4. με βοσκήσιμη ύλη τη σπάνια ελληνική βιοποικιλότητα, αυτό τον ανεκτίμητο οικολογικό θησαυρό από 6.700 είδη φυτών, το 22% των οποίων υπάρχει μόνο εδώ στη χώρα μας και 5. με πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού η αιγοπροβατοτροφία δίνει μόλις το 3,7% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της κτηνοτροφίας στην Ε.Ε. Το μήνυμά μας σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι: στην εποχή της κλιματικής αλλαγής ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» (Φ. Αραμπατζή, υφυπουργός ΑΑΤ, 5/6/20).

Αυτοφυή: «Η ελληνική γη στάθηκε ως μια ιδιόρρυθμη κιβωτός διάσωσης του φυτικού κόσμου. Πάνω από 5.500 φυτά φύονται στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 1.300 είναι ενδημικά. Από τη μυθική και ιστορική εποχή της Ελλάδας τα φυτά ήταν βότανα. Η χρηστική αξία τους αποτυπώθηκε με ανεξίτηλο τρόπο στην πολιτισμική μνήμη και στις πρακτικές του λαού μας, είτε καλλωπιστική είτε φαρμακευτική χρήση είτε ως αρτύματα είτε ως αφεψήματα. Την παραγωγική αξιοποίηση των ενδημικών αυτών φυτών αξιολογήσαμε ως ιδιαίτερα σημαντική στο ΥΠΑΑΤ και συγκροτήσαμε ένα ενιαίο πλαίσιο στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξή τους για καλλιέργεια» (Β. Αποστόλου, βουλευτής Ευβοίας, Βουλή, 29/5/20, σ.σ. η αξιοποίηση των 1.470 αυτοφυών φυτών της Ελλάδας είναι σημαντική καινοτομία και όποιοι δεν το λαμβάνουν υπόψη διαπράττουν ανοησία).

Πρωτογενής: «Όλοι θέλουμε να δούμε έναν κεντρικότερο ρόλο για τον αγροδιατροφικό τομέα, και εννοώ βεβαίως την κτηνοτροφία, την καλλιέργεια, την αλιεία αλλά ταυτόχρονα βάζω μέσα και τη βιομηχανία τροφίμων και τη μεταποίηση, που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι, και θεωρώ ότι εκεί μπορούμε να έχουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και να παίξουμε σοβαρό ανταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο με διάφορα προϊόντα. Και αυτό πρέπει να εκφραστεί με δέσμευση προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε μια γεωργία πιο έξυπνη, πιο πράσινη, πιο παραγωγική. Σε μια καλλιέργεια η οποία θα μπορεί να παράγει προϊόντα και ταυτόχρονα σε μια μεταποίηση με υψηλή προστιθέμενη αξία» (Μ. Βορίδης, υπουργός ΑΑΤ, 4/6/20, Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, 5/6/20).

Πέτρα: «Λας» στα αρχαία ελληνικά είναι η πέτρα. Σήμερα χρησιμοποιούμε τη λέξη «λατομείο» (τομή πέτρας). Κατά την ελληνική μυθολογία, μετά τον κατακλυσμό ο Δευκαλίωνας και η σύζυγός του Πύρρα άρχισαν να δημιουργούν ανθρώπους, πετώντας πίσω τους πέτρες. Οι άνθρωποι που δημιουργήθηκαν με αυτό τον τρόπο ονομάστηκαν «λαός».

Πλαστικά: https://vimeo.com/403807587?fbclid=IwAR1hYlYzP1BfPZJDWB3Odd8bkUHhDFD5nD_wTF0Qucry7pihhEvR4sJ8ZMU, αρχιπέλαγος ελεύθερο από πλαστικά, εξαιρετική ταινία για τη ρύπανση από πλαστικά μίας χρήσεως. Δείτε το.

Αγροτικό δυστύχημα: Τη ζωή του έχασε στις 10/6/20 το απόγευμα ένας αγρότης 64 ετών στην περιοχή της Κρήνης Φαρσάλων, όταν χτυπήθηκε από κεραυνό κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών (ΑΠΕ, zougla.gr, 11/6/20).

Σεμινάρια: Σε Παραμυθιά Θεσπρωτίας και Άρτα συνεχίζει η Περιφέρεια Ηπείρου τα σεμινάρια του έργου «MeDInno» (Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020) για κτηνοτρόφους, παραγωγούς, επαγγελματίες και εργαζόμενους στο κρέας και το τυρί. Στην Παραμυθιά έγινε, ενώ στην Άρτα θα γίνει 23-26 Ιουνίου (Β. Παππάς, ert.gr, 11/6/20).

Πάλι οι συνταξιούχοι, όχι οι νέοι: Με ειδική τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, μέρος β’, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, άρθρο 11, που ήδη ψηφίστηκε, από 1/6/20 προβλέπεται ότι κατ’ εξαίρεση δεν μειώνεται το ποσό της σύνταξης των συνταξιούχων του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση που ασφάλιζε ο πρώην ΟΓΑ. Καθώς και των προσώπων που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του Ν. 4387/2016 (Α’ 85) ή των συνταξιούχων άλλων φορέων και του Δημοσίου εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτροφών, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 €. Εάν το υπερβαίνει, καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά (atlantea.news, 9/6/20, σ.σ. περίεργες χαριστικές ρυθμίσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα έσοδα των συνταξιούχων. Κρίμα. Δηλαδή εάν κάποιος συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος εισπράττει ήδη 18.000 € ετησίως ως σύνταξη ή πολλά περισσότερα, δικαιούται να στερεί εργασία από κάποιο άνεργο που αναζητεί εισόδημα επιβίωσης 6.000 € ετησίως; Ντροπή).

Αμπελουργοί ή οινοποιοί;: Στήριξη αμπελοοινικού τομέα 90 εκατ. € δίνει η Ισπανία για τα προβλήματα λόγω του Covid-19 και 19 εκατ. € η Ελλάδα. Περιλαμβάνει την απόσταξη κρίσης, την ιδιωτική αποθεματοποίηση και την πράσινη συγκομιδή. Δίνουν οι Ισπανοί 65,5 εκατ. € για 2 εκατ. εκατόλιτρα ισπανικού οίνου (40 €/εκατόλιτρο) για απόσταξη κρίσης και η Ελλάδα 17 εκατ. €. Δίνουν οι Ισπανοί 15 εκατ. € για 2,25 εκατ. εκατόλιτρα ΠΟΠ-ΠΓΕ ισπανικού οίνου (0,027 €/κιλό/ημέρα αποθήκευσης μέχρι 360 ημέρες). Δίνουν οι Ισπανοί για πράσινη συγκομιδή 10 εκατ. € και η Ελλάδα 2 εκατ. € (Σ. Παϊσιάδης, agrotypos.gr, 11/6/20, σ.σ. ποια είναι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στον τρύγο και στη σοδειά για τον επόμενο χρόνο, για 360 ημέρες; ποιος μπορεί να εξηγήσει γιατί δίνονται αυτά τα λεφτά; μήπως είναι σαν το «επίδομα επιστημόνων»;)

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn