drive.jpg

 

Αγροτικά προϊόντα: Η εξαγωγή μανταρινιών αυξάνεται (μέχρι 5/6 116.372 τόνοι έναντι 102.650 πέρυσι). Οι εξαγωγές φράουλας ήδη υπερέβησαν τις αντίστοιχες περυσινές των 45.500 τόνων. Οι εξαγωγές ντομάτας έχουν αύξηση 10% (25.500 τόνοι) και συνεχίζονται. Οι εξαγωγές καρπουζιών είναι εντυπωσιακά αυξημένες κατά 100% (44.000-44.500 τόνοι). Η εκτίμηση είναι ότι η παραγωγή της Ελλάδας εξελίχθηκε ομαλά, με τον όγκο της ελαφρά μειωμένο και ποιοτικά αναβαθμισμένο. Δυστυχώς εξακολουθεί η διακίνηση μη τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων και κατευθείαν από τον αγρό χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και σωστή επισήμανση (Γ. Πολυχρονάκης, thessaliatv.gr, 10/6/20, σ.σ. τελικά, υπέστησαν ζημιά οι αγρότες λόγω του κορονοϊού ή μας κοροϊδεύουν για να εισπράξουν λεφτά χωρίς αιτία; ποιος ανόητος μιλούσε για «πεντοχίλιαρο»;)

Σιβηρία: Στη Σιβηρία έντομα καταστρέφουν τα δέντρα, τα δάση καίγονται, καταρρακτώδεις βροχές αναγκάζουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η Σιβηρία βλέπει τις καταστροφές να αυξάνουν έπειτα από έναν ήπιο χειμώνα και μια ζεστή άνοιξη. Τα επιστημονικά μοντέλα προβλέπουν ότι η αλλαγή του κλίματος θα προκαλεί καύσωνες, καταιγίδες αλλά και φυσικές πυρκαγιές ολοένα και πιο συχνά. Η Σιβηρία, μια περιοχή μεγαλύτερη των 10 εκατ. τετρ. χλμ., γνωστή κάποτε για τους σκληρούς χειμώνες της, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής (protothema.gr, 9/6/20).

Ελαιοκράμβη:  Μόλις τελειώσει ο αλωνισμός σιτηρών, θα αλλάξουν ψαλίδια στις μηχανές και ξεκινά το μάζεμα ελαιοκράμβης, που κερδίζει έδαφος στη θεσσαλική γη, αφού τα συμβόλαια είναι 0,4 €/κιλό, με εντυπωσιακές παραγωγές 450 kg/στρέμμα (μέχρι 550). Αφού η πράσινη γεωργία θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ΚΓΠ, η ελαιοκράμβη θα κερδίζει συνεχώς έδαφος και θα προσφέρει ένα καλό εισόδημα στον παραγωγό. Η επένδυση πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη, όχι καιροσκοπική (eleftheria.gr, 9/6/20).

Πατέρας: Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Για το 2020 η Γιορτή του Πατέρα είναι στις 21 Ιουνίου. Όπου λοιπόν και αν βρίσκεστε, πάρτε τον ένα τηλέφωνο να του ευχηθείτε, πηγαίνετε να τον συναντήσετε και κάντε τον μια αγκαλιά ή δώστε του ένα λουλούδι. Κι αν δεν μπορείτε, δεν πειράζει, εκείνος το ξέρει (21/6/20).

Συσκευασία: Η χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου στο δοχείο συσκευασίας ελαιολάδου αποτελεί σημαντικό παράγοντα προκειμένου να διατηρηθεί η ποιότητα και να επιβραδυνθεί η υποβάθμιση. Με οξυγόνο στα 2%-5%, τη χρήση γυάλινων φιαλών σκούρου χρώματος και τη θερμοκρασία αποθήκευσης στους 10οC, το ελαιόλαδο διατηρεί τους χημικούς δείκτες σε σταθερά επίπεδα για πάνω από 12 μήνες. Έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία MAP (modified atmosphere packing) (Πανεπιστήμιο Φλόριντα, ScienceDirect, olivenews.gr, 10/6/20).

Μικροχρηματοδοτήσεις: Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε (12/6/20) νομοσχέδιο για μικροχρηματοδοτήσεις, κυρίως για εγχειρήματα στο ξεκίνημά τους, που βασίζεται στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Χορήγηση Μικροπιστώσεων. Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα μπορούν να χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 € χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Δικαιούχοι είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτά τα ιδρύματα μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (presspublica.gr, 13/6/20).

Σύγκρουση ή άλωση πολιτισμών: Μεσσηνία, Φιλιατρά: 29χρονος Σουδανός επιχείρησε να αρπάξει 3χρονο κοριτσάκι. «Είναι το δεύτερο περιστατικό που συμβαίνει μέσα σ’ αυτό τον μήνα. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Πρέπει να πάρουμε μέτρα ειδικά στα Φιλιατρά, έχουμε 5.000 αλλοδαπούς. Συμφωνώ ότι είμαστε αγροτική περιοχή, συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε εργατικά χέρια αλλά αυτοί που χρησιμοποιούν τα εργατικά χέρια θα πρέπει να δηλώνουν ποιους έχουν, πόσους έχουν, να καταγράφονται και να μπει μια σειρά. Δεν θα φύγουμε εμείς από τον τόπο μας για να μείνουν αυτοί εδώ. Ούτε να κινδυνεύουν τα παιδιά μας. Και θα ελεγχθούν όλοι όσοι έχουν παραχωρήσει σπίτια, με ποιο τρόπο, και παίρνουν αμοιβές και έχουν μέσα 20, 30, 40 άτομα. Δεν έχω τίποτα μ’ αυτούς. Θα πρέπει όμως να εγκλιματιστούν μαζί μας, να πλυθούν, να βγουν έξω στην πλατεία και να κάτσουμε να πιούμε και παρέα καφέ. Δεν είναι δυνατόν να παίρνει ο άλλος 20 εργάτες και τ’ απόγευμα να τους αφήνει στην παραλία και να πέφτουν με τα ρούχα μέσα. Και δίπλα να είστε εσείς, η γυναίκα μου, η γυναίκα σας, η αδελφή σας, το παιδί σας και να βλέπουν αυτό το θέαμα» (Γ. Λεβεντάκης, δήμαρχος, tharrosnews.gr. politispress.gr, 13/6/20).

Κλέβουν, κλέβουν, κλέβουν: Για παράβαση της δασικής νομοθεσίας συνελήφθησαν αλλοδαποί σε δασική περιοχή της Καστοριάς ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα και μετέφεραν με ΙΧΦ ξυλεία οξιάς 4 κυβικών μέτρων, η οποία είχε υλοτομηθεί από δημόσια δασική έκταση χωρίς άδεια της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας, ενώ υπήρχαν υλοτομημένα και άλλα 30 κυβικά μέτρα (Θ. Αδάμου, ΕΡΤ Φλώρινας, 10/6/20).

Τουρισμός: Παρακολούθησα τη συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη στη Σαντορίνη στις 14/6/20, στην online πλατφόρμα του Facebook. Καλή επιτυχία στον ελληνικό τουρισμό αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επαγγελματίες του δαπανούν μόνο το 7% των εξόδων τους σε ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ ο ιταλικός τουρισμός δαπανά το 70%. Ίσως τελικά ο ελληνικός τουρισμός δεν προσφέρει πολλά (μόνο το 7%) στην Ελλάδα, ενώ απαιτεί συνεχώς και παίρνει (!) από το κράτος, δηλαδή από όλους τους Έλληνες, διότι, καθώς υποστηρίζεται, προσφέρει στο ΑΕΠ. Ο πλούτος της Ελλάδας είναι ο αγροτικός τομέας, πλούτος πραγματικός, σταθερός και πατριωτικά συνδεδεμένος με την Ελλάδα. Οι υπηρεσίες (και ο τουρισμός, η εστίαση κ.λπ.) φέρνουν λεφτά ευκαιριακά (όταν δεν έχουν βόμβες άλλα κράτη ή λόγω φορολογίας, όπως συμβαίνει στη ναυτιλία).

Χαρτιά υγείας: Όσοι έσπευσαν να «στοκάρουν» χαρτιά τουαλέτας στο σπίτι τους μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 τον Μάρτιο του 2020 σε Ευρώπη και ΗΠΑ (35 χώρες) είναι οι μόνιμα αγχώδεις τύποι, οι συστηματικά οργανωτικοί και τελειομανείς, καθώς και οι ηλικιωμένοι. Η ζήτηση για τα χαρτιά υγείας αυξήθηκε έως +700%. Όσο μεγαλύτερη ήταν η απειλή που ένιωθαν, τόσο περισσότερα χαρτιά αγόρασαν. Πάντως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «απέχουμε ακόμη πολύ από το να έχουμε κατανοήσει πλήρως το φαινόμενο» (Τ. Τόπε, Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, Λειψία, PloS One, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 13/6/20).

Drive-in στο Παλαιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ: Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, 12:00-15:00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» θα μετέχει στο drive in συνέδριο με θέμα «Οι αγρότες οδηγούν τη μετά τον κορονοϊό εποχή». Το πρωτότυπο συνέδριο, που οργανώνει το skywalker.gr-Εργασία στην Ελλάδα στο πλαίσιο την πρωτοβουλίας «Υπάρχει τρόπος», εξασφαλίζει τους κανόνες υγιεινής λόγω πανδημίας, επειδή οι φυσικά συμμετέχοντες θα βρίσκονται μέσα στα αυτοκίνητά τους. Ταυτόχρονα θα εξασφαλίζεται η διάδραση μεταξύ των συμμετεχόντων με τα σύγχρονα συστήματα που διαθέτει το Skywalker. Θα μπορούν με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων τους να υποβάλλουν ερωτήματα, που θα προβάλλονται σε γιγαντοοθόνη. Ακόμα, κάποιοι εισηγητές θα μπορούν να συμμετάσχουν, αν είναι απαραίτητο, μέσω συστημάτων τηλεδιάσκεψης και βέβαια όλα θα είναι ορατά στο διαδίκτυο τόσο για διαδραστικές ερωτήσεις μέσω Facebook στο προφίλ skywalker.gr-Εργασία στην Ελλάδα, όσο για απλή παρακολούθηση μέσω του site vgainoumemprosta.skywalker.gr.

Δέντρα: Η επαφή με τα δέντρα ανακουφίζει το στρες και συνεισφέρει στην καλή υγεία. Αν δεν μπορείτε να αγκαλιάσετε ανθρώπους λόγω κορονοϊού, αγκαλιάστε δέντρα! (Δασική Υπηρεσία της Ισλανδίας, returntonow.net, ecoroutes.gr, 13/4/20).

Αγροτικό δυστύχημα: Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα το απόγευμα (17/6/20) 63χρονος άνδρας, κάτοικος Π. Μανωλάδας, στον δρόμο προς το Κουνουπέλι, όταν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τρακτέρ το οποίο οδηγούσε ανετράπη και τον καταπλάκωσε (patrisnews.gr, politispress.gr, 17/6/20).

Αγρότισσα: Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, στις 12:00 το μεσημέρι, οργανώνεται δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο Facebook: Skywalker από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας, με πρόσκληση της κας Μάγδας Κοντογιάννη, κτηνοτρόφου (Μενίδι), και τη συμμετοχή αγροτισσών από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων: Ειρήνη Μαυρίδου (Λαγκαδάς), Ευαγγελία Μωραΐτη (Μέγαρα), Ελισάβετ Μιχαηλίδου (Σέρρες), Βασιλική Χανιά, Χριστίνα Βασιλείου (Κομοτηνή), Φωτεινή Τσιρογιάννη (Αγρίνιο), Γεωργία Δρόσου (Αργολίδα), Γεωργία Σαντογιάννη (Καβάλα) και Μυρτώ Λύκα (Θεσπρωτία).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn