agrotika_sep21.jpg

 

Σκουπιδιά: Η σκουπιδιά (Aporrimatus Neohellenicus), ένα ενδημικό μη απειλούμενο είδος που συναντάμε στις ακτές της χώρας μας, εκεί όπου υπάρχει έντονη η παρουσία ανθρώπων που κατακλύζουν τις παραλίες, άνθισε από τις 16/5/20 (tovatraxi.com, 19/5/20).

Ρευστά αγροτικά: Οι ελληνικές εξαγωγές καρπουζιών έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι (15.000 τόνοι) και οι τιμές παραγωγού είναι αυξημένες (+20%) έναντι των αντίστοιχων τιμών πέρυσι. Λόγω κορονοϊού οι καταναλωτές στην Ευρώπη αρχίζουν να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην τυποποίηση των φρούτων και των λαχανικών (Σ. Παϊσιάδης, agrotypos.gr, 22/5/20, σ.σ. προφανώς δεν πρέπει να είναι οριζόντιες και ατεκμηρίωτες οι αποζημιώσεις στον αγροτικό τομέα λόγω κορονοϊού).

Ανοσία: Τα παιδιά τα οποία ζουν σε αγροκτήματα με ζώα που παράγουν γάλα αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερο κίνδυνο (το ένα δέκατο) να εμφανίσουν αλλεργίες σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά που επίσης ζουν στην ύπαιθρο αλλά όχι κοντά σε ζώα της κτηνοτροφίας. Ο κίνδυνος για αλλεργίες είναι πολύ μεγάλος για τα παιδιά των πόλεων. Η καθυστερημένη ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδίως όσον αφορά τα κύτταρα βήτα, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αλλεργιών. Πρέπει να εντοπιστούν οι συγκεκριμένοι παράγοντες στα γαλακτοκομικά αγροκτήματα οι οποίοι ενισχύουν την προστασία των παιδιών έναντι των αλλεργιών και επιταχύνουν την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματός τους ήδη από το εμβρυακό στάδιο. Οι αλλεργίες έχουν αυξηθεί δραματικά στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες. Οι Σουηδοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι έγκυοι θα ωφελούνταν αν περνούσαν ένα διάστημα σε ένα τέτοιο αγρόκτημα με ζώα ώστε να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στο έμβρυο να αναπτυχθεί πιο σωστά από ανοσολογική πλευρά (Α.-Κ. Λούντελ, Ιατρική Ακαδημία Σαλγκρένσκα, Πανεπιστήμιο Γκέτεμποργκ, Σουηδία, «Journal of Immunology», Μ. Γεωργίου‎, Facebook, 17/5/20).

Εξαγωγές: Το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό, η κατηγορία λίπη/έλαια στις εξαγωγές παρουσίασε αύξηση κατά 61,1% (από 116,6 εκατ. € σε 187,9 εκατ. €), συμπαρασύροντας σε γενική τάση αύξησης των εξαγωγών των τροφίμων συνολικά κατά 18,1% (ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ, Β. Ζαμπούνης, olivenews.gr, 12/5/20).

Η φύση: Τη στρατηγική της Ε.Ε. για επαναφορά της φύσης στη ζωή μας με ορίζοντα το 2030 αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ανακοίνωσε στις 20/5/20. Εκεί ανάμεσα στα πολύ σημαντικά που καθορίζουν την καθημερινότητα και τις επιλογές μας εντοπίζουμε: στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», στρατηγική για τον σημαντικό περιορισμό της εισαγωγής χωροκατακτητικών ξένων ειδών (σ.σ. αλλά για τους λαθροεισβολείς ούτε κουβέντα…), προώθηση του ρόλου των μη κρατικών φορέων και των αυτοχθόνων πληθυσμών (σ.σ. Αρβανίτες, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι κ.λπ.). Η φύση και η βιοποικιλότητα αποτελούν προτεραιότητα του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η συνήθης πορεία της καταστροφής των οικοσυστημάτων και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του φυσικού κεφαλαίου μας θα περιορίσουν σημαντικά τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και το δυναμικό κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, ενώ διευκολύνουν πανδημίες ιώσεων (https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=738&langId=en&pubId=8219).

Διαφάνεια: Με την υπουργική απόφαση Β’ 1966/21.5.2020 του υφυπουργού ΑνE τα σουπερμάρκετ, που το 2018 είχαν τζίρο 90 εκατ. €, υποχρεούνται να αποστέλλουν καθημερινά τις τιμές 1.000 βασικών προϊόντων («καλάθι της νοικοκυράς») στην ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής της Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (Σ. Παϊσιάδης, agrotypos.gr, 22/5/20, σ.σ. πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη για τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό. Μπράβο).

Πουλήθηκαν: Στις αρχές Μαΐου του 2020 ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις μήλων Zagorin εσοδείας 2019 από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου. Η χρονική στιγμή θεωρείται ρεκόρ, καθώς τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, ανεξάρτητα από τη συνολική διαθέσιμη ποσότητα, μόνο μία φορά ακόμα οι πωλήσεις ολοκληρώθηκαν στα τέλη Απριλίου. Τα μήλα ΠΟΠ Starking έχουν πουληθεί μέχρι το τελευταίο κιλό και αναμένεται εκ νέου να κυκλοφορήσουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 με την πρώιμη ποικιλία Gala. Ο Συνεταιρισμός διακινεί επίσης μια αξιοσέβαστη ποσότητα κερασιών της περιοχής και μικροποσότητες από Λεμονάτα Ροδάκινα και αχλάδια Κόσια και Κοντούλες (21/5/20).

«Επενδυτές»: Συμμορίες λαθροεισβολέων κλέβουν ζώα στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης, τα σφάζουν στο δάσος και πωλούν το κρέας στα hot spot! Σε απόγνωση ο κ Ν. Κυριακού, κτηνοτρόφος της περιοχής, καταγγέλλει στο ραδιόφωνο πως οι λαθρομετανάστες που μένουν στα Λουτρά Απολλωνίας έχουν καταστρέψει τις ζωές και τις περιουσίες κτηνοτρόφων, γεωργών και κατοίκων που είχαν την ατυχία να έχουν σπίτια και επιχειρήσεις σε «απόσταση βολής» από τους επιδοτούμενους φιλοξενούμενους «επενδυτές»! (www.facebook.com/chitaskostas/videos/708681389536778/?t=6, βουλευτής Κ. Χήτας, Focus FM 103,6)

Κλέβουν συνεχώς: «Θύμα» επιτήδειων πέφτει κάθε άνοιξη το πανάκριβο αρωματικό και θεραπευτικό φυτό πρίμουλα ή αλλιώς «λουλούδι του Δαρβίνου» ή «δρακάκι». Το φυτό αυτό βρίσκεται συνήθως στην περιοχή του Γράμμου Καστοριάς, όπου κάθε χρόνο τέτοια εποχή τρέχουν να το μαζέψουν Αλβανοί, ξεριζώνοντάς το. Από την Αλβανία το πωλούν αποξηραμένο μέχρι και 50.000 €/κιλό. Η υπερ-συλλογή του φυτού το έχει κάνει εξαιρετικά σπάνιο, γι’ αυτό θα πρέπει να το μαζεύουμε μόνο κατόπιν άδειας όταν το βρίσκουμε σε αφθονία, και ακόμα και τότε να το συλλέγουμε σε περιορισμένη ποσότητα (protothema.gr, 6/5/20).

Ελληνικές ελίτ: «Η ελίτ στην Ελλάδα λεηλατούσε τη χώρα για πολλά χρόνια και η Ευρώπη απλώς κοιτούσε» (Ζ. Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, naftemporiki.gr, 7/7/15, σ.σ. παλιό αλλά ιστορικό στοιχείο) .

Θερμό έτος: «Τους πρώτους μήνες του έτους όλα έδειξαν ότι το 2020 θα ήταν μια από τις πιο ζεστές χρονιές από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις. Τα κύματα θερμότητας αυξάνονται λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής» (Κ. Νούλις, Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), Γενεύη). Εξαιτίας της πανδημίας όλα έχουν αλλάξει και τα νοσοκομεία είναι λιγότερο προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν ασθενείς με θερμοπληξία εν μέσω πανδημίας (presspublica.gr, 27/5/20).

Εισαγωγές-εξαγωγές: Αυτό που προέχει για τους Έλληνες είναι να πάψουν να εισάγουν περισσότερα από όσα εξάγουν, να καταναλώνουν μόνο ελληνικά προϊόντα, καθώς επίσης να μην αγοράζουν κανένα προϊόν που παράγουν οι πλεονασματικές χώρες όσο αυτές δεν εισάγουν ανάλογα ελληνικά προϊόντα (Ολλανδοί, Δανοί, Σουηδοί, Αυστριακοί και Γερμανοί). Όταν κράτη εξάγουν λιγότερα από όσα εισάγουν, όπως η Ελλάδα, τότε πλουτίζουν οι εμπορικοί εταίροι τους εις βάρος τους και αυξάνουν τα χρέη τους.

Ανθοπαραγωγοί: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή δημόσια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών (ΑΑΣΑ) στις 27/5/20 με τη χρήση της πλατφόρμας του Skywalker. Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν επισημαίνουμε ότι στη μετά τον κορονοϊό εποχή οι οργανωμένοι στον ΑΑΣΑ ανθοπαραγωγοί πρέπει να προσανατολιστούν: 1. Στην έρευνα και την ανάπτυξη εφαρμογών καινοτομιών στην ελληνική ανθοκομία με εστίαση και στα αυτόχθονα ελληνικά φυτά, 2. στην προώθηση της ενσωμάτωσης των ανθέων στην καθημερινότητα της ζωής των συμπολιτών μας, 3. στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με ανάγκες ψύξης και φροντίδα για μείωση του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής, 4. στη συγκρότηση οργανωμένης εξαγωγικής δράσης με ποιότητα και δημοπρατήριο και 5. στην οργάνωση διεπαγγελματικού δομημένου διαλόγου.

Βιβλιοπαρουσίαση: Την Τετάρτη 17/6/20 ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών προσκάλεσε όλους και πραγματοποίησε μέσω του Facebook: Skywalker.gr την παρουσίαση του βιβλίου «Ανθοπαραγωγή: Καλλιέργεια και μετασυλλεκτικές τεχνικές ανθέων και φυλλωμάτων» του καθηγητή Αναστάσιου Δάρρα. Η παρουσίαση έγινε ζωντανά από την Κεντρική Ανθαγορά (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, υπαίθριος χώρος), όπου και προσκάλεσε όσους θέλουν να μετάσχουν ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Αθανάσιος Κελμάγερ.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα», 6998 282382

Πηγή φωτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/business'>Business photo created by dashu83 - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn