agroik23.jpg

 

Αναδημοσιεύουμε χθεσινό άρθρο του κ. Αναστάσιου Καπνοπώλη (69730 22111), προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για το συγκριτικό πλεονέκτημα της δημιουργίας αγροτικών τμημάτων στα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια. Ο κ. Καπνοπώλης γράφει:

«Μια από τις σημαντικότερες παραδοχές των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης είναι η ανάγκη αναδιάταξης της εθνικής οικονομίας. Η στήριξή της, κατά κύριο λόγο, σε έναν πυλώνα, τον τουριστικό, αποδείχθηκε ότι την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης. Ζητούμενό μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη άλλων τομέων, όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, με χαρακτηριστικότερο τέτοιο παράδειγμα την αγροδιατροφή.

»Στόχος μας θα πρέπει να είναι η ανάδειξη του αγρότη-επιχειρηματία, μικρού και μεσαίου, ως οικονομικού αλλά και κοινωνικού προτύπου. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λάβει την απαραίτητη και σωστή πληροφόρηση ώστε να λαμβάνει επιχειρηματικές αποφάσεις με τρόπο που να είναι εφικτή και η χρηματοδότησή του.

»Αναμφίβολα το καίριο σημείο για την ανάπτυξη του αγροτικού κόσμου δεν είναι η ποσότητα της παραγωγής αλλά ο τζίρος των προϊόντων που παράγονται, μεταποιούνται και εξάγονται. Το μέλλον βρίσκεται στην παραγωγή προϊόντων εντάσεως τεχνολογίας και όχι μόνο στη βασική πρωτογενή παραγωγή. Η Ολλανδία παράγει προϊόντα αξίας 1.700 €/στρέμμα, το Ισραήλ 1.290 €, ενώ η Ελλάδα μόλις 190 €. Ακολουθώντας το παράδειγμά τους, θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε σημαντικά τις εξαγωγές μας και να αυξήσουμε το ΑΕΠ της χώρας.

»Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συνεισφέρει η δημιουργία τμήματος πρωτογενούς τομέα στα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια της χώρας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της πληροφόρησης, της διασύνδεσης, της συνεργασίας αλλά και της δικτύωσης με την επιχειρηματική κοινότητα.

»Στο τμήμα αυτό θα μπορούν να εγγράφονται οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα έτσι ώστε η αγροδιατροφή ως κλάδος αιχμής της ελληνικής εθνικής και τοπικής οικονομίας να συνδεθεί δυναμικά με τους υπόλοιπους τομείς της επιχειρηματικότητας.

»Το τμήμα πρωτογενούς τομέα θα συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη και την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς και των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων», δηλώνει ο κ. Καπνοπώλης.

«Τα οφέλη από ένα αγροτικό τμήμα στα Επιμελητήρια θα είναι πολλαπλά. Μεταξύ αυτών είναι: α. η διασύνδεση του αγροτικού κόσμου με τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα, β. η ανάδειξη και η προβολή των επώνυμων τοπικών προϊόντων (ΠΟΠ και ΠΓΠ) σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, γ. η ενημέρωση και η προώθηση των θεμάτων που άπτονται της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό κλάδο, δ. η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων και ε. η διεκδίκηση και η υλοποίηση κοινών προγραμμάτων».

Και καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Καπνοπώλης: «Για να ξαναγίνει η γεωργία πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, θα πρέπει άμεσα να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Τα Επιμελητήρια μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά, αρκεί να τους δοθεί η δυνατότητα και η ευκαιρία», (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Παρακολουθώντας την ειδησεογραφία, βρίσκουμε:

Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 86,2% λόγω Covid-19 την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020 σε σχέση με εκείνες της ίδιας περιόδου του 2019, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (20/9/20). Το εύλογο ερώτημα είναι: μπορεί ένα μέγεθος που παρουσιάζει τέτοια ραγδαία και σε πολύ μικρό χρόνο μη προβλέψιμη μεταβολή να αποτελεί στοιχείο στήριξης μιας στρατηγικής αναπτυξιακής πολιτικής;

Ο συντ. καθηγητής Π. Χριστοδουλάκης (πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, 20/9/20) δήλωσε: «Το ΠΑΚΟΕ χρόνια τώρα έχει τονίσει ότι η σταθερότητα ενός οικοσυστήματος δίνει τη δυνατότητα επιβίωσης των κατοίκων-εποίκων στον πλανήτη μας. Η πανδημία του Covid-19 έδωσε τη δυνατότητα προβληματισμού και επεξεργασίας του τρόπου διαχείρισης των τροφίμων. Η πανδημία ενίσχυσε την αντίληψή μας για τον σημαντικό ρόλο της παραγωγής και της διανομής τροφίμων στο περιβάλλον, στο κλίμα και στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως κάθε κρίση, μαζί με την καταστροφή, η πανδημία δίνει μια ευκαιρία για την ελληνική γεωργία και διατροφή και θα ήταν χρήσιμο αυτή η κρίση να μην πάει χαμένη. Οι κίνδυνοι επιβίωσης εκφράζονται ως ασφάλεια τροφίμων και επισιτιστική επάρκεια, ενώ ενισχύθηκε τρομερά πολύ η “τοπικότητα”. Επηρεάστηκε σημαντικά η δομή της ζήτησης, ενώ δεν επηρεάστηκε η συνολική προσφορά τροφίμων».

Από το 2011, έπειτα από επίσκεψη στο Αγροτικό Επιμελητήριο Σμύρνης (Τουρκία), επισημάναμε (ο γράφων) ότι η σταθερότερη οικονομική επιχειρηματική παράμετρος είναι η πρωτογενής παραγωγή και η αλυσίδα αξίας των αγροτικών προϊόντων. Κράτη που είναι σοβαρά (ή έχουν διαχρονικούς συμβούλους σοβαρά κράτη) έχουν πετυχημένα Αγροτικά Επιμελητήρια, που στηρίζουν τη διαχρονική ανάπτυξη. Και έγιναν πολλές ομιλίες, ημερίδες και συνέδρια με αυτό το θέμα.

Αν επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση για ανάληψη δράσης σε περιβάλλον μεγάλων αβεβαιοτήτων, τότε ο εξ ορισμού «επιχειρηματίας» είναι ο αγρότης (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς), καθότι οι συμβάσεις του με τον Θεό είναι αβέβαιες και μονομερείς. Παρ’ όλα αυτά οι αγρότες μέχρι σήμερα δεν συμμετείχαν στις δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας, ίσως στο πλαίσιο ενός κοινωνικού και οικονομικού bullying, ακόμα και μιας ελιτίστικης επιχειρηματικής άποψης.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος (69320 94231) και γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, και ο Σύλλογος με 312 εκδηλώσεις μέσα σε τρία χρόνια προσπαθούν φιλότιμα να προπαγανδίσουν υπέρ της παραγωγής φημισμένων τοπικών τροφίμων. Από ντόπιες φυλές, με επεξεργασία τους τοπικά, με τοπικές συνταγές (τοπική πολιτιστική κληρονομιά, γαστρονομία) και διάθεσή τους κυρίως τοπικά ώστε να δημιουργούνται βιώσιμες τοπικές κοινωνίες.

Με καλή διάθεση παρακολουθούμε τη σύσταση αγροτικών τμημάτων σε διάφορα μεμονωμένα Επιμελητήρια στην Ελλάδα, κυρίως για την πληροφόρηση των μελών των αγροτικών τμημάτων, αλλά χωρίς συμμετοχή στη διοίκηση.

 

Πρέπει είτε να συμμετέχουν οι αγρότες ως ισότιμοι επιχειρηματίες στο τοπικό οικονομικό γίγνεσθαι, στα κατά τόπους Επιμελητήρια, είτε να συσταθούν αυτοτελή Αγροτικά Επιμελητήρια.

Στη μετά τον κορονοϊό εποχή τα περιθώρια για ελιτίστικες στάσεις, κοινωνικό bullying, οικονομικούς αποκλεισμούς και παιχνίδια εξουσίας δεν υπάρχουν. Ο Covid-19 επαναφέρει τις αξίες σε μια σωστή προτεραιότητα: πρώτα η ζωή, μετά η διατροφή (παραγωγή και διανομή) και μετά όλα τα άλλα. Και ο κ. Καπνοπώλης θέτει μια πολύ σωστή διάσταση στο άρθρο του.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα», 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn