bossible-kainotomia-agro.jpg

 

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, στις 14:00, το skywalker.gr-Εργασία στην Ελλάδα οργανώνει δημόσια συζήτηση με θέμα «Η καινοτομία στην αγροδιατροφή» στο πλαίσιο των δράσεων GRBossible-Νεοφυής Επιχειρηματικότητα, όπως ενημέρωσε η αρμόδια επί αυτών κα Γεωργία Κωνσταντίνου.

Στη μετά τον κορονοϊό εποχή (after Covid-19 era) ο πρωτογενής τομέας καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, εξασφαλίζοντας τη διατροφική αυτάρκεια. Η πανδημία επέβαλε επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων όλων μας, κάθε πολίτη, της κοινωνίας αλλά και της Πολιτείας, ακόμα και της οικονομίας. Μετά τη ζωή (την υγεία) προέχει η τοπική διατροφική αυτάρκεια και ακολουθούν όλα τα άλλα (οικονομικά κ.λπ.)

Ένα καίριο ερώτημα είναι: πώς μπορεί ο πρωτογενής τομέας και τα εμπλεκόμενα στάδια παραγωγής τροφής να συμβάλλουν συλλογικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας της αγροδιατροφικής αλυσίδας, εξασφαλίζοντας τη διατροφική ασφάλεια σε τοπικό επίπεδο κοινωνίας αλλά και στο διατοπικό επίπεδο της παγκόσμιας οικονομίας;

Στο επίπεδο της παραγωγικότητας της γεωργίας (με την ευρεία έννοια του όρου), με στοιχεία του 2016, ένα στρέμμα γεωργικής γης «παράγει» 1.700 €/στρέμμα στην Ολλανδία, 1.290 € στο Ισραήλ και 280 €  στην Ελλάδα (σελ. 21, «Στρατηγικός σχεδιασμός της ελληνικής γεωργίας», δρ Φ. Βακάκης, Ιούν. 2020).

Το περίφημο σχέδιο ανάκαμψης της Ε.Ε., που περιλαμβάνει ένα νέο μέσο ανάκαμψης στο πλαίσιο του ανανεωμένου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η ασφάλεια των τροφίμων και η ανάπτυξη της υπαίθρου είναι μερικά από τα θέματα που μπήκαν σε διαβούλευση από τις 22/7/20 μέχρι τις 9/9/20 και περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτής σύντομα.

Εάν προϋπόθεση παραγωγής αγροτικών προϊόντων είναι η ευημερία των αγροτών-παραγωγών, τότε κρίνεται απαραίτητη τόσο η ενσωμάτωση της γνώσης στην παραγωγή, όσο και η εμπλοκή του αγρότη-παραγωγού στη διαδικασία μετατροπής των γεωργικών προϊόντων σε προϊόντα διατροφής, καθώς και στη διακίνηση ώστε να συναντηθούν οι αγρότες με τους καταναλωτές.

Σήμερα το 30% της αγροτικής παραγωγής φαίνεται ότι είναι άχρηστο για εμπορική εκμετάλλευση. Επίσης καταγράφεται ότι το 50% των τελικών τροφίμων από το ράφι πετιέται στα σκουπίδια, είτε γιατί λήγουν οι αναγραφόμενες ημερομηνίες είτε από το ψυγείο του τελικού καταναλωτή είτε κατά την παρασκευή του φαγητού. Και φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για τη μη απώλεια και τη μη αλλοίωση των τροφίμων κατά τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Εάν εστιάσουμε στην υλική πλευρά, υπάρχει το τμήμα της παραγωγής (agrotech), το τμήμα της διανομής (agrologistics) και το τμήμα της προσφοράς τροφής (agrofood) με τις ανάλογες καινοτομίες.

Εάν εστιάσουμε στην άυλη πλευρά, πολλές καινοτομίες θα μπορούσαν να εντοπιστούν, στη διοίκηση, στις συνεργασίες, ακόμα και στις συλλογικές δραστηριότητες, στην πολιτιστική κληρονομιά, στις παραδοσιακές τεχνικές, στις αυτόχθονες φυλές, στη θυμοσοφία του λαού.

Πριν από μερικές ημέρες ο σεβαστός κ. Γ. Κυριακόπουλος (Μεσσηνία) έγραφε από τη συσσωρευμένη εμπειρία του και χωρίς υπαλληλικές δεσμεύσεις: «Να βασιστούμε στις παραδοσιακές καλλιέργειες. Να επανέλθουμε στη διάρθρωση μιας παλαιά τυπικής αγροτικής εκμετάλλευσης όπου υπήρχαν: αμπελώνας, συκεώνας, σταφιδεώνας, ελαιώνας, κηπευτικά και κάποια παραγωγικά ζώα. Να προσέξουμε να γίνει επιτέλους μια διαφοροποίηση των καλλιεργειών. Δεν πρέπει όλα τα καρπούζια να τα κρατάμε σε μία μασχάλη. Δεν πρέπει στο σακούλι να βάζουμε ενός είδους προϊόν, γιατί αν πάει κάτι κακό μια χρονιά, θα έχουμε συνέπειες. Όχι στη μονοκαλλιέργεια. Θα πρέπει να διερευνηθούν διαφοροποιήσεις των καλλιεργειών. Να βασιστούμε στις παραδοσιακές καλλιέργειες».

Και ο καθηγητής Γ. Βλόντζος (Θεσσαλία) καταγράφηκε να λέει: «Η συνολική αλληλεπίδραση εκπαίδευσης, έρευνας και πληροφόρησης μεταξύ αγροτών και ιδρυμάτων μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή στη γεωργία. Υπάρχει μεγαλύτερη τάση για πραγματοποίηση επενδύσεων σε αγρότες που καλλιεργούν οπωροφόρα δέντρα απ’ ό,τι σε αροτραίες καλλιέργειες. Οι γυναίκες αγρότισσες επενδύουν περισσότερο από τους άντρες, κι επιπλέον, αγρότες με βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη, καθώς και παραγωγοί των οποίων τα κύρια εισοδήματα δημιουργούνται εκτός γεωργίας, επενδύουν περισσότερο σε σύγκριση με μικρομεσαίους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

Αναζητώντας μορφές ή είδη καινοτομίας, εντοπίζουμε πολλά επίθετα που ταιριάζουν στην καινοτομία: καινοτομία προϊόντος, καινοτομία διαδικασίας, εμπορική καινοτομία, οργανωσιακή καινοτομία, ριζοσπαστικές καινοτομίες, επαυξητικές καινοτομίες, καινοτομίες επόμενης γενιάς, πράσινη καινοτομία, κοινωνική καινοτομία, έξυπνη καινοτομία, ανοικτή καινοτομία, οικο-καινοτομία κ.ά.

Η οικο-καινοτομία πλησιάζει περισσότερο στον αγροτικό τομέα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που επιτυγχάνεται μέσω του περιορισμού των επιπτώσεων των τρόπων παραγωγής μας στο περιβάλλον μέσω της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας στις περιβαλλοντικές πιέσεις ή της επίτευξης πιο αποδοτικής και υπεύθυνης χρήσης των φυσικών πόρων.

Στην ουσία η οικο-καινοτομία προσπαθεί να επαναφέρει την αγροτική παραγωγή στις διαχρονικές αξίες της, οι οποίες απέκλιναν λόγω της επίδρασης του χρήματος και της αλλοίωσης του αντικειμένου της φύσης, που, φαίνεται, περιορισμένης εμβέλειας μυαλά προωθούσαν, θεωρώντας ότι το χωράφι μπορεί να είναι εργοστάσιο. Ίσως καινοτομία είναι το να σκέφτεσαι φυσικά.

Οι αγρότες, ως εξ επαγγέλματος φροντιστές του περιβάλλοντος (φυσικού, πολιτιστικού, κοινωνικού, τεχνολογικού) καινοτομούν σήμερα, καθότι η φροντίδα του περιβάλλοντος έγινε ξανά καινοτομία.

Το skywalker.gr-Εργασία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των δράσεων GRBossible-Νεοφυής Επιχειρηματικότητα, επέλεξε να οργανώσει δημόσια συζήτηση με θέμα «Η καινοτομία στην αγροδιατροφή» και περιμένει όλους στο Facebook: Skywalker την Τετάρτη 30/9, στις 14:00.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα», 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn