agrotika_oct27.jpg

 

Τουρισμός 1: Μείωση 97,7% στις αφίξεις και 99,2% στις τουριστικές εισπράξεις τον Μάιο κατέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην εμφάνιση ελλείμματος 914 εκατ. € στο ισοζύγιο έναντι πλεονάσματος 270 εκατ. € τον αντίστοιχο μήνα του 2019, καταδεικνύοντας τη σημασία του τουρισμού, ακόμα και τον Μάιο, που δεν είναι από τους πιο δυνατούς μήνες.

Τουρισμός 2: Έτσι και στο πρώτο 5μηνο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 63,8% και 78,5% αντίστοιχα, οδηγώντας σε αύξηση του ελλείματος στο ισοζύγιο κατά 706 εκατ € σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Πιο αναλυτικά, τον Μάιο του 2020 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 914 εκατ. € έναντι πλεονάσματος 270 εκατ. € τον Μάιο του 2019 λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση στα ισοζύγια αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων (money-tourism.gr, 21/7/20).

Αγροτικά: «Εμείς θεωρούμε ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο του τόπου πρέπει να στηριχτεί στον πρωτογενή τομέα. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας με τον αγροτικό κόσμο, να δυναμώσουμε τις διεκδικήσεις του. Οι προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. παραμένουν στο τραπέζι και δίνουν λύσεις έτσι ώστε μαζί, χέρι χέρι, να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε άμεσα πολιτικές που θα κρατήσουν την ελληνική παραγωγή όρθια και δεν θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση ή αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας και της γης. Είναι για εμάς πολύ μεγάλη προτεραιότητα να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία» (Φ. Γεννηματά, ΚΙΝ.ΑΛ., Μοίρες Φαιστού, zougla.gr, 20/7/20).

Παχυντές: Η ανάγκη αδειοδότησης οργανωμένων μονάδων πάχυνσης αιγοπροβατοειδών και η δημιουργία πρότυπων καθετοποιημένων σφαγείων στην Κρήτη συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μ. Χνάρης με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εμπόρων Κρεάτων και Ζώντων Ζώων Γ. Φασουλά παρουσία του αναπληρωτή διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ζ. Σωμαρά. Ακόμα, εξετάστηκε η δημιουργία σταθμού συγκέντρωσης ζώντων ζώων και σημείου ελέγχου για την προώθηση των εξαγωγών κρητικού κρέατος, καθώς και η αύξηση του μόνιμου προσωπικού κτηνιάτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Κρήτη (texnologosgeoponos.gr, ert.gr, 23/7/20, μπράβο, και τα τρία έλλειπαν απελπιστικά από όλη την Ελλάδα).

Άνθρακας = νέο χρήμα: Carbon, δημιουργία μιας νέας αγοράς άνθρακα στη γεωργία. Η Bayer με δική της πρωτοβουλία επιβραβεύει τους παραγωγούς (καταρχάς 1.200 αγρότες σε Βραζιλία και ΗΠΑ) που εξοικονομούν εκπομπές άνθρακα υιοθετώντας έξυπνες πρακτικές για τη δέσμευση άνθρακα, όπως η καλλιέργεια χωρίς τη χρήση σκαπτικών μηχανημάτων και η χρήση κάλυψης στις καλλιέργειες. Ενώ σήμερα οι αγρότες ανταμείβονται μόνο για την παραγωγή τροφίμων, ζωοτροφών και ινών, όσοι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Carbon θα έχουν την ευκαιρία να ανταμειφθούν και για την αειφορία των αγροκτημάτων (B. Begemann, Bayer A.G., neapaseges.gr, 24/7/20).

Προέλευση, δεν είναι όλα ίδια: Σε νέο νόμο στη Βουλή το άρθρο 5 του νόμου 4492/2017 γίνεται: η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα, προσυσκευασμένα ή μη, που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ, είναι υποχρεωτική και περιλαμβάνει τις εξής ενδείξεις: α. «χώρα αρμέγματος»: το όνομα της χώρας όπου έγινε το άρμεγμα, β. «χώρα επεξεργασίας»: το όνομα της χώρας όπου έγινε η επεξεργασία του γάλακτος, γ. «χώρα συσκευασίας»: το όνομα της χώρας όπου έγινε η συσκευασία του προϊόντος. Αν όλα έχουν γίνει στην ίδια χώρα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «Προέλευση γάλακτος: π.χ. Ελλάδα». Αν όλα έγιναν εντός Ε.Ε., η ένδειξη προέλευσης γάλακτος στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «Προέλευση γάλακτος: Ε.Ε.». Αν όλα έγιναν εκτός Ε.Ε. θα αναγράφεται «Προέλευση γάλακτος: εκτός Ε.Ε.» (thessaliatv.gr, 17/7/20).

Κυκλική;: Πρόταση για αξιοποίηση των κλαδεμάτων και των φύλλων των ελαιόδεντρων και των ελαιουργικών υπολειμμάτων στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας και Πύλου-Νέστoρος μέσω χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life υπέβαλε η Βιώσιμη Πόλη. Το έργο Life-Agro2Bio προτείνει την παραγωγή πέλετ (wood pellets) από τα κλαδέματα και τα ελαιουργικά υπολείμματα και παράλληλα την παραγωγή λιπασμάτων τύπου κομπόστ (compost). Τα πέλετ πιλοτικά προβλέπεται να τροφοδοτήσουν μια πρότυπη μονάδα πυρόλυσης, η οποία προτείνεται να εγκατασταθεί στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (Μ. Τομαρά, texnologosgeoponos.gr, ert.gr, 20/7/20).

Κατάρτιση: Υστερεί η επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα. Πρέπει να αναβαθμιστεί και να συνδεθεί με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα η ΕΕΚ (Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση) δεν έχει πετύχει ούτε την ένταξη των αποφοίτων της στην αγορά εργασίας ούτε κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων. Θεωρείται δεύτερη, αν όχι ύστατη, επιλογή έπειτα από χρόνια ποιοτικής και ποσοτικής υποβάθμισης αλλά και κοινωνικής απαξίωσης. Η ΕΕΚ για τους νέους δεν αναγνωρίζεται ως ελκυστική και πειστική εκπαιδευτική διαδρομή. Όλοι θέλουν να πάνε στην τριτοβάθμια. Στους λόγους της υστέρησης περιλαμβάνονται η κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών χωρίς τις επιχειρήσεις, οι συνεχείς νομοθετικές αλλαγές, ο κατακερματισμός των συστημάτων, η περιορισμένη πρακτική άσκηση κ.ά. Ο ΣΕΒ προτείνει ειδικά προγράμματα σπουδών που έχει ανάγκη η αγορά και ενίσχυση της μάθησης με βάση την εργασία (μαθητεία και πρακτική άσκηση) (έκθεση ΣΕΒ, eleftheria.gr, 19/7/20, σ.σ. όλα ισχύουν απολύτως και για την αγροτική επαγγελματική κατάρτιση, όπου είναι ακόμα χειρότερη η κατάσταση και δεν υπάρχει πανελλήνιο συνδικαλιστικό όργανο των αγροτών, όπως ο ΣΕΒ).

Τ.Κ.: Αλλαγή των ταχυδρομικών κωδίκων. «Το κράτος μπορεί να γίνει καταλύτης και όχι εμπόδιο σε πολλά πράγματα. Θα αλλάξουμε ταχυδρομικούς κώδικες σε όλη τη χώρα (τελευταία φορά άλλαξαν το 1983), και αυτή τη στιγμή δεν σου δίνουν καμιά πληροφορία. Στην Αγγλία με τους ταχυδρομικούς κώδικες μπορεί να προσδιοριστεί ένα οικοδομικό τετράγωνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πληροφορία για την ταχύτητα του ίντερνετ, να βοηθηθούν οι εταιρίες courier κ.ά.» (Κ. Πιερρακάκης, atlantea.news, 24/7/20).

Μέλισσες: Την Πέμπτη 30/7/20 στον προαύλιο χώρο του κέντρου «Δήμητρα» Αγ. Μάμα Χαλκιδικής έγινε συζήτηση με θέμα «Γεωργία μαζί ή χωρίς τις μέλισσες». Ακούστηκαν: η συμβολή προγραμμάτων κατάρτισης των νέων αγροτών στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αίτια μειωμένης παραγωγής πυρηνόκαρπων και συστάσεις για επιτυχημένη επικονίαση και αναζήτηση τροφής = προσφορά επικονίασης = κίνδυνοι δηλητηριάσεων; είναι εφικτή η συνύπαρξη. Εξαιρετική βραδιά, που απολαύσαμε όσοι ήμασταν εκεί.

Όταν το κράτος σέβεται τους πολίτες του: Ο Μαριάνο Ραχόι, πρωθυπουργός της Ισπανίας, πέρασε τα ακόλουθα για τους βουλευτές:  1. ο βουλευτής θα πληρώνεται μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας του και δεν θα έχει σύνταξη που θα προέρχεται μόνο από αυτή,  2. θα πληρώνει την αντίστοιχη ασφάλειά του, όλοι ανεξαιρέτως (παρελθόν, παρόν, μέλλον) και το ταμείο σύνταξης της Βουλής περνούν στην ισχύουσα κοινωνική ασφάλιση άμεσα, ο βουλευτής θα απολαμβάνει των προνομίων της κοινωνικής ασφάλισης ακριβώς όπως οι υπόλοιποι πολίτες, το ταμείο ασφάλισης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για κανέναν άλλο σκοπό, 3. οι βουλευτές πρέπει να συμβάλλουν στο ταμείο ασφάλισης όπως όλοι οι Ισπανοί, 4. παύουν να ψηφίζουν την αύξηση του μισθού τους, 5. εγκαταλείπουν το παρόν σύστημα υγειονομικής ασφάλισης και προσχωρούν στο σύστημα υγείας των υπόλοιπων Ισπανών πολιτών, 6. οι υπόκεινται στους ίδιους ακριβώς νόμους όπως οι υπόλοιποι Ισπανοί, 7. το να υπηρετεί κανείς στη Βουλή είναι τιμή, δεν είναι επάγγελμα. Οι βουλευτές πρέπει να πληρούν τις θητείες τους στη Βουλή (όχι πάνω από δύο) και μετά να πηγαίνουν σπίτι τους και να εξασφαλίζουν δουλειά (μου το έστειλε η Σταυρούλα Παπαγεωργίου, 19/7/20).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

 

πηγή φώτο:'https://www.freepik.com/photos/food'

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn