asfalisi.jpg

 

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020, στις 12:00 το μεσημέρι, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» διοργανώνει δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο Facebook: Slywalker-Εργασία στην Ελλάδα και ταυτόχρονα στο www.vgainoymemprosta.skywalker.gr με θέμα την «Ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας».

Επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση για δράση με μεγάλες αβεβαιότητες. Αβεβαιότητες δεν είναι οι κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι και καταγράφονται και προβλέπονται και διοικούνται και ασφαλίζονται. Αυτό κάνουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Με μια αστικοποιημένη λογική οι απολογισμοί ακόμα και στα αγροτικά γίνονται σε ετήσια βάση, παρόλο που εμπειρικά και στατιστικά ξέρουμε ότι στην αγροτική παραγωγή «τη μια χρονιά είναι μήλα και την άλλη φύλλα». Στη γεωργία φαίνεται ότι ένας μέσος όρος πενταετούς διάρκειας δείχνει επαρκή εξισορρόπηση, ενώ στην κτηνοτροφία αυτός ο κύκλος είναι τουλάχιστον διετής, έλεγαν οι παλαιοί. Έχει σχέση με την ασφάλιση ή/και τη φορολόγηση ή/και το ελάχιστο εισόδημα; Ποιος πρέπει να συμβάλλει στο ασφαλιστικό κεφάλαιο; Ο αγρότης-παραγωγός μόνο ή και κάθε ένας που συμμετέχει στην πρόκληση των ακραίων φαινομένων στο «μαγαζί χωρίς οροφή»;

«Μελέτη για τον σχεδιασμό και την ωρίμανση μέτρων διαχείρισης κινδύνων στο γεωργικό τομέα» περιλήφθηκε στο μέτρο 20 του προγράμματος «Αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020», είχε χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου από τις 20/10/18 έως τις 31/12/19 και ελπίζουμε να μάθουμε κάποια στιγμή τα αποτελέσματά της.

Φαίνεται ότι τα κυριότερα είδη ασφάλισης είναι: α. ασφάλιση ενός μόνο κινδύνου ή ενιαίου κινδύνου (single risk insurance), β. πολλαπλή ασφάλιση κινδύνου (multi-peril crop insurance), γ. ασφάλιση απόδοσης (yield insurance), δ. ασφάλιση τιμών (price insurance), ε. ασφάλιση εσόδων (revenue insurance), στ. ασφάλιση συνολικής εκμετάλλευσης (whole farm insurance), ζ. ασφάλιση εισοδήματος (income insurance), η. ασφάλιση δείκτη (index insurance), θ. ασφάλιση δείκτη απόδοσης (οι αποζημιώσεις υπολογίζονται από τη μείωση της μέσης απόδοσης σε μια  περιοχή, ως περιοχή ορίζεται κάποιο τμήμα μιας γεωγραφικής περιοχής μεγαλύτερης από το αγρόκτημα), ι. ασφάλιση δείκτη εισοδήματος (οι αποζημιώσεις υπολογίζονται από τη μείωση των μέσων αποδόσεων και των τιμών του προϊόντος σε μια περιοχή) και ια. έμμεση ασφάλιση δείκτη (αναφέρεται στους δείκτες των αποδόσεων ή της βλάστησης που υπολογίζονται με βάση τους δείκτες των καιρικών συνθηκών, των δορυφορικών εικόνων και άλλους, όπως έγραψε η κα Δ. Αλεξάκη στη Naftemporiki, 31/10/18).

Στην Ελλάδα η Πολιτεία δημιούργησε τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), σκοπός του οποίου είναι η ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής και του κεφαλαίου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η διενέργεια ερευνών σχετικών με τους φυσικούς κινδύνους στη γεωργία, καθώς και η οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών. Στην ασφάλιση υπάγονται χωρίς εξαίρεση όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την κυριότητα ή την εκμετάλλευση αγροτικών επιχειρήσεων.

Οι σημερινές δραστηριότητες του ΕΛΓΑ εστιάζονται στην υποχρεωτική ασφάλιση των ζημιών, η οποία περιλαμβάνει:

  • Ασφάλιση των ζημιών στη φυτική παραγωγή από τους κινδύνους: χαλάζι, παγετό, ανεμοθύελλα, πλημμύρα, καύσωνα, υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις, χιόνι, θάλασσα, ζημιές από άγρια ζώα (αρκούδα) και άγρια κουνέλια.
  • Ασφάλιση των ζημιών του ζωικού κεφαλαίου από το σύνολο σχεδόν των φυσικών κινδύνων και ασθενειών/παθήσεων.
  • Ενεργητική προστασία του φυτικού κεφαλαίου και της φυτικής παραγωγής κατά παγετού και χαλαζιού.
  • Πρόβλεψη επέκτασης των δραστηριοτήτων του και σε άλλους κινδύνους.
  • Παρακολούθηση των ζημιών από θεομηνίες, δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πυρκαγιές και άλλα έκτακτα γεγονότα.

Πολλή συζήτηση γίνεται για τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων/εταιριών στον χώρο των αγροτικών ασφαλίσεων. Μοιάζει ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση και πιθανόν το ενδιαφέρον των ιδιωτικών εταιριών προσανατολίζεται προς σχετικά καλύτερα ελεγχόμενες καταστάσεις. Μοιάζει να προτιμώνται οι καλλιέργειες υπό κάλυψη (θερμοκήπια), η σταβλισμένη εκτροφή, όχι ιδιαιτέρως η εκτατική κτηνοτροφία, και οι ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς και ήδη γνωστές μορφές κινδύνων στα αυτοκίνητα, στις μεταφορές κ.λπ.

Μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία προβλέπει ασφάλιση φυτικής παραγωγής (με φυσικούς κινδύνους, άγρια ζώα, απώλεια ζωής από ατύχημα, πυρκαγιά), ασφάλιση ζωικού κεφαλαίου (βοοτροφικές, αιγοπροβατοτροφικές, χοιροτροφικές, και πτηνοτροφικές μονάδες, θάνατος ασφαλισμένων ζώων από ασθένεια ή ατύχημα), ασφάλιση θερμοκηπίων (κατασκευή, εξοπλισμός, φυτεία, πυρκαγιά, φυσικά φαινόμενα, καθίζηση/κατολίσθηση, αλλαγές θερμοκρασίας/υγρασίας), ασφάλιση υδατοκαλλιεργειών (εκτρεφόμενος ιχθυοπληθυσμός, μεταφορά ζωντανών ιχθύων, κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, θάνατος από ασθένεια ή ατύχημα, κλοπή, κακόβουλη ενέργεια, διαφυγή ιχθυδίων, πυρκαγιά, θαλασσοταραχή, πρόσκρουση, σεισμός).

Η Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας με την υπ’ αριθ. 244 Γνώμη της στις 4/2/11 εξέφρασε την άποψή της για την ασφάλιση αγροτικών δραστηριοτήτων. Εκεί βρίσκουμε ότι η ΟΚΕ καταγράφει ότι οι υπηρεσίες προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας παρέχονται από: α. τον ΕΛΓΑ, β. τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τους αλληλασφαλιστικούς συνεταιρισμούς και τα ταμεία αλληλοβοήθειας και γ. την Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος (69320 94231), ανέφερε: «Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής βλέπει ότι οι κτηνοτρόφοι-μέλη του αισθάνονται ότι δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν όλα αυτά για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητάς τους και ελπίζουν ότι η συζήτηση της Τετάρτης 11/11, στις 12:00, θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μια κατανόηση των βασικών, ενώ ο κ. Νικόλαος Δούκας, αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, δραστηριοποιούμενος στον γεωργικό τομέα ο ίδιος, θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό».

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn