google-career-certificate-8-12-2020.jpg

«Πικρό» μέλι. Κυκλοφόρησαν φήμες ότι η τιμή παραγωγού στο μέλι θα είναι φέτος 3 ευρώ το κιλό. Το κόστος στη χώρα μας είναι στα 3,5 ευρώ το κιλό. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα μέλια από Ουκρανία (1,40 ευρώ το κιλό) ούτε από Ρουμανία (1,50 ευρώ το κιλό). Εμείς ζητάμε από το κράτος να μας δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το ελληνικό σήμα, όπως γίνεται στη Γερμανία (Ν. Καρακοστίδης «Το Κεντρί», Σ. Παϊσιάδης, agrotypos.gr, 21/8/2020).

Διπλώματα. Η Google ανακοίνωσε την προσφορά επιλεγμένων εκπαιδευτικών μαθημάτων επαγγελματικής κατάρτισης, για αντικείμενα με υψηλή ζήτηση στο σημερινό επιχειρηματικό τοπίο. Τα μαθήματα αυτά μέσα σε 6 μήνες θα οδηγούν στα Google Career Certificates (με κόστος όσο τα βιβλία ενός έτους) τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Η Google θα δέχεται αυτά τα «πτυχία» με την ίδια βαρύτητα με τα πτυχία πανεπιστημίων τετραετούς φοίτησης, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο από τους σπουδαστές! Θα προσφέρονται online μέσω της πλατφόρμας Coursera (K. Walker, Global Affairs, Google, startupper.gr, 24/8/2020).

Λεμόνια. «Λύσεις για την ελληνική παραγωγή λεμονιού υπάρχουν. Με αναδιάρθρωση καλλιεργειών και ένταξη νέων ποικιλιών λεμονιού, η Ελλάδα θα μπορέσει να διαθέτει 8 μήνες τον χρόνο ελληνικό λεμόνι, έναντι 5 που είναι σήμερα. Το ΥπΑΑΤ πρέπει να στηρίξει κυρίως τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στον πρωτογενή τομέα, να τους δώσει κίνητρα και λύσεις σε θέματα - μεταξύ άλλων - εργατικών χεριών και γερασμένου πληθυσμού. Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα πρέπει να έρθουν ακόμη πιο κοντά στους Έλληνες παραγωγούς και να τους δώσουν ουσιαστικές λύσεις» (Θ. Σωτηρόπουλος, Έ. Αλεξιάδου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, epiloges.tv, texnologosgeoponos.gr, 24/8/2020).

Ξενικά είδη. Από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα στη βάση δεδομένων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ELNAIS - Ellenic Network on Aquatic Invasive Species) 1.000 ξενικά είδη στη Μεσόγειο. 650 ξενικά είδη έχουν ήδη βιώσιμους πληθυσμούς και 100 είδη είναι εισβολείς και απειλούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Οι επιστήμονες έχουν σημαντικά δεδομένα για την κατανομή των ειδών αυτών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στα οικοσύστηματα, στην αλιεία αλλά και στην υγεία των θαλασσών μας γενικότερα (atlantea.news, 27/8/2020, σ.σ. τελικά η εισβολή ειδών και ανθρώπων δεν είναι αθώα. Για τα θαλάσσια είδη υπάρχει φροντίδα. Για τους λαθροεισβολείς ανθρώπους ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε επαρκώς τις εθνικές πρόνοιες επιβίωσης του ελληνικού κράτους).

Βοσκήσιμες γαίες. Την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020, στις 12.00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής οργάνωσε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για τις βοσκήσιμες γαίες, με την υποστήριξη του Skywalker, στο Facebook. Το video της συζήτησης έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο: https://www.facebook.com/323590504929/videos/328546651788217

Ανεξαρτησία. Η κατηφόρα της πατρίδας μας ξεκίνησε από τότε που άρχισε να συρρικνώνεται η οικονομική της ανεξαρτησία. Έτσι επέλεξε αναγκαστικά τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη χωρίς να είναι έτοιμη, ενώ παράλληλα δεν αντέδρασε στο γκριζάρισμα του Αιγαίου, με αφετηρία τα Ίμια του κ. Σημίτη. Η συρρίκνωση της οικονομικής της ανεξαρτησίας συνεχίστηκε με τη δεκαετή κακοδιαχείριση που ακολούθησε την είσοδό της στην Ευρωζώνη, με τελικό αποτέλεσμα την υπερχρέωση της το 2009, που ολοκληρώθηκε με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου το 2015. Εάν δεν ανακτήσουμε λοιπόν την οικονομική μας αυτοτέλεια, θα χάνουμε συνεχώς εθνική κυριαρχία τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά (Β. Βιλιάρδος, «Ο ακρωτηριασμός της εθνικής μας κυριαρχίας», https://wp.me/p9q4AF-zkp, 27/8/2020, σ.σ. και οικονομική ανεξαρτησία δεν μπορεί να γίνει με εξάρτηση από τρίτους -τουρισμός- αλλά με βάση τον πρωτογενή τομέα και τη διατροφική αυτάρκεια).

Εισαγωγικές. Η βάση εισαγωγής στο Μαθηματικό Σάμου είναι 3.125 μόρια. Δηλαδή το μόνο που χρειαζόταν να κάνει κάποιος ήταν να το δηλώσει στο μηχανογραφικό. Το δε τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι έχει βάση 625 μόρια. Να μπορεί να περάσει δηλαδή και κανένα δέντρο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συντεχνίας των καθηγητών και εμείς, οι Έλληνες πολίτες, πληρώνουμε τόσο τους καθηγητές γυμνασίων - λυκείων, όσο και τους καθηγητές πανεπιστημίων για φοιτητές 650 μορίων! Κρίμα (28/8/2020, σ.σ. λογικά πρέπει να έκανε λάθος και στην ημερομηνία).

Διαβούλευση. Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημερομηνίες αναφορικά με το περίφημο σχέδιο ανάκαμψης της Ε.Ε. που περιλαμβάνει ένα νέο μέσο ανάκαμψης, στο πλαίσιο του ανανεωμένου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η ασφάλεια τροφίμων και η ανάπτυξη της υπαίθρου είναι μερικά από τα θέματα που μπήκαν σε διαβούλευση από 22/7/2020 μέχρι 9/9/2020. Λίγες είναι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από αγρότες και συνεταιρισμούς από όλη την Ε.Ε. (eleftheria.gr, 24/8/2020).

Ζωοκλοπή. Ένας άνδρας συνελήφθη, ενώ αναζητούνται ακόμη τρία άτομα, κατηγορούμενοι για τη ζωοκλοπή 83 αιγοπροβάτων τα ξημερώματα του Σαββάτου από ποιμνιοστάσιο σε περιοχή του οικισμού Δεμάτι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος (Κρήτη). Τα ζώα βρέθηκαν κοντά στον οικισμό Πουλιές όπου και συνελήφθη ένα άτομο (ert.gr, 1/9/2020).

Ροδάκινα. Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των ροδακινοπαραγωγών του Αμυνταίου για τη χαμηλή τιμή πώλησης των ροδάκινων στις βιομηχανίες και στους εμπόρους (μόλις 0,23 ευρώ ανά κιλό). «Την ευθύνη για τη χαμηλή τιμή πώλησης των προϊόντων την έχει κυρίως μια ομάδα παραγωγών που εις βάρος των υπόλοιπων παραγωγών πλουτίζουν» (ΕΑΣ Αμυνταίου, Γ. Γιαννιτσόπουλος, ΕΡΤ Φλώρινας, ert.gr, 31/8/2020).

Αγροτικό δυστύχημα. Τραγικό τέλος είχε αγρότης στην περιοχή της Γυρτώνης, όταν το τρακτέρ του ανετράπη σήμερα τα ξημερώματα (02.00) και τον καταπλάκωσε. Προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος διεξάγει το Α.Τ. Τεμπών (thessaliatv.gr, 31/8/2020).

Πανώλη χοίρων. Η EFSA ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση και τη διακοπή της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) στη νοτιοανατολική Ευρώπη (σε Αλβανία, Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σλοβενία). Η ASF είναι ιογενής ασθένεια που προσβάλλει τους οικόσιτους χοίρους και τον αγριόχοιρο. Δεν υπάρχουν εμβόλια για την ASF, επομένως ίσως απαιτηθεί η σφαγή μεγάλου αριθμού εκτρεφόμενων χοίρων (neapaseges.gr, 2/9/2020).

Εισβολείς. Οι εσωτερικοί και άλλοι μετανάστες, αφού απέκτησαν δικαίωμα ψήφου, «καθάρισαν» τους αυτόχθονες, ντόπιους, κατοίκους, κτηνοτρόφους και επέβαλαν μια μη βιώσιμη μονομέρεια γκρίζου τσιμέντου εκεί που το περιβάλλον ζούσε χωρίς προβλήματα επί αιώνες, πάντα σε συνεργασία με επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, με διεφθαρμένους εργολάβους γης και με ανίκανους εκλεγμένους πολιτικούς (Λαθαία, Μενίδι, 7/9/2020).

Αγροτικά επαγγέλματα. Η γεωργία θέλει επιμονή και υπομονή. Η κτηνοτροφία θέλει αφοσίωση και αγάπη. Τα χαρακτηριστικά αυτά εύχομαι να σε συνοδεύουν σε όλα τα νιάτα σου μαζί με τη διαχρονική ευχή της υγείας (Γιάννης Σκούφος, 26/8/2020).

Πακιστάν. Η ιδιωτική οικονομική (αντικοινωνική) προσέγγιση του πιο φτηνού εργάτη γης, γέμισε τα χωράφια και τους στάβλους με Πακιστανούς λαθροεργαζόμενους, οι οποίοι στέλνουν τα ευρώ τους στο Πακιστάν χωρίς έλεγχο. Πακιστανοί οργανωμένοι χτυπιούνται με Κρητικούς για γυναίκες, Πακιστανοί πιλότοι κινούν τα μαχητικά της Τουρκίας στις παραβιάσεις στο Αιγαίο, το πακιστανικό ναυτικό συμμετέχει σε γυμνάσια με Τούρκους στην Ανατολική Μεσόγειο. Τουρκία και Πακιστάν συνδέονται με στενή συμμαχία, ενώ ταυτόχρονα το Πακιστάν είναι εκτεθειμένο σε πείνα (ή/και λιμό), όπως και η Τουρκία (Παγκόσμια Έκθεση 2020 για τις Επισιτιστικές Κρίσεις, Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, Χ. Γαλλής, Facebook, 2/9/2020).

Πολιτική. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο μήνα απαγόρευσαν προσωρινά στους πολίτες 13 μουσουλμανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, να λαμβάνουν βίζα εργασίας και επίσκεψης. Οι ειδικοί συνδέουν την απόφαση των ΗΑΕ με την ευθυγράμμιση του Πακιστάν με την Τουρκία, το Ιράν και τη Μαλαισία (Α. Χωριανόπουλος, asia.nikei.com, infognomonpolitics.gr, 7/12/2020, σ.σ. η θέση της Ελλάδας στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα επηρεάζει άμεσα την ανικανότητα των αγροτών να διαχειριστούν οι ίδιοι τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις, χωρίς αλλοδαπούς εργάτες γης).

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn