mai25_agronea.jpg

Αγρότισσες: Διαδικτυακό ραντεβού κάθε Τρίτη, στις 21:00, για όσες αγρότισσες μπορούν οργανώνει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής ως αποτέλεσμα της δημόσιας διαδικτυακής συζήτησης της 14/10/20 με τη στήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα. Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 69320 94231) ανέφερε ότι ο διάλογος θα εστιαστεί κυρίως στα θέματα που απασχολούν τις αγρότισσες και όχι σε όλη την αγροτική οικονομία, για την οποία θα πρέπει να εκφράζονται οι επίσημες πανελλήνιες αγροτικές συλλογικότητες.

Φάρμες και αστοί: Εξαιρετική προσέγγιση στο βιβλίο «Green Care» του κ. Χ. Γκάλλη, που αφορά στη συμβολή του πρασίνου στη δημόσια υγεία. Αν ξέρει κάποιος και κάτι για το animal care, δηλαδή για τη φροντίδα της δημόσιας υγείας από τον συγχρωτισμό με τα ζώα, ας μας το στείλει. Έρευνες υπάρχουν πολλές που δείχνουν ότι η εκτροφή ζώων βοηθά τις εγκύους και τα παιδιά να αναπτύξουν το ανοσοποιητικό τους. Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για την ισορροπία στο περιβάλλον και για την ουσιαστική ανάγκη να υπάρχει επαρκές πράσινο και σημαντική εκτροφή ζώων ανάμεσα στον τεχνητό αστικό ιστό. Στο περιοδικό «DAIRY» (Μάιος-Ιούνιος 2021) υπάρχει ενδιαφέρον άρθρο για την ψυχική υγεία των ασχολούμενων με την κτηνοτροφία.

Φωτιές: 89.604 εστίες φωτιάς καταγράφηκαν στον Αμαζόνιο το 2020 (πέρυσι 89.176), γράφει το Inpe Space Institute. Η περιβαλλοντική αρχή της Βραζιλίας Ibama διέταξε να γυρίσουν πίσω όλες οι μονάδες έκτακτης αντιμετώπισης πυρκαγιών λόγω οφειλών 2,9 εκατ. € (Estado de S. Paulo, TV Globo, Μ. Αλιβιζάτου, ecozen.gr, 24/10/20).

Ζάχαρη: Πικρό τέλος για την ελληνική ζάχαρη (Α. Λυκεσάς, efsyn.gr, 21/10/20). Επισκέφθηκα κάποτε, το 2014, προσκεκλημένος, την ΕΒΖ (στις Σέρρες) και συζήτησα σοβαρά με το σωματείο των εργαζομένων για τη «σωτηρία» όλων των εμπλεκόμενων. Η πρότασή μου ήταν να συστήσουν όλοι οι εργαζόμενοι μια ΚΟΙΝΣΕΠ, να νοικιάσουν με μικρό τίμημα τις εξαίρετες εγκαταστάσεις μηχανουργείου και να βγάζουν έντιμα το ψωμί τους προσφέροντας υπηρεσίες μηχανουργικών κατασκευών στην αγορά. Την απέρριψαν διότι ήθελαν να συνεχίσει η μισθοδότησή τους για 14 μήνες (!) έναντι εργασίας μόνο κατά την περίοδο της καμπάνιας (2-4 μήνες!). Εξασφαλισμένη χρεωκοπία ή καταλήστευση της Ελλάδος λόγω κομματικών ρουσφετιών και έμειναν οι αγρότες χωρίς εισόδημα και οι Έλληνες στέλνουν τα λεφτά τους έξω για να εισάγουν ζάχαρη. Πολύ πικρή πολιτική.

Συνεργασία. Με σύνθημα «Στηρίζεις έναν, στηρίζεις όλους» το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης-Wines of Crete συνεχίζει τη διαφημιστική καμπάνια για τη στήριξη του αμπελώνα της Κρήτης και του κρητικού εμφιαλωμένου οίνου. Η διαφημιστική καμπάνια του Wines of Crete έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει το καταναλωτικό κοινό και τους επαγγελματίες στην πολύ δύσκολη περίοδο που διανύει το κρητικό κρασί και οι αμπελουργοί της Κρήτης. Για τον λόγο αυτό ετοιμάστηκαν τρία νέα βίντεο που υπάρχουν στο κανάλι του Wines of Crete στο YouTube (https://youtu.be/ifei-aBDiOU?t=14, ert.gr, 19/10/20).

Αγροτικά ατυχήματα: Κτηνοτρόφος έβοσκε το κοπάδι του στον δήμο Φαιστού, στη Μεσαρά, όταν ξαφνικά ένα κριάρι πήρε φόρα και τον κουτούλησε, ρίχνοντάς τον σε γκρεμό 15 μέτρων περίπου. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέσυρε τον τραυματισμένο άνδρα και τον πήγε στο Κέντρο Υγείας Μοιρών και από εκεί στο εφημερεύον νοσοκομείο του Ηρακλείου (newshub.gr, 25/10/20, σ.σ. μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή έρευνα/μελέτη για τα αγροτικά ατυχήματα και για τις επαγγελματικές αγροτικές ασθένειες).

Εργάτες γης: Χωρίς εργατικά χέρια είναι οι ελαιοπαραγωγοί της Θράκης, με το ξεκίνημα συγκομιδής και τον κορονοϊό να δυσκολεύει τους εργάτες από Βουλγαρία. Οι παραγωγοί δεν θέλουν να επωμιστούν το κόστος του τεστ Covid και ζητούν την παρέμβαση του κράτους! Η έλλειψη εργατικών χεριών θα παρατείνει τη συγκομιδή κατά δύο μήνες. «Οι ντόπιοι δεν ανταποκρίνονται στην προσφορά εργασίας, παρακαλάς με 30 € μεροκάματο και δεν έρχονται», λέει ο κ. Φεΐμ, ελαιοκαλλιεργητής (Μεσημβρία) (ert.gr, 24/10/20, σ.σ. παλαιότερα, όταν λειτουργούσαν ακόμη οι κοινωνίες, δηλαδή πριν τις διαλύσουμε σκόπιμα για να τροφοδοτήσουμε το καταναλωτικό μοντέλο, οι εξάρσεις ζήτησης εργατικών χεριών επιλύονταν με ομαδική προσπάθεια όλης της κοινωνίας, μια στο ένα χωράφι και μια στο άλλο. Ακόμα και η κουρά των προβάτων γινόταν ομαδικά, μια στο ένα κοπάδι και μια στο άλλο. Σήμερα, μετά τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, οι εργάτες γης δεν μπορούν να καλύψουν προγραμματικά και ομαλά τις εξάρσεις και τις εντάσεις των εργατικών εργασιών. Και βέβαια η εργατική νομοθεσία δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες συγκομιδής πάντα σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες).

Covid-19: Ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε άσχημες περιπτώσεις η μόλυνση από κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει πνευματική απώλεια ίση με πτώση 8,5 μονάδων του IQ ή γήρανση του μυαλού κατά μία δεκαετία. Ακόμα και άτομα που εμφάνισαν μόνο ήπια συμπτώματα σημείωσαν χαμηλότερα αποτελέσματα στις εξετάσεις από εκείνα που δεν είχαν Covid. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης που εντόπισαν σε πολλούς ασθενείς εβδομάδες και μήνα μετά την ανάρρωση μπορεί να αποτελούν ένδειξη σοβαρότερων διανοητικών ανεπαρκειών. Η έρευνα έγινε σε 84.285 άτομα (δρ A. Hampshire, Imperial College MedRxiv, Reuters, tribune.gr, 28/10/20).

Σπόροι: Περίπου το 80% του κόστους της αγροτικής παραγωγής, αποτελούμενο κυρίως από ενέργεια, ενοίκια και εργατικά, είναι εντελώς ανεξάρτητο από τη βιομηχανία εισροών και μπορεί να επηρεαστεί μόνο με στοχευμένες κρατικές παρεμβάσεις. Ο μικρός κλήρος δεν μπορεί να υποστηρίξει μεγάλες επενδύσεις σε εργαλεία ψηφιακής γεωργίας. Μεγάλη είναι η ανάγκη αυστηρής πάταξης φαινομένων παράνομης εμπορίας σπόρων. Τα βασικά αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά, σπόροι) στηρίζουν πολύπλευρα τον εγχώριο αγροδιατροφικό τομέα, ενώ η παραγωγή και διανομή τους συνιστούν μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα για την ελληνική οικονομία (ΙΟΒΕ, ΣΠΕΛ, ΣΕΠΥ, ΕΣΥΦ, eleftheria.gr, 26/10/20, σ.σ. μόνο οι κεφαλαιοκράτες και οι μεσάζοντες κάνουν μελέτες και έρευνες. Άλλωστε το 70% της καινοτομίας και της τεχνολογίας βρίσκεται στον σπόρο-πολλαπλασιαστικό υλικό).

Υπερ-κίνητρα για αυτόχθονα: Τα «Κίνητρα 120% για φάρμες μαύρου χοίρου» ζητούν σε κοινοβουλευτική ερώτηση προς Βορίδη και Γεωργιάδη δύο βουλευτές της Ελληνικής Λύσης. Όπως αναφέρουν, αυτό το ποσοστό επισημάνθηκε σε σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ. Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι Αβδελάς και Χήτας, η χρονική συγκυρία είναι η πιο κατάλληλη από ποτέ να αναδειχθεί η ντόπια φυλή μαύρου χοίρου κατά το πρότυπο άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, η οποία έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Επιβεβλημένη, τέλος, είναι η θεσμοθέτηση και στη χώρα μας ενός συστήματος διαχείρισης της ζωικής παραγωγής ώστε να μην προκύπτουν φαινόμενα νοθείας και να σερβίρεται στον καταναλωτή άλλο κρέας αντί μαύρου χοίρου (meatnews.gr, 19/10/20).

Τεχνική ξυλείας. Οι Ιάπωνες έχουν αναπτύξει εδώ και 700 χρόνια μια τεχνική να παράγουν ξύλα χωρίς να κόβουν δέντρα. Η μέθοδος Daisugi επιτρέπει με ένα κλάδεμα τύπου Μπονζάι να αναπτύσσονται τα κλαδιά π.χ. του κέδρου ολόισια και χωρίς κόμπους, πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για κάθε είδους κατασκευή. Έτσι, χωρίς να κόβεται ποτέ το δέντρο, απλώς κλαδεύοντάς το με τον συγκεκριμένο τρόπο, παράγουν συνεχώς ξυλεία από τον 14ο αιώνα.

Βιοποικιλότητα. Η μη βιώσιμη (βιομηχανική;) γεωργία και δασοκομία, η αστική εξάπλωση και η ρύπανση αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες πίεσης που ευθύνονται για τη δραστική (θανατηφόρα;) μείωση της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι οδηγίες της Ε.Ε. για τη φύση και η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται πλήρως από τα κράτη-μέλη («State of nature in the EU», «Η κατάσταση της φύσης στην Ε.Ε.», Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, timesnews.gr, 25/10/20, σ.σ. μήπως στα υπό εξαφάνιση είδη εντάσσονται και οι κτηνοτρόφοι στον τόπο ζωής τους, καθώς και Αρβανίτες, Βλάχοι  και Σαρακατσάνοι, όπου έρχονται σε επαφή με αστούς, αν δεν αποβάλουν την ταυτότητά τους;).

Φράγματα: Το φράγμα Μεσοχώρας (Θεσσαλία), που μέχρι σήμερα κόστισε 500 εκατ. € και είναι ολοκληρωμένο από το 2001 (!) πρέπει να μπει σε τροχιά αξιοποίησης. Είναι έργο μείζονος σημασίας με πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη τόσο για τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία, όσο και ευρύτερα για τη χώρα. Η λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού Μεσοχώρας εκτιμάται ότι θα προσθέσει κάθε χρόνο 25 εκατ. € στα έσοδα της ΔΕΗ, ενώ θα συμβάλει στην απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη, θα μειώσει τις εκπομπές CO2 και θα δώσει νερό άρδευσης (Κ. Σκρέκας, υφυπουργός ΑΑΤ,  larissanet.gr, 23/10/20).

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/food'>Food photo created by aleksandarlittlewolf - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn