jun14agrotikiOikonomia.jpg

 

Ούτε ο Covid-19: Tο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων πρόβλεψε μόνο 28 εκατ. € (είχε ζητήσει 320 εκατ.) από τα 10 δισ. € του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025. Πρόκειται για εμφανή υποτίμηση του πρωτογενούς και γενικότερα του αγροδιατροφικού τομέα. Ειδικότερα, διότι η διατροφική επάρκεια της χώρας αποτελεί κρίσιμο θέμα και διότι είναι ένας τομέας που μπορεί να  αποτελέσει τη βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την αύξηση της απασχόλησης. Άλλωστε η κρίση της πανδημίας, με τη θραύση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και τους περιορισμούς που έθεσαν ορισμένα κράτη, ανέδειξε τη διατροφική επάρκεια σε μείζον θέμα που απασχόλησε την πολιτική της Ε.Ε. και των κρατών. Οι πρώτοι στην παραγωγική διαδικασία και στην ανάπτυξη της χώρας, δηλαδή ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία, πτηνοτροφία και όλες οι αγροτικές παραγωγικές δραστηριότητες), έγιναν τελευταίοι (Β. Κεγκέρογλου, βουλευτής, texnologosgeoponos.gr, 6/11/20).

Αγροτικό ατύχημα: Σε γκρεμό έπεσε τρακτέρ με τον 60χρονο οδηγό του στο Άνω Κεράσοβο Αιτωλοακαρνανίας. Ο 60χρονος από την περιοχή Ζευγαρακίου Μακρυνείας πήγε να συνδράμει με το τρακτέρ σε φωτιά και κατέληξε στον γκρεμό. Ο άνδρας ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αγρινίου (agriniosite.gr. imathiotikigi.gr, 9/11/2020).

Διεπαγγελματική: «Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου - αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πληροί τις οριζόμενες προϋποθέσεις αναγνώρισης του άρθρου 54 του ν. 4647/2019 (Α’ 204) και αποδεικνύει ότι κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης αντιπροσωπεύει διά των μελών της το 25,04% της συνολικής παραγωγής (μ.ό. τριετίας) και το 71,92% της μεταποίησης (μ.ό. τριετίας) στον τομέα που ζητείται η αναγνώριση» (απόφαση ΥΠΑΑΤ, ΕΔΟΑΟ, 3/11/20, σ.σ. τελικά η Διεπαγγελματική Αμπέλου & Οίνου μοιάζει περισσότερο σαν οργάνωση οινοποιών που έχουν και κάποια αμπέλια και ίσως δεν εκφράζει επαρκώς τους αγρότες αμπελουργούς! Μια ακόμα υφαρπαγή, νόμιμη, της «κρέμας» των αγροτικών επαγγελμάτων, αφήνοντας τα «σκληρά κομμάτια» τους στους πραγματικούς και απροστάτευτους αγρότες!).

Pixofarm: Ποιο είναι το μέγεθος των φρούτων και πόσος ο συνολικός όγκος συγκομιδής μπορούν να φανούν στο smartphone του καλλιεργητή μέσω της εφαρμογής Pixofarm εβδομάδες νωρίτερα. Έτσι διευκολύνεται η εφοδιαστική αλυσίδα, το μάρκετινγκ και οι πωλήσεις (freshplaza.com, Χ. Βοργιάδης, imathiotikigi.gr, 31/10/20).

Covid-19: Μέχρι στιγμής κανένας επίσημος φορέας δεν έχει ανακοινώσει πόσο επικίνδυνο είναι η διασπορά του κορονοϊου να γίνεται και από τις χωματερές ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ ή ΧΑΔΑ, όπου δεν έχουν γίνει μετρήσεις στον αέρα γύρω από αυτές, αντίθετα με την εύρεση υψηλών τιμών στα υγρά απόβλητα στην Ψυττάλεια. Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε., με το ποσοστό ανακύκλωσης να είναι μόνο το 20% των αστικών αποβλήτων και το 80% να πηγαίνει σε χωματερές. Στόχος είναι η ανακύκλωση να ανέβει στο 55% των αστικών αποβλήτων έως 2025 και στο 65% έως το 2035 και κάτω από 10% η υγειονομική ταφή έως το 2030 (δελτίο Τύπου ΠΑΚΟΕ 450/13-11-2020, pakoe.gr).

Βιζόν: Θανατώθηκαν 17.000.000 βιζόν (μινκ) στη Δανία από 1.139 φάρμες λόγω κορονοϊού και θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους εν μέσω φόβων ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού (Cluster 5) που ανιχνεύτηκε στα ζώα θα μπορούσε να βάλει φρένο στην αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου των Pfizer και Biontech και ήδη μόλυνε 12 ανθρώπους. Μέχρι στιγμής κρούσματα του νέου στελέχους έχουν εντοπιστεί και σε Σουηδία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, ΗΠΑ και Ισραήλ (Daily Mail, Μ. Αγγελίνη, protothema.gr, korinthia.net.gr, 11/11/20).

Covid-19: Ο Covid-19 εξωθεί σε νέες εργασιακές σχέσεις και πιθανόν στην επανοίκηση αραιοκατηκοιμένων, περιοχών καθιστώντας και πάλι τις αγροτικές περιοχές ελκυστικές για κατοίκηση και εργασία.

CAP-CO2: Για τη νέα ΚΓΠ (από το Αγρόκτημα στο Πιάτο) έγιναν προγράμματα για το εμπόριο CO2 στη Γαλλία, που το καλοκαίρι εισήγαγε τον θεσµό των αγροτικών συνεταιρισµών µε σκοπό την εµπλοκή στο χρηµατιστήριο ρύπων. Είναι µια δράση στα πρότυπα των ενεργειακών κοινοτήτων, διαθέτει µέλη αγρότες και κτηνοτρόφους οι οποίοι δεσµεύονται για δράσεις που εξοικονοµούν µονάδες άνθρακα. Αυτές οι µονάδες στη συνέχεια πωλούνται στο Ταµείο Παρακαταθηκών της Γαλλίας µε συµβόλαια 30 €/τόνο, το οποίο τις διοχετεύει στην αγορά ρύπων. Έγινε συμβόλαιο με 391 βοοτρόφους, ενώ πλέον ετοιμάζεται να ακολουθήσει και ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας. «Αυτό είναι το πρώτο βήµα για να αναγνωριστεί η εµπλοκή των αγροτών σε µια κυκλική οικονοµία» (France Carbon Agri, FCAA, agronews.gr, 3/11/20).

Ginkgo-νιότη: Καθώς τα δέντρα γκίγκο (Ginkgo biloba) μεγαλώνουν, δεν παρουσιάζουν ενδείξεις αποδυνάμωσης ως προς τη δυνατότητά τους να προστατευτούν, διότι το δέντρο παράγει προστατευτικά χημικά (αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακά και ορμόνες) που λειτουργούν ως άμυνα απέναντι στις ασθένειες και στην ξηρασία. Επίσης, αντίθετα με πολλά άλλα φυτά, τα γονίδιά του δεν είναι προγραμματισμένα να προκαλούν ασταμάτητη φθορά/παρακμή όταν λαμβάνει τέλος η περίοδος της νιότης του. Τα δέντρα γκίγκο συναντώνται σε πάρκα και κήπους ανά τον κόσμο, ωστόσο είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης στην άγρια φύση λόγω έντονης υλοτομίας στο όρος Σιτιανμού (Ζεϊτζιάνγκ, Κίνα, Ρ. Ντίξον, University of North Texas, Denton, ΗΠΑ, BBC, naftemporiki.gr, 16/1/20).

Χωρίς αγροτικά: 9-13 Νοεμβρίου 2020 ήταν η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δεξιοτήτων Κατάρτισης (European Vocational Skills Week) και η Ε.Ε. τη γιόρτασε/προώθησε με 28 πρεσβευτές επαγγελματικής κατάρτισης από όλη την Ε.Ε.  Οι πρεσβευτές είναι: D. Traidas (President, WorldSkills Europe), S. Howeg (Chief of staff, Adecco), J. Tanzer (Austria), E. Teirlynck (Belgium), F. Hourant (Belgium), T. Panayotov (Bulgaria), M. Pavlović (Croatia), C. Αργυρίδης (Cyprus), L. Witassek (Czech Republic), P. Damborg (Denmark), M. Ala (Estonia), A. Khataev (Finland), J. Arthuis (France), E. Büdenbender (Germany), Όλγα Παπακυριάκου (Ελλάς, Νοσοκόμα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία»), Z. Kummer (Hungary), B. Kearns (Ireland), D. Albertini (Italy), K-E Lemantoviča (Latvia), S. Detti (Luxembourg), N. Scerri (Malta), L. Tomczak (Poland), T. Damásio (Portugal), C. Chiriac (Romania), N. Ráczová (Slovakia) και A. Hodak (Slovenia) κατ’ αλφαβητική σειρά κρατών. Είναι λυπηρό έως υβριστικό ότι ανάμεσα στους 28 πρεσβευτές επαγγελματικών δεξιοτήτων δεν επιλέχθηκε ούτε ένας/μια με δεξιότητες στα αγροτικά επαγγέλματα. Οι αστοί «επιτίθενται» με κάθε τρόπο στην ισοτιμία των κοινωνιών και μέσω των επαγγελμάτων.

Οι βοσκοί των Αθηνών: Στην εφημερίδα Athens Voice (19/11/20) υπάρχει το άρθρο της Κ. Καμπόσου «ΟΙ βοσκοί των Αθηνών» για τους: Γιάννη και Μάγδα  Κοντογιάννη και Αιμίλιο Καιδατζή (Αχαρναί Αττικής). (https://www.athensvoice.gr/issues/paper/762, σ.σ. οι αυθαίρετοι ήρθαν δίπλα τους και σήμερα αλλοιώνουν τη φύση και το αττικό περιβάλλον. Μπράβο στη Μάγδα, στον Γιάννη και τον Αιμίλιο για τη διαφύλαξη της διαχρονικής παραδοσιακής ταυτότητας του Μενιδίου (Αχαρναί). Μαζί με το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών πρέπει να διατηρηθεί και η ταυτότητα, ή ψυχή του Μενιδίου, που ήταν και είναι οι Αρβανίτες της, οι περιβολάρηδές της, οι ελαιώνες της, οι ανθοπαραγωγοί της, οι κτηνοτρόφοι της. Μπράβο, Μάγδα, μπράβο, Γιάννη, μπράβο, Αιμίλιε (20/11/20)

Τρόφιμα: Νέο σχέδιο της Ε.Ε. για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων στα πλαίσια του «Farm to Fork». Πάνω από το 50% των απορριμμάτων τροφίμων εντός της Ε.Ε. είναι από νοικοκυριά. Και η Ε.Ε. έχει σχέδια για δραστική μείωσή τους, επειδή, όπως λένε οι γραφειοκράτες, για το 50% των Ευρωπαίων καταναλωτών δεν είναι σαφές το νόημα των ετικετών «Χρήση έως» και «Καλύτερα πριν». Στόχος είναι να αποφευχθεί η περιττή απόρριψη τροφίμων, η οποία έχει συνδεθεί με παρανόηση της σημασίας των παραπάνω ημερομηνιών. Ήδη εφαρμόζεται το έργο Refresh στις Κάτω Χώρες (ecozen.gr, 3/11/20, σ.σ. μοιάζει ότι η αγροδιατροφική αλυσίδα θέλει να προσπαθήσει να μας κάνει να τρώμε «σκουπίδια» ή τρόφιμα «ζόμπι», μόνη λύση μοιάζει η τοπική εφοδιαστική αλυσίδα χωρίς συντηρητικά και με παραδοσιακές συνταγές).

Μπριζόλα: H πιο ακριβή μπριζόλα ribeye προέρχεται από αγελάδες της Ιαπωνίας που πίνουν μπίρες, κάνουν μασάζ και κοστίζει 120 λίρες (133 €), 30 φορές περισσότερο από εκείνη στα σουπερμάρκετ (3,90 €). Η μπριζόλα wagyu (Ιαπωνίας) είναι ποιότητας A5 (μόνο στο 1% του ιαπωνικού βόειου κρέατος). Κάθε μοσχάρι δίνει 30 μπριζόλες των 300 γραμμ. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Gunma (Τόκιο) που παράγουν wagyu έχουν μόνο τέσσερις αγελάδες, ώστε να μπορούν να αφιερωθούν σε αυτές, για να βεβαιωθούν ότι το κρέας είναι τέλειο (ladbible.com, aftodioikisi.gr, texnologosgeoponos.gr, 14/11/20)

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα», 6998 282382

 

Πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/tree'>Tree photo created by jcomp - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn