jul06agrotikiOikonomia.jpg

Άνθισαν οι λεβάντες στη βόρεια Πιερία – ένα υπέροχο θέαμα! ενημέρωσε ο κ Δημήτριος Ρουκάς MSc τεχν. γεωπόνος, επιστημονικός συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας.

Και συνέχισε: Σε ένα παραμυθένιο σκηνικό έχουν μετατραπεί τα χωράφια με τις ανθισμένες λεβάντες στη βόρεια Πιερία, εκεί στο Αιγίνιο και στον Κολινδρό. Τα χωράφια με τις ανθισμένες λεβάντες συνδυάζουν ομορφιά και μεθυστική μυρωδιά. Ένα πραγματικά υπέροχο θέαμα της φύσης με χρώματα μπλε-βιολετί και μοβ από τα άνθη τους.

Στα χωράφια αυτές τις μέρες της ανθοφορίας της λεβάντας το βούισμα των μελισσών ακούγεται σε μεγάλη απόσταση. Οι ανθισμένες λεβάντες αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες μέλισσες, οι οποίες συλλέγουν το νέκταρ και την γύρη αυτού του πραγματικά αρωματικού και φαρμακευτικού φυτού, μετατρέποντάς το σε ένα ιδιαίτερο εξαιρετικό μέλι.

Όμως όχι μονό οι μέλισσες αλλά και το βλέμμα των ανθρώπων που διέρχονται από την περιοχή με τα λεβαντοχώραφα μαγνητίζεται από τις ανθισμένες λεβάντες, όπου το υπέροχο αναζωογονητικό και χαλαρωτικό άρωμα της λεβάντας κυριαρχεί.

Ο καλός καιρός ευνόησε ώστε η λεβάντα να είναι σε πλήρη άνθιση και σε λίγες μέρες ξεκινά η συγκομιδή του ανθού της. Η περίοδος ανθοφορίας της λεβάντας διαρκεί περίπου 10 ημέρες, όπου κατά το τέλος ακολουθεί η συγκομιδή του άνθους. Ο ανθός με ειδικές συλλεκτικές μηχανές θα συλλεγεί και θα μεταφερθεί στα ειδικά αποστακτήρια για περαιτέρω επεξεργασία, ώστε να παραχθεί το πολύτιμο αιθέριο έλαιο της λεβάντας, το οποίο της λεβάντας, εκτός από το να κρατά τον σκόρο μακριά από την ντουλάπα μας, χρησιμοποιείται στην παραγωγή καλλυντικών χάρη στις αντισηπτικές, επουλωτικές  και αναπλαστικές ιδιότητες, ενώ περιέχεται και στη σύνθεση διαφόρων φαρμακευτικών προϊόντων λόγω των ιδιοτήτων της που ωφελούν την υγεία μας.

Αν αυτές τις μέρες βρεθείτε στη βόρεια Πιερία, μην παραμελήσετε να φωτογραφίσετε τις όμορφες ανθισμένες λεβάντες και να αποτυπώσετε μια εικόνα που έχει ξεπηδήσει μέσα από έναν φυσικό πίνακα ζωγραφικής.

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn