ih27.jpg

 

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 26 Ιουλίου 2021

 

Την Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021, στις 12.00, στο Facebook στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», οργανώνεται συζήτηση με θέμα «Οι κτηνοτρόφοι και η κτηνοτροφία», με εστίαση στο κρέας ως τρόφιμο. Πληροφορίες: Κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231.

Την Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021, στις 20.00, στα Βίλια, Δυτικής Αττικής, στο καφενείο ΠΕΥΚΟΣ, μας ενημέρωσε η κα Έλενα Μπότση (6947969398), ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι οργανώνουν συζήτηση με θέμα «Κτηνοτροφία, Δασοπονία & Προστασία του Περιβάλλοντος στην Δυτική Αττική». Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και δασοκόμοι) είναι εξ επαγγέλματος οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος και η συζήτηση είναι μια επιτυχής πρώτη συζήτηση για την συμβολή και των κτηνοτρόφων στην φροντίδα του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας.

Την Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021, στις 22.00 (10 το βράδυ) προσκαλούνται στο https://us02web.zoom.us/j/86187605473?pwd=YklvWmpOWmx6cWFsblluUVZXWUZtUT09, είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος (6932094231) και όσοι κτηνοτρόφοι θέλουν θα προσέλθουν σε ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση με το ίδιο θέμα: «Οι κτηνοτρόφοι και η κτηνοτροφία» με εστίαση στα αξιοποιούμενα ζωικά προϊόντα και κυρίως στο κρέας.

Την Κυριακή, 1 Αυγ 2021, στις 11.30, όσοι κτηνοτρόφοι θέλουν να βρεθούν στην Αχαΐα (Καλάβρυτα, Φαράγγι Ζαχλωρού, εστιατόριο Πλανητέρο, 6972322271), προσκαλούνται από την Ομάδα «Η κτηνοτροφική παρέα Ελλήνων παραγωγών». Ο κύριος σκοπός της ομάδας, γράφει η κα Μαρία Καραντάνη (6995239434) είναι η επικοινωνία και η γνωριμία ανθρώπων κάθε ηλικίας με ευαισθησία, με αγάπη και ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, όπως και για τα κτηνοτροφικά παραγωγικά ζώα μας. Σημαντική είναι η ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και ιδεών γύρω από την κτηνοτροφία και την χώρα μας.

Την Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021, στις 11.00, κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν στον Τύρναβο (Λάρισας), κτήμα ΒΡΥΣΗ για μια αρχικά ανοικτή συζήτηση καταγραφής των «περίεργα» κορυφοθέντων προβλημάτων επιβίωσης της κτηνοτροφίας και κτηνοτρόφων. Πληροφορίες: Αργύρης Μπαϊρακτάρης, 6979497130.

Το Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Αυγούστου 2021, στις 10.00, στο Λιδωρίκι (Δημαρχείο) οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου συνέδριο με θέμα: «1821-2021, Το ΟΡΑΜΑ της Ρουμελιώτισσας και οι σύγχρονες προοπτικές της». Πληροφορίες: κα Αργυρώ Λαγγουράνη, 6948403759. Μάλιστα η οργανωτική επιτροπή στο https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdEalW1Xnzaf05vcnA8TsfpcxG6JT5puxgRe7e-pbx6anPkYQ/viewform?fbclid=IwAR0ZUxA7M8MJQeVX1cxF48Cvwts14b1zSjjLbajTqe2-G56pRUJ9iyXY4yU, περιμένει την συμμετοχή ΑΓΡΟΤΙΣΣΩΝ από όλη την Ελλάδα στο ερωτηματολόγιο «Το ΟΡΑΜΑ της Ρουμελιώτισσας», δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλες τις αγρότισσες να συμμετέχουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα επόμενα χρόνια.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, κτηνοτρόφος και γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με την υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα οργανώνει εδώ και ένα χρόνο συνεχώς δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις:

Κάθε Τρίτη, στις 21.00, για ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ από όλη την Ελλάδα

Κάθε Τετάρτη, στις 12.00, για την κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα και

Κάθε Παρασκευή, στις 22.00 για κτηνοτρόφους από όλη την Ελλάδα

Συνήθως όλη την εβδομάδα και τις τρεις δημόσιες συζητήσεις διατρέχει το ίδιο θέμα. Αυτήν την εβδομάδα στις 27/7/2021, στις 28/7/2021 και στις 30/7/2021 το θέμα είναι «Οι κτηνοτρόφοι και η κτηνοτροφία» με εστίαση στο κρέας.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος-ΕΔΟΚ πρόσφατα εξέδωσε ένα φυλλάδιο με

τίτλο «Signed by nature-Υπογεγραμμένο από την φύση» και υπότιτλο «Αειφόρος Αιγοτροφία και Προβατοτροφία» (signedbynature.eu).

Στο βιβλιαράκι με απλά κατανοητά κείμενα επεξηγείται, ότι:

ΑΕΙΦΟΡΙΑ είναι σύνθετη ελληνική λέξη που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο και συντίθεται από το ΑΕΙ (που σημαίνει πάντα-συνεχώς) και από το ΦΟΡΙΑ (φέρω).

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είναι η ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Η αειφόρος ανάπτυξη έχει στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και την περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη.

11.000 τα κατσίκια και τα πρόβατα είναι από τα πρώτα αγροτικά ζώα που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο, περίπου 11.000 χρόνια πριν και έχουν σημαντική θέση στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και στον αειφόρο τρόπο ζωής μας.

Τα ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ είναι μηρυκαστικά, ζουν συνήθως εκτατικά, τρέφονται φυσικά και μετακινούνται για να βοσκήσουν φυτά και βότανα στην φύση, ιδιαίτερα σε περιοχές με περιορισμένους πόρους, συμβάλλοντας στην αειφορία, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα «ένα βράχο ριγμένο στην θάλασσα».

Η ΕΚΤΑΤΙΚΗ εκτροφή εξασφαλίζει την καλή διαβίωση των ζώων, την προστασία του περιβάλλοντος, την φύλαξη της πολιτιστικής μας παράδοσης και δίνει προϊόντα μεγάλης αξίας στον άνθρωπο. Η εκτατική εκτροφή και η φυσική διατροφή των ζώων δίνει στα προϊόντα αυτά πολύ υψηλή ποιότητα.

ΚΗΠΟΥΡΟΙ της φύσης είναι ο ρόλος των προβάτων και κατσικιών και είναι πρωταγωνιστικός στην προστασία της χλωρίδας και της βιοποικιλότητας. Με την βόσκηση τους καθορίζουν την βλάστηση, αναζωογονούν τη γη, μεταφέρουν τους σπόρους και έτσι βοηθούν στην διατήρηση και αναπαραγωγή των πολύτιμων φυτών και βοτάνων της μεσογειακής φύσης. Οι κτηνοτρόφοι είναι εξ επαγγέλματος οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος (καλοί ή κακοί, ανάλογα με την τήρηση των οδηγιών καλλιέργειας ή/και εκτροφής).

Οι ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ της φύσης. Τα αιγοπρόβατα που βλέπουμε να βόσκουν, προσφέρουν άλλο ένα πολύ σημαντικό έργο: προστατεύουν την φύση από τις πυρκαγιές, αφού καθαρίζουν την γη από την μη χρήσιμη και εύφλεκτη ξηρή χαμηλή βλάστηση. Ταυτόχρονα μετακινούμενα τα αιγοπρόβατα σε μεγάλες αποστάσεις για να βρούνε την κατάλληλη τροφή, ανοίγουν δρόμους και μονοπάτια σε δύσβατες περιοχές.

ΦΡΟΥΡΟΙ της ΥΠΑΙΘΡΟΥ. Η εκτροφή αιγοπροβάτων αναπτύσσεται σε δυσπρόσιτες και απομονωμένες περιοχές, δίνοντας εργασία και εισόδημα στους κατοίκους και βοηθά στην τοπική ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν μπορούν να έχουν άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι εκτός από παραγωγοί πραγματικού πλούτου για την οικονομία, εκτός από ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος, είναι και οι «ΦΡΟΥΡΟΙ» της ζωής, του πολιτισμού και της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο.

Εδώ και 11.000 χρόνια η αιγοπροβατοτροφία «μόνο» προσφέρει συνεχώς υπηρεσίες και προϊόντα μεγάλης αξίας και απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπου (όπως μαλλί, δέρμα, γάλα, και κρέας) και συμβάλλει στην λίπανση και στην διατήρηση της ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ στην φύση (τα νεκρά αγροτικά ζώα βοηθούν στην τροφή αγρίων ζώων, αλλιώς αγριεύουν περισσότερο και κατεβαίνουν στις πόλεις…). Η εκτατική κτηνοτροφία και οι κτηνοτρόφοι παράγουν πραγματικό πλούτο, αλλά οι πλούσιοι βρίσκονται στην μεταποίηση και στην εμπορία - υπηρεσίες... Την Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021, στις 12.00, θα γίνει η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση που μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι στο facebook για την Κτηνοτροφία, τους Κτηνοτρόφους και το Κρέας.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998 282382

 

πηγή φώτο:

Pascvii από το Pixabay 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn