bebe2.jpg

 

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 31 Ιουλίου 2021

Πραγματοποιήθηκε στα Βίλια της Δυτικής Αττικής, στις 30/7/2021, εκδήλωση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ Πρασίνων με θέμα: Κτηνοτροφία, Δασοπονία και προστασία Περιβάλλοντος. Καταπληκτικές αλήθειες εκφράστηκαν δημόσια τόσο ξεκάθαρα που εντυπωσίασαν και ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες σκεπτόμενους πολίτες. Μπράβο για όσα ακούστηκαν.

vilia2Με πάρα πολύ ενδιαφέρον ακούσθηκαν οι σκέψεις των: κα Ελένη Μπότση (6947969398, Κοινωνιολόγο, Συν-Εκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων), κ. Δημήτρη Πολιτόπουλο (πρ. Πρόεδρο Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης-ΕΟΑΝ, Συν-Εκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων), καθηγητή Ιωάννη Χατζηγεωργίου (Αν. Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής, Ειδικό στη Διαχείριση Βοσκοτόπων), κα Ιουλία Δρούγα (Αρχιτέκτονα-Πολεοδόμο, Μητροπολιτικός Σχεδιασμός-ΟΡΣΑ, Υπουργείο Περιβάλλοντος), κ. Γιάννη Τσιρώνη (πρ. Αν. Υπουργό ΑΑΤ, μέλος των ΟΠ) και κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231, κτηνοτρόφο, γραμματέα Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής).

Εξέπληξε η πάρα πολύ σωστή προσέγγιση του κόμματος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ Πράσινων, μέλους του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και η σχεδόν ταύτιση των θέσεων των κτηνοτρόφων με τις απόψεις που εκφράστηκαν. Αξίζουν συγχαρητήρια για την επιλογή των θεμάτων.

Μερικές από τις σκέψεις που ακούστηκαν ή δημιουργήθηκαν είναι:

  • Οι λανθασμένες πρακτικές στην δασοπονία κατέστρεψαν την οικολογική συμβιωτική σχέση χλωρίδας - πανίδας και απαγόρευσαν την βόσκηση των δασών με κανόνες.
  • Η μαζική απομάκρυνση της κτηνοτροφίας από τις ορεινές δασικές εκτάσεις με εντολές των δασοκόμων δημοσίων υπαλλήλων, δημιούργησε ανισορροπία στο περιβάλλον και το αποσταθεροποίησε.
  • Τα δάση έπαυσαν να καθαρίζονται (βόσκονται) και η υπερσυγκέντρωση οργανικής καύσιμης ύλης τα κατέστησε «βόμβες» πυρκαγιάς, τα οποία, όταν ανάψουν, δεν υπάρχει δυνατότητα περιορισμού της ζημιάς στο περιβάλλον.
  • Η μαζική εγκατάλειψη των κτηνοτρόφων στέρησε τα δάση από τους φυσικούς συμβιωτικούς «φρουρούς» του και «έδιωξε» στην μετανάστευση τους κατοίκους της υπαίθρου.
  • Τα σημερινά δάση υποβόσκονται και ταλαιπωρούνται από την υπεσυσσώρευση οργανικής ύλης. Κατέστησαν αδιάβατα, χωρίς μονοπάτια, χωρίς οδούς πρόσβασης και διεξόδους. Έχουν φαινόμενα υπερβλάστησης.
  • Ο τουρισμός άρχισε να περιορίζει τις εναλλακτικές του και να μειώνει το απερίγραπτο τοπίο της ελληνικής υπαίθρου από την ανισορροπία στα δάση.
  • Αλλά και η γαστρονομία υποφέρει από την απαγόρευση βόσκησης, περιορίζοντας το σιτηρέσιο των παραγωγικών ζώων σε εισαγόμενες παγκόσμιες ζωοτροφές (σόγια, συμπληρώματα κ.λπ.) και αποκλείοντας τις γεύσεις που αποκτούσαν τα ζωικά προϊόντα από τα 1470, τα ενδογενή αυτόχθονα βότανα-φυτά της Ελλάδος.
  • Η βιοποικιλότητα υφίσταται συνεχή «επίθεση» αποκλεισμού, διότι οι φυσικοί διασπορείς της (τα κτηνοτροφικά βόσκοντα ζώα) αποκλείσθηκαν από την φυσική διαδικασία συλλογής (βόσκησης) και διασποράς των σπόρων των βοτάνων και της βιοποικιλότητας.
  • Ακούστηκε ο όρος «πράσινη ερήμωση» για να προσδιορίσει την περίεργη ανώμαλη κατάσταση που μας οδήγησαν «εξειδικευμένες» προτάσεις που δεν αξιοποιούσαν επαρκώς την ανάγκη της συνολικής ολιστικής προσέγγισης της φύσης και της βιωσιμότητάς της ως σύνολο.
  • Σήμερα στην ΕΕ πληρώνονται οι κτηνοτρόφοι για να οδηγούν τα ζώα τους για βόσκηση στα δάση με κανόνες και επιστημονική επίβλεψη (όπως κάθε παρέμβαση στην φύση… ). Και στην Ελλάδα σε περιοχή Natura, στις Πρέσπες, η φροντίδα της φυσικής κατάστασης εξασφαλίζεται με εντελλόμενη χρηματοδοτούμενη βόσκηση…
  • Ο κτηνοτρόφος είναι εξ επαγγέλματος ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος (φυσικού, αλλά και κοινωνικού, πολιτιστικού, οικονομικού κ.λπ.)
  • Ο λαϊκός πολιτισμός που ήταν ενσωματωμένος στο τρόπο ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, έχει αποξενωθεί από την σύγχρονη ζωή των κτηνοτρόφων.
  • Η παρουσία του ανθρώπου στο δάσος στηρίζει τις τοπικές οικονομίες, την κοινωνική συνοχή και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Αλλά ο λαϊκός πολιτισμός, η πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο για την αειφορία των τοπικών κοινωνιών της υπαίθρου, όσο και το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα των τάσεων του σύγχρονου τουρισμού.
  • Η πολιτιστική μας κληρονομιά έχει διαφυλαχθεί ως πολύτιμη παρακαταθήκη από τους κτηνοτρόφους, οι αξίες της οποίας επανέρχονται σήμερα ως νεωτερικές απόψεις (κυκλική οικονομία, αειφορία, προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.), αλλά και με την επιβίωσή της (τεχνικές, γαστρονομία, δρώμενα κ.ο.κ.) που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και των νέων περιβαλλοντικών δεδομένων.
  • Η κτηνοτροφία έδινε στην Δυτική Αττική (αλλά και σε όλη την Αττική) εργασία, είναι η ταυτότητα της περιοχής, παρέχοντας προϊόντα με ειδικές ιδιότητες, στηρίζοντας την οικονομία και την κοινωνία της περιοχής.
  • Πριν 11.000 χρόνια η ανθρωπότητα ξεκίνησε ένα πείραμα: να παράγει τις τροφές (καλλιέργειες και εκτροφές), αντί να τις συλλέγει ή να τις κυνηγά.
  • Η εισαγωγή στην Ελλάδα ξενικών κτηνοτροφικών φυλών επέδρασε ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ τόσο στις κοινωνίες, όσο και στην φύση και στην ισορροπία του περιβάλλοντος της Ελλάδας, αλλά κυρίως στην κτηνοτροφία.
  • Η Ελλάδα είναι ένας βράχος ριγμένος στην θάλασσα, με το 76% πάνω από 600μ και η οικονομία της θα έπρεπε να καθοδηγείται από την οικονομία περιορισμένων πόρων, και ΟΧΙ να έχει αλωθεί ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΔΙΑΔΩΝ.
  • Η Ελλάδα την προηγούμενη 50ετία είχε 900.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ενώ σήμερα συνολικά κάτω από 150.000 κτηνοτρόφους, αλλά περίπου τον ίδιο αριθμό ζώων. Η υπερσυγκέντρωση σε «λίγες» μεγάλες μονάδες είναι οικολογικό-περιβαλλοντικό ΛΑΘΟΣ που δημιουργεί ανωμαλίες. Μια λανθασμένη «γραμμική» καταστροφική διαδικασία, μακράν της αναγκαίας «ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ».
  • Οι μικρές και οικονομικά βιώσιμες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις παράγουν εξαιρετικής ποιότητας ζωικά προϊόντα από ντόπιες αυτόχθονες φυλές και είναι προσαρμοσμένες στο περιβάλλον, ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ το περιβάλλον.
  • Το «νεκρό σημείο» οικονομικά βιώσιμης προβατοτροφικής οικογενειακής μονάδας είναι μέχρι 200 πρόβατα, 25 χοιρομητέρες ή 30 αγελάδες. Βέβαια, πάρα πολλά εξαρτώνται από το κόστος ζωοτροφών και χωρίς επαρκή βόσκηση η κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΗ» ή απλά εθιμική... πάντως ΟΧΙ ΒΙΩΣΙΜΗ, ΟΧΙ αειφόρα.
  • Κάθε περιοχή πρέπει να έχει τόσα αγροτικά παραγωγικά ζώα, όσους βοσκότοπους έχει. Τουλάχιστον στην αυστηρή περιβαλλοντική ισορροπία των ορεινών περιοχών.
  • Την προηγούμενη 50ετία η Ελλάδα ήταν κατά τα ¾ της επιφάνειάς της βοσκήσιμη.
  • Φαίνεται, ότι οι επιτελικοί ρυθμιστικοί χωροταξικοί σχεδιασμοί στην Περιφέρεια Αττικής ήταν ατυχείς, μονομερείς και καταστρεπτικοί της ισορροπίας, όπου ισορροπία σημαίνει ζωή, αειφορία και ανάπτυξη.
  • Ο κάθε μορφής σχεδιασμός πρέπει να γίνεται σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας-Δήμου και όχι σε γενικές μελέτες (!) σε επίπεδο Περιφέρειας. Άλλωστε η Περιφέρεια Αττικής είναι, ίσως, η μόνη από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδος που δεν υπέγραψε προγραμματική συμφωνία για την σύνταξη μελέτης βοσκήσιμων γαιών. Μια σαφώς καταστροφική πρακτική της διοίκησης εις βάρος της αττικής κτηνοτροφίας και του αττικού περιβάλλοντος και πολιτισμού…

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231) υπενθύμισε την πανελλήνια συνάντηση Κτηνοτροφικών Συλλόγων στον Τύρναβο, 4 Αυγούστου 2021, στις 11.00, κτήμα Βρύση.

Στις 6 Αυγούστου 2021, στις 22.00 θα γίνει η τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση κτηνοτρόφων με συντονιστή τον κ. Δ. Μιχαηλίδη από το ξενοδοχείο ΚΑΛΙΠΟΛΗ στο Λιδωρίκι.

Το Σαββατοκύριακο, 7-8 Αυγούστου 2021, στο Λιδωρίκι, θα γίνει το συνέδριο «1821-2021: Το ΟΡΑΜΑ της Ρουμελιώτισσας και οι σύγχρονες προοπτικές της»

Την Κυριακή, 8/8/2021, στα 12.00, στο Δημαρχείο Λιδωρικίου θα παρουσιασθεί «Το ΟΡΑΜΑ 2040 για την ανάπτυξη της υπαίθρου»

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn