agr2.jpg

Εξαπάτηση. Είναι 3.858 άτομα που παίρνουν «ενιαία ενίσχυση» για ιδιοκτησία βοσκοτόπων, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν καμιά επαφή με ζωικό κεφάλαιο, ούτε ξέρουν που πέφτουν τα βοσκοτόπια που δηλώνουν. Agrenda, 24/12/2020. (Σ.σ.: κάποιος πήρε 150.000€ πέρυσι. Το «παιχνίδι» στήθηκε το 2018… Πρόκειται για τον κανονισμό 2018/1046-OMNIBUS/18-7-2018 που «αξιοποιήθηκε καταλλήλως» και οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ από τους ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ των ΔΑΣΩΝ).

Βουβάλια-Βατράχια. Η «ΜΑΧΗ» ΗΠΑ-ΕΕ για την ακρίβεια boeing-airbus, καλά κρατεί και επιβάλει δασμούς των ΗΠΑ στα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ. Για μια ακόμα φορά την πληρώνουν οι αγρότες για να ευημερήσουν οι εργάτες της βιομηχανίας και οι βιομήχανοι… Μονίμως οι αγρότες βρίσκονται στην θέση να πληρώνουν… ειδήσεις, 31/12/2020.

Ουρές… Με αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας το ζήτημα της προστασίας και της ευζωίας των ζώων, οδήγησε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να υπογράψει απόφαση για να μειωθεί η ανάγκη συστηματικής κοπής της ουράς των χοίρων μέχρι 31/12/2022. «Το δάγκωμα της ουράς είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη καθαρού και επαρκούς χώρου στάβλισης, καλών συνθηκών διαβίωσης, καλής διατροφής, υλικών απασχόλησης, καθώς και στην κακή κατάσταση της υγείας των ζώων που επιφέρει καταπόνηση και τους προκαλεί εκνευρισμό...!». 2016/336/ΕΚ, ΥπΑΑΤ, 23/12/2020. (Σ.σ.: υπάρχει κάποιος να ενδιαφερθεί και για το ζήτημα της προστασίας και της ευζωίας των κτηνοτρόφων; Τα αστικά κόμματα διέλυσαν το αγροτικό κίνημα και το λεγόμενο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ασχολείται σοβαρά, από ότι φαίνεται, μόνο με τις ουρές των γουρουνιών…).

Α la carte. Αποτελεί θεμέλιο λίθο της ασφαλείας δικαίου, οι εκάστοτε πολιτικοί και προπαντός υπουργοί να γνωρίζουν, να κατανοούν και να συμμορφώνονται στις προβλέψεις του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συνθηκών και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά για την Ελλάδα… Είναι απολύτως σαφές πως Ευρωπαϊκή Ένωση a la carte δεν νοείται. ΠΕΑΚ-Πανελλήνια Ένωση Αναγνωρισμένων Κολλεγίων, texnologosgeoponos.gr, 31/12/2020. (Σ.σ.: στην περίπτωση των βοσκοτόπων ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ερμηνεύσει την ΕΕ a la carte και να δώσει την ενιαία ενίσχυση στους ιδιοκτήτες γης και όχι στους κτηνοτρόφους χρήστες. Πλήρης διαστροφή και περίεργη a la carte ερμηνεία εις βάρος των ΑΓΡΟΤΩΝ, από δασο-γραφειοκράτες…, ενώ τα σχέδια βόσκησης 4 χρόνια μετά ακόμα ΔΕΝ έδωσαν αποτελέσματα.

Θαυμασμός. Όταν συναντήθηκαν ο Charlie Chaplin και ο Albert Einstein, ο Einstein είπε: αυτό που θαυμάζω σε σένα είναι, ότι δεν λες μια λέξη, αλλά όλος ο κόσμος σε καταλαβαίνει. Είναι αλήθεια, απάντησε ο Τσάπλιν, αλλά η δόξα σου είναι πολύ μεγαλύτερη από τη δική μου. Όλος ο κόσμος σε θαυμάζει, αλλά κανείς δεν σε καταλαβαίνει.

Αγροτικά προϊόντα. Μεγάλοι εμπορικοί οίκοι και τραπεζικοί όμιλοι εκτιμούν την πορεία των αγροτικών προϊόντων ως εξής: (1) η παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας θα χάσει στρέμματα, ενώ την επόμενη δεκαετία υπάρχει ζωηρή συζήτηση για πελτέ και υποπροϊόντα ντομάτας. (2) Θα αυξηθούν οι εξαγωγές κομπόστας, ενώ θα είναι σταθερή ζήτηση στα επιτραπέζια ροδάκινα. (3) Ζήτηση θα παρουσιάσουν τα πορτοκάλια λόγω της πανδημίας. (4) Η παραγωγή μήλου θα είναι σταθερή μέχρι το 2030 με νέες ποικιλίες. (5) Το ελαιόλαδο θα ανακάμψει και σε κατανάλωση και σε εξαγωγές. (6) Προβλέπεται θετικό πρόσημο τόσο για το βαμβάκι, όσο και για τα δημητριακά και για το σιτάρι. eleftheria.gr, 28/12/2020.

Ψηφιοποίηση πολιτιστικής. Κυκλοφόρησαν τα Πρακτικά του 3ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο 2019 και οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτική Αττικής, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Πολιτιστικό Οργανισμό "Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ". Το επόμενο μεγάλο ραντεβού για το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο έχει προγραμματιστεί για 30 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2021 και συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση. http://www.euromed-dch.eu/wp-content/uploads/2020/11/%CE%A0%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91-2019-v5.pdf. Πληροφορίες www.euromed-dch.eu, κ. Σκριάπας, 6974 881944, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ηλεκτρικό τρακτέρ. Το ηλεκτρικό τρακτέρ που δε χρειάζεται οδηγό βρίσκεται ήδη στην αγορά με 50.000€. Χρησιμοποιεί υψηλή τεχνολογία, έξυπνο λογισμικό και δεν ρυπαίνει. Εξοπλισμένο με κάμερες 360°, το τρακτέρ της monarch μπορεί να καταγράψει και να αναλύσει δεδομένα σχετικά με την παραγωγή, την ποιότητα του εδάφους και να δώσει ακόμα και συμβουλές για την καλλιέργεια. Patrisnews.com., texnologosgeoponos.gr, 2/1/2021.

Αγρόκτημα Δρόσου. Συνδυάζοντας την παράδοση με την ευρηματικότητα, φτιάξαμε γλυκό σαραγλί με γέμιση φυστίκι Αίγινας από το @xirokarpadiko_pagrati, και επίστρωση κρέμας κακάο με μέλι και φυστίκι Αίγινας από @melissafarm, αλλά και το δικό μας πικάντικο γλυκό ντοματίνι! Το 2021 να είναι τόσο γλυκό και πικάντικο, όσο αυτό το σαραγλί. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΔΡΟΣΣΟΥ. Instagram, 1/1/2021. Η καλλιέργεια της γης και η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων είναι κομμάτι της ζωής της. Το Αγρόκτημα Δρόσου δημιουργήθηκε από τρεις γενιές παραγωγών στην εύφορη γη της Επιδαύρου, με σκοπό να προσφέρουν σε κάθε σπίτι προϊόντα φτιαγμένα με την παράδοση και το μεράκι της ελληνικής οικογένειας. Αξιοποιούν τους καρπούς της γης κάθε εποχή και φτιάχνουν αγνά και ποιοτικά προϊόντα. (Σ.σ.: συγχαρητήρια για την οικοτεχνία, συγχαρητήρια για την 3η γενιά. Μπράβο για την εμφάνιση και για την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μπράβο.)

Απογραφή. Το 2021 είναι έτος «εικονικής» εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής απογραφής. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιου 2021 και να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος 2021. Ο ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά τον νόμιμα καταγεγραμμένο πληθυσμό της Ελλάδος σε 10.718.565 άτομα (5.215.488 άνδρες και 5.503.077 γυναίκες). Εthnos.gr, 8/1/2021.

Συνέχεια Ελλάδας… Με τίτλο «Δείγμα ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ της ελληνικής γλώσσας», ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης σε κείμενο 2.500 χρόνων, «λοιμός των Αθηνών» (430 π.Χ., Ἱστορίαι 2.47-54, Θουκυδίδης) ξεκαθαρίζει την συνέχεια των Ελλήνων και την σχέση των νέο-ελλήνων με τον ελληνισμό της αρχαιότητας. Ιnfognomonpolitics.gr, 8/1/2021.

Τυτώ… Σε πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην οικολογικής ταυτότητας προστασία από τα τρωκτικά που καταστρέφουν τις καλλιέργειες και αποτελούν εστίες μόλυνσης αφενός, και αφετέρου στη διατήρηση της βιοποικιλότητας στα αγροτικά οικοσυστήματα και πιο συγκεκριμένα στην αύξηση του πληθυσμού του αρπακτικού Τυτώ, συμμετέχει ο δήμος Λαρισαίων. Το έργο φυσικού ελέγχου επιβλαβών τρωκτικών υλοποιεί η ΑΜΚΕ «Οργάνωση για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα- ΤΥΤΩ». Η ολοκληρωμένη προσέγγιση περιλαμβάνει διαχείριση του πληθυσμού της τυτούς, φυσικό έλεγχο μέσω θήρευσης των επιβλαβών τρωκτικών, μείωση ρίψης τοξικών τρωκτικοκτόνων, μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην αγροδιατροφική αλυσίδα και μείωση δευτερογενών δηλητηριάσεων με αρνητική επίδραση στη βιοποικιλότητα. Η ΦΩΝΗ των ΑΜΕΑ, 203, Ιανουάριος 2021, Γ. Ρεθυμιωτάκης, Α. Λιόσια, 6937 598459, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. (Σ.σ.: ΜΠΡΑΒΟ)

Κατοχύρωση άυλης κληρονομιάς. Επιδότηση για την κατοχύρωση εθνικού και κοινοτικού εμπορικού σήματος έως 1.500€ ανά επιχείρηση, από 11/1/2021. Έχει σκοπό να θέσει τη διανοητική ιδιοκτησία στην υπηρεσία κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), ώστε αυτές να εφοδιασθούν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα άυλα περιουσιακά τους δικαιώματα επί εμπορικών σημάτων και σχεδίων με στόχο να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και παράλληλα να ωφελήσουν την οικονομία και την κοινωνία μας. ΥπΑνΕπ. Δ/νση Σημάτων Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (κα Ρ. Πετροπουλέα 210 3893282, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Αtlantea.news, 4/1/2021.

Δασικοί χάρτες. Στις 15/1/2021 εκδικάστηκε, αλλά ακόμα δεν μάθαμε το αποτέλεσμα, η προσφυγή του ΓΕΩΤΕΕ και ΠΟΔΔΥ κατά της απόφασης ΥΠΕν για την αυτεπάγγελτη αναμόρφωση και κατάρτιση των δασικών χαρτών κατά το άρθρο 48 του ν. 4685/2020. Με βάση χάρτες χρήσης γης 1945, στο «βάφτισμα» εδαφών ως δάση (1979) για να γίνουν ακολούθως οικίες το 2009 (με «άδειες» δασαρχών, πολεοδομίας ΚΑΙ αυτοδιοικητικών), καταγράφεται υφαρπαγή βοσκοτόπων και συστηματική δίωξη της κτηνοτροφίας, αλλά και της παραγωγικότητας – βιωσιμότητας – ευημερίας της υπαίθρου της Αττικής.

Λουλούδια. Μέσα στη γρήγορη ταχύτητα της σύγχρονης καθημερινότητας πολλές φορές ξεχνάμε να δούμε τα απλά μα πολύ όμορφα πράγματα γύρω μας, καθώς παρασυρόμαστε από εργασίες και υποχρεώσεις. Τότε είναι, όμως, που αξίζει να προσέξουμε αυτές τις καθημερινές λεπτομέρειες, οι οποίες κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, όπως ένα απλό βάζο με λουλούδια. Ν. Παπαδοπούλου. flowmagazine.gr.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998 282382

πηγή φώτο:

Φωτογραφία από JuergenPM από το Pixabay 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn