aeras10.jpg

 

Σπόροι «ανάπτυξης». Το ελληνικό χωριό στην ορεινή Φθιώτιδα (Παλαιοβράχα) έχει έναν περιζήτητο θησαυρό στα χωράφια του, ένα σπόρο φασολιού που τους άλλαξε την ζωή. Με την συνεργασία Greenpeace διασώθηκε και κατοχυρώθηκε από την ΚοινΣΕπ «Παλαιοβράχα» μαζί με την στήριξη του Συλλόγου Απανταχού Παλαιοβραχινών, ο οποίος πιστεύει, ότι πολιτισμός είναι και η διατροφή… Σταδιακά προστέθηκαν το δίκοκκο σιτάρι, οι φακές, τα ρεβίθια και άλλα όσπρια, μέλι βελανιδιάς, αμύγδαλα και φιστίκια. Ο Δήμος Μακρακώμης στήριξε την δημιουργία εργαστηρίου μεταποίησης και τυποποίησης χυμού ντομάτας, κρασιού και ζυμαρικών. (menshouse.gr, 3/1/2021)

Ατμοσφαιρική ρύπανση. H ρύπανση μας επηρεάζει όλους μέσω του αέρα που αναπνέουμε, του νερού που πίνουμε ή της γης στην οποία καλλιεργούμε το φαγητό μας. Είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική αιτία πολλαπλών ψυχικών και σωματικών ασθενειών, αλλά και πρόωρων θανάτων. (2η έκθεση της ΕΕ, 8/1/2021). Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται συνολικά για περίπου 400.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ ετησίως, καθώς και για την έκθεση σχεδόν των δύο τρίτων της έκτασης των οικοσυστημάτων της ΕΕ στον ευτροφισμό. Επιπλέον, η ατμοσφαιρική ρύπανση επιφέρει σημαντικό οικονομικό κόστος, καθώς συνεπάγεται αυξημένες ιατρικές δαπάνες και μείωση της γεωργικής απόδοσης. (Μ. Κουρμπέλα, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 9/1/2021). Σ.σ.: Και μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, η ρύπανση έχει πάει στα ύψη…

ΤΟΥΡΚΙΑ. Η Τουρκία δίνει προτεραιότητα δαπανώντας δις $ στην αεροναυπηγική (ετοιμάζει το 2023 μαχητικό αεροπλάνο), την αμυντική βιομηχανία (77 δις $), την ηλεκτρομηχανική, οχήματα, την έρευνα στην ενέργεια (13 δις $), τις τηλεπικοινωνίες (3 δις $), ναυπηγώντας σκάφη στα δικά της ναυπηγεία. Η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα («Σχέδιο Ανάκαμψης», Νοέμβριος 2020) στον ατελείωτο εκσυγχρονισμό του κράτους, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, τον πολιτισμό, τη διαφορετικά των φύλων, τα τουριστικά καταλύματα, τις πράσινες μεταφορές, τους δρόμους, τα γεφύρια, την κυκλική οικονομία κ.λπ. Κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί, ότι η χώρα βρίσκεται στην ΝΑ Μεσόγειο και όχι κοντά στην Ιρλανδία ή το Βέλγιο. Υποδείγματα λοιπόν για βέλτιστες πρακτικές που οφείλει να ακολουθήσει, δεν είναι αυτά της Ισπανίας, Ιρλανδίας, Ολλανδίας, αλλά του Ισραήλ και τη Νότιας Κορέας. Οι δυο τελευταίες χώρες μέσω των επενδύσεων στη αμυντική βιομηχανία, με τη βοήθεια της οποίας αναπτύσσεται η ηλεκτρομηχανική και η έρευνα, έχουν γίνει τεχνολογικά μεγαθήρια. (Καθηγητής Δ. Μάρδας, SLpress.gr, 6/1/2021)

Τιμές-Άτιμες… Η αεροπορική εταιρία Wizz Air ανακοίνωσε πτήσεις από Θεσσαλονίκη και Αθήνα προς Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μόνο με 0,19€!... Από Θεσ/νίκη από τις 4/2/2021, θα έχει κάθε Πέμπτη και Κυριακή… και από Αθήνα τρείς φορές την εβδομάδα. (typosthes.gr, biscotto.gr, 10/1/2021). Σ.σ.: Τι ακριβώς συμβαίνει? Τι σημαίνει ανταγωνισμός?...

Άνδρες-γυναίκες. «Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας άντρας για την υγειά του, είναι να βρει μια σύντροφο και να παντρευτεί. Μια γυναίκα, το καλύτερο που έχει να κάνει για να προστατέψει την υγεία της, είναι να καλλιεργεί και να φροντίζει τη σχέση με τις φιλενάδες της». Dr. David Spiegel, Πανεπιστήμιο Stanford. (newsbeast.gr, 21/3/2012)

Κότες και φασκόμηλο. Η πτηνοτροφική μονάδα του κ. Β. Χατζηβάσιο (Πρώτη, Σερρών) παράγει αυγά από… φασκόμηλο. Βασίζεται σε διδακτορική διατριβή (Δ. Γαλαμάτης, ΑΠΘ 2015), η οποία ανέφερε, ότι οι κότες που τρέφονται με φασκόμηλο κάνουν καλύτερα αβγά. Τα 200 κοτόπουλα με το φασκόμηλο αυξάνουν την ωοτοκία, το βάρος και την οξειδωτική σταθερότητα της λεκίθου των αβγών, ενώ αντίθετα έχει μειώσει τους πληθυσμούς βακτηρίων στο κέλυφος τους. (ΑΠΕ-ΜΠΕ. newsbeast.gr, 5/1/2021)

Κρασο-ΑντιCovid-19. Σε εργαστηριακό επίπεδο οι πολυφαινόλες στα σταφύλια και το κρασί μπλοκάρουν ένζυμο κλειδί αναπαραγωγής του ιού covid-19. Οι Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι, οι φλαβόνες και προανθοκυανιδίνες στα σταφύλια και το κρασί εμποδίζουν τον ιό SARS-CoV-2 να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτές οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο πράσινο τσάι, το κακάο και το αμπέλι Vitis rotundifolia θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς και οι λωτοί. (De-Yu Xie, Πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνας. Science. ΚΕΟΣΟΕ, 5/1/2021)

Τοπικό ΟΡΑΜΑ. Την Τετάρτη, 27/1/2021, στις 12.00, οργανώθηκε διαδικτυακή συζήτηση για τα αποτελέσματα της προσπάθειας να συγκροτηθούν ΤΟΠΙΚΑ ΟΡΑΜΑΤΑ για την ύπαιθρο 2040. Είχαν ήδη γίνει συζητήσεις στην Ύπαιθρο Δωρίδας (13/1/2021), στην Πάρνηθα Αττικής (14/1/2021), στην Ορεινή Αχαΐα (15/1/2021), στην Σερραϊκή Ύπαιθρο (16/1/2021), στην Αγροτική Μεσσηνία (19/1/2021), στα Πιέρια (20/1/2021), στην Αττική ύπαιθρο (26/1/2021). Όλες οι συζητήσεις είναι στο Facebook στον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

ΟΡΑΜΑ 2040. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως εξήγγειλε η πρόεδρος Ursula v-d Leynen (7/9/2020), δέχονταν προτάσεις για το ΟΡΑΜΑ 2040 για την Αγροτική Ύπαιθρο από συλλογικότητες μετά από δημόσιες συζητήσεις μέχρι την 31/1/2021. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ διακηρύττει, ότι έχει μεγάλη σημασία η ΤΟΠΙΚΗ ανάπτυξη, όπως διαμορφώνεται από τους πολίτες και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και μάλιστα η ΥΠΑΙΘΡΟΣ, ακόμα και οι περιοχές δίπλα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα 20 χρόνια ΔΕΝ είναι και τόσο μακριά, αλλά επιτρέπουν ένα καλό προγραμματισμό και την πιθανότητα επιτυχίας και συνέργειας όλων των εμπλεκομένων για να υπάρξει ελκυστική και ευημερούσα ύπαιθρος, η οποία μπορεί να στηρίξει τα μεγάλα τεχνητά αστικά κέντρα, και με καθαρό αέρα, και με πόσιμο νερό, και με φυσικό τοπίο…

Οικοτεχνία. Ο κ Γ. Ντούρμας, μικρός χοιροτρόφος (Γυμνό Εύβοιας) έχει 50 χοιρομητέρες ήδη από τον πατέρα του, έκανε εργαστήριο κρέατος και βγήκε στην αγορά. Πριν 15 χρόνια με τη βοήθεια του ΠΑΑ προχώρησε στην δημιουργία εργαστηρίου και τυποποιητήριου κρέατος. Ήθελε να κάνει και σφαγείο, αλλά τον εμπόδισε η γραφειοκρατία για την αδειοδότηση. «Όταν ένας αγρότης προχωρήσει σε μια καθετοποίηση της μονάδας του αμέσως ανοίγουν οι δρόμοι για την αγορά. Προχώρησα σε συνεργασία με σούπερ μάρκετ και πουλώ το κρέας μου τεμαχισμένο και τυποποιημένο με την δική μου φίρμα. Σήμερα η τιμή παραγωγού στην χώρα μας κυμαίνεται στα 1,15€/kg ζωντανό βάρος για το χοιρινό. Με την τυποποίηση και τον τεμαχισμό του κρέατος μπορώ να πουλώ σε υψηλότερη τιμή. Δεν περιμένω τον έμπορα να έρθει να πουλήσω το κρέας μου. Η πανδημία βοήθησε τις πωλήσεις μέσω των τοπικών σούπερ μάρκετ. Θεωρώ, ότι, όσοι αγρότες τολμήσουν να επενδύσουν στη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας, θα κερδίσουν». (Σ. Παϊσιάδης. agrotypos.gr, 21/1/2021)

InnoDairyEdu. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα InnoDairyEdu: Καινοτομία στην εκπαίδευση και βιομηχανία γάλακτος θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2021. Το υλικό που αναπτύχθηκε είναι ελεύθερα προσβάσιμο για ακαδημαϊκούς, φοιτητές και επαγγελματίες της βιομηχανίας γάλακτος. (1). Διερεύνηση και ανάλυση εκπαιδευτικών αναγκών στην Επιστήμη Γάλακτος, (2) Καινοτόμο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό (ελεύθερα προσβάσιμο) και (3) Διαδραστική πλατφόρμα http://innodairyedu.eu/moodle, όπου βρίσκεται το εκπαιδευτικό υλικό. (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθηγητής Ε. Μαλισσιόβα. agrocapital.gr, 20/1/2021)

Άστεγοι. Αν δείτε άστεγο καλέστε στο 1595 για Αθήνα και 197 για επαρχία. Η αρμόδια υπηρεσία του δήμου θα φροντίσει τον άνθρωπο δίνοντάς του φαγητό και στέγη. (Τ. Παπανδρέου)

ΘαλασσοΚρασοΙδιοτροπίες. Το 2009 η Γαία Οινοποιητική βύθισε, σε βάθος 20μ, στη θάλασσα (Καµάρι, Σαντορίνη), περίπου 500 φιάλες Θαλασσίτη, οι οποίες αφέθηκαν να παλαιώνουν εκεί κάτω, σε ιδανικές συνθήκες σταθερής θερµοκρασίας, µακριά από το φως και την όποια επίδραση του οξυγόνου. Έχει σχηματιστεί ένα “υποβρύχιο κελάρι” από την βύθιση κάθε χρόνου. Επέζησαν από το 2009-3 φιάλες, από το 2010-258 φιάλες, από το 2011-141, από το 2012-4, από το 2013-33, από το 2014-400, από το 2015-407 και από το 2016-497 φιάλες. Ο Θαλασσίτης έχει µια καπνιστή αρωµατική διάσταση µε νότα υδρογονανθράκων που η γεύση του έχει µαλακώσει εντυπωσιακά, ενώ το χρώµα του φανερώνει ακόµα µια απατηλή νιότη, καθώς ταυτόχρονα κάθε διάσταση οξείδωσης είναι εντελώς απούσα. Μιλάμε για ένα σπάνιο “υβριδικό” κρασί που ελίσσεται ανάµεσα στον νέο, αλλά ταυτόχρονα εξελιγµένο χαρακτήρα. (atlantea.news, 24/1/2021)

Διατροφή. Η Μεσογειακή Διατροφή είναι η καλύτερη συνολική δίαιτα για τέταρτη χρονιά, σύμφωνα με το US News και World Report. Η Dash Diet και η Flexitarian Diet έφτασαν στη δεύτερη θέση, η WW (Weight Watchers) παρέμεινε στο νούμερο τέσσερα, ακολουθούμενη από τη Mind Diet, τη Volumetrics, τη Mayo Clinic Diet και τη TLC Diet, όλες μαζί στο νούμερο πέντε. Στη λίστα των καλύτερων εμπορικών διαίτων είναι οι: Noom Diet (Jenny Craig), η διατροφή AIP, η διατροφή GAPS και η δίαιτα Keto. (SpecialtyFood.com. arvanitis.gr, 23/1/2021).

 

Πηγή φώτο:PublicDomainPictures από το Pixabay 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn