miih2.jpg

 

MeToo-εξουσία. Το MeToo δεν είναι θέμα μόνο σεξουαλικό, είναι θέμα εξουσίας. Η φράση που κυριαρχεί στην περίπτωση είναι: «Σε ποιον να το πεις!». Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Σακελαροπούλου, είπε: «Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών. Τον Οκτώβριο του 2017 οι New York Times δημοσίευσαν τις καταγγελίες κατά του Χάρβει Γουάινσταιν για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και σεξουαλικές κακοποιήσεις σε ηθοποιούς και παραγωγούς. Στην ουσία «η περίπτωση Γουάινσταιν άλλαξε την εξουσία». «Ήθελα να της πω ότι κι εγώ τα έχω περάσει αυτά». Και υπάρχουν πάρα πολλοί που μπορούν να το πουν στις καθημερινές εξαναγκασμένες επαφές τους με τους καρεκλοκένταυρους συντεχνιαζόμενους ή δημοσιοσχεσίτες υπεξαιρέτες της εξουσίας. Αυτή η ατιμωρησία των θυτών είναι που εξοργίζει και σε κάνει να αγανακτείς… Τελικά «σε ποιον να το πεις»… (Δ. Μιχαηλίδης, 18/1/2021)

eCall. Το όχημα θα δηλώνει πλέον αυτόματα ατύχημα στο 112 μέσω του eCall, εάν διαθέτουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Το μνημόνιο συνεργασίας συνυπέγραψαν ο υφυπουργός ΥπΜε, ο υφυπουργός ΠΠΔΚ και ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Συμβάλλοντας δραστικά στους χρόνους ενημέρωσης και επέμβασης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, η νέα υπηρεσία αναμένεται να μειώσει τη σοβαρότητα των τραυματισμών, αλλά και να σώσει ανθρώπινες ζωές. Κατά την κλήση eCall η συσκευή IVS που βρίσκεται εντός του οχήματος στέλνει αυτόματα: τη θέση του οχήματος, τον αριθμό πλαισίου, το καύσιμο και τη μάρκα/μοντέλο του οχήματος χωρίς το όνομα ιδιοκτήτη. (ecozen.gr, 21/1/2021)

Αφύσικα και συνθετικά. Το συνθετικό κρέας προέρχεται από την καλλιέργεια ζωικών κυττάρων χωρίς να μεσολαβεί σφαγή ζώων, τα οφέλη της οποίας μπορούν να αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό την κοινωνία και τις καταναλωτικές συνήθειες, καθώς η παραγωγή του μπορεί να μειώσει τη μόλυνση του περιβάλλοντος και να αυξήσει την κατανάλωση κρέατος από φτωχότερες ομάδες ατόμων. Η Σιγκαπούρη έγινε το πρώτο κράτος που επέτρεψε την εμπορία του. Η ισπανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί την ανάπτυξη συνθετικού κρέατος (χοιρινού, μοσχαρίσιου ή κοτόπουλου) ως πιο υγιεινού κρέατος με το όνομα Ethica Meat (ηθικό κρέας). Πρόγραμμα Horizonte 2020 (2,7 εκατ. €), έργο Meat4All. Biotech Foods. Γραφείο ΟΕΥ Πρεσβείας Μαδρίτης. (neapaseges.gr, 22/1/2021) Σ.σ.: Αν δεν ενωθούν οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι, γρήγορα θα έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα.

Μπράβο. Ξεκινάει δυναμικά η διαδικασία επιμόρφωσης στη φιλοσοφία των clusters και η αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας. 14 επιχειρήσεις, συνεταιρισμός και κοινοπραξία συνεταιρισμών. Δράση κρατικών ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας: «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/ ΣΣΚ», 1η πρόσκληση. Φορέας αρωγός: Δημιουργία συνεργατικού σχήματος για την αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας και των φυτογενετικών πόρων με έμφαση στα αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά και στις παραδοσιακές ποικιλίες για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής. Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ Δήμητρα. (Κ. Γρηγοριάδου, 2310 471613, εσωτερικό 0215, Facebook, 26/1/2021)

Όραμα Λέρου. Το μέλλον της αγροτικής Ευρώπης μπορεί να διαμορφωθεί μόνο τοπικά με την αρχή της «από τα κάτω» συμμετοχής στον σχεδιασμό. Η υλοποίηση του τοπικού Οράματος 2040 προϋποθέτει τοπική διαχειριστική αυτάρκεια και συμμετοχή των τοπικών δυνάμεων. Η μακροχρόνια κρατικοδίαιτη οικονομία της Λέρου έχει αδρανοποιήσει τα αντανακλαστικά τοπικής κοινοτικής ενεργοποίησης και απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια για επανενεργοποίηση του ενδογενούς ανθρώπινου δυναμικού για τοπικό σχεδιασμό και τοπική συμμετοχή στην τοπική ανάπτυξη. (timesnews.gr)

Μεσσηνία. Εάν μπορούσε να περιγραφεί με μια φράση η πρωτόγνωρη δημιουργική συζήτηση της 19/1/2021, αυτή θα ήταν «ενθουσιασμός» για μια Μεσσηνία ως μια πλήρη λειτουργική αγροτουριστική φάρμα και ως ιδανικό τόπο να δεις, να ζεις και να δημιουργείς. Μια όαση-οικολογική ζώνη, μια μεγάλη φάρμα (κυκλική οικονομία) με αυτάρκεια και ιδιαίτερη φροντίδα στην εκπαίδευση. Το Όραμα 2040 για την αγροτική Μεσσηνία έδωσε την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να συναντηθεί, να συζητήσει, να ανταλλάξει εμπειρίες, να διαχυθούν γνώσεις, να οικοδομηθούν σχέσεις αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης, να δημιουργηθεί συναντίληψη και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την υλοποίηση αποφάσεων δράσης.

Αμύγδαλα. Βούτυρο και αλεύρι από αμύγδαλα παράγουν αμυγδαλοπαραγωγοί του Συκουρίου Λάρισας. Αξιοποιούν όλα τα παράγωγα της καλλιέργειάς τους, όπως τα τσόφλια και τα κλαδιά, για πέλετ θέρμανσης. «Στόχος είναι το ποιοτικό ολόκληρο αμύγδαλο. Διαθέτουν σπαστήριο, όπου το ψήνουν και επεξεργάζονται και την αμυγδαλόψυχα. Εμπορεύονται αμύγδαλο σε φέτες ή σπασμένο και προωθούν την παραγωγή κρέμας αμυγδάλου με ταχίνι και αμυγδαλοβούτυρο, αλλά και αλεύρι αμυγδάλου, το οποίο είναι ανάρπαστο στο εξωτερικό με την ονομασία Almonds Nuts». Είναι αναγκαιότητα η δημιουργία μιας οργανωμένης ομάδας παραγωγών στην περιοχή του Δήμου Τεμπών. (Κ. Μητροδήμος, Γ. Ρούστας, eleftheria.gr. texnologosgeoponos.gr, 4/1/2021)

Παρενόχληση. Θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης το 65% των γυναικών κατέγραψε έρευνα σε δείγμα 1.115 ατόμων από 22 έως 24 Ιανουαρίου του 2021 (Prorata). Οι ερωτηθέντες πιστεύουν κατά 87%, ότι είναι δύσκολο να δικαιωθεί το θύμα της σεξουαλικής παρενόχλησης. (efsyn.gr, 26.01.2021). Σ.σ.: Εκτιμάται ότι το 95% θα κατέγραφαν παρενόχληση της εξουσίας στις σχέσεις των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες και το 100% θα πίστευαν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να δικαιωθεί το θύμα-πολίτης… Σε ποιον να το πεις;

Πλούσιοι και φτωχοί. Οι περιουσίες των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχουν αυξηθεί κατά 500 δις $ από τότε που ξεκίνησε η κρίση του Covid-19 τον Μάρτιο 2020 και φθάνουν σήμερα τα 12 τρις $. H πανδημία έχει εισέλθει στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 90 ετών με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε μερική απασχόληση ή και εκτός απασχόλησης. Οι γυναίκες και οι μειονότητες έχουν πληγεί περισσότερο από την εμβάθυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. «Είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης αύξησης της ανισότητας από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία. Το βαθύ χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών αποδεικνύεται τόσο θανατηφόρο, όσο ο ιός». (Oxfam, tribune.gr, 26/1/2021)

Αυταρχισμός στα social media. «Προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία οι εξουσίες των εταιριών των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί που να ρυθμίζουν αποφάσεις, όπως ο αποκλεισμός του Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter. Δεν πιστεύω, ότι μπορούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο, στον οποίο θα έχει δοθεί υπερβολική εξουσία σε έναν περιορισμένο αριθμό εταιριών», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας  ΟΗΕ Α. Γκουτέρες. «Η κίνηση του Twitter και Facebook να μπλοκάρει τον Ντόναλντ Τραμπ είναι προβληματική ρήξη του θεμελιώδους δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση». (Αν. Μέρκελ, ΑΜΠΕ, timesnews.gr, 29/1/2021)

«Business». Εκπαίδευση στους πρόσφυγες πάνω σε γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες με χρήματα της Ε.Ε. παρέχει η Τουρκία στην ανατολική επαρχία Βαν. Συνεισφέρουν ο FAO και τα τουρκικά υπουργεία Γεωργίας, Δασών, Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Στόχος είναι η υποστήριξη της ένταξης των προσφύγων στην τουρκική κοινωνία και η συμβολή τους στην οικονομία. Περιλαμβάνει εργασία σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και θερμοκήπια, όπου οι συμμετέχοντες καταρτίζονται πάνω σε γεωργικές και πτηνοτροφικές τεχνικές, όπως και στη χρήση μηχανημάτων και εξοπλισμού. (Daily Sabah Ν. Γαργαλάκος. ypaithros.gr, 30/1/2021). Σ.σ.: Κι έτσι τα αγροτικά προϊόντα εξάγονται από την Τουρκία φθηνά, ανταγωνιστικά και εισάγονται στην Ελλάδα, αφού χρηματοδοτήθηκαν και από τους Έλληνες! Τώρα βρήκαν την «πηγή» και οι ΜΚΟ στην Ελλάδα προσφέροντας «αγροτική εκπαίδευση» σε μετανάστες.

Αγροδασοπονία. Ένα σημαντικό κομμάτι της Αγροδασοπονίας, όπου συναντώνται οι Γεωπονικές, Δασολογικές Επιστήμες και η Αρχιτεκτονική Τοπίου, ως κλάδοι μελέτης και υλοποίησης και στο οποίο δεν έχουμε ρίξει τα απαραίτητο βάρος, είναι η «βιοποικιλότητα» που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε. Θα ήταν εφικτό να «εμβολιάσουμε» κυριολεκτικά τα αγροτοπία μας με τις αποκλειστικά αγροτικές χρήσεις γης της χώρας από τις εντατικές μέχρι και τις πιο εκτατικές καλλιέργειες. (Σ. Σεκλιζιώτης, agrocapital.gr, 21/1/2021)

Ψηφιακοί νομάδες. Το διάλειμμα από το γραφείο στο γειτονικό καφέ, το επαγγελματικό γεύμα, αλλά και το ποτό μετά το τέλος της δουλειάς είναι παρελθόν. Το ίδιο και τα ψώνια στους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, το σινεμά, το θέατρο και η νυχτερινή διασκέδαση. Από το Λονδίνο υπολογίζεται, ότι πέρυσι μετακόμισαν 700.000 κάτοικοι. Μεταξύ αυτών η 24χρονη Ισπανίδα Μαρία Λουίζα, συντάκτρια σε περιοδικό «Lifestyle», η οποία άφησε το βροχερό Λονδίνο για να επιστρέψει στο πατρικό της στο ηλιόλουστο Αλικάντε. Το ίδιο και ο 40χρονος Πέτερ, γερμανικής καταγωγής, στέλεχος σε mobile banking που επέλεξε να μετακομίσει σε ένα μεγάλο νησί του Αιγαίου. (Economic Statistics Centre of Excellence, Π. Γρηγοριάδου, naftemporiki.gr, 30/1/2021)

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα», 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn