cov23.jpg

 

Αλιεία. Τι νόημα έχει η δρομολόγηση νησιωτικής πολιτικής, όταν δεν έχουμε ακόμη καθορίσει αλιευτικές ζώνες στο Αιγαίο; Όταν επιτρέπουμε στους Τούρκους να ψαρεύουν στις δικές μας θάλασσες και να μας εξάγουν τα δικά μας ψάρια; Όταν είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που επέτρεψε την αλιεία στο Ιόνιο εντός των χωρικών της υδάτων στην Ιταλία οπότε κατ’ επέκτασιν σε όλες τις χώρες της ΕΕ; Όταν η κυβέρνηση υπεκφεύγει, όσον αφορά την αιγιαλίτιδα ζώνη των αιγαιοπελαγίτικων νησιών μας ισχυριζόμενη πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μήπως κάνουμε λάθος στο θέμα των διελεύσεων; (Β. Βιλιάρδος, https://wp.me, 30/1/2021).

CO2+film Η κινηματογραφική βιομηχανία έχει συμβάλει στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής. Μία μέση κινηματογραφική παραγωγή με προϋπολογισμό άνω των 70 εκ $ παράγει 2.840 τόνους CO2. Ισοδύναμο με το αντίστοιχο ποσό που απορροφάται από 3.709 στρέμματα δάσους σε ένα χρόνο. (Screen New Deal. ecozen.gr, 25/1/2021).

Φρούτα δάσους. Το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση στο zoom με θέμα «Αξιοποίηση Τοπικών Ποικιλιών Οπωροφόρων και Αυτοφυών Μικρών Καρπών, όπως κουφοξυλιά, σμέουρα, αγριοτριαντάφυλλα, κράνα κ.ά.». (ecovariety.gr. 24/2/2021).

Οινοτουρισμός. Στο Σύμφωνο Συνεργασίας Attica Wine & Food Experience με την Περιφέρεια Αττικής στον οινογαστρονομικό τουρισμό προβλέπεται εκπόνηση ψηφιακού οινικού χάρτη της Αττικής. Παράλληλα, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων ενισχύουν την αναγνώριση των τοπικών προϊόντων οίνου της Αττικής γης και των διαδρομών οινοτουρισμού από ένα ευρύτερο καταναλωτικό κοινό (Τ. Ρόκου. traveldailynews.gr, 1/2/2021). Σ.σ.: Πολύ ισχυρό το λόμπι των οινοποιών. Επέβαλλαν τον οινοτουρισμό. Η διεπαγγελματική οίνου έχει καταληφθεί από οινοποιούς (μεταποιητές) και όχι κυρίως αμπελουργούς και τώρα υπάρχει η προβολή οινικού τουρισμού. Πού βρίσκονται τα κτηνοτροφικά προϊόντα; Πού βρίσκονται τα άλλα γεωργικά προϊόντα; Πού βρίσκονται τα αλιεύματα;

easyagroexpo Στις 8/2/2021 έγινε το webinar «Παρουσίαση πλατφόρμας easyagroexpo.gov.gr για την ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών εξαγωγών προϊόντων ζωικής προέλευσης». Το σεμινάριο οργάνωσε το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος (ΙΠΚ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας easyagroexpo.gov.gr του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εξαγωγές ελαιόλαδου. Η διαχρονική αύξηση των εξαγωγών επώνυμου τυποποιημένου ελληνικού ελαιόλαδου και πυρηνέλαιου (2002-2019) είναι εντυπωσιακή. Οι εξαγωγές του τυποποιημένου ελληνικού ελαιόλαδου προς χώρες της Ε.Ε εκτινάχθηκαν από τους 7.561 tn το 2002 στους 26.872 tn το 2019, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 355%. H αύξηση εξαγωγών τυποποιημένου ελληνικού ελαιόλαδου προς τρίτες - εκτός ΕΕ χώρες, οι οποίες από 7.290 tn το 2002 άγγιξαν τους 19.807 tn το 2019, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 272%. Την πρώτη θέση το 2019 στις εξαγωγές τυποποιημένου ελληνικού ελαιόλαδου κατέχει η Γερμανία με 10.760 tn, οι ΗΠΑ με 9.644 tn και ακολουθεί η Αυστρία με 2.747 tn (DG Trade. ΣΕΒΙΤΕΛ. 2103238856, www.sevitel.gr, 3/2/2021).

Νέα ΠΟΠ. Ως ΠΟΠ-ΠΓΕ θεωρούνται πλέον η σαρδέλα Καλλονής, το μέλι Ικαρίας «Άναμμα» και το μελίχλωρο τυρί Λήμνου. Αυτά τα προϊόντα του Βορείου Αιγαίου περιλαμβάνονται στον σχετικό φάκελο που συντάσσεται. Η διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προσανατολίζεται και στην επιλογή ως ΠΟΠ-ΠΓΕ του «ασπρομύτικου» φασολιού της Λήμνου. (ΑΠΕ. aftodioikisi.gr. texnologosgeoponos.gr, 3/2/2021).

Κλοπές. Περισσότερα από 200 κιλά αβοκάντο έκλεψε από χωράφι στα Χανιά, ένας 43χρονος Βούλγαρος που συνελήφθη από την ασφάλεια. Επί δύο μήνες τα πουλούσε μέσω Facebook. (cretapost.gr, texnologosgeoponos.gr, 31/1/2021).

Ελαιόλαδο. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διατηρεί σε αξιόλογα επίπεδα τα αντιοξειδωτικά του, όταν χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα. Τα οφέλη του για την υγεία οφείλονται στις πολυφαινόλες. Μετά το μαγείρεμα το επίπεδο πολυφαινολών φτάνει για τη δήλωση υγείας σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Οι επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής στην υγεία ήταν δύσκολο να αναπαραχθούν σε μη μεσογειακούς πληθυσμούς λόγω των διαφορών στις πρακτικές μαγειρέματος. (Φαρμακευτική Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης. J. Lozano. Ζ. Ψάλλας. Antioxidants. zougla.gr, texnologosgeoponos.gr, 12-1-2021).

Covid-19. Ένας στους πέντε Έλληνες αγρότες διατρέχει υψηλό κίνδυνο να κολλήσει κορονοϊό. Σε μέτριο έως υψηλό κίνδυνο βρίσκεται το 57% των θέσεων εργασίας των εργατών καλλιεργειών και το 55% των εργατών κτηνοτροφικών μονάδων. Το 80% των θέσεων εργασίας των διαλογέων βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο και το 20% σε μέτριο κίνδυνο. Για το σύνολο των γεωργικών επαγγελμάτων που εξετάστηκαν διαπιστώθηκε ότι το 21% διατρέχει υψηλό και το 20% μέτριο κίνδυνο για περίπου 1,2 εκ. απασχολούμενους σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και στα άμεσα σχετιζόμενα με αυτές επαγγέλματα και κίνδυνο απώλειας σχεδόν 54 εκ. ημερών εργασίας ετησίως (iBO-ΕΚΕΤΑ, Πανεπιστήμιο Λίνκολν (Αγγλία), Πανεπιστήμιο Aarhus (Δανία), ypaithros.gr, 4/2/2021). Σ.σ.: Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι δεν υπάρχουν σοβαρά μέτρα προφύλαξης και αποφυγής του covid 19 στον αγροτικό τομέα. Ούτε οι αγρότες ξέρουν, ούτε λαμβάνουν μέτρα, ούτε η πολιτεία έχει ικανοποιητικές υπηρεσίες αντιμετώπισης του covid 19 στην ύπαιθρο σε ομόλογο προς τους αστούς κατοίκους των πόλεων στην Ελλάδα…

ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ. Η ΕΕ έκανε διαβούλευση για τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να ενισχυθεί το σύστημα της γεωγραφικής ένδειξης (ΓΕ), της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και του εγγυημένου παραδοσιακού ιδιότυπου προϊόντος (ΕΠΙΠ). 3.400 ονομασίες συγκεκριμένων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, οίνων, αλκοολούχων ποτών και αρωματισμένων αμπελοοινικών προϊόντων προστατεύονται στην ΕΈ.

ΑγροΕργάτες. 9,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνται άμεσα στον αγρό στην ΕΕ και 20,5 εκατομμύρια, εάν ληφθούν υπόψη και οι περιφερειακοί εργαζόμενοι που είναι απαραίτητοι στην αγροδιατροφική αλυσίδα παραγωγής. Στην Ελλάδα το 10,7% του συνόλου των εργαζομένων απασχολείται στην ύπαιθρο (γεωργία, κτηνοτροφία). Και στην Ελλάδα πληρώνεται μόνο το 20% της προσφερόμενης εργασίας…

Ζωοτροφές. Καινοτόμες τροφές από επεξεργασία αποβλήτων οινοποιείων, ελαιοτριβείων και τυροκομείων για χοίρους, πρόβατα, γίδια και κοτόπουλα με νέες τεχνολογίες. Ποια είναι η επίδρασή τους στα μονογαστρικά και στα μηρυκαστικά; Τι τρόφιμα και με ποιες ιδιότητες θα παράξουνε; Σε τι ποσοστό μπορούν να αντικαταστήσουν εισαγόμενες πρώτες ύλες; Ποιο είναι το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα; Μπορούμε να παράξουμε τρόφιμα υγείας και μεσογειακής ταυτότητας; Έργο innotrition.  Ένας ερευνητικός δρόμος προς την αυθεντικότητα των ελληνικών τροφίμων. (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Μπάρι, Κτηνιατρική ΑΠΘ, Επιμελητήριο Άρτας. Ι. Σκούφος, www.interreginnotrition.eu, facebook, 4/2/2021).

Ζωοτροφή. Τυπική χημική σύσταση πούλπας ντομάτας: ξηρά ουσία 18%, πρωτεΐνες 5.5%, λίπος 2.3%, ινωδες 13.7% και τέφρα 6.3%. Η πούλπα ντομάτας μπορεί να συμμετέχει ως 40% στο σύνολο των χονδροειδων ζωοτροφών πετυχαίνοντας αύξηση της γαλακτοπαραγωγής και βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος. Με 0.02€/κιλό τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά φαντάζουν τζάμπα για τον κτηνοτρόφο (Δ. Ρουκάς. 14/8/2021). Σ.σ. Αλλά ποιος να τολμήσει να τα βάλει στο σιτηρέσιο των ζώων, όταν μάθαμε στα λανθασμένα τυποποιημένα; Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία και γνώση η ελευθερία από τις εισαγόμενες ζωοτροφές.

MeToo. Σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας αναφέρουν 52% των εργαζομένων που συμμετείχαν σε έρευνα, από τους οποίους το 75% διαμένει στην Αθήνα. Συμμετείχαν 126 εργαζόμενοι, 27 εργοδότες και 7 εκπρόσωποι φορέων. Οι μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης αφορούν σεξουαλικές προτάσεις ή αστεία που τους κάνουν να αισθάνονται προσβεβλημένοι (70,63%), ανεπιθύμητα σεξουαλικά υπονοούμενα (65,08%), συζητήσεις σχετικά με τη σεξουαλική ζωή ενός συναδέλφου (59,52%) και σεξουαλικά σχόλια για την εμφάνιση ενός ατόμου (59,52%). Επίσης, εκδηλώνεται ψυχολογική βία στο χώρο, όπου εργάζονται. Η εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη διαπίστωσε ότι μεγάλος αριθμός περιστατικών σημειώνεται κυρίως σε επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας. (Έργο TEAMWORK - combaT sExuAl harassΜent in the Workplace. Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας. Ν. Αλεξοπούλου. ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μ. Κουζινοπούλου. athensvoice.gr, 4/2/2021).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

 

Πηγή φώτο:https://www.freepik.com/free-photo/senior-hardworking-farmer-agronomist-soybean-field-checking-crops-before-harvest_11450854.htm#page=1&query=farm%20man&position=1

 

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn