agr30.jpg

Πατέντες: Επί συνόλου 3 εκατ. αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατεντών) το 2018, στην Κίνα κατατέθηκαν 1,5 εκατ. αιτήσεις, στις ΗΠΑ 600.000, στην Ιαπωνία 300.000, στην Κορέα 200.000, στη Γερμανία 67.000, στη Γαλλία 16.000 και στην Ιταλία 9.000. Στο μέγεθος των 10 εκατ. κατοίκων, στο Ισραήλ κατατέθηκαν το 2018 συνολικά 7.000 αιτήσεις, στο Βέλγιο 1.100, στην Αυστρία 2.000, στην Πορτογαλία 690, στην Ελλάδα 579 και στη Βουλγαρία 198 αιτήσεις. Στην Ελλάδα υπεύθυνος είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και για το 2019 είχε 589 και το 2020 760 αιτήσεις (Β. Παπακωνσταντίνου, emea.gr, 3/2/21).

Σταφύλια: «Η πρωτεάση Mpro είναι απαραίτητη για τον ιό SARS-CoV-2 ώστε να καταφέρει να αντιγράψει και να συναρμολογήσει τον εαυτό του. Εάν μπορέσουμε είτε να αναστείλουμε τη λειτουργία αυτής της πρωτεάσης είτε να την απενεργοποιήσουμε, ο ιός θα πεθάνει» (καθ. De-Yu Xie). Οι χημικές ενώσεις στα σταφύλια του είδους muscadine, όπως και στο πράσινο τσάι, πέτυχαν να αναστείλουν τη λειτουργία της πρωτεάσης Mpro σε μεγάλο βαθμό. Οι χημικές ενώσεις, από την άλλη, που περιέχονται στη σκόνη του κακάο και της μαύρης σοκολάτας μείωσαν τη δραστηριότητα της πρωτεάσης στο μισό (Docking characterization and in vitro inhibitory activity of flavan-3-ols & dimeric proanthocyanidins against the main protease activity of SARS-Cov-2, Πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνας [NC], Frontiers in Plant Science, Science Daily, Δ. Καραχάλιος, oinologia.gr, 23/1/21).

Ιδιώτες: 3 δισ. €/μήνα το κόστος του Covid-19 (Open TV, 7/2/21). 27,2% μείωση του εισοδήματος επιχειρηματιών (Σκάι TV, 7/2/21). Μοιάζει να μειώθηκε το ελληνικό ΑΕΠ κατά περίπου 14%! Είναι απολύτως σαφές ότι τον Covid-19 τον πληρώνουν όλο μόνο οι επιχειρηματίες (επαγγελματίες και αγρότες). Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι δημοσίων οργανισμών είναι στο απυρόβλητο. Μόνο οι επιχειρηματίες πληρώνουν.

Ελιές: Εδώ και 7.000 χρόνια το ελαιόλαδο αποδεδειγμένα χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορους τομείς (γαστρονομία, υγιεινή, παρασκευή καλλυντικών κ.ά.). H παραγωγή επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς ξεκίνησε πριν από 6.600 χρόνια. Η ανακάλυψη έγινε σε υποθαλάσσια περιοχή 120 μέτρα ανοιχτά της ακτογραμμής στη Χάιφα (Ισραήλ), σε βάθος 4 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας (εκείνη την εποχή η εγκατάσταση ήταν 100-200 μέτρα από τη θάλασσα). Η γειτνίαση του σημείου με τη θάλασσα θα μπορούσε να παρέχει αλάτι και θαλασσινό νερό για την εκπίκρανση των ελιών (με επανάληψη εκπλύσεων) και στη συνέχεια το αλάτισμά τους (μούλιασμα στο θαλασσινό νερό) (godtv.com, olivenews.gr, 4/2/21).

Βιοποικιλότητα: Το ευρωπαϊκό δίκτυο PAN (Pesticide Action Network) Europe δημοσίευσε πρόσφατα σειρά εγγράφων που, όπως υποστηρίζει, αποκαλύπτουν τις αρνητικές προθέσεις της πλειονότητας των κρατών-μελών της Ε.Ε. σχετικά με τον στόχο της μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50%, που τέθηκε από την Οδηγία 2009/128 της Κομισιόν με την Πράσινη Συμφωνία. Κατά της μείωσης Ολλανδία και Αυστρία, μόνη της η Γαλλία, αποστάσεις η Ελλάδα. Η πλειονότητα των κρατών-μελών απέτυχαν (εσκεμμένα;) να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση των Εθνικών Σχεδίων Δράσης τους. Τώρα βρήκαν (Ολλανδία) ότι η αξιοποίηση εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας θα επιφέρει αυξημένο κόστος, αγνοώντας τις επιπτώσεις φυτοφαρμάκων στη φθίνουσα βιοποικιλότητα (gargalianoionline.gr, texnologosgeoponos.gr, 5/2/21).

Σκόρδα: Νέο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης τροφίμων και παράλληλα σήμα ποιότητας αγροτικών προϊόντων έχει πιστοποιηθεί στον EUΟΒΙ, το οποίο σχετίζεται με την ποιότητα βιοδραστικότητας του τροφίμου. Είναι το AFQ (Activity Foodoxys Quality), το οποίο ουσιαστικά μετρά τα αντιοξειδωτικά που έχει το κάθε τρόφιμο. «Με αυτή τη μέθοδο αναδεικνύονται οι ιδιότητες των τοπικών προϊόντων. Για παράδειγμα, όλα τα σκόρδα του κόσμου διατροφικά είναι το ίδια, όμως με τη διαδικασία αυτή που αναλύθηκε βρέθηκε ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου είναι το καλύτερο. Tα κάστανα της Μελιβοίας, τα ακτινίδια του Πυργετού, τα αμύγδαλα του Συκουρίου, τα τυριά της Ελασσόνας, το μέλι του Ολύμπου, η ελιά της δυτ. Μαγνησίας και πολλά τοπικά κρασιά, πιστοποιημένα με το AFQ, μπορούν να υποστηρίξουν διατροφικό τουρισμό» (καθ. Δ. Κουρέτας. Πανεπ. Θεσσαλίας, ΑΠΕ-ΜΠΕ, agrocapital.gr, 8/2/21).

Nutri Score: Με τον υπεραπλουστευμένο πενταπλό χρωματικό κώδικα του Nutri Score, που τείνει να επιβληθεί στην Ε.Ε., ισοπεδώνονται και ομογενοποιούνται τα πάντα για να εξυπηρετηθεί η βιομηχανία και να οδηγηθούν οι καταναλωτές σε συγκεκριμένες αγορές. Τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά υγιεινά προϊόντα πάνε στα «άχρηστα» διατροφικά και η μεσογειακή διατροφή «πετιέται».

Πότες: Οι Έλληνες πίνουν ετησίως 10,3 λίτρα ισοδυνάμων καθαρού οινοπνεύματος, οι Πορτογάλοι 12,9, οι Ισπανοί 11,2, οι Ιταλοί 6,7, οι Τούρκοι 2, οι Βούλγαροι 11,4, οι Αλβανοί 7, οι Γάλλοι 12,2, οι Άγγλοι 11,6, οι Γερμανοί 11,8, οι Πολωνοί 12,5, οι Ρουμάνοι 14,4, οι Ουκρανοί 13,9, οι Ρώσοι 15,1, οι Σουηδοί 9,2, οι Φιλανδοί 12,3, οι Ιρλανδοί 11,9, οι Ελβετοί 10,7 και οι Λευκορώσοι 17,5 (ΠΟΥ, 2014).

Victory Farm: Η ιδέα των Victory Farm συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αμερική. Με εντολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ κάθε σπίτι και κάθε γειτονιά έκανε κήπους και καλλιεργούσε τα λαχανικά της στο μπαλκόνι, στην ταράτσα, στον κήπο, στο πάρκο, τοπικά. Έτσι, αποδεσμεύτηκαν οι μεταφορές για να χρησιμοποιούνται μόνο για τον πόλεμο. Στην Πεντέλη ξενύχτησαν με τα μηχανήματα στους δρόμους, περιμένοντας τον χιονιά. Είναι μεγάλη ανοησία να δουλεύει κάποιος στην Πεντέλη και να μένει στο Αιγάλεω. Εάν μένει εκεί, απλώς θα πάει όταν τον ξυπνήσουν χωρίς να ταλαιπωρηθεί και χωρίς υπερωρίες. Όλα οδηγούν σε τοπικοποίηση (Κυριακή, χιονιάς, 14/2/21).

Κρασί: Η εδαφοκάλυψη και η μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων (με επιφανειακή άροση) αντί για χημική μπορούν να επηρεάσουν θετικά την απόδοση του αμπελώνα. Η μελέτη έγινε σε αμπελώνα με σταφύλια Cabernet Sauvignon και σε αμπελώνα με σταφύλια Shiraz στην περιοχή Padthaway, Αυστραλία. «Η προσθήκη κομπόστ κάτω από την κάλυψη με άχυρο έχει πολύ έντονες επιδράσεις στο γλεύκος. Εάν στην εδαφοκάλυψη δεν προστεθεί κομπόστ, το pH του γλεύκους θα είναι υψηλότερο απ’ ό,τι με την εφαρμογή ζιζανιοκτόνων, ενώ εάν προστεθεί κομπόστ, το pH θα είναι χαμηλότερο. Η σακχαροπεριεκτικότητα, μετρημένη σε brix, ήταν επίσης χαμηλότερη όταν έγινε προσθήκη εδαφικού υλικού σε συνδυασμό με κομπόστ» (Thomas Lines, Wine Australia, Δ. Καραχάλιος, oinologia.gr, 9/12/20).

Ζωοτροφές: Υπεγράφη από τον υπουργό ΑΑΤ Σ. Λιβανό και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Ν. Φαρμάκη προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας». Με την εκτέλεση του έργου θα καθοριστούν τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης, που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους. Η σύμβαση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/12/21 (σ.σ. τι σημαίνει ολοκληρωθεί; να έχει υπογραφεί νομικά έπειτα από ενστάσεις ή να παραδοθεί; αλήθεια, θα μετέχουν κάπου και οι επαγγελματίες χρήστες, δηλαδή οι κτηνοτρόφοι;). Από τις 31/12/20 έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας (eleftheria.gr, 10/2/21). Επίσης υπογράφηκε σύμβαση και με τον περιφερειάρχη Κρήτης στις 11/2/21 (σ.σ. με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας, μόλις στα τέλη του 2022 ίσως να παραδοθούν. Θα γίνουν πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την ενοικίαση, ενστάσεις κ.λπ. Και πότε θα γίνουν τα έργα; Κι από πού θα προέλθουν τα χρήματα για τα έργα υποδομών; Ο Θεός να βάλει το χέρι του, και μέχρι τότε τα κτηνοτροφικά ζώα θα τρώνε «σπίτι» εις βάρος των κτηνοτρόφων τεχνητές ζωοτροφές εις υγείαν των βιομηχάνων).

Τσιμέντο… πράσινο: Η προηγμένη και πράσινη «Lysis» του Ομίλου «Ηρακλής» για χτίσιμο και σοβάτισμα χωρίς τη χρήση ασβέστη κέρδισε τις εντυπώσεις και διακρίθηκε με χρυσό βραβείο στα Green Awards, στην κατηγορία Πράσινο Δομικό Υλικό της Χρονιάς (https://youtu.be/XCmz8EL4GDk, σ.σ. εύκολα γίνεται αντιληπτό πώς δημιουργούνται οι διαστροφές της μορφής «Να βραβεύεται με Πράσινο Βραβείο ένα τσιμέντο γκρι». Δεν θα απορούσα αν έπαιρνε και βραβείο Άριστης Διατροφής το… τσιμέντο, αφού με κριτήριο την περιεκτικότητα σε λίπη και σε αλάτι στην κλίμακα Nutri Score θα έπαιρνε Α! Δυστυχώς, ενώ το παρθένο ελαιόλαδο ίσως παίρνει D!).

Ρευστότητα: Στην περίοδο των απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας Covid-19 φαίνεται ότι η Πολιτεία θέλει να χρησιμοποιήσει τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων ως μηχανισμό διανομής ρευστότητας σε όλη την κοινωνία. Οι Δ.Υ. και οι συνταξιούχοι είναι οι μόνοι που μισθοδοτούνται συνεχώς και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις αυξάνουν και τα έσοδά τους. Ταυτόχρονα, το κράτος αυξάνει την εξάρτηση όλων από επιδόματα και μη επιστρεπτέες προκαταβολές. Και ενώ θα μπορούσαν έστω και με την κατανάλωσή τους οι Δ.Υ. και οι συνταξιούχοι να συμβάλλουν στον μη στραγγαλισμό της κοινωνίας, καταγράφεται συνεχής αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων στις τράπεζες (11/2/21).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

 

Πηγή φώτο:

https://www.freepik.com/free-vector/covid-19-virus-cell-vector-border-background-neon-blue-with-blank-space_17213349.htm#page=1&query=covid%2019%20virus%20cell%20vector%20border%20background%20neon%20blue%20with%20blank%20space&position=0

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn