tt20.jpg

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, ως νόμιμη και τυπικά λειτουργούσα οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, σε τρεις δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις διαμορφώνει προτάσεις για μια βιώσιμη (αειφόρα), ευημερούσα για τους κατοίκους της και ελκυστική αγροτική ύπαιθρο στην Αττική.

Οι δημόσιες συζητήσεις με θέμα «Ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη» έγιναν την Τρίτη 7/9/21 (21:00) με αγρότισσες, την Τετάρτη 8/9/21 (12:00) με οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και την Παρασκευή 10/9/21 (22:00) κυρίως με κτηνοτρόφους.

Η ιδέα καλλιεργήθηκε με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής σε τριάντα τέσσερις (34) δημόσιες εκδηλώσεις με συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και φορείς σε διάφορες περιοχές σε όλη την αττική ύπαιθρο. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν με προδημοσιεύσεις, προσκλήσεις και ευρεία δημοσιότητα των συμπερασμάτων έπειτα από κάθε εκδήλωση.

Άλλωστε η δραστηριότητα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής αποτέλεσε συγγραφικό αντικείμενο που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Στέντορας με τίτλο «Σκέψεις για την τοπική ανάπτυξη», ISBN 978-618-84431-2-9.

Είχαν προηγηθεί επίσης δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις στις 12/9/20, στις 5/1/21, στις 13/1/21, στις 26/1/21 και στις 27/1/21 με θέμα «Όραμα 2040 για την αττική ύπαιθρο».

Τα συμπεράσματά τους με το όνομα «ΑΡΑΤΤΙΚΑ» (δηλαδή γη Αττικής) είχαν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (31/1/21), ενώ παρουσιάστηκαν (1) στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (8/2/21), (2) στη Διεθνή Έκθεση στις Βρυξέλλες από το Ελληνικό Αγροτικό Δίκτυο (25/3/21) και (3) σε δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση στις 14/4/21.

Την τελευταία δύσκολη περίοδο με την πανδημία του Covid-19 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση του προέδρου κ. Γιάννη Κοντογιάννη, με την τεχνική υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, με υπεύθυνη την κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, 69320 94231, γραμματέα του Συλλόγου) και με συντονιστή τον γράφοντα, καθιέρωσε τις δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις.

Ξεκίνησαν στις 2/6/20 με θέμα την αττική κτηνοτροφία μετά τον Covid-19 (έτσι νόμιζαν τότε), συζήτηση με 6.500 προβολές, και καθιερώθηκαν κάθε Τετάρτη, στις 12:00. Μέχρι σήμερα στις Τετάρτες έγιναν σαράντα δύο (45) δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις με δημόσια διαθέσιμα βίντεο σε θέματα αγροτικής επιχειρηματικότητας, όπως: Συνεργατισμός και κλιματική αλλαγή, Αγορές παραγωγών, Κτηνοτροφία, Τυροκόμηση, Φορολογικά-Survivor, Αγορές καταναλωτών, Βοσκήσιμες γαίες, Μεταποίηση, Οι αγρότες οδηγούν τη μετά Covid-19 εποχή, Η καινοτομία στην αγροδιατροφή, Βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα, Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας, Τοπική αγροδιατροφική ασφάλεια, Αγροτική εκπαίδευση, Ασφάλιση αγροτικής δραστηριότητας, Οι chef και η ελληνική κτηνοτροφία, Άδειες στάβλων, Αγροτική επαγγελματική κατάρτιση, Ανάπτυξη υπαίθρου, Food forest, καρποί δάσους, δάση και κτηνοτροφία, Αττική ύπαιθρος 2040, Σπουδή στο πρόβειο κρέας, Nutri Score-Foodomics, Δασικοί χάρτες, Ιχνοστοιχεία και διατροφή, Λαϊκές αγορές, Νέοι γεωργοί, Επισκέψιμα αγροκτήματα/ αγροτουρισμός, Χρήσεις γης, Η ποιότητα εδράζεται στη σωστή εκτροφή, Ψάχνοντας για ΚΓΠ, Κτηνοτροφική εκπαίδευση, Βοσκοτόπια, Άδειες κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας, Αγροτικοί συνεταιρισμοί, Τοπικοποίηση, Ζωοτροφές, Θυσίες βοσκών, Για το κρέας, Συλλογική δράση κτηνοτρόφων και Καμένη αγροτική επιχειρηματικότητα.

Από τις 14/10/21 καθιερώθηκαν οι δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις για τις αγρότισσες κάθε Τρίτη βράδυ (21:00) με εξήντα (60) δημόσιες συζητήσεις με αγρότισσες από όλη σχεδόν την Ελλάδα. Τώρα πλέον σχεδιάζεται η συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας στις 15 Οκτωβρίου 2021.

Από τις 2/2/21 καθιερώθηκαν οι δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις κάθε Παρασκευή βράδυ στις 22:00. Έκτοτε το ελεύθερο δημόσιο βήμα των κτηνοτρόφων λειτούργησε σε είκοσι πέντε (25) δημόσιες συζητήσεις.

 

Οι σκέψεις και οι προτάσεις για την ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη της αττικής υπαίθρου οδηγήθηκαν στην κυρίαρχη πρόταση να δημιουργηθούν «από τα κάτω» τρεις Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ), στη δυτική Αττική, στη  βόρεια και στην ανατολική, για να συνθέσουν προτάσεις προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για την προγραμματική περίοδο 2023-2027.

Μνημονεύθηκαν οι πιθανότητες να χρηματοδοτηθούν τα όποια σχέδια διαμορφωθούν, όπως τα έργα μορφής LEADER, μορφής CLLD, μορφής ΧΟΕ των ΠΕΠ, όπως επίσης τα έργα που προσελκύουν χορηγούς και ευεργέτες ή ακόμα και άλλα χρηματοδοτικά μέσα.

Η αγροτική ύπαιθρος της Αττικής αξίζει να αναπτυχθεί τοπικά:

 1. για να ευημερήσουν οι αγροτικές κοινωνίες (που καίγονται…) και να επανέλθει μια κάποια βιώσιμη ισορροπία στο περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό) της αττικής υπαίθρου και
 2. διότι έχει ανάγκη την αγροτική ύπαιθρο της Αττικής η μεγάλη πολυπληθής αστική τεχνητή πρωτεύουσα της Ελλάδας για να επιβιώσουν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν στην πόλη.

Οι ΟΤΔ της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίες αναπτύχθηκαν από το 1991 μέχρι σήμερα «από κάτω», κάλυψαν όλους του «τόπους» της Ελλάδας εκτός από την αγροτική ύπαιθρο στις Π.Ε. Αττικής και ήδη υπάρχει μεγάλη εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πετυχημένες καλές πρακτικές και σημεία προσοχής που πρέπει να αποφευχθούν.

Στόχος θα μπορούσε να είναι και η πρόβλεψη για κρατικές και Ε.Ε. προγραμματικές χρονικές περιόδους, που οδηγεί στην προετοιμασία για συμμετοχή στα προγράμματα 2023-2027 μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο.

 

Το  Όραμα 2040 για την Αγροτική Ύπαιθρο της Αττικής μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Κέντρο διάχυσης γνώσεων, έρευνας και πληροφοριών, όπως οι γεωργικές εφαρμογές.
 • Λειτουργία αγροτικού σχολείου στην Αττική με τη μορφή της μαθητείας. Στήριξη της συνεχιζόμενης κατάρτισης με επισκέψεις μελέτης σε επιλεγμένα αγροκτήματα.
 • Υποστήριξη πειραματικών αγροκτημάτων (καλλιέργειες και εκτροφές) και city farm, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας για τα αστικά επαγγέλματα.
 • Αξιοποίηση διαχείρισης των υδάτων ακόμα και με επαναχρησιμοποίηση για άρδευση νερών πάντα με επισπεύδοντες τους χρήστες-αγρότες.
 • Δημιουργία γραφείων one-stop shop για να την επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο.
 • Δημιουργία θεματικών πάρκων στην Αττική για φιλοξενία απαραίτητων επιχειρήσεων.
 • Γιορτές μόνο με τοπικώς παραγόμενα αγροτικά προϊόντα και τοπικά ξενοδοχεία και εστιατόρια που καταναλώνουν τοπικά προϊόντα με τοπικές συνταγές.
 • Ανάπτυξη της τοπικής γαστρονομίας της Αττικής από οικοτεχνικές μονάδες
 • Σπίτι του Αγρότη για την υποστήριξη συλλογικοτήτων (σύλλογοι, σωματεία, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, συνεταιρισμοί κ.λπ.).
 • Λειτουργία αποτελεσματικής τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας με τοπικές στεγασμένες αγορές παραγωγών και με συμβολαιακές σχέσεις, τοπικά σύμφωνα, τοπικά σημεία κατανάλωσης (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ.) μαζί με συλλογικές δομές παραγωγών, που θα εξασφαλίζουν σταθερή ποιότητα, συνέπεια και συνέχεια τροφοδοσίας. Επίσης, μπορεί να είναι τα σημεία συγκέντρωσης της μη τοπικά διαθέσιμης αγροτικής παραγωγής για προώθηση και εξεύρεση αγορών αλλού, ακόμα και στο εξωτερικό.
 • Επιβάλλεται να οριστούν οι χρήσεις γης με σεβασμό στην ισόρροπη ανάπτυξη και την ποικιλομορφία τόσο του τοπίου, όσο και της επιβαλλόμενης εναλλαγής χρήσεων, όπως είναι η φύση και το αειφόρο περιβάλλον, αλλά και η αυτάρκεια στην παραγωγή τροφής.
 • Η μείωση της επιβάρυνσης της υπαίθρου της Αττικής από τον γειτονικό αστικό χώρο (αστικά απορρίμματα, βιομηχανικά, δηλητήρια κ.λπ.).
 • Η μετά Covid-19 εποχή επαναξιολόγησε τις προτεραιότητες, με πρώτη επιλογή την εξασφάλιση της ζωής και την αγροδιατροφική αυτάρκεια των τοπικών κοινωνιών.
 • Η ύπαιθρος με την ψηφιακή τεχνολογία καθίσταται ελκυστικότερη για να ζεις, να δεις (αγροτουρισμός), να δουλεύεις ψηφιακά και να δημιουργείς.
 • Επιβάλλεται η ενεργοποίηση του ενδογενούς δυναμικού για την τοπική βιωσιμότητα.
 • Η κοινωνική οικονομία είναι το μελλοντικό εργαλείο της τοπικής ανάπτυξης με συνεργατισμούς (καταναλωτικούς, εργασιακούς, παραγωγικούς, ενεργειακούς, αγροτικούς, οικοδομικούς, πιστωτικούς).
 • Τα αγροτικά επιμελητήρια θα δώσουν μια καλή επιχειρησιακή ώθηση στην ύπαιθρο.

Η πλήρης απαξίωση και υποτίμηση των αγροτικών περιοχών και των αγροτών, που έγινε εντονότερη από τη δεκαετία του 1950, με ισχυρότερη καταστροφή στην περιαστική αγροτική ύπαιθρο της Αττικής και τους κτηνοτρόφους της, σε επίπεδο διακηρύξεων ξεκίνησε να αντιστρέφεται με το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. (Γ. Στύλος, Λιουμπλιάνα, 7/9/21), όπου το θέμα ήταν «Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της Ε.Ε. – Προς ισχυρότερες, συνδεδεμένες, ανθεκτικές και ευημερούσες αγροτικές περιοχές έως το 2040».

Η υπουργική συνάντηση πήρε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς οι υπουργοί συζήτησαν για μια σημαντική πτυχή της επιβίωσης και περαιτέρω ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών και της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της δασοκομίας: την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών. Αλλά για αυτό είναι προϋπόθεση η αυτοοργάνωση των κατεστραμμένων αγροτικών περιοχών, διότι αλλιώς κάποιοι αστοί (γραφειοκράτες και επιστήμονες) θα μιλάνε εξ ονόματος των αγροτών χωρίς τους αγρότες…

Η νέα διακήρυξη για «συνύπαρξη πόλεων και αγροτικών περιοχών» αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της συνύπαρξης και προσπαθεί να σταματήσει τις αντιθέσεις ή/και επιθέσεις. Η Κοινή Γεωργική Πολιτική θα μπορούσε να συνεισφέρει θετικά αν είχαν ενημερωθεί και συμμετείχαν και οι αγρότες στη σύνθεσή της και βέβαια εάν δεν υπέκλεπταν οι αστοί τα χρήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΠΑ), όπως συμβαίνει ακόμη στα λεγόμενα προγράμματα μορφής LEADER και CLLD. Τα χρήματα του ΠΑΑ είναι για τους αγρότες, ούτε για μοναστήρια ούτε για εξαγωγείς ούτε για βιομηχάνους ούτε για αλυσίδες σουπερμάρκετ ούτε για τσιφλικάδες ούτε για αεροδρόμια ούτε για αστούς συνταξιούχους ούτε για συγγενείς αστών διαχειριστών εθνικού αποθέματος…

Ο υφυπουργός ΑΑΤ κ. Γεώργιος Στύλος δήλωσε: «Το στοίχημα για την πράσινη μετάβαση, σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη στήριξη των ανθρώπων και των περιοχών της υπαίθρου, μπορεί και πρέπει να αναμορφώσει την Ευρώπη στο σύνολό της».

Ωστόσο στην Ελλάδα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αγνοεί με έμφαση τις περιαστικές αγροτικές περιοχές της Αττικής, μη ανταποκρινόμενο πολιτικά στα γραπτά ερωτήματα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, ούτε καν απαντώντας υπηρεσιακά στα αιτήματα που του υποβάλλονται. Πλήρης απαξίωση στην πράξη αλλά πολλές ελπίδες στις διακηρύξεις.

Τελικά, μόνο οι ίδιοι οι αγρότες μπορούν να «επιβάλλουν πολιτικά» τον σεβασμό των αγροτών-πολιτών με τις τυπικά λειτουργούσες συλλογικότητές τους, με σεβασμό στη συνεχή, επί 365 μέρες απασχόληση στη φροντίδα της φύσης. Ο κ. Κοντογιάννης ήδη από τον Ιούλιο του 2018 διακήρυξε την ανάγκη για «βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία», αλλά μέχρι σήμερα ως ανταπόκριση εισέπραξε μόνο νέο πλέγμα ποινών και προστίμων και σχεδόν πλήρη απαξίωση με τη μη πρόσκληση για συμμετοχή σε δομές δήμων, Περιφέρειας και ΥΠΑΑΤ.

Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, στις 22:00, το θέμα της συζήτησης είναι η τοπική ανάπτυξη, την οποία μπορεί να παρακολουθήσει κανείς  στο https://us02web.zoom.us/j/88035576563?pwd=VHdkc3NWVFUvT1hCZUhVbDNyeEdWQT09 και στο Facebook, στον «Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής».

Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn