mih21.jpg

Σκουπίδια: Το 72% των ερωτηθέντων αδυνατεί να συνδέσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων, καθώς δεν γνωρίζει πως τα απορρίμματα καταλήγουν σε χωματερές όπου καίγονται και εκλύονται αέρια που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή. Μετά τις αγορές μόνο το 40% τακτοποιεί τα τρόφιμα στα ράφια του νοικοκυριού βάσει παλαιότητας (first in / first out) προδιαθέτοντας έτσι την αύξηση των οικιακών απορριμμάτων των τροφίμων. Το 87% προσπαθεί να μην πετάει τρόφιμα στα σκουπίδια, γνωρίζοντας ότι ετησίως το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια και κατανοώντας (85%) ότι πρόκειται για μια ποσότητα που δύναται να θρέψει τον παγκόσμιο πληθυσμό που υποσιτίζεται (Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ, Β. Αϊτσίδου, καθ. Ό. Ιακωβίδου, auth.gr, authentic-greece.gr, 12/1/21).

Ακατάλληλα πεύκα: Η καταστροφή που προκλήθηκε από την πτώση δέντρων ή σπάσιμο κλώνων στο εναέριο δίκτυο ΔΕΗ σε 99,99% οφείλεται στα πεύκα ιδιωτικών και δημόσιων στο είδος P. Halepensis. Το είδος ίσως είναι κατάλληλο (;) μόνο για μαζικές αναδασώσεις, όπου τα πεύκα αλληλοπροστατεύονται από ανέμους, αλλά προκαλούν πυρκαγιές λόγω συσσώρευσης βιομάζας και ανυπαρξίας υπορόφου βλαστήσεως λόγω ανταγωνισμού ριζών και έντονης σκιάσεως. Είναι όμως ακατάλληλο για αστική χρήση:

  • • Είναι επιπολαιόριζο και εκριζώνεται εύκολα από ανεμοθύελλες ή βάρος χιονιών.
  • • Προκαλεί προβλήματα καθαριότητος και ευφλεκτότητας από το πούσι.
  • • Προσβάλλεται από πιτυοκάμπη και μπαμπακάδα (αντιαισθητικό, αλλεργίες).
  • • Σε πλήρη ανάπτυξη καλύπτει μεγάλη επιφάνεια που εμποδίζει άλλα υγιή φυτά.
  • • Το ριζικό σύστημα προκαλεί καταστρεπτικά προβλήματα σε πλακοστρώσεις.
  • • Αποτελεί πρόσθετο κίνδυνο αναφλέξεως σε εξοχικές ή καλοκαιρινές κατοικίες.

Τελικά, ποιος, πού, πότε, πόσο, γιατί έχει το δικαίωμα του ελέγχου των πεύκων στον αστικό χώρο, δημόσιο ή ιδιωτικό (Ι. Σπαντιδάκης, ΠΕΕΓΕΠ, peegep.gr, 19/2/21, σ.σ. τα είχαμε γράψει πολύ πριν από τις πυρκαγιές του Αυγ. ’21).

Αγροτικό δυστύχημα: Τραγικό συμβάν τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 26/2/21 στο Κυπαρίσσι του δήμου Λοκρών. Μια γυναίκα και ένας άνδρας 60 περίπου ετών καταπλακώθηκαν από το τρακτέρ τους, χάνοντας τη ζωή τους. Δούλευαν στο χωράφι και πιθανόν λόγω της ανωμαλίας του εδάφους χάθηκε ο έλεγχος και ανατράπηκε το τρακτέρ, με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο αγροτών (politispress.gr, 26/2/21).

Κοινή Λογική: Νεκρολογία «Times» του Λονδίνου: «Σήμερα πενθούμε τον θάνατο μιας αγαπημένης παλιάς φίλης, της Κοινής Λογικής, η οποία μας συντρόφευε για πολλά χρόνια.

»Η Κοινή Λογική έζησε σύμφωνα με απλές, συνετές οικονομικές πολιτικές, όπως: Μην ξοδεύετε περισσότερα απ’ αυτά που κερδίζετε και υπεύθυνοι είναι οι ενήλικες και όχι τα παιδιά.

»Η υγεία της άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία όταν τέθηκαν σε ισχύ καλοπροαίρετοι αλλά αυταρχικοί κανονισμοί. Αναφορές για ένα 6χρονο αγόρι που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση επειδή φίλησε μια συμμαθήτριά του στο νηπιαγωγείο απλώς επιδείνωσαν την κατάστασή της.

»Η Κοινή Λογική έχασε έδαφος όταν γονείς επιτέθηκαν σε δασκάλους επειδή έκαναν τη δουλειά την οποία οι ίδιοι δεν είχαν καταφέρει να κάνουν αναφορικά με την πειθάρχηση των ανυπάκουων και κακομαθημένων παιδιών τους.

»Η υγεία της επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο όταν τα σχολεία υποχρεώθηκαν να παίρνουν τη γονική συναίνεση για να βάλουν αντηλιακό ή να δώσουν μια ασπιρίνη σ’ έναν μαθητή, αλλά δεν μπορούσαν να ενημερώσουν τους γονείς όταν μια μαθήτρια έμενε έγκυος και ήθελε να κάνει έκτρωση.

»Η Κοινή Λογική έχασε τη θέληση για ζωή όταν οι εκκλησίες έγιναν επιχειρήσεις και οι εγκληματίες τύγχαναν καλύτερης μεταχείρισης από τα θύματά τους.

»Η Κοινή Λογική δεν κατάφερε να ξεπεράσει το γεγονός ότι όχι μόνο δεν μπορούσες να υπερασπιστείς τον εαυτό σου από έναν διαρρήκτη μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, αλλά ο διαρρήκτης μπορούσε και να σε μηνύσει για βιαιοπραγία.

»Πριν από τον θάνατο της Κοινής Λογικής είχε προηγηθεί ο θάνατος των γονιών της, της Αλήθειας και της Εμπιστοσύνης, της συζύγου Σύνεσης και των παιδιών της Ευθύνης και Λογικής. Έχουν επιζήσει τα 4 ετεροθαλή αδέλφια της: Ξέρω τα δικαιώματά μου, Το θέλω τώρα, Κάποιος άλλος φταίει, Είμαι θύμα. Στην κηδεία της δεν παρευρέθηκαν πολλοί, καθώς ελάχιστοι συνειδητοποίησαν ότι απεβίωσε» (από τον Στάθη στο Facebook 21/2/21).

Πόλοι: Πριν περίπου 42.000 χρόνια οι μαγνητικοί πόλοι του πλανήτη μας αναποδογύρισαν (ο βόρειος έγινε νότιος και αντίστροφα), γεγονός που, σε συνδυασμό με μια ταυτόχρονη πτώση της δραστηριότητας του Ήλιου, είχε ως συνέπεια να προκληθούν σοβαρές περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές. Κατά τα τελευταία 170 χρόνια της σύγχρονης εποχής ο βόρειος μαγνητικός πόλος έχει επιταχύνει την κίνησή του με ρυθμό ενός χιλιομέτρου ετησίως και το μαγνητικό πεδίο της Γης έχει εξασθενήσει κατά περίπου 9%. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι αυτό υποδηλώνει πως βρίσκεται σε αργή εξέλιξη μια νέα αναστροφή των μαγνητικών πόλων. Κάτι τέτοιο στην εποχή μας θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στις σύγχρονες ηλεκτρονικές τεχνολογίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινή ζωή (ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 21/2/21).

Συνεταιρισμοί: Γνώρισα τη δεκαετία του 2000 128 γυναικείους συνεταιρισμούς. Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τους 50, από τους οποίους λειτουργούν αποτελεσματικά περί τους 20! Το συνέδριο ICA (Σεούλ, 2020) για μια «Ανθρωποκεντρική πορεία στη δεύτερη συνεταιριστική δεκαετία 2020-2030» μόλις κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στα ελληνικά από το http://www.diktio-kapa.dos.gr/. Αξίζει να ξαναδούμε τους γυναικείους συνεταιρισμούς.

Αγροτική ζωή: Η καταγωγή (80%) και η διαβίωση (70%) των ερωτηθέντων κατά το παρελθόν σε αγροτική περιοχή συμβάλλει στη μείωση / πρόληψη των οικιακών απορριμμάτων των τροφίμων. Η παρασκευή και η άμεση κατανάλωση παραδοσιακών φαγητών (64%) και η κατάληξη αποφαγιών σε ζώα (57%) είναι ορισμένες συνήθειες που έχουν «μεταφέρει» οι ερωτώμενοι από τα αγροτικά νοικοκυριά όπου μεγάλωσαν στα αστικά νοικοκυριά όπου διαβιούν σήμερα. Η σύνδεσή τους με τον αγροτικό χώρο προσδίδει συναισθηματική αξία στα τρόφιμα, μέσω της οποίας νοσταλγούν το «αγροτικό ιδεώδες» και διατηρούν ένα είδος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ, Β. Αϊτσίδου, καθ. Ό. Ιακωβίδου, auth.gr, authentic-greece.gr, 12/1/21).

Υπόδειγμα: Σε επίσκεψη στη ΒΔ Γαλλία διαπιστώθηκε ότι ολόκληρες περιοχές μπορούσαν να έχουν μόνο μια συγκεκριμένη ντόπια φυλή για εκτροφή, και σε κάθε εκμετάλλευση αναλογούσαν 10 στρέμματα ανά αγελάδα. Όλοι ήταν μέλη του τοπικού συνεταιρισμού. Το τοπικό σφαγείο ανήκε στον τοπικό συνεταιρισμό. Αν είχες κτήμα, δεν μπορούσες να κάνεις άλλη εκτροφή ή άλλη καλλιέργεια. Κάθε αγρόκτημα με μια κυκλική διαδικασία μπορούσε να προσφέρει Σάββατο-Κυριακή φιλοξενία με ίδιο ενιαίο μενού (σαλάτα, μπριζόλα, κρασί) με 40 € (Ν. Κορδαλής, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, 19/2/21).

Εκπαίδευση: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «InnoDairyEdu: Καινοτομία στην εκπαίδευση & βιομηχανία γάλακτος» θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2021. Το υλικό που αναπτύχθηκε είναι ελεύθερα προσβάσιμο για ακαδημαϊκούς, φοιτητές και επαγγελματίες της βιομηχανίας γάλακτος. (1). Διερεύνηση και ανάλυση εκπαιδευτικών αναγκών στην Επιστήμη Γάλακτος, (2) Καινοτόμο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό (ελεύθερα προσβάσιμο) και (3) Διαδραστική πλατφόρμα http://innodairyedu.eu/moodle (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθ. Ε. Μαλισσιόβα, agrocapital.gr, 20/1/21).

Τζάμι!: Το USDA ανέπτυξε ένα υλικό (τζάμι) που έχει ως βάση το ξύλο αλλά είναι εξίσου λεπτό και διαφανές όσο το γυαλί και θα γλιτώνει το περιβάλλον από 25.000 tn CO2 τον χρόνο! Το νέο υλικό είναι πιο ελαφρύ, πιο ανθεκτικό και εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια από το γυαλί, αφού δεν είναι καλός αγωγός της θερμοκρασίας. Το τζάμι από ξύλο παράγεται με συμπίεση ινών κυτταρίνης και λιγνίνης με προσθήκη υπεροξειδίου του υδρογόνου (που χρησιμοποιείται στην παραγωγή χαρτιού), το οποίο το κάνει διαφανές (Πανεπιστήμια Maryland και Colorado, Forest Products Laboratory, USDA, Advanced Functional Materials Journal, ecozen.gr, 20/2/21).

Μολυβδίαση: Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά φοινικοπτέρων (φλαμίνγκο) που βρίσκονται νεκρά ή βαριά άρρωστα στους προστατευόμενους υγροτόπους του Αγίου Μάμα Χαλκιδικής, της Επανομής και του Αγγελοχωρίου με εμφανή συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο εξαιτίας της κατάποσης μολύβδινων σκαγιών. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί 30 θάνατοι φοινικοπτέρων, πολλά ακόμα εντοπίστηκαν σε άσχημη κατάσταση, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερα νεκρά πουλιά που δεν έχουν εντοπιστεί μέσα στη βλάστηση και στους κολπίσκους των υγροτόπων. Στην Ελλάδα η χρήση μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους απαγορεύεται από το 2013 λόγω της υψηλής τοξικότητας του μολύβδου (ornithologiki.gr, 25/2/21).

Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

 

Πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/hand'>Hand photo created by jcomp - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn