zoa22.jpg

Με πολλή σκέψη ακούσαμε όλοι τις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 11/9/21. Πολλά και ενδιαφέροντα όσα ακούστηκαν. Και την επόμενη μέρα πολύωρες ερωταποκρίσεις με δημοσιογράφους για το νόημα των εξαγγελιών.

Τελικά, τι σήμαινε η ένταξη στον «ΦΠΑ 6% στις ζωοτροφές», στο «τσουνάμι» (τυφώνα; καταιγίδα;) του ράλι των τιμών;

Πέρυσι το σκληρό σιτάρι πουλιόταν στα 0,18 €/kg και έφτασε πέρυσι στα 0,22-0.28 €/kg. Φέτος ο Συνεταιρισμός της Νίκαιας Λάρισας πούλησε σε ελληνικό μύλο στην Αχαΐα στα 0,536 €/kg! Στη δε Φότζα, που είναι το διεθνές κέντρο εμπορίας σιταριού, οι εμπορικές πράξεις γίνονται στα 0,42 €/Kg! Τώρα με προοπτικές να αυξηθεί, καθώς απομακρυνόμαστε από την περίοδο συγκομιδής. Από αυτό το ράλι υποθέτουμε ότι τα πίτυρα, ως βασική ζωοτροφή, θα διπλασιαστούν, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής στον «δεύτερο ουρανό» και τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων στη «χρεωκοπία»!.

Ταυτόχρονα, στα χωράφια των Μεγάρων Αττικής, που έδιναν κάθε χρόνο 300 μπάλες σανοβρόμη, φέτος λόγω κλιματικής αλλαγής η παραγωγή ήταν 60 μπάλες! Όλα εις βάρος των κτηνοτρόφων.

Και να σκεφτείς ότι στην ελληνική οικογένεια κτηνοτρόφων, στην τιμή του αγροτικού προϊόντος, αμείβεται μόνο το 20% της πραγματικής προσφερόμενης οικογενειακής αδήλωτης και βέβαια μη αμειβόμενης εργασίας (Eurostat).

Το κόστος ζωοτροφών, μέχρι πριν λίγο που οι τιμές ζωοτροφών ήταν οι μισές από αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ήταν το 70% της τελικής τιμής που εισπράττει ο παραγωγός. Δηλαδή, ενδεικτικά, εάν ένα ζωικό προϊόν (π.χ. γάλα ή κρέας ή μαλλί ή δέρμα) πουλιέται από τον παραγωγό-κτηνοτρόφο 100 €, τότε ήδη ο κτηνοτρόφος έχει πληρώσει τουλάχιστον 70 € για το κόστος ζωοτροφών.

Οι εξαγγελλίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν επηρεάζουν σχεδόν καθόλου τις τιμές των ζωοτροφών (ή μήπως επιτρέπουν ακόμα και μικροαυξήσεις, απλώς διατηρώντας ίδια την τελική τιμή αγοράς των ζωοτροφών, όπου είναι ήδη ενσωματωμένος ο ΦΠΑ;).

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) είναι έσοδο του κράτους και ο κτηνοτρόφος λειτουργεί ως εισπράκτορας για λογαριασμό του κράτους, αποδίδοντάς τον σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση. Μάλιστα, καθώς τον αποδίδει, συμψηφίζει όσο ΦΠΑ πρέπει να δώσει στο κράτος με τον ΦΠΑ που έχει ήδη πληρώσει για την προμήθεια διαφόρων ειδών και ζωοτροφών.

Τα «παιχνίδια» με τον ΦΠΑ δημιουργούν «ευκαιρίες» μόνο για πρόσκαιρη ταμειακή ρευστότητα στον πρώτο μήνα ή στο πρώτο δίμηνο. Τίποτα περισσότερο.

Και πόση είναι αυτή η ταμειακή ρευστότητα;

Αντί να πληρώσει ο κτηνοτρόφος μόνο ΦΠΑ ζωοτροφών 70 € x 13% σήμερα, δηλαδή 9,1 €, τον οποίο θα συμψηφίσει με τον ΦΠΑ από την πώληση έπειτα από έναν ή δύο μήνες, θα πληρώσει 70 € x 6%, δηλαδή 4,2 €, και επομένως μέχρι το τέλος του μήνα ή του διμήνου δεν θα πληρώσει άμεσα στο κράτος 4,9 €, που όμως θα τα αποδώσει στο κράτος ούτως ή άλλως στο τέλος του μήνα ή του διμήνου, όταν θα εκδώσει το τιμολόγιο ζωικών προϊόντων με 13%.

Η ταμειακή ρευστότητα μήνα ή διμήνου είναι της τάξης του 4,9% μόνο! Δηλαδή το κόστος των ζωοτροφών δεν θα αλλάξει (φτηνύνει) λόγω αλλαγής ΦΠΑ (!) και μετάπτωσής του από το 13% στο 6%. Οι ζωοτροφές κόστιζαν 70 € και θα συνεχίζουν να κοστίζουν πολύ περισσότερο από 70 €, χωρίς η αλλαγή στον ΦΠΑ να βελτιώνει έστω και κατ’ ελάχιστο κάτι στο κόστος παραγωγής. Το ενδεικτικό παράδειγμα είναι απλουστευμένο, αλλά επειδή είναι ποσοστιαίο, αποδίδει την πραγματικότητα.

Ακρίβυναν τα μεταφορικά. Ακρίβυνε η ενέργεια παγκόσμια, και στην Ελλάδα είμαστε «πρωταθλητές» κυρίως λόγω «ΔΕΚΟ». Ακρίβυναν τα καύσιμα. Ακρίβυνε το τριφύλλι. Ακρίβυναν τα πίτυρα. Ακρίβυνε η εισαγόμενη σόγια. Δεν μπορούν να βρεθούν χειρώνακτες εργάτες, έστω και «εισαγόμενοι», για να δουλέψουν και να παράγουν. Στο 50,6% κινείται η γενική φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ενώ στο 78,6% είναι η «σπέσιαλ» φοροδιαφυγή (ΑΑΔΕ). Ο μέσος μηνιαίος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι 1.270 € (είτε εργάζονται είτε όχι, αλλά πάντως χωρίς να αξιολογούνται και χωρίς ευθύνες), ο μέσος μισθός των ιδιωτικών υπαλλήλων είναι 1.100 € και η μέση απολαβή του αγρότη είναι μόνο 600 €/μήνα, με τη μέση επένδυση μιας ελληνικής αγροτικής επιχείρησης να είναι 150.000 €! Το κόστος ζωής ακρίβυνε. Το ρεύμα ακρίβυνε. Τα λιπάσματα ακρίβυναν. Η πρωτογενής παραγωγή έχει μειωθεί απελπιστικά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τα έσοδα του κράτους και της Ε.Ε. δεν θα μειωθούν από την υπαγωγή των ζωοτροφών στο 6%, καθόσον ο ΦΠΑ στην κατανάλωση παραμένει ο ίδιος (13%) και η κατανάλωση δεν μειώνεται. Εάν μειωνόταν ο τελικός ΦΠΑ, ίσως να μειωνόταν το κόστος ζωής και τότε ίσως θα έμπαινε θέμα μείωσης των καλά αμειβόμενων δημοσίων υπαλλήλων.

Όταν οι ζωοτροφές ακρίβυναν κατά 30% ή 50% ή/και 100%, το να εξαγγέλλεις μόνο ταμειακή διευκόλυνση, και όχι επιδότηση ή εκπτώσεις, συνολικού ύψους 4,9% είναι «κάτι» πάρα πολύ μικρό ακόμα και για να το συζητήσεις σοβαρά, ακόμα και για να ασχοληθείς μαζί του ή έστω να γράψεις κάτι. Γράφεις μόνο σαν «ψυχοθεραπεία» για τη συμπαιγνία, για το «δούλεμα», για την υποτίμησή σου ως πολίτη σε μια ευνομούμενη Πολιτεία. Κάθε νοήμων πολίτης θα αισθανόταν βαθιά προσβεβλημένος για την εξαγγελία και απροστάτευτος από τον συμπράττοντα καθ’ ύλην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, 69320 94231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, οργάνωσε δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις με το θέμα «6% στις ζωοτροφές» στις 14/9/21, 21:00, για αγρότισσες, στις 15/9/21, 12:00, για την αγροτική επιχειρηματικότητα και την Παρασκευή 17/9/21, 22:00, για κτηνοτρόφους.

Για την αδειοδότηση των στάβλων διαβάζουμε το δελτίο Τύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (14/9/21), που ανέφερε: «η γραφειοκρατία και τα αυστηρά πλαίσια του νόμου 4056/2012, που καθόριζαν μέχρι σήμερα την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όχι μόνο δεν διευκόλυναν την όλη διαδικασία, αλλά αποθάρρυναν τους νέους κτηνοτρόφους και τους εν ενεργεία από κάθε προσπάθεια για νομιμοποίηση και εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών τους εγκαταστάσεων» (!). Εάν δεν είναι μόνο λογοτεχνικό κείμενο, ίσως μπορούμε να ελπίζουμε. Η διαβούλευση βρίσκεται στο www.opengov.gr μέχρι τις 29/9/21, 22:00.

Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

πηγή φωτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/tree'>Tree photo created by bearfotos - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn