top14.jpg

 

Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, στις 22:00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργανώνει δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο Zoom, στον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/84957537643?pwd=eHlwN2ZUQzFPMU5nbFdTOXpzN01XZz09, με αντικείμενο την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και τα αγροτικά επιμελητήρια. Διότι οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και δασοκόμοι) είναι επιχειρηματίες και πρέπει να υποστηρίζεται η αγροτική επιχειρηματικότητα όπως η κάθε μορφής επιχειρηματικότητα.

Το επίσημο κράτος υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), που ονομάζονται επιμελητήρια. Σε αυτά δεν δέχονται τους αγρότες ως πλήρη, κανονικά μέλη, αλλά δέχονται τις επιχειρήσεις για τα νύχια… Ούτε έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα αγροτικά επιμελητήρια σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, όπως συμβαίνει με όλα τα επιμελητήρια.

Το θέμα παρουσιάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια στην Agrotica, στην AgroThessaly και αλλού, ενώ πριν από έναν περίπου χρόνο συζητήθηκε διαδικτυακά από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής. Στη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση της Παρασκευής 8/10/21 εκφράστηκαν οι κατευθυντήριες σκέψεις για τα αγροτικά επιμελητήρια. Οι δημόσιες συζητήσεις θα συνεχίστηκαν την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, στις 12:00, και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, στις 22:00, επειδή η Παρασκευή 15 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας.

Επί διακόσια (200) χρόνια με συστηματική «λοβοτομή» εκπαιδεύτηκαν όλοι να θέλουν να γίνουν «μισθοδοτούμενοι δημόσιοι υπάλληλοι» και να είναι εναντίον της επιχειρηματικότητας. Επί 200 χρόνια τα σχολεία εκπαίδευαν όλους για να γίνουν καλοί στρατιώτες (που να υπακούν διαταγές αξιωματικών) ή καλοί εργάτες (που να κάνουν ό,τι τους λέει ο εργοδηγός) ή καλοί υπάλληλοι (που να ακολουθούν εντολές προϊσταμένων).

Έπειτα από 200 χρόνια κατάλαβαν αρκετοί στη σημερινή κοινωνία ότι χρειαζόμαστε επειγόντως τις ικανότητες και τις δεξιότητες της επίλυσης προβλημάτων, της λήψης αποφάσεων με μεγάλες αβεβαιότητες, της διαπραγμάτευσης, του συμβιβασμού, της αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων πόρων, της συνέργειας, της επιβίωσης κ.λπ. Έπειτα από 200 χρόνια αναζητούμε αγωνιωδώς τους δημιουργικούς, τους καινοτόμους, αυτούς που λύνουν προβλήματα, αυτούς που έχουν επιχειρηματική σκέψη, που είναι ικανοί να λύνουν προβλήματα και να φέρνουν αποτελέσματα.

Με δεδομένο ότι επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση για δράση με μεγάλες αβεβαιότητες, οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και δασοκόμοι) είναι οι εξορισμού πρώτοι επιχειρηματίες, καθόσον οι αβεβαιότητες είναι δεδομένες. Οι συμβάσεις με τον Θεό είναι ετεροβαρείς και δεν τηρούνται πάντα ακριβώς κατά τον σχεδιασμό.

Και βέβαια, μιλάμε για αβεβαιότητες, δεν μιλάμε για κινδύνους, διότι οι κίνδυνοι επισημαίνονται, μετρούνται, διοικούνται (risk management) και ασφαλίζονται (αυτό κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι εταιρίες security). Τα επιμελητήρια έγιναν για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Απλώς, από μια διαστροφική διάθεση θεωρήθηκε ότι επιχειρηματίες ήταν τότε μόνο οι έμποροι και οι βιομήχανοι! Και ανέχθηκαν οι τότε κοινωνίες ακόμα και τους επαγγελματίες και τους βιοτέχνες ως επιχειρηματίες.

Σήμερα ξέρουμε πολύ καλά ότι ο αγρότης δεν είναι ο εργάτης γης ή ο βοσκός, αλλά ο γεωργός και ο κτηνοτρόφος (και αλιέας):

  • έχει κάνει μέση επένδυση στην Ελλάδα 150.000 €.
  • έχει επαρκή περιουσία (σε μέγεθος) ή νοικιάζει τέτοια.
  • επιλέγει την καταλληλότερη καλλιέργεια ή εκτροφή.
  • αριστοποιεί την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
  • και μάλιστα με όρους αειφορίας, με φροντίδα-προστασία του περιβάλλοντος.
  • επιλέγει τις καταλληλότερες εισροές.
  • διαπραγματεύεται τις πωλήσεις των τελικών αγροτικών προϊόντων.
  • επενδύει στη γνώση, στην έρευνα και στην εφαρμοσμένη έρευνα.

Στα σημερινά τοπικά, ένα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, επιμελητήρια υπάρχουν τμήματα που μετέχουν κανονικά στη διοίκησή τους, όπως το εμπορικό τμήμα, το επαγγελματικό, το βιομηχανικό, το βιοτεχνικό, το μεταποιητικό, το Υπηρεσιών, το Εξαγωγών, το τουριστικό, το Μεταφορών κ.λπ., αλλά παραδόξως δεν υπάρχει αγροτικό!

Στις συζητήσεις που έκανε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής μέχρι σήμερα, διατυπώθηκε η άποψη ότι εάν δεν μπορούν τα υπάρχοντα τοπικά επιμελητήρια να δημιουργήσουν αγροτικά τμήματα, τότε είναι αναγκαστικός μονόδρομος η δημιουργία αγροτικών επιμελητηρίων, ένα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, υποστηρίζοντας ως κύρια επιλογή την τοπική ανάπτυξη.

Σήμερα τα επιμελητήρια είναι υποχρεωτικές, αυτοτελείς και ανεξάρτητες ενώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που ασκούν εμπορική δραστηριότητα σε μια ορισμένη περιφέρεια, συνιστούν ΝΠΔΔ και τελούν υπό τη διαχειριστική εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης ως προς τη νομιμότητα των πράξεών τους.

Τα επιμελητήρια έχουν εδραιώσει μια διαρκή συνεργασία με την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς του τόπου με στόχο την οικονομική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουν να αποτελούν βασικό σύμβουλο της εκάστοτε κυβέρνησης σε θέματα εμπορίου, βιομηχανίας και γενικότερα αναπτυξιακής πολιτικής, αποστολή η οποία προσδιορίζεται τόσο από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, όσο και από μια επιτυχημένη πρακτική πολλών δεκαετιών. Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο ρυθμίζεται με τον νόμο 3419/2005.

Με δεδομένο ότι οι νόμοι εκφράζουν την κοινωνική δυναμική μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου και λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη είχαν περιληφθεί τα αγροτικά επιμελητήρια σε προεκλογικά προγράμματα, και μάλιστα σε υπερψηφισθείσες προεκλογικές διακηρύξεις, δημιουργείται η εντύπωση ότι ήδη καθυστέρησε πάρα πολύ η δημιουργία τους.

Τα αγροτικά επιμελητήρια ίσως δεν θα πρέπει να έχουν μέλη μόνο καλλιεργητές, εκτροφείς και κυνηγούς, αλλά και δημιουργούς πολλαπλασιαστικού υλικού και εμπόρους γόνου ή ζώων και ασχολούμενους με «τροφή» γης (λιπάσματα, βιοδιεγέρτες κ.ά.) και με ζωοτροφές, με ασχολούμενους με τα διάφορα επίπεδα μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, με διάφορα μηχανήματα, με υπηρεσίες κ.λπ.

Σαφέστατα δεν πρέπει να εμπλέκονται στα αγροτικά επιμελητήρια τα think tank για την υποστήριξη της ιδιωτικής οικονομικής (όπως το ΙΟΒΕ) ή της κοινωνικής οικονομίας (όπως η ΕΘΕΑΣ).

Μερικά σημεία προσοχής προς συζήτηση και διασαφήνιση είναι η προσδοκώμενη ώθηση (1) στην αγροτική επιχειρηματικότητα και (2) στην αγροτική ανάπτυξη, ποιοι θα μπορούσαν να είναι δυνητικά μέλη των αγροτικών επιμελητηρίων κ.ά.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα τρεις τουλάχιστον δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις: κάθε Τρίτη (21:00, αγρότισσες), κάθε Τετάρτη (12:00, αγροτική επιχειρηματικότητα) και κάθε Παρασκευή (22:00, κυρίως κτηνοτρόφοι). Στις 13/10/21, 12:00, συζητήθηκαν τα αγροτικά επιμελητήρια και στις 15/10/21, στις 20:00, θα συζητηθούν οι αγρότισσες στην τοπική ανάπτυξη.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (69320 94231), γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, υιοθέτησε και προωθεί την πρόταση επιτάχυνσης της δημιουργίας αγροτικών επιμελητηρίων και προσκαλεί όσους θέλουν να προσθέσουν ιδέες για αυτά την Παρασκευή 22/10/21, στις 22:00, στο διαδίκτυο: https://us02web.zoom.us/j/84957537643?pwd=eHlwN2ZUQzFPMU5nbFdTOXpzN01XZz09

Δημήτρης Μιχαηλίδης

 

πηγή φώτο:

Φωτογραφία από Daniel Reche από το Pixabay 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn