kthn18.jpg

 

Μεθάνιο με λάθος μετρήσεις: Το 10% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου που προκαλεί την κλιματική αλλαγή λένε ότι οφείλεται σε αγελάδες και σε άλλα ζώα βιομηχανοποιημένης εκτροφής. Μπορεί να μειωθεί κατά 82% εάν στην εκτροφή περιληφθεί το κόκκινο φύκι (Asparagopsis taxiformis), ενώ ενισχύει την ποσότητα του γάλακτος που παράγεται χωρίς να επηρεάζει τη γεύση του. Έως το τέλος του 2021 θα λειτουργήσει μια φάρμα 200 στρεμμάτων όπου θα καλλιεργείται το κόκκινο φύκι στη Νέα Ζηλανδία (E. Kebreab, Παγκόσμιο Κέντρο Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, World Economic Forum, ecozen.gr, 4/4/21, σ.σ. όλα ήταν ισόρροπα τοπικά, η ανισορροπία –θάνατος– προήλθε από την ισοπεδωτική παγκοσμιοποιημένη ομοιομορφία και την ισοπεδωτική διατροφή με τη σόγια των πολυεθνικών παντού).

Μεθάνιο με σωστό τρόπο μέτρησης: Η κτηνοτροφία, εκτός από πηγή εκπομπών, είναι και μέρος της λύσης, σύμφωνα με τον υπ. ΑΑΤ, καθώς «οι χορτολιβαδικές εκτάσεις μπορούν να απορροφήσουν έως και 2 tn CO2/τόνο βιομάζας, ενώ παράλληλα παράγουν 1,5 tn οξυγόνου. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 35% της γεωργικής έκτασης εντός της Ε.Ε. μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο από τα μηρυκαστικά. Η βελτιωμένη διαχείριση των κοπαδιών, η υγεία και η καλή διαβίωση των ζώων και οι νέες τεχνολογίες σίτισης αποδίδουν ήδη υγιή αποτελέσματα στη μείωση του μεθανίου» (υπ. ΑΑΤ, Σ. Λιβανός, εκδήλωση Μ. Σπυράκη «Στρατηγική Ε.Ε. για μείωση ρύπων μεθανίου», 8/10/21, σ.σ. αφού κατασυκοφάντησαν την κτηνοτροφία, αφού κυνήγησαν τους κτηνοτρόφους, αφού εξύμνησαν τους ακραίους φυτοφάγους, τώρα αναγνωρίζουν σιγά σιγά την κτηνοτροφία ως απαραίτητο συστατικό της ισορροπίας του πλανήτη μας).

Αμπελώνες… υπεύθυνα: Στις ειδήσεις σε όλα τα κανάλια είδαμε στις 10/4/21 καταπληκτικές φωτογραφίες από τους αμπελώνες της Βουργουνδίας, όπου οι Γάλλοι αγρότες τοποθέτησαν φωτιές σε δοχεία με παραφίνη σε τακτά διαστήματα για να μην παγώσουν οι οφθαλμοί και τα βλαστάρια των αμπελιών από τον ξαφνικό παγετό στις 9/4/21. Για τον ίδιο παγετό ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου (25910 22199, 11/4/21) έστειλε επιστολή προς ΕΛΓΑ, βουλευτές, δήμαρχο και περιφέρεια, ζητώντας αποζημίωση από ζημιές από παγετό στους οφθαλμούς και τους καρποφόρους βλαστούς ακτινιδίων κ.λπ. (διακρίνεται μια ουσιαστική διαφοροποίηση στην ετοιμότητα προστασίας των μέσων παραγωγής από τους παραγωγούς, μια διαφορά ανάμεσα σε επιχειρηματίες αγρότες και σε δημοσιοβίωτους επιδοτούμενους εργάτες γης).

Μείωση CO2: Βιομάζα προερχόμενη από ελαιώνες τροφοδοτεί με ενέργεια εργοστάσιο της Heineken στη Χαέν της Ισπανίας σε ποσοστό 100% από ΑΠΕ και σε έναν μεγάλο βαθμό από βιομάζα από τους ελαιώνες της περιοχής. Το εργοστάσιο παραλαμβάνει 6.000 τόνους από υπολείμματα κλαδέματος σε ακτίνα 90 χιλιομέτρων, με την παραγόμενη ενέργεια να συνεισφέρει κατά 70% στις ενεργειακές απαιτήσεις του συμπλέγματος. Το υπόλοιπο 30% θα παράγεται με τη χρήση ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά εγκατεστημένα στην περιοχή. Έτσι μειώνονται οι ρύποι CO2 κατά 4.000 περίπου τόνους σε βάθος χρόνου, που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ενέργειας μιας μικρής πόλης με 6.500 σπίτια. Το εργοστάσιο της Χαέν παράγει 29 εκατ. λίτρα μπίρας ανά έτος από το 1921 και απασχολεί 120 ανθρώπους (heinekenespana.es, olivenews.gr, 6/4/21).

«Άγρια» κλήματα: Η Κοινότητα του Οργανισμού Διατροφής και Περιβάλλοντος «Ηλέσιον» εξορμά για τη διάσωση γηγενών (άγριων) παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου (Vitis vinifera) τον Απρίλιο του 2021. Ήδη συλλέχθηκαν «άγρια» κλήματα της Γκιώνας, της Οίτης και του Κιθαιρώνα. Τώρα αναζητούνται φροντιστές να τα μεγαλώσουν σε γλάστρες και τον Σεπτέμβριο του 2021 να φυτευτούν. Η Κοινότητα «Ηλέσιον» αναζητεί σε Γκιώνα και Οίτη ορεινό κτήμα για να φυτέψει το υλικό ως ένα ορεινό φυτώριο παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου και άλλων δέντρων. Αναζητούνται: διάθεση-κέφι, αυτοκίνητα, κλαδευτήρια, γλάστρες, φτυάρια, τσουβάλια, χρηματικές ενισχύσεις, δωμάτια φιλοξενίας, αγάπη για τη βιοποικιλότητα (Κ. Γιωργάκης, www.helession.com, 8/4/21).

Ανικανότητα, αλλά κανονικά μισθοδοτούμενοι: Ποιος θα πληρώσει περίπου 2 δισ. € ενισχύσεων σε 650.000 Έλληνες αγρότες; Μέχρι τις 15/5/21 έπρεπε να ληφθούν οι αιτήσεις. Μέσα στην ένταση των αγροτικών εργασιών. Το πρόβλημα (καθυστέρηση) ξεκίνησε από τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του τεχνικού συμβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2021. Οι δύο εταιρίες που συμμετείχαν υπέβαλαν δικαστικές προσφυγές. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέθεσε απευθείας. Έγινε προσφυγή από την άλλη με δικάσιμο στις 24/4/21 (πρώτα ο Θεός) και απαγορεύτηκε οποιαδήποτε ενέργεια (agrocapital.gr, 12/4/21, σ.σ. «Γολγοθάς» από τη διαχρονική ανικανότητα της Αρχής Πληρωμής-ΟΠΕΚΕΠΕ να διαχειριστεί άμεμπτα τα χρήματα των φορολογουμένων, που ίσως υποκρύπτει συναλλαγές και εξαρτήσεις).

Βρόχινο νερό: Για μία ακόμα φορά ευχαριστούμε τον κ. Κώστα Τάτση για το εξαιρετικό άρθρο «Πώς διαχειριζόμαστε το βρόχινο νερό – Τι γινόταν στα αρχαία χρόνια» (12/4/21, https://biokipos.blogspot.com/2021/04/blog-post.html), που βρήκα στην ΠΕΕΓΕΠ. Πρόκειται για βιώσιμα συστήματα αποστράγγισης (SuDS) βρόχινων νερών, που λαμβάνουν υπόψη την ποσότητα των όμβριων (πλημμύρα), την ποιότητα των υδάτων (ρύπανση), τη βιοποικιλότητα (φυτά και άγρια ζωή) και την κατασκευή τους (εμφάνιση και αίσθηση).

Δασικοί χάρτες, πολιτική και ΣΕΚ: Περίεργες δηλώσεις υπέρ των δασικών, αφήνοντας ακάλυπτους τους κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα, από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (9/4/21) σε σχέση με τους δασικούς χάρτες. Ο ΣΕΚ λέει ότι πρόβλημα υφίσταται μόνο (!) σε Κρήτη, Ιόνια, Δωδεκάνησα και Πελοπόννησο. Προφανώς διότι μόνο εκεί υπάρχει το «τεκμήριο ιδιοκτησίας» (Ν. 998/79, άρθρο 67, παρ. 2), δηλαδή σε Κρήτη, Ιόνια, Δωδεκάνησα και Μάνη. Έτσι όμως αφήνει ακάλυπτους όλους τους κτηνοτρόφους σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, που έχουν εκβληθεί από τους βοσκότοπους με μια αμφισβητήσιμη απλή μετονομασία των βοσκοτόπων σε δάση από δασικούς.

Πλήρης κάλυψη από δάση: Η έκταση που καταλαμβάνουν οι ελληνικοί δασικοί χάρτες υπερβαίνει το 70%, ενώ οι χάρτες που έχει η Ε.Ε. για την Ελλάδα δείχνουν περίπου 50% δασοκάλυψη και ότι ο μέσος όρος δασοκάλυψης της Ευρώπης (αν αυτό σημαίνει κάτι στατιστικό) ανέρχεται σε 34%. Στο 34% περιλαμβάνονται και οι βόρειες χώρες με τεράστια δασοκάλυψη, ενώ στη Γερμανία η δασοκάλυψη ανέρχεται σε 29,84%! Η Ε.Ε. έχει συντάξει τους δασικούς χάρτες για κάθε κράτος (και για την Ελλάδα) με βάση την αποδεκτή από την Ε.Ε. έννοια «Ως δάσος νοείται μια χερσαία έκταση με συγκόμιση (ή ισοδύναμη πυκνότητα κορμών) άνω του 10% και επιφάνεια μεγαλύτερη από 0,5 εκτάριο. Τα δέντρα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότατα να φτάσουν σε ύψος τουλάχιστον 5 μέτρων κατά την ωριμότητα επιτόπου». Η διαφορά του 70% με το 50% είναι απαράδεκτη για την εκλεγμένη διαχρονική πολιτική ηγεσία της Ελλάδος και απολύτως αντιεπιστημονική προσέγγιση για όλους τους επιστημονικούς συλλόγους και τα επιστημονικά ιδρύματά της.

«Διεφθαρμένοι»: Η περίεργη αυτή διαφορά 70% -50% επιτρέπει συμπολίτες μας, οι οποίοι έπαυσαν να έχουν ιδιαιτέρως μεγάλες εξαρτήσεις, όπως είναι οι συνταξιούχοι, αλλά και παλαιοί πολιτικοί, να δηλώνουν: «Ο κλάδος των δασικών είναι διεφθαρμένος κατά 90%» και ότι «οι δασικοί μάχονται για ίδιον όφελος» και ότι «οι δασικοί μάχονται διότι θα χάσουν τη μάσα» (Κων. Μητσοτάκης, 26/2/06).

Ως Καλαμαριώτης: Η κρατικοδίαιτη νομενκλατούρα, με την αναποτελεσματική πολιτική ελίτ και τους εθνομηδενιστές μπαχαλάκηδες, αφού χρεοκόπησαν την ελληνική οικονομία, ξεπουλάνε ό,τι υπάρχει, για να επιβιώσει ένα διεφθαρμένο σύστημα που λειτουργεί ως συντεχνία, με μόνους χαμένους τους Έλληνες και την Ελλάδα. Πρώτα έδωσαν τα καταγεγραμμένα. Μετά προσπαθούν να καταγράψουν τα δάση. Τώρα η είδηση είναι ότι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προχωρά σε δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό για να παραχωρηθεί το ιστορικό «Παλατάκι» στο Καραμπουρνάκι της Καλαμαριάς σε ιδιώτη για μακροχρόνια «αξιοποίηση» (Δ.Β. Καραμπουρούνης, politispress.gr, 14/4/21).

Κλουβιά: Την Πέμπτη 15/4/21, στις 10:00, οργανώθηκε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών «End the Cage Age» για να απαγορευτεί η εκτροφή ζώων σε κλουβιά. Από την πρωτοβουλία ήταν η κα Όλγα Κίκου και Leopoldine Charbonneaux, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησε η κα Στέλλα Κυριακίδου, την ΕΟΚΕ η κα Kerli Ats, την Επιτροπή Περιφερειών ο κ. Guillaume Cros και από την DGAGRI ο επίτροπος Γεωργίας κ. Janusz Wojciechowski. Η κοινωνία των πολιτών έχει άποψη για κάθε ένα θέμα. Οι αγρότες αντικειμενικά έχουν τον χρόνο και τις δυνατότητες να ασχολούνται με κάθε θέμα που κάποιος πολίτης θέλει να θέσει εκεί στα πολύγλωσσα και κλιματιζόμενα γραφεία; Και πότε θα καταργηθούν τα κλουβιά; Και ποιος θα ταΐζει τα ζώα και με ποια ποιότητα ζωής του κτηνοτρόφου; Τα «κλουβιά» και η ποιότητα ζωής του κτηνοτρόφου πότε θα συζητηθεί ή θα εξασφαλιστεί η ευζωία των ζώων ακόμα κι αν η ευζωία των κτηνοτρόφων δεν έχει εξασφαλιστεί;

Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

πηγή φώτο:

https://www.freepik.com/free-photo/herd-sheep-grazing-pasture-during-daytime_11061862.htm#page=1&query=farm%20with%20lambs&position=4&from_view=search

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn