mih29.jpg

Εσώρουχα: Μια απίστευτη μόδα έχει εξαπλωθεί από την Καλιφόρνια έως τον Ατλαντικό και έως τα βοσκοτόπια της Σκωτίας. Αγρότες θάβουν τα εσώρουχά τους στα χωράφια τους. Είναι ένας απλός τρόπος για να ελέγξουν την ποιότητα του εδάφους τους. Ξεκίνησε από το California Farmers Guild ως «Soil My Undies Challenge», που έλεγε: Θάψτε 100% βαμβακερά εσώρουχα στα χωράφια για δύο μήνες. Όσο χειρότερα είναι όταν τα ξεθάψετε, τόσο πιο υγιές και δυνατό είναι το χώμα των χωραφιών σας (Ιούλ. 2020). Το Συμβούλιο Ανάπτυξης Γεωργίας & Κηπουρικής Αγγλίας και το Quality Meat Scotland παροτρύνουν τους αγρότες να χρησιμοποιούν τα βαμβακερά εσώρουχά τους για να ελέγχουν το έδαφος. Η Soil My Undies Challenge απευθύνεται και σε κτηνοτρόφους, γιατί όσο πιο υγιές είναι το έδαφος, αναπτύσσεται χορτάρι και η παραγωγή σε πρόβατα και βόειο κρέας θα είναι πιο θρεπτική και υγιεινή (cibum.gr, odialogos.gr, 15/5/21).

Μέλισσες: 20 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, για να μας θυμίζει τα οφέλη των μελισσών και των προϊόντων τους στον άνθρωπο και τον ρόλο των μελισσών ως επικονιαστών. Το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται απολύτως από τις μέλισσες. Τα 71/100 από τα είδη καλλιεργειών, που παράγουν το 90% της τροφής μας, επικονιάζονται από τις μέλισσες. Στην Ευρώπη 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στις μέλισσες. Οι μέλισσες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, της βιοποικιλότητας και βοηθούν στη μείωση της ρύπανσης (Νίκος Κατσαρός, π. πρόεδρος ΕΦΕΤ).

Ευημερία ζώων: Η Αγγλία θα εκδώσει μια σειρά μέτρων για την ευημερία των ζώων, μια εκ των οποίων θα είναι η απαγόρευση των εξαγωγών ζώων, καθώς και η απαγόρευση κυνηγετικών τροπαίων. Συμπεριλαμβάνει και το νομοσχέδιο που αναφέρεται στα συναισθήματα των ζώων και θα καλύπτει ζώα εκτροφής και κατοικίδια. Επίσης, θα περιλαμβάνει προστατευτικές συνθήκες για τα ζώα σε άλλες χώρες μέσω απαγορεύσεων για ελεφαντόδοντο, πτερύγια καρχαρία και ίσως στο φουά γκρα (σ.σ. πόλεμος Αγγλίας-Γαλλίας) (in.gr, texnologosgeoponos.gr, 17/5/21, σ.σ. οι κτηνοτρόφοι οικογενειακών εκμεταλλεύσεων αγαπούν όλα τα μέλη της ευρύτερης «οικογένειάς» τους, με τα οποία μοιράζονται τη ζωή τους. Ίσως εκεί σε άλλες χώρες με τη νόμιμη κτηνοβασία και τη λατρεία στο χρήμα να απαιτούνται νόμοι και για τα συναισθήματα…).

Συνδεδεμένες: Συνδεδεμένες ενισχύσεις για το κρέας των αιγοπροβάτων (10,53 €/επιλέξιμο ζώο) και των βοοειδών (140,8 €/επιλέξιμο ζώο) υπέγραψε ο υπΑΑΤ και η υφυπΑΑΤ (17/5/21).

Τουρισμός: Η Ελλάδα στην 25η θέση ανταγωνιστικότητας από τις 140 χώρες στην κατάταξη του Παγκόσμιου Τουριστικού-Ταξιδιωτικού Δείκτη. Αλλά η Κρήτη είναι 250η σε 263 περιφέρειες, τα Ιόνια 256/263, το Νότ. Αιγαίο 259/263 και το Βόρ. Αιγαίο 268/268, δηλαδή στις τελευταίες θέσεις από άποψη ανταγωνιστικότητας στο σύνολο των ευρωπαϊκών περιφερειών που στηρίζονται κατεξοχήν στον τουρισμό (CompeteGR, δρ Β. Κουσία, Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας Ελλάδας, 17/5/21, σ.σ. οι περιφέρειες της Ελλάδος που εξαρτώνται κατά 95% από τον τουρισμό είναι τελευταίες σε ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν. Κάτι πάει πάρα πλου στραβά).

Καθαροί λογαριασμοί: Οι καταναλωτές ζητούν την απόσχιση των χρεώσεων υπέρ τρίτων στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος (δημοτικά τέλη/δημοτικός φόρος/Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ΕΡΤ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, Ειδικό Τέλος 5‰ υπέρ των τελωνειακών υπαλλήλων). Καθώς και το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων για την ενίσχυση της παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας/ΑΠΕ και ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, τους πολύτεκνους και το κοινωνικό τιμολόγιο). Το 96,3% σε έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ (15/3-15/5/21) απάντησαν ότι επιθυμούν «καθαρούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος» (ΕΚΠΟΙΖΩ 19/5/21).

Αυθεντικά. Το πρόγραμμα «Μικροί θησαυροί της Ευρώπης» για τα αυθεντικά ΠΟΠ & ΠΓΕ προϊόντα των συνεταιρισμών κάθε τόπου τρέχει η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο κ. Σ. Λιβανός χαρακτήρισε την πρωτοβουλία σημαντική, καθώς «σε αυτή συναντώνται δύο βασικοί άξονες της πολιτικής μας στο ΥπΑΑΤ, τα ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα και οι συνεταιρισμοί. Τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ της χώρας μας αποτελούν έναν μικρό θησαυρό. Ενσωματώνουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τόπου μας, του πολιτισμού μας και των παραδόσεων της ελληνικής υπαίθρου, αποτελώντας μια μοναδική διατροφική παρακαταθήκη» (https://mikroithisavroi.eu/to-programma/, 19/5/21).

Τοπική αγορά: Καμπάνια επικοινωνίας για τη στήριξη της τοπικής αγοράς «Τώρα που η αγορά ξανανοίγει, ας στηρίξουμε όσους περιμένουν να μας καλωσορίσουν με το όνομά μας. Κάνουμε τις αγορές μας στα καταστήματα των νησιών μας και βοηθάμε ώστε την επόμενη μέρα να είμαστε όλοι εδώ». Αυτό είναι το μήνυμα της καμπάνιας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης και τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων του κάθε τόπου-νησιού (atlantea.news, 19/5/21).

Όραμα Υπαίθρου: Στις 29/5/21 η Συνεργατική Κοινωνία οργάνωσε συζήτηση των Δημήτρη Μιχαηλίδη, Μάγδας Κοντογιάννη και Τζέννυ Γκιουγκή για «το Όραμα της Υπαίθρου για το 2040», ώστε να προσανατολιστούμε για την Κοινή Γεωργική Πολιτική 2021-2027.

Πληθυσμιακά: Σύμφωνα με τη Eurostat, αναμένεται έως το 2050 αύξηση του πληθυσμού στις αστικές περιοχές (+5%) και μείωση (-10%) στις αγροτικές. Στην Ελλάδα προβλέπεται ότι ο συνολικός αστικός πληθυσμός θα μειωθεί κατά -16,7% και ο αγροτικός θα μειωθεί κατά -9% (neapaseges.gr, 20/5/21).

Ελληνικά: «Η φιλοξενία και η ελληνική διατροφή πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Ο ΕΟΤ θέλουμε να αποτελεί για την προβολή της Ελλάδας τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα αυθεντικά ελληνικά τοπικά προϊόντα και στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες που τα προτιμούν. Δημιουργούμε ένα ευρύ πεδίο συνεργείων, με τον ΕΟΤ αρωγό ως εθνική πύλη της χώρας μας προς το εξωτερικό» (Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη σύνδεση της Οικονομίας της Φιλοξενίας με την Οικονομία της Παραγωγής, Α. Γκερέκου, πρόεδρος ΕΟΤ, Delphi Economic Forum 2021, 15/5/21).

Εισβολείς: Φυτά-εισβολείς! Τα πιθανά μελλοντικά ζιζάνια. Τα αγροοικοσυστήματα δεν είναι στατικά αλλά δυναμικά, αφού παρατηρούνται αλλαγές στους ζιζανιοπληθυσμούς με την εξαφάνιση κάποιων ζιζανίων και την είσοδο-εμφάνιση άλλων φυτικών ειδών. Αυτά τα άλλα φυτικά είδη ενδέχεται να είναι ζιζάνια από ένα άλλο αγροοικοσύστημα ή να είναι αυτοφυή σε μια άλλη βιογεωγραφική περιοχή χώρας ή ηπείρου. Αυτά αναφέρονται ως φυτά-εισβολείς. Τα φυτά-εισβολείς ζημιώνουν σοβαρά τα φυσικά οικοσυστήματα. Η έρευνα έως τώρα έχει δείξει ότι αρκετά από τα φυτά-εισβολείς με τον χρόνο γίνονται ζιζάνια-εισβολείς και ορισμένα από αυτά στη συνέχεια επιβλαβή ζιζάνια (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθ. Π. Χ. Λόλα, www.e-ea.gr, 11/5/21, σ.σ. κατά απόλυτη αναλογία τα ίδια υφίστανται σε κάθε οικοσύστημα: φυτών, ζώων ή ανθρώπων).

Πλαστικά: Είκοσι εταιρίες (πολυεθνικές ή κρατικές) σε όλο τον κόσμο ευθύνονται για το 55% των πλαστικών αποβλήτων παγκοσμίως, αποκάλυψε το Plastic Waste Makers. Πρόκειται για μάσκες προσώπου, πλαστικές σακούλες ή φιάλες. Η ExxonMobil και η Αυστραλία έχουν την πρώτη θέση στον κατάλογο για την παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων μίας χρήσης κατά κεφαλήν. Προπορεύεται ακόμα και από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και τη Βρετανία. Η Dow (ΗΠΑ) δημιούργησε 5,5 εκατ. tn πλαστικών αποβλήτων και μετά είναι η Sinopec (Κίνα) με 5,3 εκατ. tn. Η παραγωγή πλαστικών χρηματοδοτείται από Barclays, HSBC, Bank of America, Citigroup & JPMorgan Chase. Μέχρι το 2050 το πλαστικό αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 5%-10% των εκπομπών CΟ2 («The Guardian», ecozen.gr, 18/5/21).

Ψηφιακά: Οι συνθήκες αβεβαιότητας που συντηρεί εδώ και καιρό η πανδημία επιταχύνουν τις νέες μορφές επικοινωνίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ωστόσο κάνουν δύσκολη την αποτύπωση αυτών των αλλαγών στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, μη εξαιρουμένου και του τομέα της αγροτικής παραγωγής. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι αυτό τον καιρό «υποχωρούν τα τείχη» που έκαναν δύσκολη τη συνεργασία ανάμεσα στους επιμέρους κλάδους στήριξης της αγροτικής παραγωγής και διαχείρισης – διάθεσης των αγροτικών προϊόντων. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα (ψηφιακή τεχνολογία) διευκολύνουν τις διεργασίες. Αυτό που χρειάζεται είναι συνεχής αξιολόγηση των νέων δεδομένων, κατάλληλος σχεδιασμός και κοινή προσέγγιση των νέων παραμέτρων, με στόχο την επιτυχή ενσωμάτωση όλων αυτών των αλλαγών στο περιβάλλον της ελληνικής γεωργίας (Ι. Πανάγος, agronews.gr, 21/5/21, σ.σ. όποιος δεν ενσωματώνει τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή [γραμμωτός κώδικας, παραγγελιοληψία, διακίνηση, logistics κτλ.] είναι χαμένος).

Δημήτρης Μιχαηλίδης

πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/background'>Background photo created by jcomp - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn