dec15agronea.jpg

Αγροτουρισμός. Το 86% των τουριστών στη «Χερσόνησο των Απεννίνων» στην Ιταλία θα εστιάσει στο φαγητό και το κρασί στις διακοπές το 2021, ενώ το 59% έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για διαμονή σε αγροκτήματα και αγροτουριστικά καταλύματα. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι καταγράφεται ενίσχυση στο τουριστικό ενδιαφέρον γύρω από το παραδοσιακό τρόφιμο, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως «οι αγροτικές διακοπές θα μονοπωλήσουν φέτος». Ιταλική εθνική υπηρεσία τουρισμού. agronews,gr, 2/6/2021.

Wikifarmer. Η ελληνική startup wikifarmer ξεκίνησε τη διεθνή της πορεία το 2018 ως το «Wikipedia του Αγροτικού Τομέα», όπως την είπε ο F.A.O. (Food & Agriculture Organization) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και γρήγορα εξελίχθηκε σε μια διεθνή πλατφόρμα υψηλών προδιαγραφών, όπου παραγωγοί και αγρότες μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους κατευθείαν σε επιχειρήσεις. wikifarmer.com, tornosnews.gr, 31/5/2021.

Παραγωγοί vs μεταποιητές. Όλα ξεκινάνε από την παραγωγή: το ιερό γάλα, το όσιο κρέας. Αυτό το μυστικό παραγωγής το ξέρουν και το μπορούν λίγοι, εξ ου και οι πιο παραμελημένοι είναι οι παραγωγοί. Διάσημοι και προβεβλημένοι είναι οι μεταποιητές, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν η μεταποίηση είναι φίλος ή εχθρός της εγχώριας παραγωγής, της ελληνικής πρώτης ύλης. Ο υπουργός μιλά μόνο με ή/και για τα προϊόντα. Ο υπουργός δε μιλά με την ψυχή της τροφής, που είναι οι αγρότες-παραγωγοί πραγματικού πλούτου (Γιάννης Σκούφος, Δημήτρης Γαλαμάτης, Δημήτρης Μιχαηλίδης), facebook, 29/5/2021.

Rural-urban, αγροτικό-αστικό: Το έργο στα πλαίσια του προγράμματος URBACT 3 που ολοκλήρωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης από το 2018-2021 και έφερε πέντε δημοτικούς αστικούς κήπους τους οποίους διαχειρίζονται οι κάτοικοι της περιοχής. Το πρόγραμμα στοχεύει στην «εισχώρηση της φύσης μέσα στην πόλη με τη μορφή παραγωγικών, βρώσιμων τοπίων. Στην πρακτική της καλλιέργειας εντός αστικού ιστού». Επίσης επιχειρεί να συμβάλει στην οικοδόμηση κοινοτήτων ενεργών πολιτών. Δ. Λαζόπουλος. makthes.gr, 25/5/2021. (σ.σ. Φυσικό περιβάλλον μέσα σε «γυάλα» αλλά, έστω και έτσι, είναι κάτι. Πάρα πολύ λίγο, αλλά κάτι. Ενώ παράλληλα εκεί όπου υπήρχε και υπάρχει ακόμα κάποιο ψήγμα της φύσης ανάμεσα στα τσιμέντα του αστικού ιστού, «σκοτώνουν» ή «εκποιούν» τους αγρότες…)

Επιτραπέζια ελιά. Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Η επιτραπέζια ελιά και ο βιολειτουργικός της ρόλος», του ομότ. καθηγ. Α. Κυριτσάκη, με ISBN 978-618-00-2979-6. Τα συστατικά της επιτραπέζιας ελιάς είναι μοναδικά και την καθιστούν ένα σπουδαίο «βιολειτουργικό τρόφιμο». Στο βιβλίο μπορεί να βρει κάποιος τεχνικές επεξεργασίας της επιτραπέζιας ελιάς, μεθοδολογία οργανοληπτικής αξιολόγησής της και τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για τον ρόλο της ως σπουδαίας πηγής πολυφαινολών.

«Διαδικτυακό συλλαλητήριο» σε Facebook & Twitter στις 14/6/2021 διέδωσε ευρέως το μήνυμα: «Ban live exports». «Να σταματήσουν οι εξαγωγές ζωντανών ζώων» είπαν το 2020 πολλές χιλιάδες ακτιβιστές από 37 χώρες για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με αυτό το φρικτό εμπόριο.

Φυτοφάρμακα είναι τα: εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, τρωκτικοκτόνα, μαλακιοκτόνα, συντηρητικά ξύλου και άλλες ουσίες για τον έλεγχο των παρασίτων. Τα φυτοφάρμακα περιλαμβάνουν επίσης ρυθμιστές ανάπτυξης φυτών, αποφυλλωτικά και αποξηραντικά. Ο FAO προωθεί την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παρασίτων (IPM) για βιώσιμη προστασία των καλλιεργειών. Η IPM δίνει έμφαση στην ανάπτυξη μιας υγιούς καλλιέργειας με τη μικρότερη δυνατή διαταραχή στα αγρο-οικοσυστήματα και ενθαρρύνει τους φυσικούς μηχανισμούς ελέγχου ανεπιθύμητων. Συνδυάζει τις παραδοσιακές ή τοπικές γνώσεις με τη σύγχρονη τεχνολογία και περιορίζει τη χρήση φυτοφαρμάκων, ενώ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες τα φυτοφάρμακα γίνονται απαραίτητα ως έσχατη λύση όταν δεν υπάρχουν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις. in.gr, 16/5/2021 (σ.σ. Όταν δολοφονείς-σκοτώνεις κάποιον κρίκο της αλυσίδας, τα θηράματα θα αυξηθούν καταστροφικά και οι θηρευτές θα λιμοκτονήσουν ή θα φάνε άλλα -ίσως- χρήσιμα…)

Η ανάγνωση αυξάνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Η γραπτή λέξη διεγείρει το μυαλό μας για να δημιουργήσουμε εικόνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οπτική απεικόνιση απλώς προγραμματίζεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αναγνωρίζουμε φωτογραφίες αντικειμένων πολύ πιο γρήγορα όταν απλά διαβάζουμε μια πρόταση που περιγράφει την εμφάνιση του αντικειμένου. Βασικά, όταν διαβάζουμε μια πρόταση, το μυαλό μας θα εμφανίζει αυτόματα εικόνες. Ακόμα και χωρίς να προσπαθούμε. timesnews.gr, 16/5/2021.

Ανταγωνιστικότητα. «Ο τουρισμός είναι ο κάθε τόπος ξεχωριστά, είναι η θάλασσα, η διατροφή, η εμπειρία του τόπου, είναι η τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, η χωροταξία, η φέρουσα ικανότητα του κάθε τόπου και η διαχείριση αποβλήτων, είναι η βιοποικιλότητα, η εποχικότητα, ο σεβασμός στη ζωή, στους κατοίκους και στον πολιτισμό. Είναι η ώρα να προσθέσουμε στους δείκτες των μετρήσεων των αποτελεσμάτων και άλλους δείκτες, που θα μετράνε τις επιπτώσεις και με ποιον τρόπο διορθώνουμε αυτές τις επιπτώσεις για να κάνουμε τη διαφορά και να επαναπροσδιορίσουμε τι μας κάνει πραγματικά ανταγωνιστικούς. Η σύνδεση της οικονομίας της φιλοξενίας με την τοπική παραγωγή είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα!» Α. Γκερέκου, πρόεδρος ΕΟΤ, Regional Growth Conference. Αειφορία στον τουρισμό. 5/6/2021.

Αγροτικό δυστύχημα: Μοιραίες στάθηκαν οι αγροτικές εργασίες για έναν 88χρονο στο Βελβεντό Κοζάνης, ο οποίος καταπλακώθηκε από γεωργικό ανελκυστήρα-φρέζα κατά τις βραδινές ώρες και βρήκε τραγικό θάνατο. Δ. Αμαραντίδου. ertnews.gr, imathiotikigi.gr, 3/6/2021.

Χαλάζι. Οι χαλαζοπτώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, καθώς σχετικά ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη βρίσκουν συχνά δίοδο προς τα νότια και, σε συνδυασμό με την έντονη θέρμανση του εδάφους αυτή την περίοδο, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας. Με κατάλληλες ποσότητες υγρασίας, η αστάθεια οδηγεί συχνά σε εκδήλωση καταιγίδων, μερικές από τις οποίες παράγουν χαλάζι. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr ξεκίνησε από το 2020 την προσπάθεια προγνώσεων για το χαλάζι. Το meteo είναι σε θέση να προβλέπει το μέγιστο μέγεθος του χαλαζιού που πρόκειται να πλήξει μια περιοχή μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Meteopedia, ΕΑΑ/meteo.gr. atlantea.news, 7/6/2021.

ΚΓΠ-CAP. «Η ΚΓΠ πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία και όχι σκληρό γραφειοκρατικό σύστημα χωρίς ουσιαστικά κίνητρα για τον αγροτικό κόσμο. Πρέπει να αποτελεί μοχλό εισδοχής νέων ανθρώπων στη γεωργία και όχι αποτροπή». Σ. Λιβανός, Υπουργός ΑΑΤ, Λισσαβόνα, συμβούλιο υπουργών Γεωργίας-Αλιείας ΕΕ, 15/6/2021. (σ.σ. Τα λόγια τα μεγάλα. Για την είσοδο στα αγροτικά επαγγέλματα, η Ελλάδα εφαρμόζει μοναδικά αποτρεπτικά προ-απαιτούμενα. Π.χ., για να κάνεις οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα από το ΕΣΠΑ, απλά κάνεις μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσκομίσεις όλα τα χαρτιά τής «υπό ίδρυση» νέας επιχείρησης.)

Φοράμε μάσκες, κρατάμε αποστάσεις, όχι διότι κυκλοφορεί και μεταλλάσσεται ΕΝΑΣ ιός (Covid-19) αλλά διότι κυκλοφορούν ΠΟΛΛΟΙ «μεταλλαγμένοι» ανόητοι («ηλίθιοι»;) και τώρα προστέθηκαν και οι εξ επιλογής υποψήφιοι «δολοφόνοι» μου, με την ανεξέλεγκτη επιτάχυνση διασποράς του ιού, και μάλιστα προκλητικά και αντικοινωνικά, διαδηλώνοντάς το με κορονοπάρτι. Οι περίεργες αυτές δραστηριότητες επιτρέπουν να σκεφθεί κάποιος ότι ίσως γίνονται συνωμοτικές ενέργειες για να καταστραφεί η οικονομία μας (τώρα τουρισμός, τον Οκτώβριο όλη) και να καταρρεύσει το όποιο κράτος. Πιθανές οριακές σκέψεις, για σίγουρους ηλίθιους... 6-6-2021.

Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά την covid-19 και μπορεί να προστατεύσει έναντι της λοίμωξης από τον κορονοϊό που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Ο ιός του κρυολογήματος πυροδοτεί την ενεργοποίηση γονιδίων, τα οποία με τη σειρά τους κινητοποιούν άμεσα τη δράση των ιντερφερονών, μορίων του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να «φρενάρουν» την αναπαραγωγή του κορονοϊού SARS-CoV-2 μέσα στους ιστούς των αεραγωγών που έχουν μολυνθεί από τον ρινοϊό. Ένας τρόπος είναι η χορήγηση ιντερφερονών, που βρίσκονται ήδη σε μορφή φαρμάκου. Καθηγ. Έλεν Φόξμαν, Πανεπιστήμιο Γέιλ. Journal of Experimental Medicine. makthes.gr, 15/6/2021. (σ.σ. Tελικά αποδεικνύεται ότι η απόλυτη αποστείρωση δε βοηθά στην επιβίωση.)

Η περιφέρεια Emilia-Romagna στη βορειοκεντρική Ιταλία διαθέτει 10.640.000 στρέμματα τα οποία φροντίζουν 64.480 αγρότες. Συνολικά στην αγροδιατροφή απασχολούνται 310.000 αγρότες και παράγουν αγροτικά προϊόντα αξίας 24 δις € ετησίως. Agrifood Clust-ER, M. Foschini. AgriDiverCluster, 17/6/2021. (σ.σ. Σε όλη την Ελλάδα, αν θυμάμαι καλά, μιλάμε για 34.000.000 στρέμματα καλλιεργειών και 14.000.000 στρέμματα βοσκοτόπων ή και επιπλέον 11.000.000 στρέμματα βοσκών [μετά την ερμηνεία του 2017!], τα οποία, λένε, καλλιεργούν 750.000 αγρότες [ΟΣΔΕ] και παράγουν αγροτικά προϊόντα αξίας 9 δις € ετησίως σε όλη την Ελλάδα. Κάτι πάει τελείως στραβά και μη βιώσιμα στην Ελλάδα μας.)

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης

 

πηγή φώτο;

<a href='https://www.freepik.com/photos/flower'>Flower photo created by bristekjegor - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn