lezada_2.jpg

 

Καταναλωτές. Η πρωτοβουλία «Η Μάρκα Του Καταναλωτή» προσκλήθηκε να παρουσιάσει το έργο της και τις αξίες της στον ΟΗΕ (Νέα Υόρκη) τον Σεπτ. 2021. «Αλλάζουμε ζωές, στηρίζουμε συνανθρώπους μας, όχι μόνο με τη στήριξη στους παραγωγούς, αλλά και με τον άμεσο θετικό αντίκτυπο και στους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας (κοινωνία, περιβάλλον, οικονομία). Είμαστε απλοί καταναλωτές που θελήσαμε να πάρουμε τον έλεγχο της κατανάλωσής μας, προσφέροντας αξιοπρεπή αμοιβή στους παραγωγούς, διαμορφώνοντας θετικές πρακτικές για την υγεία μας, το περιβάλλον, την ευζωία, επηρεάζοντας την κοινωνία και τον τόπο μας. Σε 10 χώρες οι καταναλωτές αλλάζουμε τον κόσμο με την υπεύθυνη κατανάλωση και τώρα θα βοηθήσουμε καταναλωτές και σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο» (https://www.imarkatoukatanaloti.gr).

Τυτώ. Η Tυτώ είναι ένα όμορφο πουλί που ακολουθεί αυστηρή διατροφή με τρωκτικά. ΤΥΤΩ ονομάστηκε πρόγραμμα στη Θεσσαλία για τον φυσικό έλεγχο στο χωράφι των επιβλαβών τρωκτικών, και έτσι προστατεύει την αγροτική παραγωγή από τις ζημιές που μπορεί να τις προκαλέσουν τα τρωκτικά χωρίς να απειλεί τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Η Tυτώ, «φίλος του αγρότη», είναι νυκτόβιο αρπακτικό, ένας δυναμικός και ιδιαίτερα αποτελεσματικός κυνηγός με λεία σχεδόν αποκλειστικά τα τρωκτικά και αξίζει να «γνωριστεί» με τους Θεσσαλούς αγρότες (Δρ Β. Μποντζώρλος, ΕΡΤ3, larissanet.gr, texnologosgeoponos.gr, 1/7/21).

1821. Τι φαγητά έτρωγαν συνήθως οι Έλληνες την περίοδο της Επανάστασης του 1821; Οι άνθρωποι της εποχής είχαν κύριο μέλημα την επιβίωσή τους. Ο πληθυσμός έτρωγε ό,τι έβρισκε, ό,τι γλίτωνε από επιδρομές και λεηλασίες και ό,τι μπορούσε να του χαρίσει η φύση, αναπτύσσοντας ευφυείς τεχνικές για να μπορέσει να συντηρήσει τα όποια τρόφιμα είχε στην κατοχή του για να επιβιώσει. Τα όσπρια, τα χόρτα, το σιτάρι, τα λαχανικά, οι ελιές και λίγα γαλακτοκομικά ήταν η βάση της διατροφής των Ελλήνων. Το κρέας ήταν και παρέμεινε για πολύ καιρό εξαιρετικά σπάνιο (Ν Φωτιάδης, Α. Αντωνιάδης, my1821.gr, 26/4/21).

Αλευροσκώληκες. Με απόφαση της Ε.Ε. (1/6/21), οι αλευροσκώληκες έγιναν το πρώτο έντομο που μπορούν να καταναλώνουν ως τρόφιμο (!) οι Ευρωπαίοι. Οι καταναλωτές θα ξέρουν από τη σαφή επισήμανση για το ακριβές περιεχόμενο των τροφίμων τους. Τα έντομα είναι σε αφθονία στον πλανήτη μας, διαθέτουν υψηλές πρωτεϊνικές και θρεπτικές ιδιότητες και ευθύνονται για λιγότερο από το 1% του αποτυπώματος άνθρακα του ζωικού κεφαλαίου. Αποτελούν λοιπόν την ιδανική εναλλακτική διατροφική επιλογή για μια υγιεινή και βιώσιμη δίαιτα. Συμβάλλουν έτσι όχι μόνο στην υγεία μας αλλά και στην υγεία του περιβάλλοντος και επομένως στο ίδιο μας το μέλλον. Πάνω από 1.900 είδη εντόμων έχουν χρησιμοποιηθεί ως τροφή παγκοσμίως (FAO). Όπως και για τους αλευροσκώληκες, η Επιτροπή έχει λάβει αρκετές αιτήσεις για την έγκριση άλλων εντόμων, όπως οι προνύμφες Alphitobius diaperinus (μικρό σκαθάρι των αλεύρων), Gryllodes sigillatus (τροπικός οικοδίαιτος γρύλος), Acheta domesticus (οικοδίαιτος γρύλος ή τριζόνι), Locusta migratoria (αποδημητική ακρίδα) και προνύμφες Hermetia illucens (μαύρη μύγα των απορριμμάτων) (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 20/6/21).

Τα τρόφιμα το 1821. Το κρασί χαρίζει φυσικά μέσα συντήρησης, όπως το ξίδι ή η οινολάσπη, για να διατηρηθούν αλλαντικά, όπως το απάκι, λουκάνικα, τσιγαρίδες. Έφτιαχναν τουρσιά από λαχανικά σε ξύδι, συντηρούσαν διάφορα ψάρια, αλλά και τυριά χωμένα στην οινολάσπη. Πάστωναν με αλάτι, τύλιγαν κυρίως το κρέας και τα ψάρια, αλλά χρησιμοποιούσαν και βότανα με αντισηπτικές ιδιότητες. Κάπνιζαν στη φλόγα των τζακιών διάφορα κομμάτια κρεάτων ή ψαριών, ακόμα και τυριών. Όσα νοικοκυριά είχαν χώρους ευάερους, σκιώδεις και δροσερούς είχαν κρεμασμένα στο πέρασμα του αέρα κάθε λογής τρόφιμα για να τα αφυδατώσουν απ’ έξω ώστε να μην αλλοιώνονται (Ν. Φωτιάδης, Α. Αντωνιάδης, my1821.gr, 26/4/21).

Κλουβιά. Κατάργηση των κλουβιών για εκτρεφόμενα ζώα θα προτείνει η Κομισιόν μέχρι το 2023. «Τα κλουβιά προκαλούν αβάσταχτη δυστυχία σε τεράστιο αριθμό παραγωγικών ζώων κάθε χρόνο. Επιβάλλουν στα ζώα οδυνηρές συνθήκες διαβίωσης και δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό, καθώς υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις χωρίς κλουβιά και με καλύτερη μεταχείριση των ζώων» (meatnews.gr, 30/6/21, σ.σ. και αφού στέρησαν τις αυλές και τους βοσκοτόπους από την κτηνοτροφία και αφού εξαναγκάστηκαν οι κτηνοτρόφοι σε τεράστιες επενδύσεις για να βάλουν τα εκτρεφόμενα σε «πολυκατοικίες», τώρα τους επιβάλλουν αλλαγή όρων. Δεν μπορεί να γίνει επένδυση στην κτηνοτροφία σε τόσο ευμετάβλητο επιχειρηματικό περιβάλλον. Μόνο για τους αστούς των μεγαλουπόλεων δεν προβλέπεται κάτι για τα «κλουβιά» τους, πιθανόν διότι το lobby των εργολάβων είναι ισχυρό).

Διακοπή; Ακούω τις ειδήσεις στις 05.30, όπου οι αστοί μιλούν για την ανάγκη για κάποιες μέρες διακοπών στη θάλασσα και στην ανεμελιά. Κανένας δεν σκέπτεται ότι η ζωή δεν κάνει διακοπές. Μια μορφή διακοπών είναι ο θάνατος. Συγχαρητήρια στους κτηνοτρόφους που φροντίζουν τη ζωή τόσων άλλων ζωντανών ψυχών και η ευθύνη τους δεν επιτρέπει να κάνουν διακοπές στη φροντίδα για τη ζωή όσων εξαρτώνται από αυτούς. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να εξηγήσουν σε όσους στέλνουν φωτογραφίες από ανέμελες διακοπές στη θάλασσα... πρόκειται για αστούς («Καλημέρα σε όλους», 9/7/21).

ΟΣΔΕ. Έκλεισε και φέτος το ΟΣΔΕ με 654.000 δηλώσεις (το 2015 ήταν 750.000). Μόνο 2,5%  μπόρεσαν να κάνουν μόνοι τους τις λεγόμενες εύκολες δηλώσεις (!). Οι άλλοι πήγαν σε 503 ΚΥΔ για τις δηλώσεις. Φέτος η δουλειά έγινε μέσα σε 55 μέρες, ενώ το 2020 ήταν 90 μέρες, το 2019 70 μέρες και το 2018 110 μέρες (ypaithros.gr, 4/7/21).

Παντοκρατορία των οινοποιών; Η Ευρώπη θα επιτρέψει στις διεπαγγελματικές οίνων να συζητούν για τις τιμές των πώλησης κατά τη συγκομιδή σταφυλιών στο πλαίσιο της ΚΓΠ 2023-2027. «Δίνει τη δυνατότητα στις διεπαγγελματικές να δίνουν μη δεσμευτικές ενδείξεις τιμών για τα οινοποιήσιμα σταφύλια», ενώ οι προθεσμίες για τις πληρωμές διατηρούνται (Άρθρο 172 του συμβιβασμού, ευρωβουλευτής A. Sanders, ΚΕΟΣΟΕ, 5/7/21).

Κλιματική αλλαγή. Οι Ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Περισσότερα από 9 στα 10 άτομα που απάντησαν στην έρευνα θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα (93%), με σχεδόν 8 στα 10 άτομα (78%) να το θεωρούν πολύ σοβαρό. Όταν τους ζητήθηκε να επιλέξουν το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, πάνω από το ένα τέταρτο (29%) επέλεξε είτε την κλιματική αλλαγή (18%) είτε την υποβάθμιση της φύσης (7%) είτε τα προβλήματα υγείας που οφείλονται στη ρύπανση (4%) (Ευρωβαρόμετρο 513, europa.eu, 5/7/21, σ.σ. στην Ελλάδα κατατρύχονται οι μόνο εξ επαγγέλματος φροντιστές του περιβάλλοντος, δηλ. οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, δασοκόμοι) και ο πλήρως εναρμονισμένος με το περιβάλλον τρόπος ζωής τους.

Κρίση, κρίσεις. Μαζί με την υγειονομική κρίση, την πανδημία, βιώνουμε πλέον και δύο άλλες καθοριστικές για το μέλλον των κοινωνιών μας κρίσεις: τη μαζική εξαφάνιση ειδών (mass extinction) και την υπερθέρμανση του πλανήτη, με τεράστιες συνέπειες τόσο για την ανθρώπινη ευημερία όσο και για την υγεία. Μια κοινή έκθεση (10/6/21) της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) και του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα τόσο για τη βιοποικιλότητα, όσο και την κλιματική κρίση (anemosananeosis.gr, 2/7/21, σ.σ. και δυστυχώς δεν περιλαμβάνουν την εξαφάνιση των κτηνοτρόφων από το ανθρώπινο είδος).

Βοσκοί ήρωες. Πραγματοποιήθηκε στις Αχαρνές στις 11/7/21 το μνημόσυνο των 17 εκτελεσθέντων βοσκών από τους τότε κατακτητές Γερμανούς στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τους στην Πάρνηθα, ως αντίποινα για τον φόνο του Γερμανού φρουράρχου στο Κακοσάλεσι. Οι βοσκοί, Σαρακατσάνοι από τα Λεχραινά Αττικής, εκτελέστηκαν στις 23/7/44, όπως συμβαίνει από τον κάθε μορφής φασισμό, και όπως έγινε στα γνωστά Καλάβρυτα, στην Κάνδανο, στο Δίστομο, στον Χορτιάτη, στο Δομένικο, σχεδόν πάντα εις βάρος όσων είναι συνδεδεμένοι με τη γη τους, με την πατρίδα μας, με την Ελλάδα, από εισβολείς. Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι Αττικής) στον σύντομο χαιρετισμό της τόνισε ότι οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) είναι εξ επαγγέλματος τόσο φροντιστές του περιβάλλοντος της πατρίδας μας, όσο και υπερασπιστές του τρόπου ζωής και της δράσης των γηγενών κατοίκων, κτηνοτρόφων, Βλάχων, Σαρακατσάνων και Αρβανιτών. Σήμερα οι γηγενείς κτηνοτρόφοι υφίστανται τη βίαιη αποστέρηση των βοσκοτόπων τους, τη βίαιη αλλαγή της παραδοσιακής χρήσης γης, τη ραγδαία τσιμεντοποίηση από νεοεποίκους και την καταστροφή της σοφής αιώνιας ισορροπίας του περιβάλλοντος που φρόντιζαν.

Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, Agro Bus.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn