Τροφές-φάρμακο. «Φάρμακο» για πονοκεφάλους και ημικρανίες η διατροφή με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ψάρια και θαλασσινά) και η αποφυγή πρόσληψης λιπών ωμέγα-6. Με αυτό τον τρόπο οι πονοκέφαλοι γίνονται λιγότερο συχνοί, πιο σύντομοι και λιγότερο επώδυνοι. Οι ημικρανίες, μια νευρολογική πάθηση, είναι από τις συχνότερες αιτίες χρόνιου πόνου, χαμένων ωρών εργασίας και μειωμένης ποιότητας ζωής. Το 90% των ασθενών δεν μπορούν να εργαστούν ή να λειτουργήσουν φυσιολογικά στη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ώρες έως τρεις μέρες. Μία στις πέντε γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες υποφέρει από ημικρανίες κατά καιρούς. «Οι τροφές που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο» (δρ Κ. Ράμσντεν, Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ, Πανεπιστήμιο Β. Καρολίνας, British Medical Journal, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 3/7/21, σ.σ. τα έχει πει ο Ιπποκράτης).
Πευκοβελόνες. Το 2019 ιδρύθηκε η εταιρία «Vasshin Composites» στο Δελχί, που μετατρέπει τις πευκοβελόνες σε φιλικά προς το περιβάλλον μαχαιροπίρουνα και άλλα επιτραπέζια σκεύη. Σκοπός ο περιορισμός των δασικών πυρκαγιών (intelligentliving.co, convergences.gr, 7/7/21).
Κυκλική. Την εξέλιξη της κυκλικής οικονομίας σε νέο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια απάντηση σε μια σειρά πιεστικών ζητημάτων, όπως η κλιματική κρίση, ανέδειξε η τ. διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη. Πρόκειται για ένα πρότυπο που σέβεται και αξιοποιεί ορθολογικά τους πόρους του πλανήτη και βρίσκεται έτσι σε πλήρη αντιδιαστολή με το ισχύον μοντέλο της «γραμμικής οικονομίας». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική-παραγωγική διάσταση της ελληνικής παραδοσιακής κληρονομιάς. Στην παρούσα συγκυρία, από τις κρισιμότερες στην ιστορία της ανθρωπότητας, η επάνοδος στους πολιτισμούς της «εντοπιότητας» και στις αξίες τους, όπως η κυκλική οικονομία και ο σεβασμός στο περιβάλλον, φαίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Επεσήμανε ότι η καινοτομία δεν είναι προνόμιο μόνον των κλάδων υψηλής τεχνολογίας, αλλά είναι στρατηγικής σημασίας και για τον πολιτισμό και τις παραδοσιακές εφαρμοσμένες τέχνες. Τέλος, υπογράμμισε ότι η πανδημία μπορεί να μας βρήκε ανέτοιμους, μας δίνει όμως την ευκαιρία για επαναφορά με σύγχρονα εργαλεία σε ορισμένα παραδοσιακά συστήματα τοπικής οικονομίας. Από την κοινωνική αποστασιοποίηση στην κοινωνική αλληλοβοήθεια (Economist, 9/7/21).
Καύσωνας: Ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στην Κοιλάδα του Θανάτου (Καλιφόρνια, ΗΠΑ) στους 54,4ο Κελσίου, που είναι η μεγαλύτερη που καταγεγραμμένη μέχρι σήμερα στον πλανήτη από τα τέλη του 18ου αιώνα, που γίνονται οργανωμένα και με επιστημονικό τρόπο μετρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το ρεκόρ σπάει σχεδόν έπειτα από έναν αιώνα. Στην περιοχή Kebili (Τυνησία, 1931) είχαν καταγραφεί 55οC (timesnews.gr, 12/7/21).
Φροντιστές. Η φίλη Μίνα με τα πρόβατά της κρατά καθαρά τα μονοπάτια στις βουνοκορφές. Δωρεάν δημόσια αγαθά, από τη δραστηριότητα των αγροτών μαζί με την προσφορά καθαρού αέρα, πόσιμου νερού και τοπίου. Γι’ αυτά δίνονται οι επιδοτήσεις, όχι για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Οι αγρότες είναι οι φροντιστές της φύσης, ακριβώς όπως είναι ο κηπουρός για τον κήπο μας. Μόνο που εδώ πρόκειται για το 75% της επιφανείας της Ε.Ε. και ο «κήπος» δεν είναι των αστών αλλά όλου του πλανήτη Γη.
Βιο-μάσκα. Η Marianne de Groot-Pons, γραφίστρια από την Ουτρέχτη (Ολλανδία) δημιούργησε την 100% βιοδιασπώμενη μάσκα προσώπου με ενσωματωμένους σπόρους λουλουδιών. Οι μάσκες Marie Bee Bloom, κατασκευάζονται από χαρτί ρυζιού γεμάτο με σπόρους λουλουδιών. Τα κορδόνια τους είναι φτιαγμένα από μαλλί προβάτου ή άλλο υλικό. Τα κορδόνια προσκολλώνται στη μάσκα με κόλλα που έχει ως βάση το άμυλο πατάτας. Ακόμα και το μελάνι με το λογότυπο είναι βιοδιασπώμενο! Πρόκειται δηλαδή για μάσκες 100% βιοδιασπώμενες, οι οποίες είναι εξίσου προστατευτικές με τις κοινές υφασμάτινες μάσκες. Οι νέες μάσκες είναι χρήσιμες για τις μέλισσες, για το περιβάλλον και για το μέλλον του πλανήτη μας! (brightvibes.com. convergences.gr, 7/7/21).
Κομπιούτερ. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα οι οποίοι καθημερινά χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές και είναι μπροστά από οθόνες ανά δύο ώρες πρέπει να διακόπτουν την εργασία τους είτε για διάλειμμα 15 λεπτών είτε για να ασχοληθούν σε εργασία εκτός υπολογιστή. Το ΣτΕ με την υπ’ αριθ. 540/2021 απόφασή του έκρινε ότι οι επικεφαλής των δημοσίων κ.λπ. φορέων υποχρεούνται –και όχι απλώς έχουν την ευχέρεια– να σχεδιάζουν τη δραστηριότητα των εργαζομένων σε υπολογιστές με τέτοιο τρόπο, ώστε να λαμβάνουν ανά δύο ώρες διάλειμμα (makthes.gr, 12/7/21).
Κλιματική αλλαγή. Όλα τα οπωροφόρα δέντρα κατά τη χειμερινή περίοδο έχουν ανάγκη από ψύχος κατά τον λήθαργο, που μετριέται σε ώρες. Ο Νοέμ. 2020 ήταν άνυδρος και ο Δεκ. 2020 ήταν από τους πιο θερμούς των τελευταίων 100 ετών. Τον Ιαν. και τον Φεβ. 2021 δεν υπήρξε επαρκής βαθμός ψύχους. Τον Μαρ. και τον Απρ. καταγράφηκε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών (το πρωί ψύχος με πάχνη και παγετό) και το μεσημέρι υψηλή θερμοκρασία. Έτσι, στρεσαρίστηκαν τα δέντρα και επηρεάστηκε η ανθοφορία, η καρπόδεση και εντέλει η παραγωγή τους. Αναδεικνύονται οι πολύπλευρες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη να υπάρξουν νέες πρακτικές διαχείρισης των καλλιεργειών (Χ. Σαλτογιάννης, «Νέα Αιτωλοακαρνανίας», 21/7/21, σ.σ. αναδεικνύονται οι πολύπλευρες συνέπειες των επιλογών των αστών και της ενεργειακής σπατάλης κυρίως των αστών, που τις πληρώνουν οι αγρότες, αλλά τον ΕΛΓΑ τον ισοσκελίζουν, λανθασμένα, οι αγρότες).
Πραγματικός πλούτος. Στα βουνά παράγεται ο πραγματικός ουσιαστικός πλούτος της Ελλάδος. Πραγματικός πλούτος παράγεται και στη γεωργία. Ακόμη λεφτά έρχονται (αλλά δεν παράγονται) από παροχή υπηρεσιών (ιδιαίτερα του τουρισμού). Προσθέτει υπεραξίες και η μεταποίηση, αλλά αξίες, δηλαδή πλούτος, παράγεται μόνο στον πρωτογενή τομέα. Συγχαρητήρια για τους παραγωγούς πραγματικού πλούτου για την πατρίδα, για τους κτηνοτρόφους. Μπράβο τους, αλλά, σας παρακαλούμε, ενωθείτε και προβάλλετε τα θέματα εκεί στους αντιπροσώπους μας στη Βουλή. Είναι εθνική ντροπή να μην αναγνωρίζεται η προσφορά των κτηνοτρόφων (21/7/21).
«Φέτα». Μαϊμού φέτα βρήκαν και οι Σουηδοί, με κίνδυνο απαξίωσης της ελληνικής φέτας μετά την παραποιημένη φέτα που έπιασαν οι Γερμανοί. Τελικά, οι απάτες αποκαλύπτονται λόγω του εμπορικού πολέμου και όχι λόγω ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απλώς μισθοδοτούνται. Αυτή τη φορά η καταγγελία έγινε από ιταλική εταιρία που διακινούσε τρόφιμα, ενώ ο Σουηδός διακινητής λεγόταν «Idaberget Food». Με πληροφορίες του «ΑγροΤύπου» στη συγκεκριμένη εταιρία είχε επιβληθεί πρόστιμο 500.000 € το 2006, αλλά δεν είναι γνωστό αν πληρώθηκε. Η εταιρία με τη «μαϊμού φέτα» δεν έχει δική της ζώνη αγελαδινού γάλακτος. Δηλαδή έκανε εισαγωγή αγελαδινού γάλακτος από την Ε.Ε. και έκανε λευκό τυρί το οποίο πουλούσε σαν ελληνική φέτα στην Ε.Ε. Μένει να ζητήσουν από την Ε.Ε. χώρες όπως η Γαλλία και η Δανία να παράγουν κι αυτές τυρί φέτα από αγελαδινό γάλα (Σ. Παϊσιάδης, agrotypos.gr, 21/7/21)!
«Η ανοχή θα φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που θα απαγορεύεται στους ευφυείς ανθρώπους να κάνουν οποιαδήποτε σκέψη, ώστε να μην προσβάλλουν τους ηλιθίους» (Φ. Ντοστογιέφκι).
Ύφασμα πορτοκάλι. Η ιταλική εταιρία «Orange Fiber» δημιούργησε υψηλής ποιότητας ύφασμα από τις φλούδες των πορτοκαλιών. Τα υφάσματα είναι κατασκευασμένα από μεταξωτό νήμα κυτταρίνης. Όταν χρησιμοποιείται στην πιο αγνή του μορφή, το 100% εσπεριδοειδές ύφασμα που προκύπτει διαθέτει απαλή και μεταξένια αίσθηση στο χέρι, είναι ελαφρύ και μπορεί να είναι αδιαφανές ή γυαλιστερό ανάλογα με τις ανάγκες παραγωγής. Η Ιταλία παράγει πολλά εσπεριδοειδή και 700.000 tn αποβλήτων μόνο από τα πορτοκάλια, ενώ υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών που απαιτούν βιώσιμα υλικά και αναζητούν την πράσινη καινοτομία (institute.eib.org, convergences.gr, 7/7/21).
STENT. Τη Δευτέρα 10 Ιαν. 2022, στις 21.00 (έως 22.00), στον ιστότοπο www.stent.net.gr ξεκίνησε τις συζητήσεις το «Agro Bus» με πρώτο θέμα συζήτησης με την κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη την «Πολιτιστική κληρονομιά ως μοχλό ανάπτυξης για το μέλλον».
Τρίτη, 11/1/22, κ. Μάγδα Κοντογιάννη, «Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής το 2022»
Τετάρτη, 12/1/22, κ. Λουκάς Μπρέχας, «Ο ΟΗΕ υπέρ του συνεργατισμού»
Πέμπτη, 13/1/22, κ. Ανδροκλής Γιάτσογλου, «Οι αγορές βιοκαλλιεργητών»
Παρασκευή, 14/1/22, κ. Δ. Ρουκάς, «Η διατροφή στην εκτροφή είναι σημαντική»
Δημήτρης Μιχαηλίδης,«ΑγροΝέα», «Agro Bus»