agrotika-b.jpg

 

Δέρμα. Δέρμα από τα απόβλητα σταφυλιών μετά την οινοποίηση. Στην Ελλάδα παράγουμε 400.000 tn κρασί, το οποίο είναι το 10% της Ιταλίας, όσο περίπου και η Ισπανία, ενώ η Γερμανία (χωρίς ήλιο, αλλά με ζάχαρη) παράγει 600.000 tn. «Σκεφτείτε τους εκατοντάδες τόνους, κοτσάνια, στέμφυλα και σπόρους που αφήνει πίσω της η παραγωγή κρασιού. Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υιοθέτησε μεθόδους κυκλικής οικονομίας, αξιοποιώντας τα απορρίμματα της αμπελουργίας. Με μηδενική χημική επιβάρυνση, με μειωμένη ενεργειακή χρήση, χωρίς κατάχρηση πολύτιμων ποσοτήτων νερού και χωρίς ρύπανση. Δέρμα από κρασί (!) για έπιπλα, αυτοκίνητα, ενδύματα και αξεσουάρ. Βραβευμένο προϊόν καινοτομίας και κυκλικής οικονομίας με τεράστιες προοπτικές» (Ε. Νάμινι, Αναπτυξιακή Δυτ. Μακεδονίας, https://www.newshub.gr, 6/7/21).

Αγριογούρουνα. Στις 05:30 της 17/7/21 έγινε ακόμα ένα τροχαίο με αγριογούρουνα στον δρόμο από Ράχες προς Αχινό (Λαμία), όταν ξαφνικά πετάχτηκε στον δρόμο μια ολόκληρη οικογένεια αγριογούρουνων. Ευτυχώς ο οδηγός δεν έτρεχε και αντέδρασε ψύχραιμα, με μόνο υλικές ζημιές στο αυτοκίνητο. Τα αγριογούρουνα κάνουν και επιδρομές σε μποστάνια με καρπούζια και πεπόνια, καθώς επίσης και σε άλλες καλλιέργειες. «Φυλάμε σκοπιές εναλλάξ τη νύχτα με τα όπλα στα χέρια για να μην καταστρέψουν τα μποστάνια. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε να φυλάμε σκοπιά όλες τις ώρες, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση, αφού ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί πάρα πολύ τον τελευταίο χρόνο», λέει παραγωγός από το Αχλάδι Φθιώτιδας (texnologosgeoponos.gr, lamiareport.gr, 19/7/21).

Όλυμπος. Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της τριμερούς Επιτροπής που έχει συσταθεί από εκπροσώπους των δύο υπουργείων και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Ο Όλυμπος βρίσκεται ήδη στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ από το 1981 η Unesco τον ενέταξε στον παγκόσμιο κατάλογο αποθεμάτων βιόσφαιρας του «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα». Με Π.Δ. που θα εκδοθεί, ο Όλυμπος και η ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 366.000 στρεμμάτων, τίθενται υπό αυστηρό καθεστώς προστασίας με ορισμένες χρήσεις γης (news.travelling.gr, 20/7/21).

Μετά τον ορυμαγδό καταγγελιών από τις οργανώσεις των αγροτών εδώ και πολύ καιρό αλλά και των δημοσιευμάτων στον Τύπο, ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ, «ξύπνησαν» και μίλησαν (18/7/21). Αυτό που έχουμε να πούμε είναι: Σιγά, η πατρίδα κοιμάται, ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ κωφεύουν συνειδητά εδώ και μεγάλο διάστημα για το σκάνδαλο του Εθνικού Αποθέματος 2017-2020. Την έρευνα ξεκίνησε η Εισαγγελία Φλώρινας εδώ και πολύ καιρό. «Ξύπνησαν» όχι για το κοινό καλό, αλλά γιατί στένεψε ο κλοιός για ευθύνες υπευθύνων του ΟΠΕΚΕΠΕ (Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αμυνταίου, 19/7/21, σ.σ. ακόμα [17/1/2022] δεν έγινε κάτι, ενώ συνεχίζουν να ροκανίζουν τις επιδοτήσεις επιτήδειοι).

Πλαστικά. Τα πλαστικά απόβλητα γίνονται άρωμα με τα βακτήρια Escherichia coli (E.coli), που μετατρέπουν τα πλαστικά μπουκάλια σε βανιλίνη (την κύρια ένωση των αρωματικών βανίλιας). Τα μπουκάλια PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο) είναι 50 εκατ. τόνοι απορριμμάτων ετησίως. Τα βακτήρια προστέθηκαν σε αποικοδομημένες πλαστικές φιάλες ΡΕΤ, όπου μετέτρεψαν αποτελεσματικά το 79% του ΤΑ σε βανιλίνη. Η βανιλίνη είναι το κύριο χημικό συστατικό των εκχυλισμένων φασολιών βανίλιας. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, σε καλλυντικά, προϊόντα καθαρισμού, αντι-αφριστικούς παράγοντες και ζιζανιοκτόνα (Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, intelligentliving.co, convergences.gr, 7/7/21).

Κτηνοτροφία. Οι «καθαριστές» των δασών (πρόβατα) με τους φροντιστές του περιβάλλοντος (αγρότες) καθαρίζουν και αναγεννούν τα δάση και τα λιβάδια της Ελλάδος επί αιώνες προ δασαρχών και μάλιστα από αυτή τη διαδικασία παράγεται εθνικός πραγματικός πλούτος, πραγματικές αξίες, ούτε απλώς υπεραξίες ούτε μόνο υπηρεσίες. Μπράβο στους Έλληνες μικρούς κτηνοτρόφους. Και το παραγόμενο γάλα, χάρις στα 6.300 φυτά της ελληνικής βιοποικιλότητας, από τα οποία 1.470 φύονται μόνο στην Ελλάδα, έχει αξεπέραστη γεύση και μυρωδιά όταν παράγεται από βόσκηση και όχι από σταβλισμένα ξενικά ζώα που δεν ξέρουν να βόσκουν (14/7/21).

Γάλα. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων «Φάρμες Λιβαδίου Ολύμπου» συμφώνησε με την εταιρία «Κολιός» για τη σεζόν 2021-22: 1,20 €/kg πρόβειου γάλακτος και 0,75 €/kg γίδινου γάλακτος (21/7/21). Και αμέσως μετά αυξήθηκαν οι ζωοτροφές μέχρι και 80%. Όσοι δεν έχουν λιβάδι για βόσκηση και δεν έχουν ποιμενική κτηνοτροφία είναι «χαμένοι».

Εγκατάλειψη. Το εγκαταλελειμμένο Γυμνάσιο Θερμών Ξάνθης όταν η πολιτική καθορίζεται στα κλιματιζόμενα καφέ του «Κολωνακίου» της Αθήνας και στα ξενύχτια διασκέδασης στη «Μύκονο». Δυστυχώς η αειφόρος επιβίωση των κατοίκων της περιοχής περιορίστηκε σε μη βιώσιμη από την απαγόρευση φροντίδας των μεγάλων δασών, διότι ήταν αρμοδιότητα των υπαλλήλων «δασαρχών» και διότι η φροντίδα της γης με καπνά δεν επιτρεπόταν, αλλά επιδοτείται η «φροντίδα»-καλλιέργεια της γης με κάνναβη (χασίς). Όσοι μπορούσαν έφυγαν μετανάστες, κυρίως στη Γερμανία, ή έμπλεξαν στα δίχτυα άλλων «ενδιαφερομένων» για την περιοχή. Κρίμα (21/7/21).

Ολυμπιακοί. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2024 θα γίνουν στο Παρίσι, το 2028 στο Λος Άντζελες και το 2032 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Στις 23/7/21 και μέχρι 8/8/21 έγιναν στο Τόκυο. Και οι χειμερινοί Ολυμπιακοί θα γίνουν σε μερικές ημέρες στο Πεκίνο (Atlantea.news).

NutriScore. Οι ιδιωτικές κερδοσκοπικές πολυεθνικές των τροφίμων συνεννοήθηκαν με τους τεχνοκράτες των δημοσίων υπηρεσιών και συμφώνησαν με τους πολιτικούς (που δυστυχώς εκλέγουν οι πολίτες) να «επιτεθούν» στα μη βιομηχανικά παραδοσιακά προϊόντα και να τα «πετάξουν»-αποκλείσουν από τις αγορές, καταδικάζοντας σε φτώχεια τους λαούς και κυρίως σε πλήρη εξάρτηση από κεντρικά παγκοσμιοποιημένα συστήματα διατροφής. Το εργαλείο τους λέγεται «NutriScore» και μοιάζει να έχουν σκοπό να αποκλείσουν τα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ προϊόντα των αγροτών από τα ράφια των super market. Mόνο τα βιομηχανικά, ισχυρά μεταποιημένα, «πλαστικά» τρόφιμα και το κρέας που γίνεται σε συρτάρια θα είναι καλά. «Το “Νutriscore” βαθμολογεί τα τρόφιμα με βάση πέντε στοιχεία που σχετίζονται με τα θρεπτικά τους στη βάση της θερμιδομέτρησης για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά επί της ουσίας βγάζει εκτός ανταγωνισμού τη μεσογειακή διατροφή, αφού βαθμολογεί, για παράδειγμα, το ελαιόλαδο με τον ίδιο βαθμό που έχει και το κέτσαπ (βαθμολογία «C»!)» (καθ. Δ. Κουρέτας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ν. Μαουσίδης, thessaliatv.gr, 17/7/21).

Φύκια. Δύο Ευρωπαίοι αρχιτέκτονες, η Claudia Pequero και ο Marco Poletto, δημιούργησαν «κουρτίνες» από ζωντανά φύκια, τα οποία απομακρύνουν το CO2 από το αέρα! Οι κουρτίνες αυτές θα διακοσμήσουν τις προσόψεις μεγάλων κεντρικών κτιρίων, δημιουργώντας «ζωντανούς τοίχους». Θα αποτελούνται από κυλίνδρους που θυμίζουν λαβυρίνθους, οι οποίοι θα είναι γεμάτοι με μικροσκοπικά πράσινα φύκια. Ο αέρας θα περνά μέσα από αυτές τις δομές και τα φύκια, όπως όλα τα φυτά, θα απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα, αποδίδοντας οξυγόνο μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Η τιμή τους υπολογίζεται στα $350/τ.μ. Δυστυχώς χρειάζονται συντήρηση ανά 2-3 χρόνια. Ήδη έχουν τοποθετηθεί στο Κάστρο του Δουβλίνου (Ιρλανδία). Απορροφούν CO2 που θα απομακρυνόταν από 20 μεγάλα δέντρα την ημέρα (intelligentliving.co, convergences.gr, 7/7/21).

200 χρόνια. «Θέλουμε να ταυτίσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή με τον σύγχρονο Έλληνα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Συνδέουμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την τοπικότητα των προϊόντων μας, την υγεία –γιατί τα ελληνικά προϊόντα μας δίνουν μακροζωία και ευζωία–, τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Το πρόγραμμα “Ελληνική διατροφή” θα αναβαθμίσει πραγματικά τη θέση του Έλληνα αγρότη και της Ελληνίδας αγρότισσας. Στόχος μας είναι η αγροτική οικονομία να είναι ο βασικός πυλώνας στη νέα αναπτυξιακή περίοδο μετά την πανδημία. Επειδή εμπλέκεται με την εστίαση, τον τουρισμό και τις εξαγωγές, είναι ένα πλαίσιο συνολικών πολιτικών που θα μας επιτρέψει να δούμε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα μετά την ολοκλήρωση αυτών των επενδύσεων που θα γίνουν μέσω της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσα από το οποίο φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα-μαμούθ για την άρδευση, γιατί χωρίς νερό δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή» (Σ. Λιβανός, ΥΠΑΑΤ, 23/7/21).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης,«ΑγροΝέα», «Agro Bus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn