mih15.jpg

 

Η «Ι-Μ-Ο-Ν Is Made Of Nature» αναδείχθηκε 4η στην κατηγορία Κυκλική Οικονομία με σπάνια βιολειτουργικά προϊόντα, αξιοποιώντας ένα υποπροϊόν των τυροκομείων το οποίο μετασχηματίζει σε πρώτη ύλη υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ο διαγωνισμός έγινε στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσ/νίκης (www.imonmed.com, Ειρ. Πατσιούρα, www.ismadeofnature.com).

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, όλων των φερόντων ζωή. Η ενδεδειγμένη σχέση του ανθρώπου με τα υπόλοιπα έμβια της Γης εξακολουθεί να προσδιορίζεται από τον αδιαπραγμάτευτο αξιακό κώδικα που επιβάλλει σεβασμό για όλα τα φέροντα ζωή όντα (4 Οκτ., Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, Αχαρνές).

ABF. Το 4ο διεθνές συνέδριο αγροτεχνολογίας AgriBusiness Forum, Αθήνα, 6-7 Οκτ. 2021, είχε θέμα «Το μέλλον των αγροδιατροφικών συστημάτων στην ψηφιακή και πράσινη εποχή» με 9 συνεδρίες, 45 θεματικά πεδία και 50 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό (AgriBusiness Forum 2021, Χ. Μάγκου, 210 2845980).

Κλέβουν τα πάντα από τους κτηνοτρόφους, ακόμα και τα ονόματα. Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος που «κλέβουν» ονομασίες κρέατος απασχολούν έντονα τους κτηνοτρόφους. Πρόσφατα στην Αυστραλία ξεκίνησε διαδικασία στη Γερουσία για να εξεταστεί η πιθανότητα παραπλάνησης του καταναλωτή που βλέπει ονομασίες κρέατος να φιγουράρουν σε προϊόντα που καμία σχέση δεν έχουν με κρέας. Η Εθνική Ομοσπονδία Αγροτών Αυστραλίας ζήτησε μόνο την «αλήθεια στην επισήμανση. Τα προϊόντα που δεν περιέχουν κρέας δεν πρέπει να επιτρέπεται να μεταμφιέζονται σε κρέας, ούτε τα μη γαλακτοκομικά σε γάλα». Στην Ε.Ε. οι ευρωβουλευτές (σ.σ. κακώς!) αποφάσισαν να μην απαγορεύσουν στα φυτικά υποκατάστατα τη χρήση ονομασιών κρέατος όπως μπέργκερ, σνίτσελ, λουκάνικο κ.ά. (Thepigsite, meatnews.gr, 22/9/21).

Δυστύχημα. 42χρονος οδηγός τρακτέρ εξετράπη, με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει και να τον πλακώσει το τρακτέρ του. Οικογενειάρχης, πατέρας δύο παιδιών. Στο Νοσοκομείο Αγρινίου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Καινούργιο (karvasaras.gr, texnologosgeoponos.gr, 24/9/2021).

«Δουλεία». Οι αγρότισσες ζούσαν (ή εξακολουθούν να ζουν;) σε κατάσταση «λανθάνουσας δουλείας» και όλες τους οι δραστηριότητες διέπονταν από την προσπάθεια να εξισορροπήσουν τον διπλό κοινωνικό τους ρόλο, της παραγωγής και της αναπαραγωγής, κάτω από την αντρική καθοδήγηση / κυριαρχία (Αι. Πολυμέρου-Καμηλάκη, π. Δ/ντρια Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, Λιδωρίκι, 18/9/2021, σ.σ. άλλωστε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχει καταγράψει ότι στα έσοδα της οικογένειας περιλαμβάνεται μόνο το 20% της συνολικής εργασίας της οικογένειας. Η υπόλοιπη εργασία των μελών της οικογενείας δεν αμείβεται).

Τοπικοποίηση. Ζωηρή ζήτηση και εγγύτητα με μεγάλες καταναλώτριες χώρες φέρνουν τη βαμβακοκαλλιέργεια (και πολλές άλλες καλλιέργειες και εκτροφές) της χώρας μας σε πλεονεκτική θέση και αυξάνουν τις τιμές σε μια ιδιόμορφη εμπορική σεζόν. Χρηματιστηριακά δεδομένα και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα συνθέτουν ένα δίπολο από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί φέτος το ελληνικό προϊόν. Δεν λείπει, βέβαια, και ο προβληματισμός για την αύξηση των κοστολογίων ως απόρροια της αλματώδους ανόδου των τιμών της ενέργειας (ypaithros.gr, 23/9/2021, σ.σ. μοναδική ευκαιρία για τοπικοποίηση της κατανάλωσης και ελληνοποίηση των ελληνικών αγορών).

ΚΥΑΝΟ. Το ελληνικό «μπλε τυρί» της τυροκομίας Αρβανίτη με κατσικίσιο γάλα. Το Roquefort είναι με πρόβειο γάλα, ενώ το Blue Stilton, η Gorgonzola, το Bleu de Bresse με αγελαδινά γάλατα. Το ΚΥΑΝΟ έχει υφή αρκετά σκληρή, που απλώνει όμορφα στο στόμα, γεύση μεστή, με ωραία αίσθηση γάλακτος και ήπια γεύση «μούχλας», χωρίς να ξεφεύγει από την κατηγορία. Διαθέτει ισορροπία και ταυτότητα, που διαμορφώνεται για 3 μήνες στο τυροκομείο. «Το μικροκλίμα κυρίως της Βόρειας Ελλάδος είναι ιδανικό για την εκτροφή κατσικιών. Έχει τη φύση που μπορεί να τα θρέψει στην ελεύθερη βοσκή, ιδίως την άνοιξη που δίνουν και το περισσότερο γάλα. Έτσι, προκύπτει το εξαιρετικό γάλα, που συλλέγεται καθημερινά και δίνει την εξαιρετική γεύση» (Τυροκομείο Αρβανίτη, Νεοχωρούδα Θεσ/νίκης, 2310 709559, athinorama.gr, 21/12/2020).

Μοναξιά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει υπουργείο Μοναξιάς (2018), όπου οι περισσότεροι άνω των 75 ετών ζουν παντελώς μόνοι και περίπου 200.000 δεν έχουν συνομιλήσει με κάποιο για τουλάχιστον έναν μήνα. Οι περισσότεροι γιατροί στο ΗΒ δέχονται 1-5 ασθενείς/ημέρα, κυρίως γιατί αισθάνονται μοναξιά. Το «Let’s talk about loneliness» δίνει πληροφορίες για το πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που νιώθει να πνίγεται από μοναξιά. Σπουδαστές ψυχολογίας και συμβουλευτικής, κοινωνιολογίας, αναλαμβάνουν ανθρώπους που πάσχουν από μοναξιά και τους βοηθούν με κοινωνικοποίηση, συντροφιά, βόλτες, παρακολούθηση ταινιών, λογοτεχνική ανάγνωση, συζήτηση ή με χόμπι. Επίσης διδάσκουν τις νέες τεχνολογίες στους ψηφιακά αναλφάβητους και τους ανοίγουν την πόρτα σ’ έναν νέο κόσμο. Προς το παρόν οι δράσεις στηρίζονται στον εθελοντισμό και σε ανταποδοτικά προγράμματα (Ν. Πουρλιάρος, emea.gr, 26/9/2021, σ.σ. και έχουν λιγότερα από 21 υπουργεία, λιγότερους από 60 υπουργούς και 67 εκατ. κατοίκους).

  1. 1821. Στη μορφή του Καποδίστρια, που δολοφονήθηκε πριν από 190 χρόνια, αποτυπώνεται όλο το μεγαλείο και όλο το δράμα του Νέου Ελληνισμού. Με αγάπη μιλάμε για τον Καποδίστρια, αλλά επί 200 χρόνια κυβερνάνε, ψηφισμένοι, οι δολοφόνοι του. Εκείνο το μέτωπο ολιγαρχικών κοτζαμπάσηδων από τη μια και ιδεοληπτικών φιλελεύθερων από την άλλη, που οργιάζουν αντιμαχόμενοι, αλλά συνασπίζονται μόλις δουν κεφαλή υπερέχουσα ή διαβλέψουν κίνδυνο για την εξουσία τους. Δεν είναι όλοι «μια δράκα ανθρωπαρίων μεταλλοθέων», υπάρχουν και άνθρωποι καλών προθέσεων στο μέτωπο αυτό, αν και η άλλη ρήση του κυβερνήτη «Είκοσι πέντε είσθε οι φθορείς του έθνους» φαίνεται να ισχύει διαχρονικά, απλώς τα ονόματα αλλάζουν. Όμως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ο Νέος Ελληνισμός που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, δεν εκπλήρωσε την τρίτη ιστορική εντολή του και δεν απέσεισε τον γενετικό του διχασμό μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μεταξύ δύο κούφιων ειδώλων που προσκυνούμε μοιρασμένοι μεταξύ «προόδου» και «συντήρησης», κατασιγάζοντας απλώς τις ενοχές μας τιμώντας αυτόν που σκοτώσαμε (K. Hatziantoniou, Facebook, 27/9/2021).

Λάθος. «Μέχρι σήμερα έχει κάνει 6 εκδηλώσεις το ΥΠΑΑΤ σε Λάρισα, Χανιά, Τρίπολη, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Αγρίνιο με σκοπό να παρουσιάσει στους Έλληνες αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς τη νέα ΚΑΠ 2023-2027» (Σ. Λιβανός, Βουλή, ΥπΑΑΤ, 27/9/2021, σ.σ. οι αγρότες είναι οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και δασοκόμοι. Κάτι άλλο ήθελε να πει ο υπουργός με το «αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς». Ένα τέτοιο λάθος από έναν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης! Επίσης, δεν συζητιέται πουθενά στην Ε.Ε. η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αυτό που συζητιέται είναι η Κοινή Γεωργική Πολιτική και είναι πολύ ατυχές να μην τα διαχωρίζει σαφώς ο αρμόδιος υπουργός).

Φέτα. Το πρόγραμμα «Feta PDO. Let’s get real!», που υλοποιεί ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα», προώθησε την ελληνική φέτα στο γαλλικό φεστιβάλ Taste of Paris 2021, 16-19/9/2021, στο Grand Palais Éphémère, Παρίσι, www.fetapdo.eu, www.facebook.com/fetapdo και www.instagram.com/fetapdo) (ΕΛΓΟ, 27/9/2021, σ.σ. η ζημιά στη φήμη της ελληνικής φέτας από την αναποτελεσματικότητα των ελέγχων του ΕΛΓΟ είναι τεράστια, πολλαπλάσια, και δεν αναπληρώνεται από «μοντέρνα δημιουργική κουζίνα» σε φεστιβάλ taste).

Κίνα. Το 91% των μαθητών (12-17 ετών) είχαν εμβολιαστεί πλήρως για τον Covid-19 και πάνω από το 95% των φοιτητών άνω των 18 ετών και του διδακτικού προσωπικού ολόκληρης της Κίνας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον Covid-19. Στην Κίνα πάνω από 1 δισ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως (υπουργείο Παιδείας Κίνας, Christos Gallis,  Facebook, 30/9/2021).

Φέτα. Στο Δικαστήριο της Ε.Ε. στις 17/3/2022 η φέτα. Εκδικάζεται η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Δανίας, (Υπόθεση C-159/20, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 11/3/2022). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) κατά της Δανίας, διότι δεν απέτρεψε ή δεν σταμάτησε τη χρήση από Δανούς παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων της ονομασίας «φέτα» για τυρί το οποίο δεν πληροί τις προδιαγραφές του προϊόντος κατά τον κανονισμό (ΕΚ) 1829/2002 της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φρονεί ότι η Δανία, παραλείποντας να αποτρέψει ή να σταματήσει την προσβολή των δικαιωμάτων επί της καταχωρισμένης προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) «φέτα», η οποία επέρχεται όταν Δανοί παραγωγοί γάλακτος εξάγουν απομιμήσεις τυριών από την Ε.Ε. σε τρίτες χώρες, υπονομεύει τη θέση της Ε.Ε. στις διεθνείς διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της προστασίας των συστημάτων ποιότητας της Ε.Ε. και παραβιάζει την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 4, παρ. 3, ΣΕΕ. Δημοσιεύτηκε στο pelazkarabo.blogspot.com (σ.σ. και κάποιοι ανόητοι στην Ελλάδα δεν προστατεύουν επαρκώς τη φέτα ή αλλοιώνουν τις προϋποθέσεις. Θα έπρεπε να είναι σκληρότερες οι προδιαγραφές και όχι «βελτιωμένες». Κρίμα. Εγκληματούμε έναντι των απογόνων μας, καταστρέφοντας κομμάτι της ιστορίας και της περιουσίας μας για πρόσκαιρο κέρδος).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn