agrotika6.jpg

Ρωσία. Η προοπτική να κυριαρχήσει η Ρωσία στην παγκόσμια αγροτική παραγωγή είναι μια γεωπολιτική απειλή για τις ΗΠΑ (ζήτημα εθνικής ασφάλειας). Μεταξύ 2000 και 2018 οι ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έχουν αυξηθεί 16 φορές. Το 2080 στη Ρωσία θα μπορούν να καλλιεργούνται 5.259.800.000 στρέμματα έναντι μόνο 3.629.262.000 στρ. που θα καλλιεργούνται στις ΗΠΑ. Το 2019 η Ρωσία ενοικίασε 500.000 στρέμματα του Βλαδιβοστόκ σε κινεζική εταιρία για την καλλιέργεια και επεξεργασία σόγιας (Χ. Γαλλής, Θεσσαλονίκη, 17/9/2021, σ.σ. η Ελλάδα καλλιεργεί περί τα 32 εκατ. στρ. και άλλα 20 εκατ. στρ. βοσκήσιμες γαίες. Η Ε.Ε. ήταν ο μεγαλύτερος έμπορος αγροτικών προϊόντων, κατέχοντας το 36%. Η ανύπαρκτη ελληνική αγροτική πολιτική, η τραγική κατάσταση των παγκόσμιων logistics και η διατροφική ασφάλεια επιβάλλουν πιο υπεύθυνους στρατηγικούς σχεδιασμούς για την επιβίωση του ελληνικού κράτους. Τελικά, μήπως οι Ουκρανοί σκοτώνονται από τους Ρώσους με επιλογή ΗΠΑ και Ζελένσκι για πολύ μεγαλύτερο διακύβευμα;).

Πελίτι. Η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι μαζεύει χρήματα για να κατασκευάσει το δεύτερο κτήριο Τράπεζας Σπόρων Πελίτι (Τράπεζα Πειραιώς, IBAN: GR1001711960006198040030332, Π. Σαϊνατούδης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Έχει και κάτι άλλο, που είναι στο https://gogetfunding.com, αλλά δεν ξέρω να το χειριστώ. Πάντως, όποιος δεν μπορεί να σπείρει ίσως να πεινάσει…).

Χρόνος. Όσο αυξάνει ο ελεύθερος χρόνος ενός ανθρώπου, τόσο καλύτερα νιώθει αυτός, αλλά μέχρι ενός ορίου. Μετά, ο υπερβολικά πολύς ελεύθερος χρόνος μπορεί να βιωθεί ως κάτι κακό. Μόνο όταν ο παραπανίσιος ελεύθερος χρόνος αξιοποιείται σε παραγωγικές δράσεις μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ψυχική ευημερία των ανθρώπων, κάτι που πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη από τους συνταξιούχους. Αν έχει κάποιος ολόκληρες μέρες ελεύθερες για να κάνει ό,τι θέλει, μπορεί τελικά να νιώσει δυστυχής. Όταν βρεθούν με υπερβολικά πολύ ελεύθερο χρόνο (σύνταξης ή απόλυσης), θα νιώσουν καλύτερα αν αφιερώσουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε κάποιο σκοπό εθελοντικά (Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνιας και Λος Άντζελες, Journal of Personality & Social Psychology, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 11/9/2021).

Δέουσα επιμέλεια. Ευρωβουλευτές έφεραν προς ψήφιση τη νομοθετική ρύθμιση «δέουσας επιμέλειας», που έγινε δεκτή με 504 ψήφους, με 79 κατά και 112 αποχές, νομοθετική πρωτοβουλία, όπου ζητούν την επείγουσα έγκριση δεσμευτικών κανόνων της Ε.Ε., οι οποίοι θα διασφαλίζουν ότι οι «μεγάλες εταιρίες» που αδιαφορούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος θα λογοδοτούν και θα καθίστανται υπεύθυνες όταν βλάπτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και τη χρηστή διακυβέρνηση. Επίσης, να διασφαλίζουν πρόσβαση για τα θύματα σε μέσα έννομης προστασίας. «Μεγάλες εταιρίες» όπως οι: Bayer, Mars, Mondelez, Nestle, Coca-Cola, Nike, Unilever κ.λπ. (ΠΑΚΟΕ, 565-14/10/2021).

Υπήρχε πρόβλεψη. Βαρύς ο χειμώνας. Ιδιαίτερα βροχερός προβλέπεται ο καιρός στη Νότια Ευρώπη τον χειμώνα 2021-22, ενώ υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος πλημμυρών. Κυρίως λόγω του φαινόμενου La Niña και της πολικής δίνης. «Μερικές από τις ισχυρότερες καταιγίδες είναι πιθανό να συμβούν κάπου στη νότια Γαλλία, στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία αυτό τον χειμώνα». Η Ελλάδα θα έχει συχνές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα ενέχουν κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρών, με θερμοκρασίες σε κανονικά επίπεδα (AccuWeather, Hellenic Weather, ecozen.gr, 22/10/2021).

Τοξικό λάδι! Το 1981 το σύνδρομο του «τοξικού ελαίου» στην Ισπανία προκάλεσε περίπου 5.000 θανάτους και πολλές χιλιάδες ανίατων σοβαρών παθήσεων. Προκλήθηκε από κραμβέλαιο, επεξεργασμένο με ανιλίνη, που άφηνε συσσωρευόμενα κατάλοιπα. Το κραμβέλαιο ήταν πολύ φθηνό και ιδιαίτερα διαδεδομένο στις φτωχές συνοικίες της Μαδρίτης και των άλλων πόλεων. Μέχρι σήμερα η ισπανική κυβέρνηση δεν έδειξε κάποια ευαισθησία οικονομικής υποστήριξης των θυμάτων και κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης (elcorreogallego.es, olivenews.gr, 20/10/2021, σ.σ. η ευαισθησία και η ελαστικότητα προς τους εγκληματίες δεν είναι ανάλογη για τα θύματα: περίπτωση Μυρτώς, Αξαρλιάν, Ιωάννας κ.λπ.).

Λέξεις χωρίς περιεχόμενο. Το τρίπτυχο της Ε.Ε. για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και τη στήριξη των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης μέχρι το 2030 αφορά στροφή προς μια γεωργία περισσότερο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή (σ.σ. προσοχή! για αγρότες ούτε κουβέντα). Για το ΥπΑΑΤ Ελλάδος σημαντικά είναι • η επισιτιστική επάρκεια και η διατροφική ασφάλεια της Ευρώπης • η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας • η συμμετοχή όλων των κρίκων της αγροεφοδιαστικής αλυσίδας και των κατοίκων • η προσέλκυση νέων ανθρώπων στη γεωργία και στις ελκυστικές αγροτικές περιοχές.

Χωριά. Στα πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης πρώτη είναι η Οία στη Σαντορίνη και έβδομη η Φολέγανδρος, και τα δύο χωριά στις Κυκλάδες. Ενδιάμεσα χωριά είναι το (2) Γκιόρεμε στην Καππαδοκία, το (3) Hallstatt στην Αυστρία, το (4) Vernazza στην Ιταλία, το (5) Tobermory στο Isle of Mull, το (6) Furnas των Αζόρων (ecozen.gr, 19/10/2021).

Η παγκοσμιοποίηση αλλάζει. Η Ελλάδα του 2040 προτάσσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως κλίμα, γεωμορφολογία, βιοποικιλότητα, πολιτιστική κληρονομιά και ταυτότητα. Η Ελλάδα εναρμονίζεται με τις διεθνείς τάσεις που συνδέουν την κατανάλωση τοπικών και ποιοτικών προϊόντων με την υγεία και τη μακροζωία. Η διατροφή πλέον στηρίζεται στη μεσογειακή δίαιτα, με αποτέλεσμα τα ελληνικά προϊόντα να έχουν γίνει διεθνώς αναγνωρίσιμα και η εμπορική ονομασία «Made in Greece» διεθνής ταυτότητα. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενίσχυση της βιώσιμης παραγωγής και της ποιότητας των τροφίμων ώστε να επωφεληθούν οι παραγωγοί (με καλύτερες τιμές), οι καταναλωτές (με καλύτερη ποιότητα), η οικονομία και το περιβάλλον. Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου χρειάζεται να μπορούν: (1) να σφυρηλατήσουν αλυσίδες αξίας με τους τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές, υποστηρίζοντας την τοπική παραγωγή και ενθαρρύνοντας την εφοδιαστική αλυσίδα να προσανατολιστεί προς την κυκλική οικονομία και (2) να ασκήσουν «θετική επιρροή» στους καταναλωτές, ωθώντας τους να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές (Μελέτη Ελληνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας , «Η Ελλάδα το 2040: Για τον μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου», σελ. 17, www.greece2021.gr, Λευκή Βίβλος 2040, 19/10/2021).

Παναγίτσα Πέλλας. Το χωριό, με τους 300 μονίμους κατοίκους, στα 750 μ. υψόμετρο, όπου οι 250 κάτοικοι είναι μέτοχοι στην ίδια πολυμετοχική επιχείρηση λαϊκής βάσης. Η επιχείρηση των συγχωριανών με την επωνυμία «Εβόρα» (σκιά) δημιουργήθηκε το 1997 αρχικά με τρεις τεχνητές λίμνες για την υδροδότηση των καλλιεργειών, ενώ σήμερα κινείται σε τρεις πυλώνες: ύδρευση μαζί με παραγωγή ενέργειας, μεταποίηση με πολλά τοπικά προϊόντα και τουρισμό. Στα 1.030 μ. η «Εβόρα» λειτουργεί εστιατόρια, καφέ και οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν δραστηριότητες όπως ψάρεμα στις λίμνες. «Ό,τι φτιάχνουμε γίνεται μόνο με δικά μας προϊόντα, από τη δική μας γη και από τα χωράφια μας. Παρασκευάζουμε υπέροχα γλυκά και αποξηραμένα φρούτα» (in.gr, 21/10/2021).

Αγροδασοπονία. Οι μικτές καλλιέργειες με δένδρα και γεωργικά φυτά, καθώς και οι βοσκότοποι με αραιά δέντρα, αποτελούν παραδοσιακά συστήματα χρήσης γης. Η αγροδασοπονία, η επιστήμη που ασχολείται με τα συστήματα αυτά, είναι νέα (! κι εγώ που νόμιζα ότι είναι πανάρχαια…) και σε μεγάλο βαθμό άγνωστη τόσο στη χώρα μας όσο και σε Έλληνες δημόσιους υπαλλήλους. Στις σελ. 67-68 και σε πολλά άλλα σημεία του βιβλίου «Αγροδασοπονία», Βασ. Π. Παπαναστάση, ISBN 978-960-456-436-1, εκδόσεις Ζήτη, παρουσιάζεται αυτή η πανάρχαια αποτελεσματική συμβίωση, που είναι πλέον νέα επιστήμη.

Σεβασμός. Οι δρόμοι της Μαδρίτης (Ισπανία) γέμισαν στις 24/10/2021 με πρόβατα και κουδουνίσματα, καθώς οι βοσκοί οδηγούσαν τα κοπάδια τους μέσα από τους δρόμους στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, ακολουθώντας αρχαίους δρόμους μετακίνησης των αιγοπροβάτων καθοδόν προς τα χειμαδιά. Η «Γιορτή του ποιμενισμού» είναι ένας οφειλόμενος σεβασμός και μια υπενθύμιση στους νεότερους για όσα οφείλονται στους προγόνους και στη βάση της οργάνωσης των συγχρόνων κοινωνιών. Το ετήσιο φεστιβάλ, από το 1994, επιτρέπει στους βοσκούς να ασκήσουν το δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές διαδρομές προκειμένου να μεταφέρουν τα ζώα τους από τη βόρεια Ισπανία σε νοτιότερα θερμότερα βοσκοτόπια. Οι βοσκοί, ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, συνόδευαν τα κοπάδια τους υπό τους ήχους φολκ μουσικής και χόρευαν (ΕΡΤ1, athensvoice.gr, 24/10/2021).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn