dim19.jpg

 

Α-Νόητα. Στο ΥπΑΑΤ γράφουν κείμενα άνευ νοήματος. Αν παίρνεις συνολικά κάτω από 5.000 €, είσαι «ενεργός» αγρότης – τι ανοησίες  είναι αυτές; Και άμα παίρνεις πάνω από 5.000 €, για να είσαι «ενεργός» αγρότης, τότε πρέπει να έχεις ένα σύνολο προϋποθέσεων που φαντάστηκαν οι γραφειοκράτες και «άδεια εκμετάλλευσης», την οποία για να την πάρεις παρακαλάς αναξιοπρεπώς κάποιους που υπεξαιρούν τη μόνιμη θέση μισθοδοσίας τους. Αλλά οι αγρότες είναι διαλυμένοι, ανίκανοι να αντιδράσουν και ασχολούνται μόνο με α μέσα από φερέφωνα. Κρίμα. Διότι καταστρέφεται η Ελλάς (Τα ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 9/11/2021, σ.σ. οι λέξεις έχασαν το νόημά τους και οι γραφειοκράτες «παίζουν» ακόμα και με τις λέξεις).

Δασικές πυρκαγιές. Χαρτογράφηση ευφλεκτότητας της «νεκρής» δασικής καύσιμης ύλης στην Ελλάδα με στόχο την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών προσφέρει το ΕΑΑ https://meteo.gr/fire/fuelmoisture.cfm. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση και τη συνολική συμπεριφορά της φωτιάς είναι η περιεχόμενη υγρασία στη νεκρή καύσιμη ύλη (π.χ. βελόνες, φύλλα, κλαδιά), η οποία αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως Dead Fuel Moisture Content (DFMC) (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, meteo.gr, ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 5/11/2021, σ.σ. και αφού βρεθεί πού υπάρχει πολλή εύφλεκτη οργανική ύλη, πληρώστε κτηνοτρόφους να πάνε με τα αιγοπρόβατά τους να καθαρίσουν το δάσος).

Επιβάρυνση. Η Σιγκαπούρη (5,7 εκατ. κάτοικοι) δεν θα πληρώνει πλέον τα νοσήλια για κορωνοϊό σε όσους «δεν εμβολιάστηκαν από επιλογή», όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες, οπότε η χώρα κατέγραψε 2.470 κρούσματα και 14 θανάτους (μόνο…). Η Σιγκαπούρη έχει το 85% του επιλέξιμου πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «θα αρχίσει να χρεώνει ασθενείς με Covid-19 από 8/12/2021, που δεν έχουν εμβολιαστεί από επιλογή, διότι τα μη εμβολιασμένα άτομα συμβάλλουν δυσανάλογα στην επιβάρυνση των πόρων υγειονομικής περίθαλψης» (Guardian, lifo.gr, 9/11/2021, σ.σ. στην Ελλάδα το 90% των ΜΕΘ έχει καταληφθεί από όσους δεν εμβολιάστηκαν με επιλογή αλλά επιβαρύνουν από επιλογή όλους τους άλλους).

Salmonella. Ο ΕΦΕΤ βρήκε Salmonella spp στο «μπιφτέκι τύπου κεμπάπ κατεψυγμένο», παρτίδας LOT 27921, με ημερομηνία ανάλωσης 6/10/2022 και ημερομηνία κατάψυξης 6/10/2021, που παρήχθη από την εταιρία «Ι. ΔΑΒΟΥΤΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε».

Αγρ. δυστύχημα. Τραγικός θάνατος για 79χρονο που παρασύρθηκε από το τρακτέρ του την ώρα που κατέβηκε να ελέγξει τα ελαστικά. Το περιστατικό συνέβη στις 11/11/2021 το απόγευμα σε αγροτική περιοχή της Βισαλτίας Σερρών. Ο ηλικιωμένος διακομίστηκε αρχικά στο τοπικό Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο των Σερρών, όπου υπέκυψε (ΑΠΕ-ΜΠΕ, epiloges.tv, 12/11/2021, σ.σ. και άλλος αγρότης νεκρός, διότι οι αγρότες δεν μπορούν να σταματήσουν να εργάζονται, ακόμα και 79 ετών, είτε για βιοποριστικούς λόγους, είτε διότι έχουν μάθει να κινούνται και όχι να κάθονται σε καρέκλα).

Μας δουλεύουν. Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» ανακάλεσε και αφαίρεσε την πιστοποίηση της «L.A. Farm Α.Ε.» μετά την εξέταση δείγματος προϊόντος «τυρί φέτα ΠΟΠ» σε τάπερ 400 gr με την επισήμανση «Φέτα, επιλογή μου, μεγαλύτερη των 3 μηνών ωρίμανσης». Το εξετασθέν δείγμα «είναι μη κανονικό, διότι περιέχει μόνο αγελαδινό γάλα αντί για πρόβειο και γίδινο γάλα και έχει υγρασία σε ποσοστό (60,24±0,38)%, που υπερβαίνει το μέγιστο όριο του 56%, καθώς και λίπος επί ξηρού (41,52±0,72)%, που υπολείπεται του ελαχίστου ορίου του 43%, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί το προϊόν ως τυρί φέτα. Η ονομασία του δείγματος «Τυρί φέτα ΠΟΠ» παραπλανά τον καταναλωτή ως προς την ταυτότητα και τη σύνθεση του τροφίμου (ΥπΑΑΤ, 12/11/2021, σ.σ. και μετά η L.A. Farm A.E. ξαναπήρε το δικαίωμα να πουλά προϊόντα ΠΟΠ… Μας δουλεύουν).

Αγροδασικά. Με τη φυτοκάλυψη αυξάνει η γονιμότητα του εδάφους του ελαιώνα. Επιστημονική μελέτη μέτρησε την ποσότητα οργανικής ουσίας που προστίθεται στο έδαφος του ελαιώνα έπειτα από 4 πειραματικά έτη και βρήκε ότι η οργανική ουσία η οποία προστέθηκε στο έδαφος ήταν 10,5-14,5 tn. Είχαν σπαρεί το αγριόχορτο Brachypodium distachyon, άσπρο σινάπι (Sinapis alba) και άγρια ρόκα (Eruca vesicaria). Έπειτα από 4 χρόνια, η συγκέντρωση του άνθρακα, του αζώτου και του καλίου αυξήθηκε στο έδαφος (Alameda del Obispo, Κόρδοβα Ισπανίας, olimerca.com, olivenews.gr, 12/11/2021, σ.σ. ο καθ. Β. Παπαναστάσης στην «Αγροδασοπονία» (ISBN 978-960-456-436-1) περιγράφει πάρα πολύ καλά ότι οι μικτές καλλιέργειες με δέντρα και γεωργικά φυτά, καθώς και οι βοσκότοποι με αραιά δέντρα, αποτελούν παραδοσιακά συστήματα χρήσης γης).

Παραδοσιακά. Με στόχο την ένταξη στη διατροφή του Ευρωπαίου πολίτη παραδοσιακών τροφίμων της Ελλάδας τα οποία έχουν ξεχαστεί, όπως ζοχοί, φαγόπυρο, τοματάκι Μήλου, τσακώνικη μελιτζάνα κ.ά., ως τελικά μαγειρικά προϊόντα, ο συντονιστής ομ. καθ. Κ. Μάττας παρουσίασε το έργο Biovalue, που υλοποιείται από το ΑΠΘ. Συμμετέχουν 17 εταίροι από 12 χώρες μέσω μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Το έργο, με τίτλο «Παραγοντικό εργαλείο προσομοίωσης για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας στην αγροδιατροφική αλυσίδα, από το πιρούνι ως το χωράφι» (Fork-to-farm agent-based simulation tool augmenting BIOdiversity in the agrifood value chain – Biovalue) είναι ενταγμένο στο Horizon 2020 με 5.993.562 € από τον Οκτ. 2021 για 48 μήνες (Η Φωνή των ΑΜΕΑ, Νοέμ. 2021, 210 2470341).

Αγρ. δυστύχημα. Ένας 41χρονος Μπαγκλαντεσιανός σκοτώθηκε και ένας ακόμα 37χρονος ομοεθνής του τραυματίστηκε σε αγροτικές εργασίες όταν ανατράπηκε το τρακτέρ και τους καταπλάκωσε. Το δυστύχημα συνέβη γύρω στις 4.30 το απόγευμα της Πέμπτης 5/11/21 στα Κρεμμύδια και την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου-Νέστορος (Ελευθερία, texnologosgeoponos.gr, 6/11/2021).

Αγρ. δυστύχημα. Θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε χθες στην Αργολίδα. Τρακτέρ με οδηγό έναν 72χρονο εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Ο άτυχος κάτοχος και οδηγός του γεωργικού ελκυστήρα πραγματοποιούσε εργασίες σε αγρόκτημα. Το τρακτέρ (texnologosgeoponos.gr).

Αγρ. δυστυχήματα. Ο ηλικίας περίπου 52 ετών αγρότης εκτελούσε τις μεσημβρινές ώρες εργασίες στο χωριό Πρινιά Αγιάς στη Λάρισα. Το κασκόλ που φορούσε ο άτυχος άντρας πιάστηκε στο PTO από το τρακτέρ με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του (onlarissa.gr agrotes.eu).

14χρονη καταπλακώθηκε από το αγροτικό του πατέρα της στο Ρέθυμνο.

Θανάσιμος τραυματισμός 65χρονου αγρότη στο Βαμβακόφυτο του δήμου Σιντικής.

Ένας 41χρονος Μπαγκλαντεσιανός σκοτώθηκε και ένας ακόμα 37χρονος ομοεθνής του τραυματίστηκε σε αγροτικές εργασίες όταν το τρακτέρ ανατράπηκε (texnologosgeoponos.gr).

Υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 50% του πληθυσμού της Γης δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, δηλαδή περίπου 4 δισ. συνάνθρωποί μας, και θα χρειαστούμε περίπου 18 εκατ. νοσηλευτές μέχρι το 2030 (σήμερα έχουμε 7,2 εκατ.) για να καλύψουμε τις ανάγκες υγείας της ανθρωπότητας (Συνεργατική Κοινωνία-CoopSociety, 12/11/2021, σ.σ. είναι θέμα πολιτικής βούλησης, στρατεύματα πετυχαίνουμε να έχουμε…).

Βόσκηση. Στο εργοστάσιο της VW στην Chattanooga (Τενεσί, ΗΠΑ) οι υπεύθυνοι προσέλαβαν μαζί με τους 4.000 υπαλλήλους και 50 πρόβατα για να βοηθήσουν στη μετάβαση της εταιρίας στις νέες βιώσιμες ενεργειακές της ανάγκες. Για να λειτουργούν σωστά οι εγκαταστάσεις με τα 33.000 ηλιακά πάνελ, θα πρέπει να αποφεύγεται η διάβρωση του εδάφους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει βλάστηση ανάμεσα στα πάνελ. Η βλάστηση όμως δεν πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ύψος. Και εδώ κάνουν την είσοδό τους τα πρόβατα, που κόβουν το χορτάρι, και την ίδια στιγμή τα πάνελ τα προστατεύουν από τη ζέστη ή τη βροχή. Τα πρόβατα σε σχέση με τις χλοοκοπτικές μηχανές έχουν το πλεονέκτημα ότι κρατούν το χορτάρι σε ένα συγκεκριμένο ύψος και μπορούν να φτάσουν και σε σημεία που δεν μπαίνουν τα μηχανήματα. Παράλληλα είναι ένας φυσικός τρόπος λίπανσης του εδάφους έτσι ώστε να συνεχίσει να μεγαλώνει το χορτάρι. Για την προστασία των προβάτων από επιθέσεις άγριων ζώων υπάρχουν στο πάρκο και μερικά γαϊδουράκια, που προειδοποιούν όταν υπάρχει κίνδυνος (newsauto.gr. texnologosgeoponos.gr, 14/11/2021).

Σωματίδια. Ελληνική έρευνα για την περίοδο 1981-2020 δείχνει αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στο έδαφος. Η αλλαγή ανά δεκαετία στην ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια του εδάφους εξαρτάται κυρίως από τις αλλαγές στη διαπερατότητα της ατμόσφαιρας, οι οποίες με τη σειρά τους εξαρτώνται από αλλαγές στη νεφοκάλυψη και/ή αλλαγές στις ανθρωπογενείς εκπομπές των αιωρούμενων σωματιδίων (https://www.mdpi.com/2073-4433/12/11/1431, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, meteo.gr, περιοδικό «Atmosphere», makthes.gr, 17/11/2021).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn