kat29.jpg

 

Φορολογικά. Στο 9μηνο Ιαν.-Αυγ. 2021 η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) πραγματοποίησε 12.870 στοχευμένους επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους και εντόπισε παραβάσεις στις 6.421 από αυτές ή στο 49,9%. Τα διαφυγόντα έσοδα ανήλθαν σε 8,1 εκατ. € και τα πρόστιμα ήταν συνολικού ύψους 6,32 εκατ. €. Η ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσε άλλες 755 έρευνες μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και εντόπισε διαφυγόντα έσοδα συνολικού ύψους 540,6 εκατ. € και επέβαλε πρόστιμα 104,7 εκατ. €. Το ΚΕΜΕΕΠ ολοκλήρωσε 297 φορολογικούς ελέγχους και καταλόγισε 124,6 εκατ. €. Το ΚΕΦΟΜΕΠ σε 757 υποθέσεις καταλόγισε 101,4 εκατ. € (sofokleousin.gr, 13/11/2021, σ.σ. πληρώνει κάποιος κανονικά και τελικά πληρώνονται τα πρόστιμα ή όχι;).

Αγροτικό Επιμελητήριο. Το Επιμελητήριο Τρικάλων (κ. Β. Γιαγιάκος) έχει κάνει πλήρες Τμήμα Αγροτικό. Το Επιμελητήριο Σερρών (κ. Α. Μαλιάρας) μετατρέπει το αγροτικό τμήμα ενημέρωσης σε πλήρες Αγροτικό Τμήμα. Το Επιμελητήριο Λάρισας (κ. Σ. Γιαννακόπουλος) είπε ότι οι αγρότες πρέπει να μετέχουν στα τοπικά Επιμελητήρια. Έχει δημιουργηθεί δομή σε Περιφερειακό επίπεδο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Επιμελητηρίων στη Θεσσαλία (κ. Α. Μπασδάνης). Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεν έχει Διεύθυνση ή Τμήμα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (!) (κα Χ. Καλογήρου) (Agribusiness Thessaly Summit, Τρίκαλα, 20/11/2021).

Η αρχή… Η σφαγή γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων και της διάθεσής τους ως βοδινού κρέατος στην τιμή του 0,40-0,50 €/κιλό αποτελεί απαρχή μεγάλων αρνητικών εξελίξεων στον κλάδο (Ypaithros.gr, 21/11/2021).

Βουλή. Στη Βουλή νομοθετεί η Ελλάδα, εκφράζοντας τη σημερινή κοινωνική δυναμική, αλλά η ηθική είναι διαχρονική. Είναι ανήθικη η συμπεριφορά προς τους κτηνοτρόφους-επιχειρηματίες που λειτουργούσαν και παρήγαγαν πραγματικό πλούτο τον Μάρ. 2012 (νόμος 4056 για αδειοδότηση στάβλων) και βρίσκονται σήμερα όμηροι ψηφοθηρικών επιλογών τσιμεντοποιητών. Όσοι κτηνοτρόφοι λειτουργούσαν το 2012 θα πρέπει να παραμείνουν στον χώρο τους με άδειες διατήρησης τουλάχιστον μέχρι τη συνταξιοδότηση των σημερινών κτηνοτρόφων (Γ. Κοντογιάννης, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφ. Αττικής, Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου, Ελληνική Βουλή, 22/11/2021).

Ζάππειο. Το Ζάππειο έγινε με χορηγία του Ευάγγελου Ζάππα και του Κωνσταντίνου («Αθήνα-Περιηγήσεις & Ίχνη», Εκδόσεις Παρουσία), που απέβλεπε στη δημιουργία ευρύτερα ενός θεσμού ο οποίος θα λειτουργούσε ως οργανισμός προβολής των επιτευγμάτων της ελληνικής γεωργίας και βιοτεχνίας. Τα εγκαίνια του κτιρίου έγιναν στις 20/10/1888, είναι νεοκλασικής μορφής με στοιχεία κορινθιακού ρυθμού και σήμερα χρησιμοποιείται για οτιδήποτε εκτός από την προβολή της γεωργίας…

Θηλασμός. Το μητρικό γάλα γυναικών που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό ή που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού περιέχει αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τη δράση του ιού Covid-19, προσφέροντας προστασία στα βρέφη που θηλάζουν και πλεονέκτημα σε σχέση με αυτά που δεν θηλάζουν (καθ. Β. Μπενέτου, ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Rochester (ΗΠΑ), JAMA Pediatrics, atlantea.news, 22/11/2021).

Τυρί. Με απόφαση υπουργού (ΥπΑΑΤ) συγκροτήθηκε επιστημονική ομάδα η οποία ανέλαβε το έργο του καθορισμού των αποδόσεων τυροκόμησης. Πρόκειται για επιστημονική ομάδα τα πορίσματα της οποίας θα βασιστούν σε πειράματα και θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια κανονιστικά (23/11/2021, σ.σ. σε κάθε μορφή εφαρμογής έρευνας και επιστήμης πρέπει να μετέχουν οι εφαρμοστές-αγρότες. Ακόμα και στον προσανατολισμό των αξόνων της εφαρμοζόμενης έρευνας πρέπει οι επισπεύδοντες να είναι οι πολίτες-αγρότες).

ΑΤΕ… Στον νέο Αναπτυξιακό νόμο για υποστήριξη επενδύσεων αναγράφεται ότι το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό (Τοπικό) Εισόδημα είναι για κάθε περιοχή: Θράκη-47,67, Ήπειρος-48,67, Βόρ. Αιγαίο-49,00, Δυτ. Ελλάδα-Ευρυτανία 50,33, Θεσσαλία-52,67, Κεν. Μακεδονία-53,67, Πελοπόννησος-56,67, Κρήτη-58,33, Δυτ. Μακεδονία-59,67, Στ. Ελλάδα-62,33, Ιόνια Νησιά-63,33 και Νότιο Αιγαίο-73,67 (σ.σ. βέβαια δεν ξέρω πώς προσμετράται η αιφνίδια αύξηση μέσα σε έναν χρόνο του αριθμού των αιγοπροβάτων της Κρήτης κατά 4.000.000 ζώα! ούτε η ανάληψη του μάρκετινγκ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του Νότ. Αιγαίου από τον ΕΟΤ και το υπ. Τουρισμού! ενώ γίνεται κατανοητό γιατί οι γραφειοκράτες «θάβουν» τον αγροδιατροφικό τομέα της Αττικής. Απλώς τον συνδέουν με το ΑΕΠ των αστών της Αττικής, και την ύπαιθρο της Αττικής με τα εξοχικά και τις βίλες των αστών της πρωτεύουσας).

Αναδάσωση. Drones πετούν σπόρους από τους ουρανούς και αναδασώνουν περιοχές στην Κροατία που επλήγησαν από πυρκαγιές. Μπορούν να φυτεύσουν 3 τρισ. δέντρα μέχρι το 2030 στην Ε.Ε. για να καταπολεμηθούν κλιματική αλλαγή και απώλεια βιοποικιλότητας, με ρυθμό 100 στρέμματα/οκτάωρο για 4 drones. «Πέρα από ένα βελανίδι, βάζουμε μέσα επίσης άμμο, γρασίδι, άργιλο και ξερή κόκκινη πιπεριά, για να μην τους τρώνε τα ζώα». Πάνω από 40% των σπόρων κατάφεραν να ριζώσουν (Magic Forest, ΝΕΑ Αιτωλο-ακαρνανίας, 24/11/2021).

Κυκλική. Μπράβο στους περιφερειάρχες που φροντίζουν τη δημόσια υγεία απομακρύνοντας τα νεκρά ζώα. Ντροπή σε όσους πετούν το «μπαλάκι» στους αγρότες και στέλνουν τις υπηρεσίες τους να επιβάλλουν πρόστιμα και ποινές για πράγματα που έχουν απαγορεύσει στην κυκλική φύση.

«No Food Waste». Ένα σχήμα πιστοποίησης κατά της σπατάλης τροφίμων από την TÜV AUSTRIA Hellas με τη ΜΚΟ «Μπορούμε». Αφορά στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της σπατάλης τροφίμων ενός οργανισμού, της διαχειριστικής αλυσίδας τροφίμων που προκύπτει ή δύναται να προκύψει σε αυτόν. Αναδεικνύει την υπευθυνότητα, την κοινωνική συνείδηση και ευαισθησία, καθώς και την επιχειρηματική ηθική ενός οργανισμού ο οποίος καθορίζει και ενεργεί σχετικά με την ανάπτυξη διαρκώς αξιολογούμενων μεθόδων διαχείρισης και αξιοποίησης των τροφίμων με στόχο τον περιορισμό και την ελαχιστοποίηση της σπατάλης των τροφίμων σε όλα τα στάδια λειτουργίας του. Η Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού ήταν 29 Σεπ. Ο Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ είναι για μείωση κατά 50% των παραγόμενων απορριμμάτων τροφίμων έως το 2030 (tornosnews,gr, 24/11/2021, σ.σ. Οι διάφορες και ποικιλώνυμες πιστοποιήσεις καλύπτουν την τεράστια «απόσταση» μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, μεταφέρουν τμήμα της απαραίτητης εμπιστοσύνης και καθιστούν λειτουργικές τις εμπορικές συναλλαγές, ενώ συνήθως είναι εργαλείο μάρκετινγκ).

Τυριά. Η Μακεδονία έχει παράδοση στην παραγωγή ημίσκληρων τυριών, με πιο σημαντικό το Κασέρι ΠΟΠ. Άλλα ημίσκληρα τυριά είναι το Βικτώρια (δεν παράγεται πλέον), το Γαής τυρί κ.λπ. Τα ημίσκληρα τυριά παράγονται όλα με την τεχνοτροπία pasta fillata, δηλαδή τεντωμένου τυροπήγματος. Σύμφωνα με αυτή, παράγουμε μπασκί από φρέσκο γάλα, το οποίο μετά «ζυμώνουμε» σε ζεστό νερό και το τεντώνουμε ξανά και ξανά μέχρι να πιάσει την επιθυμητή υφή. Στο Τυροκομείο Αρβανίτη συνδυάστηκε το μακεδονικό κασέρι και το κάπνισμα του τυριού μέσω των Μετσοβιτών από τους Ιταλούς και παράγεται το Καπνιστό τυρί Θεσσαλονίκης (Νεοχωρούδα Θεσ/νίκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Άλλη επιχειρηματικότητα. Εάν η Ελλάδα θέσει ως στόχο να κατακτήσει το 15% της αγοράς δεύτερης κατοικίας για τους Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους, τότε θα χρειαστούμε 400.000 κατοικίες τα επόμενα 20 χρόνια, δηλ. 20.000 κατοικίες/χρόνο, και με τους νέους ιδιοκτήτες να περνούν κατά μέσο όρο 6 μήνες τον χρόνο στη χώρα μας, η επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι πάνω από 5 δισ. €/έτος και θα δημιουργηθούν περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας. 13,6 δισ. € και 173.000 επιπλέον θέσεις εργασίας σε διάστημα πέντε ετών μπορεί να δημιουργήσει ο τουρισμός 3ης  ηλικίας. Το 1/3 της συνολικής δαπάνης των Ευρωπαίων τουριστών τα επόμενα χρόνια θα προέρχεται από άτομα ηλικίας 65 ετών και πάνω. Ο τουρισμός της 3ης ηλικίας χωρίζεται στον βραχυχρόνιο τουρισμό και τον λεγόμενο snowbird τουρισμό, όπου οι επισκέπτες μένουν μακροχρόνια, νοικιάζοντας ή αγοράζοντας μια κατοικία (Έρευνα διαΝΕΟσις, Καθημερινή, Health Summit, traveldailynews.gr, 25/11/2021).

Εναλλακτικά. Το «γάλα» πατάτας είναι μια από τις μεγαλύτερες διατροφικές τάσεις του 2022, η οποία υπογραμμίζει ότι η αγορά εναλλακτικών γαλακτοκομικών θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Το λεγόμενο «γάλα» πατάτας μετέχει στο «climatarianism», στη δίαιτα που εστιάζει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ενός ατόμου. Οι αγοραστές ξόδεψαν συνολικά 394 εκατ. GBP σε φυτικό «γάλα» στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020, αύξηση 32% από το 2019 (Mintel, Σεπ. 2021). Είδαμε τη δημοτικότητα του «γάλακτος» σόγιας, αμυγδάλου, βρόμης και μπιζελιού. Τώρα το «γάλα» πατάτας, χαμηλό σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, πρόκειται να κυριαρχήσει στα μενού των καφέ τους επόμενους μήνες (Waitrose & Partners, thegurdian.com, ypaithros.gr, 19/11/2021).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης,«ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn