mich9.jpg

 

ΒΙΟ. Σε όσους καλλιεργούν βιολογικά μπρόκολα, τα πράσινα σκουλήκια και οι κάμπιες που μπαίνουν ανάμεσα στα βλαστάρια είναι ένα πρόβλημα. Σε μια λεκάνη βάζουμε αλατισμένο νερό με λίγο ξύδι και τα αφήνουμε το βράδυ. Τα ξεπλένουμε καλά και είναι έτοιμα (Π. Ουσαντζόπουλος, 26/11/2021).

Ανθεκτικότητα. Έρχονται ξηρασίες, πλημμύρες και ασθένειες, όπως ο Covid-19. Υπάρχουν ήδη «3 δισ. άνθρωποι που δεν μπορούν να έχουν υγιή διατροφή» και «1 δισ. επιπλέον δεν μπορούν πια να φάνε υγιεινά αν ένα ξαφνικό σοκ μειώσει κατά 1/3 τα εισοδήματά τους». «Αν οι κρίσιμες οδοί μεταφοράς διαταραχθούν, το κόστος της διατροφής θα μπορούσε να αυξηθεί για 845 εκατ. ανθρώπους». Ήδη 800 εκατ. άνθρωποι είχαν πληγεί από τον λιμό το 2020, «μια αύξηση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία». Ο FAO εκπόνησε δείκτες «ανθεκτικότητας» που αναλύουν την εγχώρια παραγωγή κάθε χώρας, την έκταση των εμπορικών ανταλλαγών τους, τα συστήματα μεταφοράς και την πρόσβαση του πληθυσμού τους σε υγιεινή διατροφή («Παγκόσμια Κατάσταση Διατροφής & Γεωργίας-2021», FAO-Οργανισμός Τροφίμων ΟΗΕ, newsit.gr, 23/11/2021, σ.σ. η τοπικοποίηση επανέρχεται. Εμπρός για τοπική ανάπτυξη).

Αυγά. Τα αυγά, που αποφεύγονταν λόγω ανησυχίας για τη χοληστερόλη, μπορείτε να τα απολαύσετε άφοβα. Τα ασπράδια έχουν πρωτεΐνη και ο κρόκος έχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, χολίνη και σελήνιο. Τα αυγά είναι ιδιαίτερα καλές πηγές αντιοξειδωτικών (λουτεΐνης, ζεαξανθίνης), που μπορούν να βοηθήσουν στα οφθαλμικά προβλήματα, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Επιδημιολογικές μελέτες απέτυχαν να συνδέσουν την αυξημένη κατανάλωση αυγών με αυξημένες καρδιακές παθήσεις (Obesity Code by Jason Fung, Α. Καράγιωργας, Facebook, 26/11/2021).

Δέντρα. Τα δέντρα προσφέρουν δροσιά έως και 12οC στις ευρωπαϊκές πόλεις. Οι περιοχές των ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν δέντρα είναι περίπου δύο έως τέσσερις φορές πιο δροσερές σε σχέση με τις περιοχές αστικού πρασίνου χωρίς δέντρα, που έχει θετικές επιπτώσεις και στην υγεία. Το πράσινο χωρίς δέντρα φαίνεται να ρίχνει τις θερμοκρασίες πολύ λιγότερο ή και καθόλου. Μετρήσεις σε 293 πόλεις της Ευρώπης (Αθήνα και άλλες πέντε ελληνικές πόλεις). Πρέπει να φυτευθούν και άλλα δέντρα στις πόλεις (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας-ΕΤΗ, Ζυρίχη, Nature Communications, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ecozen.gr, 24/11/2021).

Μέλι. Το 12ο Συνέδριο Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Σάββατο 4/12/2021 στο https://www.youtube.com/watch?v=2jGi7my3qgU, Σάββατο 4/12/2021, στο https://www.youtube.com/watch?v=1QuIu8s-xfE και Κυριακή 5/12/2021 στο https://www.youtube.com/watch?v=jmL1kWuaC-I. Το 12ο Συνέδριο Μελιού ξεκίνησε με το θέμα «Τεχνητό μέλι που δεν προέρχεται από μέλισσες» με τον Νίκο Κατσαρό (New York College) και έκλεισε στις 13.00 με το θέμα «Οργάνωση μελισσοσμηνών ή/& μελισσοκόμων» με συνομιλητές τον γράφοντα (ΑγροΝέα) και την κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο). Η τελευταία μεγάλη διοργάνωση του φίλου Νίκου. Καλό ταξίδι, Νίκο.

Χωρίς. Τηλέφωνο χωρίς καλώδιο, κουζίνα χωρίς φωτιά, αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, νέοι χωρίς όνειρα, πολιτικοί χωρίς πατρίδα, σχέσεις χωρίς θεμέλια, συμπεριφορές χωρίς ντροπή, μωρά χωρίς πατέρα, παιδιά χωρίς αγάπη, αισθήματα χωρίς καρδιά, παιδεία χωρίς αξίες, έφηβοι χωρίς αξιοπρέπεια, επιχειρήσεις χωρίς λεφτά, τροφές χωρίς λιπαρά, γιαούρτι χωρίς γάλα, μέλι χωρίς μέλισσες, ψωμί χωρίς γλουτένη, γλυκά χωρίς ζάχαρη, αυγά χωρίς κότες, κρέας χωρίς ζωντανά και γάλα χωρίς αγελάδες. Σε εργαστήρια παράγεται «κάτι» που μοιάζει με αγελαδινό «γάλα», με επεξεργασία από μύκητες ή άλλους μικροοργανισμούς, στους οποίους εισάγεται το γενετικό υλικό που κωδικοποιεί τις βασικές πρωτεΐνες (πρωτεΐνη ορού και καζεΐνη) αγελαδινού γάλακτος. Ο κλάδος αυτός της «κυτταρικής γεωργίας» βρίσκεται σε άνοδο, όπως είναι η Perfect Day-Καλιφόρνια, η New Culture-Καλιφόρνια, η Imagindairy-Ισραήλ (σ.σ. και άνθρωποι χωρίς ηθική).

Ευτελισμός. Η πολιτική παρατήρηση είναι ότι: είναι ο πλήρης εξευτελισμός των πολιτών η συμμετοχή σε διαβουλεύσεις που δεν λαμβάνονται υπόψη και η απόλυτη αλαζονεία της πλειοψηφίας η μη αποδοχή έστω κάποιων ελαχίστων συμβιβασμών από όσους ακούστηκαν στη Βουλή. Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι η «δικτατορία» της πλειοψηφίας, αλλά επιβάλλεται μια κάποια συμπερίληψη και μειοψηφούντων απόψεων. Κρίμα, ο Νόμος κατακρεουργεί την περιαστική κτηνοτροφία πάντα υπέρ των οικοπεδοφάγων και κερδοσκόπων πάντα εις βάρος της ισορροπίας του αειφόρου περιβάλλοντος, κρίμα…

Αγρ. δυστύχημα. Σκοτώθηκε σε δυστύχημα (30/11/2021) ο 28χρονος κτηνοτρόφος Στέλιος Τσεκουρλούκης με το μηχανάκι του, επιστρέφοντας το βράδυ στο σπίτι του μετά την καθημερινή δουλειά στο Βαρθολομιό Ηλείας. Μιλούσαμε κάθε μέρα και ανταλλάσσαμε εμπειρίες μέσα από το Facebook με εικόνες από την κτηνοτροφική ζωή. Καλό ταξίδι, φίλε Στέλιο (1/12/2021).

«Βιώσιμα». 8 στους 10 ταξιδιώτες θα θέσουν τα βιώσιμα ταξίδια ως προτεραιότητά τους στο μέλλον. Οι ταξιδιώτες αναζητούν όλο και περισσότερο

«δευτερεύοντες» προορισμούς ως προορισμό της επιλογής τους. Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα κυριαρχούν οι κρατήσεις για τους εξωτερικούς χώρους. Στην Κίνα οι κρατήσεις για αξιοθέατα που σχετίζονται με τη φύση έχουν αυξηθεί κατά 265% το α’ εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το 2020. 68 εκατ. ταξιδιώτες επέλεξαν να κάνουν κράτηση για πτήση με την ένδειξη «Greener Choice». Οι ταξιδιώτες επιλέγουν μεγαλύτερες διαμονές. Εντοπίστηκε σημαντική άνοδος του εγχώριου τουρισμού κατά 200% στην πλατφόρμα του Trip.com (Trending in Travel, Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών & Τουρισμού-WTTC, traveldailynews.gr, 25/11/2021).

Zoom. Ο εντοπισμός της Όμικρον-Covid-19 δείχνει να αλλάζει τα δεδομένα για άλλη μία φορά στην εργασία (τηλεργασία) αλλά και της εκπαίδευσης (τηλεκπαίδευση), η μετοχή της Zoom απογειώθηκε κατά 5,7%. Η Zoom, ως κορυφαίος πάροχος τηλεδιάσκεψης, το 2020 κατέγραψε άλμα 326% (instanews.gr, 1/12/2021, σ.σ. συνδρομητές της Zoom είναι και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, μας είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, που πέρυσι έκανε 150 δημόσιες τηλεδιασκέψεις, και στην περίοδο των γεννήσεων κάνει δύο δημόσιες συζητήσεις κάθε Τετάρτη, στις 12.00 και στις 21.00).

Listeria. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση απόσυρση / ανάκληση του συνόλου της παρτίδας «Ανθότυρο» παραγωγής 21/11/2021 της επιχείρησης Νικόλαος Τσατσούλης & Υιοί Ο.Ε., Βυτίνα, διότι βρέθηκε να έχει το παθογόνο βακτήριο Listeria monocytogenes. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν να μην το καταναλώσουν (ΕΦΕΤ, 3/12/2021).

Wagyu. Στο Πούτεν (Άμστερνταμ) ο Dirk Timmer εκτρέφει αγελάδες Wagyu της φυλής Tajima, που οι μπριζόλες κοστίζουν 265 € η μερίδα. Το σημαντικό είναι η εκτροφή αυτών των αγελάδων, που περιλαμβάνει εκτός από κριθάρι, καλαμπόκι και αρωματικά βότανα της περιοχής και με αποξηραμένο και καβουρδισμένο πολτό ελληνικής ελιάς! Ο ελαιοπολτός αποτελεί το 25% της διατροφής των Wagyu. Καθώς η ζωοτροφή είναι πιο εύπεπτη, η παραγωγή μεθανίου των βοοειδών κατά τη διαδικασία της πέψης μειώνεται. Τον ελαιοπολτό από ελιές από την Καλαμάτα, το Ναύπλιο και την Κέρκυρα παράγει η Olive Feed Corporation, που προωθεί τον ελαιοπολτό στην εκτροφή σε πάπιες και χοίρους, από τα οποία παράγονται εξαιρετικά αλλαντικά (ethnos.gr, 30/11/2021).

Amazon. Web services θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε περισσότερες από 30 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο και ανακοινώνει πως μεταξύ των χωρών στις οποίες θα εγκαινιάσει «τις 30 νέες τοπικές ζώνες-AWS» συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα (ΑΠΕ-ΜΠΕ, defence-point.gr, 2/12/2021.

Robot. Τα πρώτα ζωντανά ρομπότ, τα xenobots, έχουν δημιουργηθεί από τα βλαστοκύτταρα του αφρικανικού βατράχου Xenopus laevis και μπορούν πλέον να αναπαράγονται! Για να φτιάξουν τα xenobots, οι ερευνητές έξυσαν ζωντανά βλαστοκύτταρα από έμβρυα βατράχου και τα άφησαν να επωαστούν, χωρίς να επέμβουν στα γονίδια. Τα xenobots, τα οποία αρχικά είχαν σχήμα σφαίρας και κατασκευάζονταν από περίπου 3.000 κύτταρα, μπορούσαν να αναπαραχθούν. Ανακάλυψαν ότι ήταν σε θέση να βρουν μικροσκοπικά βλαστοκύτταρα, να συγκεντρώσουν εκατοντάδες από αυτά και λίγες μέρες αργότερα να μετατρέψουν τη δέσμη των κυττάρων σε νέα xenobots. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε και από το Defense Advanced Research Projects Agency, που επιβλέπει την ανάπτυξη τεχνολογίας για στρατιωτική χρήση (Πανεπιστήμια Βερμόντ, Tufts & Χάρβαρντ, lifo.gr, 1/12/2021).

«Μπόμπες». ΣΔΟΕ Αττικής (Βίλια): Κατασχέθηκαν 11.500 lt αιθυλικής αλκοόλης που προορίζονταν για «μπόμπες». Το φορτίο προερχόταν από τη Βουλγαρία. Το Ελληνικό Δημόσιο έχασε 346.525 € από φόρους και δασμούς (ΑΠΕ-ΜΠΕ, athensvoice.gr, 6/12/2021).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης,«ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn