agr212_7_900x600.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/7/2022 η πρώτη δημόσια διαδικτυακή συνάντηση των μελών της Κατευθυντήριας Επιτροπής-Steering Committee του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος».

Η Κατευθυντήρια Επιτροπή είναι μια «γέφυρα», μια προσπάθεια γεφύρωσης και αλληλοσεβασμού των κτηνοτρόφων-παραγωγών πραγματικού πλούτου (τροφής) και των καταναλωτών για πιστοποιημένη ποιότητα. Η Κατευθυντήρια Επιτροπή θα μπορούσε να έχει τον χαρακτήρα Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης και προσανατολισμού των κοινωνικών δραστηριοτήτων του συλλόγου.

Όπως είπε ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, οι κτηνοτρόφοι, όπως όλοι οι αγρότες, είναι «πολυεργαλεία» με συνεχή απασχόληση, 365 μέρες τον χρόνο, 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα, δίνοντας μεγάλη προτεραιότητα στη φροντίδα των ζωντανών τους. Αυτή η συνεχής απασχόληση δεν επιτρέπει επαρκή ενασχόληση σε κοινωνικές εκδηλώσεις και ενημέρωση του ρόλου της κτηνοτροφίας στη συμβιωτική επιβίωση των αστικών κοινωνιών, αλλά και την αναγνώριση της συμβολής της κτηνοτροφίας στην επιβίωση των αστικών κοινωνιών.

Στην πρώτη συνάντηση διακρίναμε την παρουσία των: κας Μάγδας Κοντογιάννη, κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, καθ. Γιώργου Αρσένου και Αθηνάς Μιχαηλίδου, καθ. Γιάννη Μπόσιου, κ. Γιάννη Κοντογιάννη, δρος Κατερίνας Γρηγοριάδου, καθ. Γιάννη Χατζηγεωργίου, δρος Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, κ. Γιάννη Γκλαβάκη, κας Ιωάννας Σαπουνάκη, κ. Ζαφείρη Ναστούλη και κ. Νίκου Δημόπουλου. Με ειδοποίηση εξέφρασαν την υποστήριξή τους οι: καθ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, κ. Γιάννης Τσιρώνης, δρ Θωμάς Παπαχρήστου και καθ. Γιάννης Σκούφος και υπήρξε η θετική ανταπόκριση των: ομ. καθ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, καθ. Δημήτριου Κουρέτα και κ. Τάσου Καπνοπώλη.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, 6932 094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, παρουσίασε τις πολυποίκιλες δραστηριότητες του κτηνοτροφικού συλλόγου πέραν από τις καθαρά εσωτερικές ενημερωτικές. Έτσι, αναφέρθηκε σε πολλές παρουσίες σε νηπιαγωγεία, σε δημοτικά σχολεία, αλλά κυρίως σε γυμνάσια και λύκεια, καθώς και σε εσπερινά σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, όπου γινόταν παρασκευή φαγητών εκεί μπροστά στους μαθητές και ταυτόχρονα γινόταν ενημέρωση για τις ευκαιρίες και δυσκολίες του κτηνοτροφικού επαγγέλματος ως επαγγελματικός προσανατολισμός και ως ανάγκη της διατροφής του ανθρώπου.

Ακόμα, αναφέρθηκαν ως ένα πολύ καλό εργαλείο επικοινωνίας οι τακτικές δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις στο Zoom με την υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα. Μόνο την τελευταία διετία πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200 δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις με δημόσιες προσκλήσεις πριν και ανταποκρίσεις μετά. Όλες οι συζητήσεις είναι αναρτημένες στο προφίλ του «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος» στο Facebook, όπου μερικές συζητήσεις έχουν μέχρι και 30.000 θεάσεις!

Από όσα αναφέρθηκαν προλάβαμε να καταγράψουμε:

  1. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συνέθεσε το Όραμα 2040 τον Ιαν. 2021 και το υπέβαλε στην Ε.Ε. (31/1/2021), στο ΥπΑΑΤ (8/2/2021), στο Ευρ. Κοινό (25/3/2021) και στο Ελληνικό Κοινό (14/4/2021), που πρέπει να επικοινωνηθεί.
  2. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συνδιαμόρφωσε με άλλους φορείς ένα Νέο Αγροτικό Σύμφωνο 2040 Αττικής Υπαίθρου, συμμετέχοντας στο Ανοικτό Συνέδριο στις Βρυξέλλες (15-16/6/2022), που πρέπει να επικοινωνηθεί.
  3. Μέσω διαγωνισμών θα μπορούσαν να διακριθούν επιδεικτικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είναι επισκέψιμες και να οργανωθούν επισκέψεις σχολείων και άλλων οργανωμένων ομάδων συμπολιτών.
  4. Η ελληνική παραδοσιακή γαστρονομία θα μπορούσε να γίνει επιλεκτική δραστηριότητα, όπως Ημέρα Προβατίνας, Ημέρα Εδεσμάτων Αρνιού, Ημέρα Γάλακτος και Προϊόντων του, Ημέρα Διατροφικής Αξίας Ζωικών Προϊόντων, Ημέρα Τεχνημάτων από Μαλλί, Ημέρα επίσκεψης σε κοντινό στάβλο κ.ά.
  5. Επιβράβευση ελληνικών αυτοχθόνων φυλών.
  6. Προβολή σημασίας και ρόλου των κτηνοτροφικών επαγγελμάτων για επαναφορά σεβασμού και καταξίωσης των κτηνοτρόφων και της σημασίας των φροντιστών του περιβάλλοντος του πλανήτη για το καλό όλων μας.
  7. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κτηνοτρόφος της ποιμενικής κτηνοτροφίας, εκτός από φροντιστής του περιβάλλοντος, είναι και σημαντικότατος φρουρός της υπαίθρου, συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη. Οι «κυνηγοί» επιδοτήσεων είναι μια διαστροφική προσέγγιση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα.
  8. Η ελληνική ποιμενική κτηνοτροφία πρέπει να επανατοποθετηθεί στο σύστημα της ελληνικής παιδείας με ενσωμάτωση των αειφόρων πρακτικών της σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.
  9. Η επαναφορά στη φυσική πραγματικότητα πρέπει να είναι μια προτεραιότητά μας, σε αντιδιαστολή με την «εικονική» πραγματικότητα. Θα μπορούσαμε να ηγηθούμε μιας εκστρατείας για την ανάπτυξη ικανότητας παρασκευής της τροφής μας, σε αντιδιαστολή με τις πολυκατεργασμένες «τροφές» και τις μακροχρόνια συντηρημένες ουσίες.
  10. Η επαγγελματική κατάρτιση των νέων κτηνοτρόφων πρέπει να είναι αντικείμενο των έμπειρων κτηνοτρόφων. Τα αγροτικά σχολεία μαθητείας είναι στη σωστή κατεύθυνση.
  11. Χρειάζεται να προσεγγιστούν οι λεγόμενοι «influencer» και σημαντικοί διαμορφωτές γνώμης για να τονωθεί το γόητρο των επαγγελματιών κτηνοτρόφων στους νέους.
  12. Η εκτατική κτηνοτροφία εξασφαλίζει την καλή διαβίωση των ζώων, την προστασία του περιβάλλοντος, τη φύλαξη της πολιτιστικής μας παράδοσης (και της αειφορίας) και δίνει προϊόντα μεγάλης διατροφικής αξίας στον άνθρωπο.
  13. Η υγιής, ζωντανή ύπαιθρος υποστηρίζει ικανοποιητικά τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία χωρίς τον καθαρό αέρα, το πόσιμο νερό και το τοπίο θα είχαν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης.
  14. Οι ενήλικες και νέοι κτηνοτρόφοι μαθαίνουν καλύτερα από άλλους κτηνοτρόφους που υποδεικνύει οργάνωση ανταλλαγών (study visit), οργάνωση επισκέψεων μάθησης (learning visit) ίσως σε ένα επείγον πρόγραμμα μορφής Erasmus για κτηνοτρόφους.
  15. Πρέπει να δημιουργηθούν αγροτικά σχολεία μαθητείας με ιδιαίτερη φροντίδα στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων συνεργατισμού.
  16. Εκπομπές στην τηλεόραση, σε κεντρικά ΜΜΕ, κατανοητά έντυπα κ.λπ. είναι πολύ χρήσιμα στην προσπάθεια με ορίζοντα το 2040 ή και πολύ νωρίτερα.
  17. Οι τιμητικές διακρίσεις σε κτηνοτρόφους θα μπορούσαν να γίνουν τροχιοδεικτικά της νέας τάσης καταξίωσης των επαγγελματιών κτηνοτρόφων.
  18. Θα άξιζε να δημιουργηθεί ένα νέο πλέγμα κινήτρων «γοήτρου» για τον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων, όπου το επάγγελμα συμπίπτει με τον τρόπο ζωής.

Τα μέλη της Κατευθυντήριας Επιτροπής του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής θα συνεδριάζουν κάθε εξάμηνο, ενώ θα ενημερώνονται τακτικά (μηνιαία) για τις δραστηριότητες του Κτηνοτροφικού Συλλόγου με φροντίδα της κας Αθηνάς Μιχαηλίδου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) για τα συμβαίνοντα στην κτηνοτροφία και στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής.

Μετά την πολύ σημαντική συνεδρίαση, η κα Κοντογιάννη εξέφρασε την πικρία της, διότι ακόμα δεν έχουν καταλάβει επαρκώς οι εκπρόσωποι της υπαίθρου της Αττικής ότι και η Αττική έχει ύπαιθρο και πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σε όλα τα μέτρα. Στις 14-16/7/22 στον Δομοκό προβλέπεται μια μορφή διαβούλευσης για την επιλογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων μορφής LEADER, όπου ακόμη η ύπαιθρος της Αττικής δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια των «μελετητών» (είναι στα αμελέτητα;) ούτε των «καρεκλοκένταυρων» του ΥπΑΑΤ.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn