lezanta8.jpg

 

Λαθραία-Αλκοολούχα. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ φόρων χάνονται κάθε χρόνο από το «πάρτι» λαθραίας διακίνησης, ενώ σοβαρές είναι οι απώλειες της οικονομίας σε όρους ΑΕΠ και θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα αποκτούν αμύθητα κέρδη οι λαθρέμποροι αλκοολούχων ποτών. Οι απώλειες φορολογικών εσόδων από το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών εκτιμήθηκε ότι ανέρχονται σε περίπου €150 εκ. (μη καταβολή ΕΦΚ, ΦΠΑ & πωλήσεις διημέρων). Η σύγκλιση του ΕΦΚ με τον μέσο όρο της ΕΕ θα έχει θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε: Ενίσχυση του ΑΕΠ €159 εκ.- €314 εκ. Αύξηση της απασχόλησης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού αλκοολούχων ποτών από 5,5 χιλ. έως 11,5 χιλ. θέσεις & Συνολική μεταβολή εσόδων (ΕΦΚ, ΦΠΑ, φόροι εισοδήματος) έως +€11,9 εκ. Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα: Συμβολή στην οικονομία και προοπτικές, ΙΟΒΕ. sofokleousin.gr, 13/7/2022.

ΑγροΠυρκαγιές. Μείωση των πυρκαγιών σε δασικές-αγροτικές εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου. Από 60 στρ/πυρκαγιά, τα τελευταία 2 χρόνια μειώθηκαν σε 10 στρ/πυρκαγιά! Φέτος αυξήθηκαν οι πυρκαγιές σε αλώνιστα σιτηρά, προφανώς από ατύχημα, δηλαδή από φωτιές που ξέσπασαν σε γειτονικά χωράφια που αλωνίστηκαν. «Από αρχή του 2022 έχουν ξεσπάσει σε όλη τη Θεσσαλία 515 φωτιές σε δασικές αγροτικές εκτάσεις, καίγοντας 1.380 στρέμματα. Μόνο τον Ιούνιο ξέσπασαν 178 πυρκαγιές καίγοντας 800 στρέμματα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει επιβάλει 17 πρόστιμα (14 στη Μαγνησία, 2 στην Λάρισας, 1 στα Τρίκαλα). Η διαδικασία είναι: (1) βεβαίωση της παράβασης, (2) έναρξη της ποινικής διαδικασίας, (3) αστική απαίτηση μεταξύ ιδιωτών & (4) ενημέρωση ΟΠΕΚΕΠΕ (πρόστιμα 3-20%). 1/5-31/10 απαγορεύονται αυστηρά οι φωτιές. Ε. Φαλάρας, Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλίας. eleftheria.gr, 19/7/2022

Δαδιά. Η φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς: Είναι Εθνικό Πάρκο. Έχει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας & λειτουργίας. Η συνολική έκταση του Πάρκου είναι 428.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 78.000 στρέμματα είναι περιοχές προστασίας της φύσης-ο πυρήνας του. Κάηκαν 25.000 στρέμματα. Στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς ζουν τα αυστηρά προστατευόμενα είδη: γύπας, μαυρόγυπας & ασπροπάρης, και φιλοξενεί την μοναδική αποικία μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Το 2022 διατέθηκαν 72 εκ€ από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας που υλοποίησαν το 100% των έργων στην περιοχή, καθαρίστηκαν 139 χλμ αντιπυρικών ζωνών και συντηρήθηκαν 436 χλμ δασικών δρόμων. ΓΔ ΥΠΕν-Β. Γκουντούφας. dasarxeio.com, 23/7/2022. (σσ εκ του αποτελέσματος κρίνονται οι δασικές υπηρεσίες πρόληψης & λειτουργίας ως αναποτελεσματικές. Μισθοδοτούνται χωρίς να έχουν αποτέλεσμα. Μήπως φταίνε αποκλειστικά οι Δασικές Υπηρεσίες?).

Ελληνικά. Η ελληνική παραγωγή τροφίμων μπορεί να πρωταγωνιστήσει, αρκεί να το θελήσει, ακόμα και όταν οι συνθήκες δείχνουν να είναι αντίξοες. Το ελληνικό ελαιόλαδο, η φέτα, το γιαούρτι, το ούζο, οι ελιές και τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας συνθέτουν ένα ξεχωριστό καλάθι προϊόντων που περικλείει μέσα του όλες τις περιοχές της Ελλάδας και μαζί με προϊόντα, όπως το τσίπουρο, το μέλι, τα κίτρινα τυριά, η μαστίχα, ο κρόκος και τα λικέρ, κατακτούν τα ράφια των σουπερμάρκετ του εξωτερικού. Οι εξαγωγές τυποποιημένου ελαιόλαδου έφθασαν τους 52.735tn ενώ το 80% της Ελλ. παραγωγής εξάγεται χύμα. Στην Ελλάδα παράγονται 225.000tn/ετησίως επιτραπέζιες ελιές, με το 80% να εξάγεται εισφέροντας 500 εκ €. Η ετήσια παραγωγή φέτας υπολογίζεται σε 120.000tn, που εξάγονται οι 40.000tn. H αξία του ελληνικού γιαουρτιού-Greek Yogurt παγκοσμίως είναι  7,5 δις €, εκ των οποίων η Ελλάδα κατέχει μόλις το 2%. Το εξαγόμενο ούζο είναι το 66% της αξίας της ελλ. ποτοποιίας το 2022, και το 75% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελλ αποσταγμάτων. in.gr. texnologosgeoonos.gr, 24/7/2022.

Στοχευμένη. Η χρήση της εκτατικής βόσκησης για συγκεκριμένους σκοπούς διαχείρισης της βλάστησης είναι ευρύτερα γνωστή με τον όρο στοχευμένη βόσκηση (targeted grazing). Με βάση τη διεθνή εμπειρία στον τομέα της πρόληψης, η στοχευμένη βόσκηση αποτελεί ένα οικολογικά & οικονομικά αποτελεσματικό μέσο διάσπασης της οριζόντιας & κάθετης συνέχειας της (εύφλεκτης) βλάστησης. Η ανασκόπηση των διαχειριστικών, περιβαλλοντικών & πολιτικών παραγόντων κάτω από τους οποίους συνίσταται η χρήση της στοχευμένης βόσκησης αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα στην εξέλιξη της έρευνας. ertnews.gr. texnologosgeoponos.gr, 18/1/2022

Εισβολικά. 60 είδη νέων εντόμων «εισέβαλαν» στην Ελλάδα, με τα 20 εξ αυτών να είναι σοβαροί εχθροί, μέσα σε 20 χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής. Η επιπλέον άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2ο Κ, θα σημάνει «αύξηση απώλειας από έντομα κατά 59 εκ. τόνους σιταριού, αύξηση απώλειας κατά 92 εκ. τόνων ρυζιού και κατά 62 εκ. τόνους καλαμποκιού». Αυτά τα τρία είδη, αφορούν στο 42% το καταναλωμένων θερμίδων από τον άνθρωπο. Καθ Ν. Κουλούσης, Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ. ΑΠΕ-ΜΠΕ. timesnews.gr, 22/1/2022.

Τοπικά. Τα κόστη μεταφοράς δια θαλάσσης, εκτινάχθηκαν στα ύψη τον περασμένο χρόνο, καθώς οι καταναλωτές διέθεσαν από τις αποταμιεύσεις τους για να αγοράσουν νέα εμπορεύματα, ενώ η πανδημία συνέχισε να πλήττει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο. Οι ναύλοι των εμπορευματοκιβωτίων έχουν υπερτετραπλασιαστεί από την έναρξη της πανδημίας, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο-IMF. IMF Blog. OT.gr, 17/1/2022), (σσ και ειδικά από Κίνα για Ελλάδα δεκαπλασιάσθηκαν, ενώ και οι χρόνοι τετραπλασιάσθηκαν. Μια ενδιαφέρουσα στρατηγική προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η ενίσχυση των τοπικών εφοδιαστικών αλυσίδων και η οργάνωση της τοπικής αγροδιατροφικής αυτάρκειας. Τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα να επεξεργάζονται τοπικά, με τοπικές συνταγές και να καταναλώνονται κύρια τοπικά).

Ζημιές. Χάνονται κάθε χρόνο δις€ από την οικονομία από ανθρωπογενείς κλιματικές καταστροφές, με μεγάλο το κενό μεταξύ οικονομικών & ασφαλισμένων ζημιών. Το 2020 οι οικονομικές ζημιές ήταν 216 δις$, ενώ οι ασφαλισμένες μόνο 99 δις$, και το 2021 οι οικονομικές ζημιές ήταν 280 δις$ ενώ οι ασφαλισμένες μόνο 120 δις$ (χωρίς τον Δεκ 2021). Δηλαδή το 57% είναι ανασφάλιστο, που φθάνει στο 90% στις φτωχότερες χώρες … Έ. Ερμείδου, epixeiro.gr, 14/1/2022 (σσ και ο πρωτογενής τομές υφίσταται μεγάλες ζημιές)

Ρεύμα. «Καπέλο» 44% για το ρεύμα πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, σε σχέση με τη μέση λιανική τιμή στην ΕΕ, ενώ η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, σταθμισμένη με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία. Στην Ελλάδα είναι 31,5€/KWh, με πρώτη την Δανία (39,8€/KWh) και μέση τιμή EE 23,88€/KWh, δηλαδή η ελληνική είναι περίπου 32% μεγαλύτερη! Με τη στάθμιση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών κάθε χώρας, η Ελλάδα είναι δεύτερη ακριβότερη χώρα (μετά την Ρουμανία). Η τιμή στην Ελλάδα είναι 44% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ οι Έλληνες πληρώνουν το ρεύμα τρείς φορές ακριβότερα σε σχέση με την φθηνότερη Τσεχία. VaasaETT. sofokleousin.gr, 20/1/2022. σσ Η συντεχνία των εργαζομένων της ΔΕΗ φερόμενη αντικοινωνικά (με τους υψηλούς μισθούς της) στερεί από όλους τους Έλληνες μια λογικού κόστους ενέργεια και τραβάει πίσω την ανάπτυξη της Ελλάδος...

Χιονιάς. Κατόπιν συνεχών συνεννοήσεων και επαφών του Υφυπουργού Βόρειας Εύβοιας, κ. Σ. Κεδίκογλου με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης κ. Χ. Στυλιανίδη, τον Γ.Γ. Κυβέρνησης κ. Σ. Κουτνατζή και τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η ένταξη του Νομού Ευβοίας στην γενική αργία της 26/1/2022, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί η παράταση αργίας μόνο για τους Νομούς Αττικής, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων & Κρήτης. ΥπΑΑΤ, 25/1/2022. (σσ Ο κ Σ. Κεδίκογλου είναι αρμόδιος, εκτός από την Εύβοια, και για τα θέματα κτηνοτροφίας όλης της Ελλάδος, αλλά δεν υπήρξε κάποιας μορφής αντίδραση για τους παγωμένους αγωνιστές παντός καιρού των 365 ημερών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τουλάχιστον ας μην έβγαζε το ΥπΑΑΤ έκτακτο Δελτίο Τύπου).

Δημογραφικό. Τα επόμενα χρόνια, μεταξύ των πιο σοβαρών προβλημάτων, όπως οι ανισότητες, το χρέος, η ευελιξία της εργασίας, η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό κλπ, που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες ΕΕ, η γήρανση του πληθυσμού προδιαγράφεται ότι θα είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο γιατί επηρεάζει την βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας αλλά γιατί επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ίδια την λειτουργία & αναπαραγωγή των κοινωνικο-οικονομικών σχηματισμών. ot.gr, 27/1/2022 (σσ η πιο καταστροφική δημογραφική εξέλιξη είναι στην γεωργία όπου μόνο το 6% στην ΕΕ είναι νέοι αγρότες, μέχρι 35 ετών και 66% οι άνω των 55 ετών! Και ο Υπουργός Αιτωλοακαρνανίας και ο Υφυπουργός Ευβοίας ασχολούνται με εκδηλώσεις και δηλώσεις στις εκλογικές τους περιφέρειες. ΚΡΙΜΑ)

Σπατάλη. Σε κάθε τουρίστα σπαταλούνται 350γρ τροφής καθημερινά, με το μεγαλύτερο ποσοστό σπατάλης να καταγράφεται στο τμήμα προετοιμασίας γευμάτων και ειδικότερα στο τμήμα καθαρισμού φρούτων και λαχανικών. money-tourism.gr, 27/1/2022. (σσ Οι ξενοδόχοι και εστιάτορες αγοράζουν μόνο 8% ελληνικά προϊόντα, θα μπορούσαν να διαθέτουν τα απόβλητά των τροφίμων για ζωοτροφές, αν ήθελαν! Από 23/7/2021, ο νόμος 4819 υποχρεώνει τους ξενοδόχους να διαθέτουν τουλάχιστον τα απόβλητά τους για ζωοτροφές. Τί γίνεται στην Αττική με τόσους πολλούς τουρίστες;).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn