900x600.jpg

 

Φέτα. Ελλάδα-ΗΠΑ-Φέτα. Το συνολικό μέγεθος της αγοράς τυριών από πρόβειο γάλα που κατέχουμε στις ΗΠΑ είναι μόλις 9% (η φέτα ΠΟΠ που εξάγεται στις ΗΠΑ παράγεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα & το μεγαλύτερο ποσοστό είναι βιολογικό- κυρίως για λόγους δασμολόγησης). Από το 2015 έως σήμερα διπλασιάσαμε την αξία των εξαγωγών. Το 2021 “κλείσαμε” σε αξία στα €32.000.000. Για το 2022 εκτιμάται ότι θα πετύχουμε €37.000.000. Από το 2015 έως σήμερα διπλασιάσαμε τον όγκο των εξαγωγών προς ΗΠΑ, με το 2021 με 4.800 tn. Από 6,7€/kg fob που πουλούσαμε μεσοσταθμικά το 2017, το 2021 “κλείσαμε” στο 6,6€/kg fob. Αυξήθηκε η δημοτικότητα της ΦΈΤΑΣ ΠΟΠ στην αγορά της Αμερικής. Yannis Kaimakamis. facebook, 17/7/2022.

Συσκευασίες. Λύση για την ασφαλή συλλογή φιαλών φυτοπροστατευτικών αναμένεται να δώσει η έγκριση από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης -ΕΟΑΝ του συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων με το διακριτικό όνομα «CYCLOS». Η εταιρεία «ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε.» (Εταιρεία Ανακύκλωσης Συσκευασιών Φυτοπροστασίας) κατέθεσε τον σχετικό φάκελο στον Ε.Ο.ΑΝ. στα τέλη Μαΐου 2022. ΕΦΣΥΝ, τεύχος 17, 22/7/2022

Επενδυτές. Συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ομίλων σε τομείς υδατοκαλλιέργειας, τροφίμων & γεωργικών προϊόντων θα επισφραγιστούν στις 27/7/2022 σε υψηλού επιπέδου επιχειρηματική συνάντηση στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα του Πρίγκιπα-Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στις 26-27/7/2022. Ήδη προηγήθηκαν δύο επιχειρηματικά φόρουμ, στο Ριάντ (13/3/2022) & στην Αθήνα (30/5/2022). ΑΠΕ-ΜΠΕ. ypaithros.gr, 26/7/2022. (σσ τι γίνεται? Εκατομμυριούχοι επενδύουν στα τρόφιμα & γεωργικά προϊόντα και οι Έλληνες αγροτοεπιχειρηματίες εγκαταλείπουν & πουλάνε?)

Καχυποψία. Η έρευνα της GAIA στα πλαίσια του έργου «Για πράσινο & ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής γεωργίας», που έκανε το ΑΠΘ με την Καπα Research, τον Οκτ 2021, στα ποιοτικά συμπεράσματα, σελ 34, αναφέρει: Σε γενικές γραμμές οι ερωτηθέντες (1002, 13 Περιφέρειες) πιστεύουν ότι οι καταναλωτές δεν έχουν καλή άποψη για τους αγρότες και τους αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και καχυποψία. Θετικότερη στάση έχουν όσοι καταναλωτές έχουν αγρότες στο οικογενειακό & φιλικό τους περιβάλλον. Ε. Τσιφόρου, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Θεσ/νίκη, Porto Palace, 19/7/2022.

Βοσκοτόπια. Η Δημόσια Διοίκηση (Δημόσιοι Υπάλληλοι, Υπάλληλοι Περιφέρειας Αττικής & εκλεγμένοι πολιτικοί) υφάρπαξαν τους βοσκοτόπους της κτηνοτροφίας στην Αττική και τους έκαναν δάση ή οικισμούς, "σκοτώνοντας" την κτηνοτροφία. Μέσα σε 77 χρόνια άλλαξε χαρακτήρα το 21% της Αττικής υπαίθρου και έγινε «τσιμέντο» ή δάση! Οι κτηνοτρόφοι και ο τρόπος ζωής τους υποτιμήθηκαν και «εκδιώχθηκαν» από τις πατρογονικές εστίες και το περιβάλλον της Αττικής έχασε τους φροντιστές του. Η «τσιμενταρισμένη» ύπαιθρος ΔΕΝ μπορεί να δώσει καθαρό αέρα, πόσιμο νερό & τοπίο, ούτε να συμβάλλει στην επιβίωση της μεγάλης τσιμεντούπολης. Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, 6/8/2022.

Τύρναβος. Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, σε συνεργασία με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Τυρνάβου προσκαλεί στην ημερίδα με θέμα: «Επισιτιστική Ασφάλεια, Κτηνοτροφία, Παρόν & Μέλλον, Νέο Αγροτικό Σύμφωνο 2040», την Παρασκευή 2 Σεπ 2022, στις 17:00, στην Ζωοδόχο Πηγή στο Αργυροπούλι Τυρνάβου. Η ημερίδα θα μεταδίδεται διαδικτυακά στο facebook στο προφίλ «Κτηνοτροφικος σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος». Πληρ: Αργύρης Μπαϊραχτάρης, 6979497130, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Για να υπάρχει κτηνοτροφία απαιτείται ζωτικός χώρος σταθερής χρήσης γης, αγροτικά σχολεία μαθητείας, άμεση αδειοδότηση εγκαταστάσεων και αναγνώριση των κτηνοτροφικών επαγγελμάτων (παχυντής).

Βέλγος τουρίστας. «Ταξίδευα με το αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο, καθώς ήταν όνειρο ζωής να επισκεφτώ το αρχαιότατο αυτό κομμάτι της Ελληνικής γης. Σε μια από τις πολύωρες, πρωινές βόλτες μου χάθηκα και βρέθηκα να περπατάω σε ένα χωριό κοντά στο Άργος. Είδα έναν κήπο και μπήκα μέσα να ζητήσω ρεύμα για να φορτίσω το κινητό μου.

Η γλυκιά, ηλικιωμένη κυρία, η ιδιοκτήτρια του σπιτιού με είδε κουρασμένη, με το σακίδιο μου να γέρνει και γρήγορα με έβαλε να καθίσω. Μου πρόσφερε αμυγδαλωτά και κρύο νερό. Δεν μιλούσε αγγλικά, ούτε γαλλικά, αλλά μπορούσαμε να συνεννοηθούμε μια χαρά! Μέσα σε λίγες ώρες γνώρισα όλη την οικογένεια.

Με κάλεσαν να φάω μαζί τους. Το γεύμα που ήδη ετοιμαζόταν στην κουζίνα ήταν κρέας και λαχανικά, όλα δικής τους παραγωγής. Είπα ευγενικά ότι είμαι χορτοφάγος και διακριτικά έφεραν στο τραπέζι μόνο λαχανικά φρούτα & κρασί δικής τους παραγωγής!

Με την υπέροχη παρέα τους η ώρα πέρασε χωρίς να το καταλάβω και εκείνοι επέμειναν να με φιλοξενήσουν στο όμορφο σπίτι τους, τουλάχιστον για τη βραδιά! Η γιαγιά έφτιαξε το κρεβάτι μου και με σκέπασε τρυφερά μες στην νύχτα όταν κατέβηκε η θερμοκρασία. Κατέληξα να μείνω μαζί τους πέντε ολόκληρες μέρες!

Με ξενάγησαν στην περιοχή, με πήγαν στους αγρούς, στο πανέμορφο χωριό τους, στο καφενείο και στην εκκλησία. Φεύγοντας, θέλησα να προσφέρω λίγα χρήματα, κάτι σαν ένα αποχαιρετιστήριο δώρο, αλλά δεν δέχτηκαν ούτε ευρώ. Μου ζήτησαν μόνο να τους επισκέπτομαι όποτε θέλω! Δεν ξέρω ακριβώς τι έζησα αλλά η Ελλάδα μου άφησε την πιο όμορφη γεύση». Jianna Tsatsani Moutsiaki. facebook, 23/7/2022.

Κανναβοκουβέντες. 1. Ένα εκτάριο κάνναβης παράγει τόσο οξυγόνο όσο 25 εκτάρια δάσους. 2. Ένα στρέμμα κάνναβη παράγει την ίδια ποσότητα χαρτιού με 4 στρέμματα δέντρων. 3. Τα πρώτα τζιν φτιάχτηκαν από κάνναβη. Η λέξη "ΚΑΝΒΑΣ" σημαίνει από κάνναβη. 4. Η κάνναβη μεγαλώνει σε 4 μήνες, το δέντρο μεγαλώνει σε 20-50 χρόνια. 5. Το λουλούδι της κάνναβης είναι μια πραγματική παγίδα ακτινοβολίας. 6 Η κάνναβη μπορεί να καλλιεργηθεί οπουδήποτε στον κόσμο. 7. Μπορεί να προστατευθεί από τα έντομα, και δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα. Η κάνναβη είναι ιδανικό φυτό για να φτιάξετε σχοινιά, κορδόνια, τσάντες, παπούτσια κλπ... Τοπικοποίηση/Topikopoiisi, facebook, 22/7/2022

Αγριόχοιροι. Στην έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης (ΔΑΔ) για τη παροχή τροφής σε ημίαιμους μη δεσποζόμενους χοίρους και αγριόχοιρους, προχώρησε το Δασαρχείο Πάρνηθας. Η τήρηση της ΔΑΔ ανατίθεται στις Δασικές Υπηρεσίες, στην Ελληνική Αστυνομία, στους Ιδιωτικούς Φύλακες, στα Μέλη Κυνηγετικών Οργανώσεων, και σε κάθε φιλόνομο και φιλοπρόοδο πολίτη. dasarxeio.com, 31/7/2022. (σσ οι αμόρφωτοι αστοί συνεχίζουν να καταστρέφουν την ισορροπία του περιβάλλοντος, χάριν ψυχαγωγίας).

Χωρίς γυρισμό. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα επανάκαμψης των δασικών οικοσυστημάτων. Η ενδογενής ικανότητα επανάκαμψης είναι η ικανότητα των οικοσυστημάτων και των ειδών να αντέχουν και να ανακάμπτουν ύστερα από μία ή περισσότερες διαταραχές. Nature. The Washington Post, 14/7/2022. Dasarxeio.gr, 2/8/2022. (σσ η ικανότητα ανάκαμψης των ελληνικών δασών έχει τραυματισθεί πάρα πολύ από την μη σώφρονα (ανόητη? …) παρέμβαση των «δασαρχών» στην ισορροπία των δασικών οικοσυστημάτων με την αποβολή των παραγωγικών ζώων από το οικοσύστημα και την καταστροφή της ελληνικής ποιμενικής Κτηνοτροφίας. Ίσως η καταστροφή να είναι μεγαλύτερη από την κλιματική κρίση).

Αγρότισσα. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής ετοιμάζεται να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας, το Σάββατο, 15 Οκτ 2022, στις 12.00 σε υβριδική εκδήλωση στις Αχαρνές Αττικής. Πληρ: Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. «20 άνδρες είναι 20 άνδρες. 20 γυναίκες είναι ένα χωριό».

Νοθεία. Το ποσοστό των δειγμάτων βοτάνων & μπαχαρικών με κίνδυνο νοθείας ήταν 17% για το πιπέρι, 14% για το κύμινο, 11% για το κουρκουμά, 11% για το σαφράν και 6% για την πάπρικα/τσίλι. Η ρίγανη αναγνωρίστηκε ως η πιο ευάλωτη με το 48% των δειγμάτων να κινδυνεύει να μολυνθεί, με φύλλα ελιάς στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι δοκιμές ανίχνευσαν μερική υποκατάσταση του ονομαζόμενου βοτάνου/μπαχαρικού από άλλο βοτανικό υλικό, στην επέκταση με προσθήκη πληρωτικών (π.χ. άμυλο, αλεύρι, σκόνη, κιμωλία κ.λπ.) ή/και στην ενίσχυση του χρώματος από μη εγκεκριμένο πρόσθετο (π.χ. συνθετική βαφή). ΕΕ. Κοινό Κέντρο Ερευνών- JRC. Μ. Κουρμπέλα, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 28/1/2022.

Επιδοτήσεις. Για τον κήπο μπροστά στην πολυκατοικία σας, συνήθως πληρώνετε κάποιον για να τον φροντίζει. Αν πρόκειται για το 75% περίπου της επιφανείας της ΕΕ, η οποία δεν είναι δικιά σας έκταση, αλλά ανήκει στους αγρότες, πόσα πρέπει να πληρώνετε στους αγρότες διότι την φροντίζουν και κερδίζετε εσείς τα δωρεάν δημόσια αγαθά; Αυτή είναι η αιτιολογία για τα λεφτά.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn