agr30.8_I_900x600.jpg

 

«Συνέχεια». Στην ΕΡΤ1, στις 11.12, 8/8/2022, στην εκπομπή «Συνδέσεις» παρουσιάστηκε σαν μοναδικό, απίθανο, απαράδεκτο φαινόμενο την απασχόληση 30 ημέρες τον μήνα για εργαζόμενο στα νησιά... Καλή προσέγγιση. Οι κτηνοτρόφοι απασχολούνται συνεχώς ημέρα και νύχτα 365 ημέρες τον χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες κάθε ημέρα και δεν βλέπουμε τη συνεχή επισήμανση ότι οι κτηνοτρόφοι απασχολούνται 365 ημέρες «εφημερία» και μάλιστα μόνοι σε απρόσιτες περιοχές και με δικές τους επενδύσεις, με μέσο εισόδημα μόνο 500 €/μηνιαίως για 30 ημέρες/μηνιαίως συνεχή «εφημερία» όλο τον χρόνο για πολλά χρόνια. Κακή έλλειψη προσέγγισης (8/8/2022).

Σύνταξη ή ΚΓΠ. Από την 1/1/2023 στη Γαλλία οι άνω των 67 ετών Γάλλοι θα πρέπει να επιλέξουν µεταξύ επιδότησης από την ΚΓΠ και είσπραξης σύνταξης γήρατος. Πρόκειται για µια «τοµή» που µε αυτό τον τρόπο προωθείται η απελευθέρωση της διαθέσιµης αγροτικής γης για τους επαγγελµατίες αγρότες και δίνονται παράλληλα τα κατάλληλα κίνητρα διαδοχής (Γ. Κοντονής, agronews.gr, 8/8/2022).

Υπερθέρμανση. Η υπερθέρμανση του πλανήτη τροφοδότησε την υπερανάπτυξη μικροβίων και άλγης στο τέλος της Πέρμιας περιόδου (πριν 252 εκατομμύρια χρόνια), που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη και μαζικότερη εξαφάνιση ειδών στη Γη. Όπως δείχνουν στοιχεία επιστημονικής έρευνας, η τοξική αυτή σούπα επανεμφανίζεται. Τότε πάνω από το 70% των ειδών της ξηράς και το 80% των ειδών των ωκεανών εξαφανίστηκαν, οδηγώντας ορισμένους παλαιοντολόγους να ονομάσουν αυτό το θλιβερό επεισόδιο τον Μεγάλο Θάνατο (Δ. Τσώτση, 12/8/2022, ένα εξαιρετικό άρθρο, που αξίζει να διαβαστεί, https://ecozen.gr/2022/08/i-toxiki-soupa-pou-exafanise-ta-perissotera-eidi-sti-gi-epanerchetai/)

Ευγενικότερη. «Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί τις προσφωνήσεις “Λογιότατε”, “Εντιμότατε”, “Γενναιότατε”, “Σεβασμιότατε”, “Εξοχότατε”, αφήνω εκείνο το δύσοσμο “Μεγαλειότατε”, δεν τις απηύθυνε ποτέ του κάποιος στον γεωργό, στον βοσκό, στον θαλασσινό, στον χτίστη. Και η απορία αυτή έγινε βαθύ σκοτάδι για εμένα όταν διάβασα γραμμένο από τον “Αιμίλιο” του Ρουσσώ πως η ευγενικότερη από όλες τις ανθρώπινες ασχολίες είναι η γεωργική τέχνη» (Δημήτρης Λιαντίνης, «Τα Ελληνικά», Ζαν Ζακ Ρουσσώ, «Αιμίλιος ή Περί Αγωγής», 1762). Το βιβλίο «Αιμίλιος ή Περί Αγωγής» είναι μια φιλοσοφική πραγματεία πάνω στη σχέση του ατόμου με την κοινωνία, και πιο συγκεκριμένα το πώς μπορεί το άτομο να διατηρήσει την έμφυτη καλοσύνη του, ενώ συμμετέχει σε μια αναπόφευκτα διεφθαρμένη κοινωνία. Στον «Αιμίλιο» ο Ρουσσώ επιχειρεί να περιγράψει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα κάνει τον «φυσικό άνθρωπο», όπως τον περιέγραψε στο «Κοινωνικό Συμβόλαιο», που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, να ζήσει μέσα στη διεφθαρμένη κοινωνία (σ.σ. ίσως σήμερα κάποιος θα μπορούσε να διακρίνει μια μορφή συνωμοσίας των αστών εις βάρος των αγροτών).

«Ξανά». Ξαναγυρνάμε ολοταχώς στις παραδοσιακές διαδικασίες, αφού τις «βαφτίσουμε» καινοτομίες και τις χρηματοδοτήσουμε, για να κερδίζουν οι αστοί και οι βιομηχανίες. Η Friesland, η Rabobank και η Lely παράγουν από κοινού το Lely Sphere για να διαχωρίζουν σε κάθε μικρή κτηνοτροφική μονάδα τη στερεά κοπριά από τα ούρα και μετατρέπει τις εκπομπές αζώτου σε πολύτιμο λίπασμα. Έτσι, πετυχαίνουν μείωση εκπομπών αζώτου έως 70% στον αχυρώνα μιας φάρμας γαλακτοπαραγωγής (agrenda.gr, 12/8/2022, σ.σ. οι βαθυστόχαστοι «τεχνοκράτες», αφού κατέστρεψαν την ποιμενική κτηνοτροφία και προώθησαν το εμπόριο και τη «βιομηχανική» σταβλισμένη κτηνοτροφία, δημιουργώντας ανυπέρβλητα εμπόδια στο περιβάλλον, επανέρχονται στην «κυκλική οικονομία», που είναι η αναγνώριση της πατροπαράδοτης βιώσιμης ισορροπίας στη φύση).

Ανθρωπιά. «Πέρασα μία ώρα στην τράπεζα με τον πατέρα μου επειδή έπρεπε να μεταφέρει χρήματα. Δεν μπορούσα να αντισταθώ και ρώτησα, “Μπαμπά, γιατί δεν ενεργοποιούμε το internet banking σου; Δεν θα χρειάζεται να είσαι μία ώρα εδώ για μεταφορά χρημάτων. Επίσης θα κάνεις τις αγορές σου εύκολα online”. Τον έβαλα στο Net Banking. Με ρώτησε, “Αν το κάνω αυτό, δεν θα χρειαστεί να βγω από το σπίτι”. Τους είπα πως ακόμα και τα ψώνια μπορούν να παραδίδονται στην πόρτα σου! Μου είπε, “Από τότε που μπήκα σε αυτή την τράπεζα σήμερα, συνάντησα τέσσερις φίλους μου, μίλησα λίγο με το προσωπικό, που με ξέρει πολύ καλά μέχρι τώρα, αυτή την παρέα χρειάζομαι. Μου αρέσει να ετοιμάζομαι και να έρχομαι στην τράπεζα. Έχω αρκετό χρόνο, είναι το φυσικό άγγιγμα που λαχταρώ. Πριν από δύο χρόνια αρρώστησα, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού από το οποίο αγοράζω φρούτα ήρθε να με δει και κάθισε κοντά στο κομοδίνο μου. Θα είχα αυτό το ανθρώπινο άγγιγμα αν όλα έμπαιναν online; Γιατί να με αναγκάσουν να αλληλοεπιδρώ μόνο με τον υπολογιστή μου;”» (via: Φίλοι της Τέχνης & της Φιλοσοφίας, AthensMagazine.gr, 4/8/2022, σ.σ. πόσο δίκιο έχει! Η τεχνολογία δεν είναι ζωή. Να περνάς χρόνο με ανθρώπους, αν βρεις. Όχι με μηχανές).

Ημερίδα. Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου προσκαλούν σε ημερίδα με θέμα: «Επισιτιστική ασφάλεια, κτηνοτροφία: παρόν και μέλλον, Νέο Αγροτικό Σύμφωνο 2040», την Παρασκευή 2 Σεπ. 2022, 17.00, στον Ναό Ζωοδόχου Πηγής στο Αργυροπούλι Τυρνάβου. Κεντρικοί ομιλητές: Ανδρέας Φώσκολος (Επ. Καθ. Παν/μίου Θεσσαλίας), Βασιλική Λάγκα (Δίκτυο Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, Ομ. Καθ. ΔΙΠΑΕ), Δημήτριος Γούσιος (Καθ. Παν/μίου Θεσσαλίας), Δημήτριος Κουρέτας (Καθ. Παν/μίου Θεσσαλίας) και Αθανάσιος Ράγκος (ΕΛΓΟ «Δήμητρα»). Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων του χώρου, καθώς και συζήτηση. Η ημερίδα θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω του Facebook στο προφίλ «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος» και στο «ΑγροΕκφραση», Αργ. Μπαϊραχτάρης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6979 497130.

Πρόβειο κρέας. Εντελώς ξαφνικά και από το πουθενά όλοι μάθαμε την προβατίνα. Δεν συζητώ για κοπές. Θέλω γαλλική κοπή, θέλω ιταλική κοπή, θέλω κοπή 3 δάχτυλα κτλ. Θέλω να έχει ενδομυϊκο λίπος, ακριβός ο ένας, φθηνός ο άλλος. Ο ένας δεν ξέρει να τρώει, λέει, έβαλε λεμόνι και ένας άλλος ακτινίδιο. Κάποια ζώα έχουν περισσότερο λίπος. Κάποια άλλα επίσης είναι μικρότερα σε βάρος ανάλογα με τη φυλή του ζώου. Έρχεται η άλλη, λέει φιλέτο προβατίνα, της βγάζεις φιλέτο, λέει όχι αυτό, θέλω το άλλο, το μεγάλο χωρίς κόκαλο, πως το λένε, μπούτι; Πάνε σε νησί, ψάχνουν προβατίνα. Πάνε fast food και εκεί προβατίνα. Χειμώνα που έχουν γάλα προβατίνα. Την εποχή που γεννάνε πάλι προβατίνα. Και όταν έρχεται η ώρα να τη φάτε, ζητάτε μαχαιροπίρουνο (Bessy Tsatsari, Facebook, 15/8/2022, σ.σ. Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος [ΕΔΟΚ, 210 7701113, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.] εδώ και τρία χρόνια υλοποιεί ένα πρόγραμμα για την αύξηση της κατανάλωσης αρνίσιου και πρόβειου κρέατος και πάει καλά. Η Αθήνα το 2010 είχε 39 ταβέρνες-εστιατόρια που πρόσφεραν προβατίνα στον κατάλογό τους και το 2022 έφθασαν τις 570 μαγαζιά. Είναι μια σημαντική πρόοδος. Εάν τακτοποιηθεί νομοθετικά το επάγγελμα του κτηνοτρόφου-παχυντή, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε αύξηση της κατανάλωσης του αρνίσιου και του πρόβειου κρέατος).

Φροντίδα δασών. Τα κοπάδια προβάτων και κατσικιών έχουν μειωθεί δραματικά και δεν επαρκούν για τη φροντίδα των δασών, ενώ ταυτόχρονα οι «δασάρχες» απαγορεύουν την ευεργετική φροντίδα της βόσκησης στους προαιώνιους φροντιστές του περιβάλλοντος. Ο «διάβολος» ή οι «συντεχνίες» δημιουργούν τις συνθήκες για να αφανιστούν τα δάση μας και να καταστραφεί η ισορροπία της φύσης. Τα δάση έχουν γίνει αδιαπέραστα. Είναι σαν «νεκρά» φύση και η πυκνότητα της βλάστησης έχει απορροφήσει όλα τα επιφανειακά νερά. Τα όρνια φεύγουν. Τα σαρκοβόρα άγρια ζώα δεν έχουν να φάνε και κατεβαίνουν στις πόλεις ή επιτίθενται σε ό,τι μπορεί να μειώσει την πείνα τους.

Έρευνα. Σε απόγνωση βρίσκονται οι περισσότεροι καταναλωτές της χώρας. Λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν ψωνίζουν, δεν αποταμιεύουν και βλέπουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης τόσο της προσωπικής τους όσο και της χώρας. Οι Έλληνες καταναλωτές είναι απαισιόδοξοι στο 42,4% (μετά είναι η Σλοβενία με 24,4%, η Σλοβακία με 20,4%, η Βουλγαρία με 18,4%, η Κύπρος με 18,2% και, τέλος, η Δανία με 1,9%, η Σουηδία με 0,5% και η Φιλανδία με 0,6%) (Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ, Ιαν. 2022, sofokleousin.gr, 3/2/2022, σ.σ. όσοι είναι πραγματικοί αγρότες [μεγάλη αυτάρκεια] προφανώς δεν αισθάνονται έτσι).

20.000 γιατροί που σπούδασαν δωρεάν στην Ελλάδα. Έφυγαν από την Ελλάδα (brain drain) για το εξωτερικό τα τελευταία 20 χρόνια. Οι φορολογούμενοι Έλληνες απλώς πληρώνουμε. Μήπως θα έπρεπε να παίρνουν οι φοιτητές εύκολα προσωπικά δάνεια για σπουδές, οι σπουδές να είναι με πληρωμή και οι φοιτητές να επιστρέφουν προγραμματισμένα τα δάνεια είτε εργάζονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό; Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε γιατρούς στους αλλεπάλληλους διαγωνισμούς πρόσληψης, αλλά τα πανεπιστήμια συνεχίζουν να βγάζουν γιατρούς που φεύγουν στο εξωτερικό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δίνει μισθούς Αγγλίας, Γαλλίας ή Γερμανίας (NEA Αιτωλοακαρνανίας, 2/2/2022).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn