ag5.9_I_900x600.jpg

 

Αναγέννηση. Koκτέιλ αντιθρομβωτικών φαρμάκων αναγεννά κομμένα πόδια βατράχων. «Δεν ήταν τέλεια αισθητικά, αλλά ήταν πολύ καλά πόδια». Μέχρι το 2050 περίπου 3,6 εκατ. Αμερικανοί θα ζουν με την απώλεια ενός μέλους του σώματός τους. Χάρη στο «κοκτέιλ» των πέντε φαρμάκων μπορούν προς το παρόν μερικά ζώα, όπως οι σαλαμάνδρες, οι κάβουρες και κάποιες σαύρες, να αναγεννούν ένα κομμένο άκρο ή ακόμα και όλο το σώμα τους. Οι άνθρωποι επουλώνουν τα τραύματά τους με την αναγέννηση ιστών, ενώ το ανθρώπινο ήπαρ μπορεί να αναγεννηθεί πλήρως (Science Advances, ecozen.gr, 27/1/2022).

Ανισότητες. Η περιουσία των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας, ενώ τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας μειώθηκαν. «Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας». Ο πλούτος που έχουν συγκεντρώσει οι δισεκατομμυριούχοι σημείωσε από την αρχή της πανδημίας «τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει ποτέ, κατά 5 δισ. $, για να φτάσει στο υψηλότερο σημείο της», τα 13,8 τρισ. $.«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακραία φτώχεια μέσω της προοδευτικής φορολόγησης και των δημόσιων και δωρεάν συστημάτων υγείας για όλους» (Έκθεση Inequality Kills - Η ανισότητα σκοτώνει, Oxfam, Γ Χαρλαύτη, emea.gr, 17/1/2022).

Ισορροπία. Ανακαλύφθηκε ένα είδος σκουληκιού που σκοτώνει ταραντούλες, το νηματώδες «Tarantobelus jeffdanielsi». Η ανακάλυψη οφείλεται στην παρατήρηση ενός εκτροφέα ταραντούλας (Σεπ. 2019) ότι κάποιες αράχνες έπασχαν από μια μυστηριώδη μόλυνση, που δημιουργούσε μια λευκή μάζα γύρω από το στόμα της αράχνης (καθ. Ά. Ντίλμαν, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια, UC Riverside, ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 25/1/2022, σ.σ. η φύση είναι σοφή, ισόρροπη και κυκλική, όταν δεν επεμβαίνουν οι ανόητοι αστοί με τις τεχνικές τσιμεντένιες λύσεις τους ή οι δασάρχες με τη μερική επιστημοσύνη τους).

Κτηνιατρικά φάρμακα: Νέοι κανόνες τίθενται σε εφαρμογή για την προώθηση της υγείας των ζώων και την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής. Από σήμερα στην Ε.Ε. ισχύει αναθεωρημένη νομοθεσία για τα κτηνιατρικά φάρμακα, που εγκρίθηκε πριν από τρία χρόνια. «Η πανδημία του κορονοϊού κατέδειξε την αλληλεξάρτηση της υγείας των ανθρώπων, των φυτών και των ζώων, της περιβαλλοντικής υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων. Το πιο σαφές παράδειγμα αυτής της αλληλεξάρτησης είναι η αθόρυβη πανδημία της μικροβιακής αντοχής. Στη στρατηγική μας “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” θέσαμε τον στόχο: να μειωθούν κατά το ήμισυ οι συνολικές πωλήσεις αντιμικροβιακών ουσιών στην Ε.Ε. για τα εκτρεφόμενα ζώα και την υδατοκαλλιέργεια έως το 2030» (Επίτροπος Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων Ε.Ε., κα Σ. Κυριακίδου, Ε.Ε., 28/1/2022).

Αγρότες. Οι αγρότες δεν γκρινιάζουν, δεν μεμψιμοιρούν, ζουν αρχοντικά, με τόλμη, με διορατικότητα, με φιλότιμο, με χαμόγελο, με αυτοθυσία, με σεβασμό στη φύση, λες και τους φύτεψε ο Θεός να υπηρετούν αγόγγυστα την πατρίδα, να φυλάγουν με τη ζωή τους το πνεύμα των προγόνων μας, ακόμα και μέσα στον χιονιά. Η κρίση του πανικού των αστών πλημύρισε τις τηλεοράσεις μας, αλλά πουθενά δεν είδαμε να εξυμνείται η αξία και προσφορά των αγροτών στην πατρίδα αυτές τις ημέρες (με ιδέες από τον π. Χριστόδουλο Παπακώστα, Facebook, 29/1/2022, σ.σ. ο αφύσικος τεχνητός τρόπος ζωής στις τσιμεντένιες μεγαλουπόλεις έχει καταστήσει πλήρως εξαρτώμενους τους ανθρώπους των πόλεων από τις «υπηρεσίες», μοιάζουν με «αναπήρους»).

Χρηματοδοτήσεις. Στις 9/2/2022 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής έκανε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για «χρηματοδοτικά εργαλεία κτηνοτροφίας» στο https://us02web.zoom.us/j/86208762420. Μέχρι σήμερα ξέραμε τις επιδοτήσεις (που ένας νοικοκύρης αγρότης μπορεί να αξιοποιήσει και για επενδύσεις), τα Σχέδια Βελτίωσης (που προαπαιτείται η εκμετάλλευση να έχει Τυπ. Απόδοση 12.000 €, δηλ. ελάχιστο 130 πρόβατα ή 145 κατσίκες ή 292 στρέμματα σιτάρι ή 18 στρ. οπωρώνα ή 11 στρ. κηπευτικά ή 64 στρ. λαδολιές ή 41 στρ. κηπευτικά) και τα δάνεια του Ταμείου ΜικροΔανείων και τις Εγγυήσεις. Υπάρχει βέβαια και ο Αναπτυξιακός Νόμος…

«Υγιεινά»; Ορισμένα φυτικά υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μην είναι πιο υγιεινά. Πολλά από αυτά τα υποκατάστατα φυτικής προέλευσης είναι υπερυψηλής επεξεργασίας τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα και τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κορεσμένα λιπαρά, ελεύθερα σάκχαρα και στερούνται βιταμινών και ανόργανων συστατικών, που περιέχονται σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα (και στα ζωικής προέλευσης βεβαίως). Τα «εναλλακτικά, ψεύτικα κρέατα» δεν είναι απαραιτήτως τόσο υγιεινά όσο αφήνεται να εννοηθεί (A. Halloran, FnB Daily, ΠΟΥ, ΒΙΟΖΩ, 27/1/2022).

Μαστίχα. Το επεισόδιο «Βότανα καρποί της γης» της ΕΡΤ3 (30/1/2022) με τη Δρα Ε. Μαλούπα είχε τη μαστίχα της Χίου https://www.ertflix.gr/series/ser.128933-votana-karpoi-tis-gis?fbclid=IwAR3OOgy3TEPPXc02wQOYkWIhaR4nfZJMXvRQnyL-P1cvtsfB5V45yB9X06E.

Άνθρακας. Επιπλέον εισόδημα στους αγρότες από τη γεωργία άνθρακα με κίνητρα στα ecο-schemes μέσω του Ταμείου Καινοτομίας, που θα χρηματοδοτείται από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) και το Horizon Europe. Στόχος είναι η δημιουργία χρηματιστηρίων άνθρακα, όπου θα τεθούν οι προδιαγραφές για την καταγραφή, παρακολούθηση και ανταμοιβή όσων θα υιοθετούν τέτοιες πρακτικές. Όπως μέσω της δέσμευσης άνθρακα από την ατμόσφαιρα, μέσω της αποθήκευσης άνθρακα στη γη, καθώς και μέσω της ανακύκλωσής του. «Η γεωργία άνθρακα θα προσφέρει επιπλέον πηγές εισοδήματος για τους αγρότες» (Γ. Βοϊτσεχόφσκι, Επίτροπος Γεωργίας, Α. Ανδρονικάκης, ypaithros.gr, 23/12/2021).

Κλίμα. Χαμηλές θερμοκρασίες την άνοιξη και παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή εσπεριδοειδών, που φτάνει το 70-80%. Εναλλαγές υψηλών θερμοκρασιών (ήπιος χειμώνας) με παγετούς της άνοιξης και παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας μπορεί να προκαλέσουν ακαρπία σε διάφορα είδη καλλιεργειών σε ποσοστό 50-80%. «Στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, με βάση τις αρχικές μελέτες προβλεπόταν μέχρι το 2080 μείωση της παραγωγής έως και κατά 15%» (Μ. Σιούτας, ΕΛΓΑ, ΑΠΘ, ΓΕΩΤΕΕ, texnologosgeoponos.gr, 29/1/2022, σ.σ. οι προβλέψεις έγιναν με ορίζοντα το 2100, αλλά ακόμα και έτσι είναι εφιαλτικό το σενάριο).

Κακή εκπροσώπηση. Η αναποτελεσματικότητα του συστήματος (εισαγγελέας, ανακριτής, δικαστήρια, φυλακές, εκλεγμένοι πολιτικοί) άφησε τον φερόμενο ως δολοφόνο του 19χρονου Αρειανού έπειτα από σύλληψη από την ικανή ΕΛ.ΛΑΣ. πριν χρόνια για παρόμοια επίθεση να μείνει ελεύθερος και να συμμετέχει και σε άλλες δολοφονικές επιθέσεις μέχρι να πετύχει δολοφονία. Κρίμα. Οι μετριότητες συνεχίζουν να μισθοδοτούνται και οι πολίτες να είναι ανασφαλείς και εμείς πιθανά θύματα (2/2/2022).

Μπράβο. Η συλλογική προσπάθεια του ΥΜΑΘ που ξεκίνησε από το 2019 με δύο Δημόσιες Προσκλήσεις για την κατοχύρωση Ποιοτικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ / ΠΓΕ / ΕΠΙΠ) δημιούργησε φακέλους για 10 τοπικά προϊόντα, όπως: κεράσι Έδεσσας και Αριδαίας, βερύκοκκο Μανδάλου, ακτινίδιο μαρμελάδα, πορτοκάλι και φασκόμηλο Πιερίας, πέτουρα, κους κους, φύλλα περέκ, πετιμέζι ζαχαροκάλαμου, ταχίνι ολικής άλεσης Θεσσαλονίκης και αρνί Αμυνταίου (Γ. Εμμανουήλ, Facebook, 3/2/2022).

Οικολογικό. Το πρώτο ατομικό οικολογικό ελαιουργείο στον κόσμο είναι κρητικό και ονομάζεται «Η φάμπρικα». Παράγει το ελαιόλαδο παραδοσιακά με τη μέθοδο της πίεσης, ενώ από τα υποπροϊόντα παράγεται καύσιμη βιομάζα, αποφεύγοντας έτσι την όποια επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Το μικρό ελαιουργείο είναι έκτασης μόλις 2 τ.μ. (12.000 €, 200 Kg/ώρα) και το μεσαίο 6 τ.μ. (20.000 €, 350 Kg/ώρα). «Το ελαιόλαδο που παράγεται από αυτό το ελαιουργείο είναι πυκνό σαν μέλι, γιατί τα καλά συστατικά δεν έχουν φύγει όπως γίνεται με τη φυγοκέντριση. Όλα τα καλά συστατικά του λαδιού είναι βαριά. Όταν τα βάζεις λοιπόν σε ένα μηχάνημα που παίρνει 7.000 στροφές, όλα αυτά θα πάνε μαζί με το νερό, και το λάδι που θα μείνει θα είναι πολύ λεπτό» (Μ. Καμπιτάκης. Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, Ν. Λιναρδάκης, neakriti.gr, 29/1/2022).

Αποζημιώσεις. «Το 99% των θερμοκηπιακών καλλιεργειών δεν είναι ασφαλισμένο. Πρέπει να στηριχθούν ιδιαίτερα οι νέοι παραγωγοί που είδαν τα όνειρά τους να καταρρέουν από το χιόνι» (Α. Βάρσος, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μαραθώνα). «Η απόδοση αποζημιώσεων πρέπει να γίνει με δικαιοσύνη και η λύση που θα εξευρεθεί θα συνοδεύεται με ασφάλιση των παραγωγών για τα επόμενα χρόνια» (Σ. Λιβανός, Υπουργός ΑΑΤ, ΥπΑΑΤ, 1/2/2022, σ.σ. Η επιείκεια προς τους ανασφάλιστους είναι μια μορφή αδικίας προς τους συνετούς και επιβράβευσης της «μαγκιάς», αλλά…).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα»,» AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn