agr13.9_I_900x600.jpg

 

Αγκαλιά. Η μέση διάρκεια μιας αγκαλιάς μεταξύ δύο ανθρώπων είναι 3 sec. Όταν μια ειλικρινής αγκαλιά διαρκεί 20 sec, υπάρχει θεραπευτική επίδραση στο σώμα και στο μυαλό, διότι παράγεται η ορμόνη οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης. Η οξυτοκίνη βοηθά μεταξύ άλλων να χαλαρώσουμε, να αισθανθούμε ασφαλείς και να ηρεμήσουμε τους φόβους και το άγχος μας. Αυτό το υπέροχο ηρεμιστικό προσφέρεται δωρεάν κάθε φορά που έχουμε ένα άτομο στην αγκαλιά μας, ένα παιδί, έναν σκύλο ή γάτα, χορεύουμε με τον σύντροφό μας, όσο πιο κοντά ερχόμαστε σε κάποιον ή απλώς κρατάμε τους ώμους ενός φίλου (Ioulia Hira, Facebook, 30/1/2022).

Προ πολέμου. Το 91% των νέων (15-24 ετών) θέτει ως βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους τη θεωρεί ως την κύρια παγκόσμια πρόκληση για το μέλλον της Ε.Ε. Στην Ελλάδα η υγεία (53%) και η κλιματική αλλαγή (46%) επίσης συνδέονται στενά ως παγκόσμιες προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Η πλειονότητα υποστηρίζει την ενίσχυση των Α.Π. Ενέργειας και την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας της Ευρώπης έως το 2050. Κύρια πλεονεκτήματα της Ε.Ε. για την Ελλάδα είναι η οικονομική, βιομηχανική και εμπορική ισχύς της (30%), ενώ σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων (94%) θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και στην ευημερία (EUseful, Newsletter 41, 28/1/2022).

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, 2 Φεβ. Οι υγρότοποι είναι από τα πιο πολύτιμα οικοσυστήματα του πλανήτη, καθώς παρέχουν αναντικατάστατες υπηρεσίες οικοσυστήματος: προστατεύουν από πλημμύρες, φιλτράρουν το πόσιμο νερό και αναβαθμίζουν την ποιότητά του, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, χρησιμεύουν ως περιοχές αναψυχής. Επίσης παρέχουν τροφή σε περισσότερους από 1 εκατ. ανθρώπους για την επιβίωσή τους (ΟΦΥΠΕΚΑ, 1/2/2022, σ.σ. η βλάστηση και οι υδάτινες μάζες όταν είναι καθαρές και υγιείς μπορούν να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στη μείωση του CO2 της ατμόσφαιρας και στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Οι υγρότοποι απορροφούν και αποθηκεύουν θερμότητα σαν αμορτισέρ θερμότητας (δίνοντας δροσερότερο καλοκαίρι και ηπιότερο χειμώνα), που είναι ευνοϊκό στη γεωργία).

Καταλήψεις. Οι δρόμοι είναι οι αρτηρίες της κοινωνίας. Το κλείσιμο δρόμων ισοδυναμεί με έμφραγμα και θάνατο όλης της κοινωνίας. Απλώς φιλοδοξείς ότι λόγω τρόμου θανάτου θα λυγίσει ο άλλος και στην προκειμένη περίπτωση θα λυγίσει το κράτος όχι δημοκρατικά με εκλογές αλλά φοβικά με απειλή θανάτου και εκβιασμό (4/2/2022).

Covid-19. «Η Πολωνία, μια χώρα με ένα καλό σύστημα υγείας, έχει 2.746 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, το Βέλγιο έχει 2.454 θανάτους/εκατ. κατοίκους, η Ιταλία έχει 2.404 θανάτους/εκατ. κατοίκους, η Αγγλία έχει 2.260 θανάτους/εκατ. κατοίκους, η Ελλάδα έχει 2.120 θανάτους/εκατ. κατοίκους. Το 80% των θανάτων είναι ανεμβολίαστοι και ηλικιωμένοι. Είναι φοβερό να χρησιμοποιούνται οι θάνατοι μικροπολιτικά» (Μ. Γκάγκα, αν. υπουργός Υγείας, efimerida.gr, 29/01/2022).

Από τον Ιούλιο του 2022 όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων που θα αποκτούν έγκριση στην Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν στον βασικό εξοπλισμό τους αλκοολόμετρο! Συγκεκριμένα, πριν εκκινήσει το όχημα με το κλειδί, το αλκοολόμετρο θα απαιτεί από τον οδηγό να φυσήξει στο ειδικό στόμιο ενός αναπνευστήρα. Στην περίπτωση που ο οδηγός βρεθεί με περισσότερο αλκοόλ από όσο προβλέπει ο νόμος, τότε ο κινητήρας δεν θα παίρνει μπροστά! Aυτό το σύστημα θα είναι υποχρεωτικό από το 2024 στην Ε.Ε. Στην Ελλάδα ένας οδηγός θεωρείται υπό την επήρεια μέθης όταν ανιχνεύεται αλκοόλ 0,50 γρ/lt σε αιμοληψία ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου/lt εκπνεόμενου αέρα. Σήμερα 1 στους 4 θανάτους στην άσφαλτο οφείλεται στην οδήγηση υπό την επήρεια μέθης (Γ. Χαρλαύτη, emea.gr, 1/2/2022).

Απάτητα βουνά. Θεσμοθετήθηκε η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Απάτητα Βουνά». Ο Σμόλικας, η Τύμφη, ο Σάος, ο Ταΰγετος, τα Λευκά Όρη και το Χατζή προστατεύονται από το να ανοιχτούν δρόμοι και από το να διαταραχθεί η βιοποικιλότητα ή να χτίσει. Άλλα 55 βουνά με αδιατάρακτα φυσικά τοπία. Ως «Απάτητα Βουνά» ορίζονται οι Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) με περιμετρική ζώνη ενός χιλιομέτρου. Εκεί απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία άλλων τεχνητών επεμβάσεων. Είναι ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες χωρίς όμως να βάζουν εμπόδια σε επενδύσεις (Η Φωνή των ΑΜΕΑ, Ιαν. 2022).

Σωστό μέρος. Ένας πατέρας έδωσε το αυτοκίνητό του στην κόρη του μόλις αποφοίτησε για να δει πόσο αξίζει. Το κορίτσι πήγε σε έναν έμπορο, γύρισε στον πατέρα της και του είπε: «Πρόσφεραν 1.000 € γιατί είναι παλιό». Μετά πήγε στο ενεχυροδανειστήριο και εκεί της πρόσφεραν μόνο 100 €. Μετά πήγε σε μια λέσχη αυτοκινήτων όπου κάποιοι της πρόσφεραν 100.000 € για το σπάνιας ομορφιάς αυτοκίνητο. Τότε ο πατέρας τής είπε: «Δεν αξίζεις τίποτα αν δεν είσαι στο σωστό μέρος. Αν δεν σε εκτιμούν, σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε λάθος μέρος. Μη μένεις σε ένα μέρος όπου δεν εκτιμούν την αξία σου» (Olga Kourla, Facebook, 5/2/2022).

Κυκλική. Η ανάδειξη της κυκλικής οικονομίας ως προτύπου παραγωγής και κατανάλωσης, υπό το βάρος της περιβαλλοντικής ασφυξίας, αποτελεί προτεραιότητα, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια απάντηση στην κλιματική κρίση και τη συνακόλουθη φθορά των φυσικών οικοσυστημάτων. Ο νεολογισμός «κυκλική οικονομία» εμφανίζεται στη βιβλιογραφία στις αρχές της δεκαετίας ’90, σε αντιδιαστολή προς το ισχύον ακόμη μοντέλο της γραμμικής οικονομίας παράγω-αγοράζω-χρησιμοποιώ-απορρίπτω, που σημαίνει ότι ξοδεύω τους πόρους του πλανήτη χωρίς να τους αντικαθιστώ (Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Δ/ντρια Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, σελ 190, Economist 2022, σ.σ. οι αγρότες εφαρμόζουν τον νεολογισμό «κυκλική οικονομία» σε όλη τους τη δράση και τη ζωή).

Δίκαιο. Αθώος κρίθηκε ο 57χρονος αγρότης Ρόμπερτ Χούπερ στην Αγγλία, που σήκωσε με τα πιρούνια τού τρακτέρ ένα αυτοκίνητο το οποίο έκλεινε την είσοδο στο κτήμα του αγρότη στην κομητεία Ντάραμ τον Ιούνιο του 2021. Μετά το βίντεο που είδε το δικαστήριο https://www.youtube.com/watch?v=g_OmkN21LRc. «Ένιωσα να απειλούμαι. Για τους Άγγλους τα σπίτια τους είναι τα κάστρα τους και το δικό μου κάστρο αρχίζει από την πύλη» (Guardian News, athensvoice.gr, 5/2/2022).

Ζαγόρι. Το Ζαγόρι, μια μοναδικής ομορφιάς και ιδιαίτερης αξίας και σημασίας περιοχή της πατρίδας μας, αποτελεί την πρώτη ελληνική υποψηφιότητα που υποβάλλεται στην Unesco για εγγραφή στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων». Στον φάκελο υποψηφιότητας περιλαμβάνονται: η οικουμενική αξία του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου, εκτενείς αναφορές για τη βιοποικιλότητα, τα ποτάμια, τη χαράδρα του Βίκου, οι ιδιαίτεροι γεωλογικοί σχηματισμοί, η ιστορική αναδρομή της περιοχής, η πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά, τα μνημεία όλων των εποχών, ο πλούτος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (μουσική, πανηγύρια και παραδόσεις) (Λ. Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού, ecozen.gr, 3/2/2022).

Ελαιόλαδα. «Εμπλουτισμός εξευγενισμένων (ραφινέ) ελαιολάδων με φαινολικά εκχυλίσματα από τα φύλλα ελιάς και από το υπόλειμμα (υποπροϊόντα) του ελαιοπυρήνα». Τα εξευγενισμένα ελαιόλαδα (Ε.Ε.) είναι συνήθως εμπλουτισμένα με συνθετικά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα που λαμβάνονται από φυσικά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της σταθερότητας των Ε.Ε. Στη συγκεκριμένη μελέτη τα Ε.Ε. εμπλουτίστηκαν με την προσθήκη φαινολικών εκχυλισμάτων από φύλλα ελιάς (Φ.Ε.) και από ελαιοπυρήνα με μικρή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο (ΕΜΠΕ). Πέρα από τα οφέλη της αντικατάστασης των συνθετικών αντιοξειδωτικών με φυσικά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αξιοποίηση της βιομάζας που προέρχεται από την καλλιέργεια της ελιάς (Universidad de Jaén, Ισπανία, Antioxidants, 21/1/2022, Κ. Δημόπουλος, olivenews.gr, 3/2/2022).

Δημητριακά. Αυξημένη αναμένεται η παγκόσμια παραγωγή και χρήση δημητριακών το 2022. Τo 2021 η παραγωγή ήταν 2.793 εκατ. tn (0,8% πάνω από το 2020) και το 2022 υπολογίζεται από τον FAO σε πάνω από 1,3%. Για το 2022 οι παγκόσμιες φυτεύσεις σιταριού αναμένεται να επεκταθούν, ωφελούμενες από τις κατά κύριο λόγο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο, αν και το υψηλό κόστος εισροών θα μπορούσε να αποτρέψει μια μεγαλύτερη επέκταση (gargalianoionline.gr, texnologosgeoponos.gr, 6/2/2022, σ.σ. αυτά ίσως σημαίνουν πιέσεις για μείωση των υψηλών φετινών τιμών. Και μετά άρχισαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία-Ρωσία και οι τιμές πήγαν στα ουράνια. Βέβαια στα μέσα Αυγ. 2022, αφού καταγράφηκαν οι πραγματικές παραγωγές στον Καναδά, οι τιμές επανήλθαν στα προ πολέμου επίπεδα!).

Δυστύχημα. Νεκρός βρέθηκε χθες το μεσημέρι ένας 72χρονος σε χωριό των Σφακίων. Τον άτυχο άνδρα βρήκε σε προχωρημένη σήψη ο ίδιος του ο αδελφός σε αγροτική περιοχή έξω από το ποιμνιοστάσιό του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο 72χρονος είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ δεν είχε δηλωθεί η εξαφάνισή του. Φως στα ακριβή αίτια θανάτου θα ρίξει η νεκροψία-νεκροτομή (ekriti.gr, 8/9/2022, agrocretanews.gr, σ.σ. πολλοί θάνατοι λόγω υγείας, πολλά ατυχήματα, πάρα πολλά δυστυχήματα στους αγρότες. Μόνοι τους…).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn